Sari la conținut

Poză

Retete montignac - Portofele cu ciuperci / mere / gem


56 răspunsuri la acest topic

#1 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13678 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 04 February 2008 - 10:14 PM

Le-am numit "portofele" ca asa stiam eu ca se numesc.
Reteta "pas cu pas" este aici pusa de Marci. Minunata reteta.
http://www.culinar.r...pple-turnovers/

Portofele umplute cu ciuperci ( post #1 , post # 11 , post #28) ;
cu gem de zmeura, gem de caise ( post #7) ;
cu mere ( post #16 ; post # 25) ;
cu branza ( post # 26) ;
cu dulceata de visine-monti ( post # 27) ;
cu branza sarata si chimen ( post # 30)



Portofele cu ciuperci

ALUATUL :

225 gr. branza Philadelphia, la temp camerei
170 gr. unt moale , la temp. camerei;
1 ou ( intreg)
3 linguri de apa rece;
350gr. faina (½ faina integrala + ½ tarate);
sare (mai multa daca umplutura este "sarata")

Umplutura facuta de mine
2 cepe mici se calesc in putin ulei ( de masline) apoi se adauga
ciupercile.
Cand s-a racit se adauga marar tocat fin, piper, sare

Portofele cu umplutura dulce, cu mere
2-3 mere curatate de coaja si rase.
100 gr. fructoza ;
1 ½ lingurita scortisoara
Toate pe foc se calesc exact ca pentru placinta.

Cred ca o sa incerc umplute si cu visine ( decongelate sau gem monti)




* intr-un castron frecam bine untul si crema de branza philadelphia
* adaugam oul intreg si 3 linguri de apa
* se adauga faina , se amesteca si obtinem un aluat moale pe care il acoperim cu folie si il dam la frigider 1 ora
* intindem aluatul si decupam cercuri de 10 cm in diametru ( eu am avut de 12 cm)
* se pune umplutura in mijlocul fiecarui cerc si se umezesc marginile cu apa ( eu nu le-am umezit)
* se impacheteaza, se preseaza marginile cu dintii unei furculite ( infainata) , se ung cu albus de ou batut spuma pe deasupra, se coc la 190 grade pt. 20-25 minute
* in cazul unei umpluturi dulci , se presara cu fructoza , se ung cu albusul batut spuma si se coc la 190 grade ( nr.6 la aragazul meu) pentru 20–25 min
* Apoi se pun in farfurie sa se raceasca
sunt foarte fragede chiar si a doua zi.

Mi-au iesit 20 bucati. Minunate ! Foarte fragede ! Maine fac si cu mere exact ca in reteta data de Marci
Poza finala, scuzati lumina proasta.


post__1.jpg

#2 RalucaM

RalucaM

    Big Chef

  • Membri
  • 553 posturi
  • Location:Los Angeles

Postat 05 February 2008 - 03:58 AM

Bune bune, si mie mi-a facut cu ochiu reteta, dar n-am avut timp de ele. Nu ies oare prea grase?

#3 mon

mon

    Master of disaster

  • Membri
  • 1957 posturi
  • Location:Canada(GTA)

Postat 05 February 2008 - 05:41 AM

wow rodica, m-ai lasat fara grai. Foarte bine arata, bine legate. Cum sunt la gust? Cum sunt a doua zi? (daca ti-au ramas wink.gif )



#4 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13678 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 05 February 2008 - 11:04 AM

Raluca nu sunt grase, sunt doar foarte fragede.
Si eu m-am gandit la asta dar pt. mine a fost cantitate dubla fata de ceea ce fac eu in general. Adica eu cand fac diverse aluaturi pun max. 200 gr. faina si alaturi ingredientele corespunzatoare.Data viitoare fac cantitati pe jumate ( unt 80 gr si o cutiuta philadelphia)

Mon gustul e minunat, umplut cu ciupercute si marar. . . .iti inchipui.
Trebuia , insa, mai multa sare in aluat. O sa corectez in reteta. Eu am pus un praf de sare ca in orice aluat cu toate ca Marci a zis ca nu trebuie sare nici pic .
Cred ca aluatul umplut cu ceva dulce, nu mai are nevoie de sare.
Mi-au ramas si pe astazi dimineata ca aseara le-am facut cam tarziu si 20 bucati e destul de mult si nu sunt chiar asa de micute.
Foarte bune a doua zi, adica neschimbat de fragede.Eu le-am mancat reci, sotul le-a incalzit si le-am mancat cu lapte batut. Bune pt pachetel la servici.

si o sectiune de astazi

121008.jpg

#5 Ona_36975

Ona_36975

    Master of disaster

  • Membri
  • 2526 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 05 February 2008 - 05:02 PM

pfuaaai de mine, sa pic cu scaunul si mai multe nu! imi ploua-n gura, trebuie neaparat sa incerc si eu!

Rodica, spune-mi, te rog frumos, ce cantitate de ciuperci ai folosit?

all i want is less to to, more time to do it, and higher pay for not gettin' it done.


#6 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13678 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 05 February 2008 - 07:19 PM

QUOTE(onaf @ Feb 5 2008, 07:02 PM) <{POST_SNAPBACK}>
pfuaaai de mine, sa pic cu scaunul si mai multe nu! imi ploua-n gura, trebuie neaparat sa incerc si eu!

Rodica, spune-mi, te rog frumos, ce cantitate de ciuperci ai folosit?

Onaf am cumparat 25 ciuperci si am pus toate "piciorusele" si in plusvreo 3 "palarii".
Ele se "topesc" cand le amesteci impreuna cu ceapa pe foc si trebuie sa le lasi pana scad. Pe urma cand sunt reci adaugi mirodeniile care-ti fac placere. Mie-mi place cel mai mult amestecul de ciuperci si marar.
Sa stii ca nu intra multa umplutura pt.ca se pune putina, deoarece nu mai poti sa "inchizi" portofelul. In total iti trebuie vreo 4-5 linguri de umplutura. Mie mi-a mai ramas cam o lingura.
E foarte usor de facut, aluatul este foarte elastic si se desprinde de mana imediat.
Succes si pofta buna ! Nu uita de pozica.

#7 boni

boni

    doar monti...

  • Membri
  • 2135 posturi
  • Location:Sibiu (Romania)

Postat 06 February 2008 - 10:41 AM

deci le-am facut ca inghiteam in sec pe aici smile.gif
dar am avut razgandiri si rasuciri in timpul procesului de fabricatie de a iesit cu totul altceva decat planuisem eu la inceput biggrin.gif

Portofelele mele sunt cu gem de zmeura si de caise (ambele cumparate da' conforme monti). m-am cam chinuit cu aluatul ca nu am avut tarate fine si nu a iesit prea maleabil.
Inca o diferenta fata de reteta originala: am folosit branza de vaci grasa, nu branza philadelphia. dupa ora de stat la frigider, cand l-am intins pe masa sa decupez cercurile mi se cam rupea aluatul. asa ca a inceput sa umplu cu umplutura dulce, era mai usor smile.gif am umplut cu gem de zmeura si le-am dat la copt.

din restul de aluat n-am mai avut nervi sa fac portofele asa ca am facut o tarta cu umplutura de ciuperci gata pregatita (am sa pun poza la subiectul cu tarte).

intre timp anamaria se juca cu restul de aluat ramas de la tarta si facea portofele biggrin.gif noroc cu ea. dupa ce s-a jucat cu aluatul vre-o juma' de ora (intre timp faceam si cornetti-urile care nu-s monti de loc cool.gif ) cand sa-l iau sa-l arunc la cosul de gunoi era EXCELENT de lucrat cu el, maleabil si elastic. asa ca am sarit in schema si am mai facut o tura de portofele, tot cu gem, ca ciuperci nu mai aveam.

asa ca va prezint portofelele cu gem de zmeura:
cele 2 gogoloaie sunt opera lui anamaria smile.gif

Picture_006.jpg

si portofelele cu gem de caise:

Picture_005.jpg

cand vad acum cate au mai iesit si eu era sa arunc atata amar de aluat la gunoi...

concluzii: aluatul este foarte gustos, se preteaza foarte bine si pentru dulce si pentru sarat.
nu stati si zgaiti ochii aici biggrin.gif faceti portofelele ca merita wink.gif

#8 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13678 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 06 February 2008 - 11:05 AM

Boni ce bine ca le-ai facut asa de repede si ai pus asa poze frumoase ! Cu spalacitele mele de poze facute la webcam si la lumina din camera, chiar ma gandeam ca nu sunt apetisante si n-o sa va tenteze. . . . . .
Da, da, este un aluat care se face foarte usor si umplute cu dulceata . . . . te invidiez. . . .
Cred ca ai avut probleme cu aluatul din cauza branzii, cu philadelphia a iesit super cremos si l-am intins usor cu sucitorul, nu s-a rupt, nu s-a lipit, ce mai, minunat.
Ti-au iesit super dar mai frumos arata cele facute de AnaMaria tongue.gif poti sa iei lectii. . .

P.S. - cred ca apare si Onaf cu ale ei ca ea mereu e curajoasa . . . .

#9 Ona_36975

Ona_36975

    Master of disaster

  • Membri
  • 2526 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 06 February 2008 - 05:51 PM

QUOTE(2heng @ Feb 6 2008, 11:05 AM) <{POST_SNAPBACK}>
P.S. - cred ca apare si Onaf cu ale ei ca ea mereu e curajoasa . . . .


laugh.gif sar'mina!

gata, mi-a luat al meu ciupercute si marar, ca nu mai aveam decit deshidratat si voiam proaspat. am bagat aluatul la frigi (vai, 2heng, ce coca moale si buna, ce frumos se simte la mina! abia astept sa vad cum se intinde) si ma duc sa fac umplutura. sa vedem ce mi-o iesi... unsure.gif

all i want is less to to, more time to do it, and higher pay for not gettin' it done.


#10 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13678 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 06 February 2008 - 06:05 PM

QUOTE(onaf @ Feb 6 2008, 07:51 PM) <{POST_SNAPBACK}>
am bagat aluatul la frigi (vai, 2heng, ce coca moale si buna, ce frumos se simte la mina! abia astept sa vad cum se intinde) si ma duc sa fac umplutura. sa vedem ce mi-o iesi... unsure.gif

Ahaaaaa ! Eram sigura ca le faci ! Nu-ti face griji, iese precis.
Vezi ca ies multe, cam 20 bucati, eu zic sa pui si ceva dulce intr-o parte din ele, asa cum a facut si Boni . . .
Astept cu nerabdare . . . . .
P.S. - eu am taiat coca in doua pt.ca in tava mea au intrat la fix 10 portofele, sunt destul de mari cu d=10 cm

#11 Ona_36975

Ona_36975

    Master of disaster

  • Membri
  • 2526 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 06 February 2008 - 09:42 PM

QUOTE(2heng @ Feb 6 2008, 06:05 PM) <{POST_SNAPBACK}>
eu zic sa pui si ceva dulce intr-o parte din ele, asa cum a facut si Boni . . .


daaa, sigur, ca io oi fi Boni, sa fac aluatul, umplutura de doua feluri si sa mai am grija si de scumpetea aia mica! nu, draga mea, pe rind, ca nu-s departe in urma zilele cind intram in bucatarie doar ca sa-mi iau cafeaua... facuta de altcineva! biggrin.gif

iaca:



sint niste graunte de susan pe-acolo, da' mi-am dat seama ca, pentru a se lipi, trebuia sa le presar pe fiecare imediat dupa ungere (le-am uns cu ou intreg batut) si n-aveam rabdare.

vai, sint incredibil de fragede, acu' mi-am aprins paie-n cap, ca tre' sa mai fac!! smile.gif)

all i want is less to to, more time to do it, and higher pay for not gettin' it done.


#12 RalucaM

RalucaM

    Big Chef

  • Membri
  • 553 posturi
  • Location:Los Angeles

Postat 06 February 2008 - 10:20 PM

Deci ma enervati toate! :angry: Trebuia sa-mi dati de lucru ca nu se putea altfel ... gata le fac si eu sapt asta candva, intr-o zi cand termin lucrul la o ora normala. Super arata toate!

p.s. Boni ce mai face Anamaria? Pune o poza sa vedem cat a mai crescut.

#13 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13678 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 06 February 2008 - 10:32 PM

QUOTE(onaf @ Feb 6 2008, 11:42 PM) <{POST_SNAPBACK}>
nu, draga mea, pe rind, ca nu-s departe in urma zilele cind intram in bucatarie doar ca sa-mi iau cafeaua... facuta de altcineva! biggrin.gif

Vai, vai, ce rusinica . . . icon_rotf.gif icon_rotf.gif
In alta ordine de idei, da, da, da, ti-a iesit foarte frumos si lucios portofelul ! floare.gif

#14 Ona_36975

Ona_36975

    Master of disaster

  • Membri
  • 2526 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 07 February 2008 - 01:02 AM

ah, eu tre' sa vin cu flori acilea, la tine, ca minunata reteta ne-ai dat, sa ne traiesti!
floare.gif floare.gif floare.gif floare.gif floare.gif

all i want is less to to, more time to do it, and higher pay for not gettin' it done.


#15 cmlr

cmlr

    femeie ambitioasa

  • Membri
  • 2807 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Ardeleanca in Banat

Postat 07 February 2008 - 09:01 AM

Ce fain arata portofelele voastre, musai trebuie sa incerc reteta asta, multumesc 2heng... smile.gif
Miha

#16 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13678 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 07 February 2008 - 02:10 PM

Raluca , abia astept sa-ti pui "produsul" aici , daca tot te-ai enervat.
Vai Onaf, ce texte ai. .. ce protocol. . .
cmir, ma bucur ca te uiti si prin retetele noastre

Azi am facut doar 10 bucati, deci jumatate cantitate si le-am umplut cu . . . branza de burduf ( mai aveam f.f.putintica) frecata cu marar si cu o lingurita de smantana acra, sa o mai fluidizez. Mi-a fost frica sa nu curga pe la "incheieturi" dar a stat lipita foarte bine. Nu le-am facut poze dar gustul a fost de nota 10.

In schimb am poze de ieri. Am facut umplute cu mere asa cum am spus
Cantitatile pentru aluat sunt in prima postare

2-3 mere curatate de coaja si rase.
2-3 lg. fructoza ;
1 ½ lingurita scortisoara

Toate pe foc se calesc exact ca pentru placinta.

asa arata aluatul post_2.jpg

si finalul post_3.jpg




#17 cmlr

cmlr

    femeie ambitioasa

  • Membri
  • 2807 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Ardeleanca in Banat

Postat 07 February 2008 - 02:19 PM

2heng, in fiecare zi ma uit si imi place ce vad (numai bunaciuni faceti voi aci, iamy) trebuie musai sa ma pun sa fac si io...
Miha

#18 boni

boni

    doar monti...

  • Membri
  • 2135 posturi
  • Location:Sibiu (Romania)

Postat 07 February 2008 - 02:48 PM

oai ce faine si lucioase au iesit portofelele lui onaf :)

vreau sa mai comentez despre portofele. mie mi-au placut muuult mai mult a doua zi. iar cele cu gem de caise (care le-am facut ultimele si le-am facut subtiri de tot) au ramas crocante.
am mancat si gogoloaiele facute de anamaria (adica doar coca si atat, fara umplutura) si e foarte gustot aluatul, ar merge perfect pentru niste saleuri sau covrigei.

si fiindca tot veni vorba de anamaria si mi-au fost cerute poze ma umflu putin in pene, ca-s tare mandra de ea :D am sa pun poze mai recente la subiectul cu copii. pana atunci ultima poza este aici: http://www.culinar.r...li-/pagina/40/#, cu tortul nr.2 de ziua ei.

#19 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13678 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 07 February 2008 - 03:50 PM

QUOTE(boni @ Feb 7 2008, 04:48 PM) <{POST_SNAPBACK}>
si fiindca tot veni vorba de anamaria si mi-au fost cerute poze ma umflu putin in pene, ca-s tare mandra de ea :D am sa pun poze mai recente la subiectul cu copii. pana atunci ultima poza este aici: http://www.culinar.r...li-/pagina/40/#, cu tortul nr.2 de ziua ei.

Vai cat a crescut de mare ! Ochisorii , nu s-au schimbat , tot asa de frumosi si expresivi au ramas ! Cand pui pozele la "copii . . ." da-ne de veste. Deabea astept s-o vad in mai multe poze, in mai multe pozitii . . . .

Pai crema din tortul de nectarine, vreau sa-ti zic ca este aceeasi crema cu a "batranului" nostru "tort pufos . . ." adica branza amestecata cu frisca ( zeama de lamaie) care stau batz. Ai observat, nu ?

uite pufosul ; http://www.culinar.r...ufos-si-cremos/

#20 boni

boni

    doar monti...

  • Membri
  • 2135 posturi
  • Location:Sibiu (Romania)

Postat 07 February 2008 - 03:59 PM

QUOTE(2heng @ Feb 7 2008, 03:50 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Vai cat a crescut de mare ! Ochisorii , nu s-au schimbat , tot asa de frumosi si expresivi au ramas ! Cand pui pozele la "copii . . ." da-ne de veste. Deabea astept s-o vad in mai multe poze, in mai multe pozitii . . . .

Pai crema din tortul de nectarine, vreau sa-ti zic ca este aceeasi crema cu a "batranului" nostru "tort pufos . . ." adica branza amestecata cu frisca ( zeama de lamaie) care stau batz. Ai observat, nu ?


pupic.gif
crema de la tortul lui anamaria avea si gelatina si putina budinca de vanilie. dar am observat si eu ca daca bati frisca cu crema de branza se face bat. stiu ca mi-am pus atunci intreabrea cum de iese asa, da' pana la urma m-am multumit cu rezultatul smile.gif

ma opresc ca ametim de tot topicul cu portofele smile.gif



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi