Sari la conținut

Poză

Retete montignac - Tarta de ciocolata


55 răspunsuri la acest topic

#1 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13677 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 16 January 2007 - 03:08 PM

Mihaela floare.gif floare.gif zice ca e prajitura care, de obicei, se mananca la sarbatorile de iarna la belgieni.
http://www.culinar.r...howtopic-13937/

De fapt aceasta tarta este doar o crema (mousse) din care se pune o parte in cuptor ( blatul) si cu alta parte se umple.
Inaine de toate vreau sa fac un comentariu :

Pentru ca fetele care au comentat aceasta prajitura nu erau de acord ca in crema ( cu care se umple tarta) se pun 2 albusuri batute cu zahar, deci ca gustul cremei va avea de suferit, am facut umplutura cu crema ganache + 1 lg. ness ( Alis - prajitura rigo jancsi)

Ei bine, data viitoare nu mai fac asa ci voi respecta intocmai reteta data de Mihaela . Motivul ? Inainte sa rastorn crema in forma , am gustat si eu sa vad ce gust are din cauza albusului ca prea mult s-a discutat pe tema asta.
Are un gust de-men-ti-a-a-a-a-a-l , atat de minunat incat gustatul a devenit mancat si cu greu m-am oprit. Nu glumesc. Este de o finete si de o "usurime" nu-s cum sa zic, incat te inrobeste definitiv, chiar daca nu-ti plac dulciurile..
Am s-o mai fac si am s-o servesc in chip de desert fin pe post de mousse de ciocolata.

Mai are o calitate :se face asa de repede ca nu mi-a venit sa cred ca am terminat-o intr-o ora cu tot cu crema (racita)si blatul scos din cuptor racit si umplut cu crema.

Tarta de ciocolata

Forma in care am facut-o are diametrul de 22 cm

140 gr. ciocolata 73%
140 gr. unt
5 galbenusuri (frecate cu 1 lg. fructoza)
3 albusuri (batute cu 2 lg. fructoza)


* Se mixeaza galbenusurile cu fructoza
* Se topeste untul + ciocolata rupta in patratele, la bain-marie. Se da putin la rece.
* Se toarna cate putin peste galbenusurile frecate cu fructoza mixand cu viteza mica, apoi
* se adauga pe rand albusurile batute bine cu fructoza. Rezulta o crema din care e bine sa nu gustati daca nu aveti vointa de a va opri la timp.
* Aceasta crema groasa se rastoarna un forma unsa cu unt.
* Se baga la cuptor la 170 gr. (aragazul meu este la 5 ) si pt. ca eu am pus-o pe toata in chip de blat, am tinut-o la cuptor fix 30 minute. Am probat-o cu paiul si era coapta.

Reteta Mihaelei zice ca din aceasta crema se rastoarna 2/3 in forma si cu restul 1/3 se umple blatul dupa ce se raceste si se "lasa" in forma de tarta. Asa sa faceti.

Eu am facut alta crema la bain-marie:
250 ml. smantana dulce
150 gr.ciocolata 73 %
1 lingura nes

Bineinteles ca mai intai am facut crema, am pus-o la rece si m-am apucat de restul.

Acum va arat blatul dupa ce s-a racit . Se vede ce frumos "s-a lasat" in forma de tarta. Singur si ne silit de nimeni :D

132647.jpg

Umplut cu crema

133225.jpg
Acum e la rece dar as vrea sa va intreb cu ce s-o mai inviorez putin ca prea e neagra.

#2 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13677 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 16 January 2007 - 04:49 PM

N-am mai inviorat-o cu nimic ci am servit-o ca atare ca doar e tarta de ciocolata.
Super ! Incercati-o !
Asta e !
[attachmentid=79697]

Imagini atașate

  • 163927.jpg


#3 mon

mon

    Master of disaster

  • Membri
  • 1957 posturi
  • Location:Canada(GTA)

Postat 16 January 2007 - 05:05 PM

2heng arata de nota zece. Felicitari!
Cand vine sotul acasa din delegatie, o prestez.

#4 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13677 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 16 January 2007 - 05:14 PM

Mon, dac-ai stii ce gust are ! E criminala ! Sotul meu e in extaz !
Data viitoare o fac asa : toata cantitatea o fac blat (deci e mai grosuta) asa ca acum iar pt. crema mai fac 1/2 portie.
Nu stiu de ce ziceau fetele ca nu e buna cu albusurile batute in ea. . . . Oricum, gusturile nu se discuta . :D

#5 boni

boni

    doar monti...

  • Membri
  • 2135 posturi
  • Location:Sibiu (Romania)

Postat 17 January 2007 - 09:45 AM

am facut-o si eu ieri ca mi-a facut cu ochiul de cand am vazut-o prima data la retete in imagini. dar cum eu nu pot sa respect o reteta cap coada niciodata laugh.gif am facut niste modificari.

in loc de 140 gr. ciocolata 73% eu am pus 3 linguri cacao
150 gr. unt
5 galbenusuri
5 albusuri batute cu 5 lg. fructoza si jumate fiola esenta de rom

am frecat untul la temperatura camerei cu cele 5 galbenuse si cu cacaoa. am batut "bat" cele 5 albuse si am rasturnat primul amestec in albuse si am batut in continuare. in rest am procedat ca in reteta originala.
blatul a crescut foarte frumos la copt iar cand s-a racit s-a lasat foarte putin. daca vroiam sa nu se lase precis ar fi cazut de tot laugh.gif asa ca nu am "umplut" tarta cu crema ramasa ci am pus-o deasupra ca o gazura groasa. imi place ce a iesit. cand ajung acasa am sa va pun si poze daca nu uita "bunicul" sa pozeze prajitura (ca eu nu mai am cu ce sa fac poze asa ca am rugat pe bunicul lui anamaria - adica tata meu care e de serviciu cu aia mica - sa pozeze si sa-mi descarce poza in calculatorul de acasa).

e interesanta "crema" cu albusele in ea. nu stiu daca pe fete le deranjeaza albusele (ca doar spuma de albuse cu fructe cred ca mananca toata lumea) ci ideea de galbenus crud. dar in crema asta nu se simte ca doar e aroma de ciocolata sau cacao si rom.

#6 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13677 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 17 January 2007 - 11:04 AM

041.gif Ce bine-mi pare ca ai facut-o si ca o apreciezi ! Noi suntem super incantati de gustul ei .
La mine s-a "lasat" nu mult dar suficient cat s-o umplu frumos. Se vede si in poza.
Poate ti-a iesit mai taricica din cauza faptului ca ai pus cacao ?
Boni, jur ca m-am gandit la tine cand am postat-o. Mi-am zis asa : sa vedem daca rezista Boni la asa o ciocolatoasa ! biggrin.gif
Si nu ai rezistat icon_rotf.gif

#7 mihaela z

mihaela z

    Big Chef

  • Membri
  • 841 posturi
  • Location:belgia

Postat 17 January 2007 - 11:38 AM

Eu ma bucur si mai tare!doar eu v-am scris reteta! wink.gif

Boni,si eu cred ca ti-a iesit mai tare din cauza ca ai pus cacao.sa pui si poze,da?sper sa nu uite bunicul sa o pozeze.vreau s-o vad! biggrin.gif

Fetelor,incercati s-o faceti si cum am scris eu.

2heng,multumesc!

#8 boni

boni

    doar monti...

  • Membri
  • 2135 posturi
  • Location:Sibiu (Romania)

Postat 17 January 2007 - 12:56 PM

(mihaela z @ Jan 17 2007, 11:38 AM)

Boni,si eu cred ca ti-a iesit mai tare din cauza ca ai pus cacao.sa pui si poze,da?sper sa nu uite bunicul sa o pozeze.vreau s-o vad! biggrin.gif

Fetelor,incercati s-o faceti si cum am scris eu.


eu o faceam cu cioco da' n-am avut in casa si nu mai rezistam inca o zi sa nu fac tarta. data viitoare o fac cu cioco.

#9 boni

boni

    doar monti...

  • Membri
  • 2135 posturi
  • Location:Sibiu (Romania)

Postat 17 January 2007 - 06:29 PM

si asa cum am promis vin cu pozele artistice facute de "bunicu"

[attachmentid=79818]

si aici a taiat chiar si o felie (pe care pe urma a savurat-o)
[attachmentid=79819]

Editat de boni, 17 January 2007 - 06:35 PM.


#10 boni

boni

    doar monti...

  • Membri
  • 2135 posturi
  • Location:Sibiu (Romania)

Postat 17 January 2007 - 06:31 PM

mi s-a dublat mesajul sad.gif

Miniaturi atașate

  • Picture_039.jpg
  • Picture_040.jpg

Editat de boni, 17 January 2007 - 06:36 PM.


#11 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13677 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 17 January 2007 - 07:48 PM

Tu ai umplut-o chiar cu crema ei, nu ? Nu ai facut alta ?

#12 boni

boni

    doar monti...

  • Membri
  • 2135 posturi
  • Location:Sibiu (Romania)

Postat 17 January 2007 - 08:20 PM

(2heng @ Jan 17 2007, 07:48 PM)

Tu ai umplut-o chiar cu crema ei, nu ? Nu ai facut alta ?


da, da, e crema ei. singura diferenta fata de reteta originala este inlocuirea ciocolatei cu cacao.

#13 clau73

clau73

    Bucataras

  • Membri
  • 176 posturi
  • Location:timisoara

Postat 17 January 2007 - 08:25 PM

intrebare intrebatoare.se poate inlocui fructoza cu zahar ca nu sint la cura ....inca? wink.gif
Claudia

#14 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13677 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 17 January 2007 - 10:49 PM

QUOTE(clau73 @ Jan 17 2007, 10:25 PM) <{POST_SNAPBACK}>
intrebare intrebatoare.se poate inlocui fructoza cu zahar ca nu sint la cura ....inca? wink.gif

Daca te referi la aceasta prajitura, sigur ca se poate.
O gasesti facuta de mihaela z la retete in imagini cu zahar. Reteta AICI
Noi , aici la retete montignac, de obicei, schimbam unele ingrediente din prajiturile postate la diverse topicuri , transformandu-le in prajituri permise in regimul monti.
Asta ai vrut sa afli ?

#15 clau73

clau73

    Bucataras

  • Membri
  • 176 posturi
  • Location:timisoara

Postat 18 January 2007 - 10:44 AM

sar mina pt raspuns. biggrin.gif
Claudia

#16 mihaela z

mihaela z

    Big Chef

  • Membri
  • 841 posturi
  • Location:belgia

Postat 18 January 2007 - 11:31 AM

Boni,s-a papat toata?

Ce a zis "bunicul",i-a placut? biggrin.gif

#17 Serenity

Serenity

    Academic Chef

  • Membri
  • 1093 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 21 January 2007 - 11:25 AM

am facut-o si eu. am scos acum blatul de la cuptor si s-a lasat cam mult. crema este la rece (am gustat-o si este dementiala). revin cu poze!

#18 crisa_s

crisa_s

    Big Chef

  • Membri
  • 581 posturi

Postat 21 January 2007 - 09:47 PM

am facut tarta
cum ma asteptam a iesit dementiala
eu am mai marit putin cantitatile pentru ca am tava de 26 si a iesit perfecta
dar are o problema se termina repede domne
multam mihaela si 2heng floare.gif

#19 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13677 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 21 January 2007 - 09:58 PM

Ce se aude cu prajitura ta, Serenity ? Cum ti-a iesit ?

Am facut-o si eu astazi si mi-a iesit super , nu am cuvinte.
Am facut toata cantitatea blat si am mai facut inca odata toata cantitatea crema. Asa ca a iesit cu multa crema. Ah, si am mai facut ceva : am pus in crema o lingura foarte plina cu ness ca sa fie mai amara. Toata lumea a fost incantata. De acum asa o sa fac mereu.
Ia uitati ce multa crema a fost.

[attachmentid=80442]

Imagini atașate

  • 214001.jpg

Editat de 2heng, 21 January 2007 - 10:00 PM.


#20 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13677 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 21 January 2007 - 10:41 PM

Crisa, spune-mi rogu-te, cat ai multiplicat pt. tava de 26 ? Ce cantitate ai pus din fiecare ?
Intr-adevar se termina prea repede si trebuie o tava mai mare dar eu nu prea ma pricep sa schimb retete. Azi, chiar am avut emotii cu adaugarea nesului dar s-a dovedit o idee buna.



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi