Sari la conținut

Poză

Retete montignac - Kurtos


27 răspunsuri la acest topic

#1 EmptyG

EmptyG

    Bucataras

  • Membri
  • 158 posturi

Postat 27 August 2009 - 09:30 AM

Kurtos Monti
-m-am inspirat dupa reteta lui cheesecakeNY http://www.culinar.r...am-improvizat-/ postata anul trecut.

-500 g faina : 250 g faina integrala, 250g tarate
-25 g drojdie
-80 g fructoza
- aroma vanilie
- 1 ou
- o cana lapte Monti caldut (smanatana dulce diluata)
- 3 linguri ulei
- un varf de sare
- coaja de lamaie

Se pune faina intr-un bol incapator si se face o gaura in mijloc. Drojdia se desface intr-un pic de lapte caldut la care se adauga sarea si se toarna in mijlocul fainii, se lasa putin la dospit aluatul.
Se adauga apoi oul, fructoza, coaja de lamaie si laptele pana iese un aluat moale,se adauga si uleiul, si eventual si niste faina, sa iasa ca o coca. Se lasa la dospit la cald pana aluatul isi dubleaza volumul.
Se imparte apoi in 4 si se intinde cate o foaie de grosime potrivita. Se taie apoi in fasii inguste.
Eu am folosit sticle de bulion, se curata bine, se ung bine cu ulei si se incepe apoi sa se infasoare aluatul pe ele.
Se mai lasa putin la ''odihnit'' pentru vreo 15 minute dupa care se ung cu lapte amestecat cu fructoza si se dau prin fructoza si scotisoara, fructoza cu nuca de cocos, nuci cu scortisoara..ce doriti, eu am folosit migdale, scortisoara si fructoza.
Se aseaza sticlele intr-o tava de cuptor si se introduc la cuptor pana se rumenesc. Se lasa putin la racit si apoi se scot de pe sticle.






*Imi pare rau ca nu am facut poze si`n timpul prepararii.
*Fasiile trebuiau taiate mai subtirele, si dupa ce le-am infasurat in jurul sticlei, se roteste sticla pe suprafata de lucru, ca sa se preseze uniform.

Editat de EmptyG, 27 August 2009 - 12:13 PM.


#2 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13677 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 27 August 2009 - 11:08 AM

Superba ti-a iesit !
Nu-i nimic ca nu ai postat pas-cu-pas.
Poti intra sa editezi si sa faci trimitere la reteta originala

#3 Yyana

Yyana

    Big Chef

  • Membri
  • 525 posturi
  • Gender:Female

Postat 27 August 2009 - 11:55 AM

Ce minunatie !
Unde este reteta aia sa vad cum vine treaba cu sticla ? Nu e complicat ?

#4 Nik26

Nik26

    Captain Cook

  • Membri
  • 370 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 27 August 2009 - 12:04 PM

Arata... ohmy.gif UAU! Daca vedeam doar poza n-as fi zis ca e ceva Monti (din "faina Monti")...
Bravo! F. tare! tongue.gif

#5 EmptyG

EmptyG

    Bucataras

  • Membri
  • 158 posturi

Postat 27 August 2009 - 12:17 PM

CITAT(Yyana @ Aug 27 2009, 12:55 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Ce minunatie !
Unde este reteta aia sa vad cum vine treaba cu sticla ? Nu e complicat ?


Am editat si am introdus linkul cu reteta.
Sincer, mie una dintre sticle mi-a crapat...nu am cuptor cu reglare a temperaturii, s-ar putea sa fi fost un pic prea incins.
Tks pt aprecieri 2heng si Nik26.

#6 Yyana

Yyana

    Big Chef

  • Membri
  • 525 posturi
  • Gender:Female

Postat 27 August 2009 - 02:10 PM

CITAT(EmptyG @ Aug 27 2009, 01:17 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Am editat si am introdus linkul cu reteta.

M-au ingrozit sticlele alea ! Nu cred ca ma bag la asa ceva, n-am curaj mad.gif . Poate invartite pe altceva . . . din lemn . . .

#7 EmptyG

EmptyG

    Bucataras

  • Membri
  • 158 posturi

Postat 27 August 2009 - 02:37 PM

S-ar putea sa ia foc lemnu`.
Am vazut ca s-au incercat si cutiile de conserve...este o varianta pt tine Yyana smile.gif

#8 Nik26

Nik26

    Captain Cook

  • Membri
  • 370 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 27 August 2009 - 07:40 PM

EmptyG, sa stii ca m-ai distrus pe ziua de azi cu Kurtos-ul! sad.gif Nu reusesc sa imi iau gandul de la el si ma tot gandesc pe ce o sa insir firul de coca maine (asta dupa ce mi-am infrant cu greu pornirea de a pleca acum dupa ingrediente)! biggrin.gif Cred ca voi incerca pe borcane, ca nu am sticle...
M-am uitat si la ce au facut fetele la retete in imagini... foarte inventive si talentate! wink.gif
Yyana, eu zic ca tot sticla e mai buna - cel mai sigur/ sanatos material! De crapat nu ar trebui sa se crape decat daca e diferenta mare de temperatura intre sticla si cuptor sau daca exista vreo fisura deja... smile.gif (Eu mai faceam uneori pui pe sticla si nu s-a intamplat niciodata nimic!)

#9 Yyana

Yyana

    Big Chef

  • Membri
  • 525 posturi
  • Gender:Female

Postat 27 August 2009 - 07:51 PM

Eu zic "pas" biggrin.gif
Astept sa vad ce pui tu "pe masa" detectiv.gif

#10 EmptyG

EmptyG

    Bucataras

  • Membri
  • 158 posturi

Postat 27 August 2009 - 08:22 PM

Da, e vorba de fisura in sticla, nicidecum nu se lasa cu cioburi... laugh.gif
nik26, n-a fost intentia mea de-a distruge oamenii cu acest Kurtos tongue.gif ..eu am tot trecut seri la rand pe langa o kurtoserie ( ma omorau cu mirosu` ala) si tot ezitam sa-mi iau/sa nu-mi iau si m-am enervat si am zis sa-l adaptez conform Monti.
Am avut intreruperi de gaz chiar atunci cand eram cu ei in cuptor...a durat vreo 4 ore toata pauza asta, timp in care s-au racit, iar apoi cred ca m-am enervat prea tare si eram foarte nerabdatoare sa-i termin si am dat cuptorul cam tare.
Eu cred ca nu se fisura sticla aia daca nu dadeam cuptorul tare... si oricum, s-a fisurat o sticla din 4...deci eu zic ca daca-ti iei precautiile necesare nu se intampla nimic. Recunosc ca mi-a fost frica sa nu explodeze vreo sticla cu tot cu aragaz smile.gif))
A meritat pana la urma...smile.gif
P.S : a se unge bine bine sticla cu ulei...sau a se folosi hartie de copt pe sticla...ca altfel se desface un pic cam greu de pe sticla.

Editat de EmptyG, 27 August 2009 - 08:26 PM.


#11 allyy

allyy

    micro Bucatar

  • Membri
  • 44 posturi

Postat 27 August 2009 - 09:03 PM

Wow, ce bine arata! O sa fac si eu biggrin.gif Multumim pentru reteta floare.gif

#12 Nik26

Nik26

    Captain Cook

  • Membri
  • 370 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 28 August 2009 - 10:34 PM

smile.gif L-am facut si eu cu urmatoarele cantitati (cantarite, nu aproximate):

- 440 g faina = 220 g faina integrala grau + 220 g tarate de grau;
- 60 g fructoza;
- un strop de sare;
- coaja rasa de la 1/2 lamaie + coaja rasa de la 1/2 portocala mare;
- un cub de 25 g drojdie proaspata;
- cam 2/3 cana lapte = 50% apa calduta + 50% smantana dulce 15% grasime;
- 1 ou;
- o lingura ulei.

Am amestecat bine faina, fructoza, sarea, coaja rasa, apoi am desfacut in centrul lor drojdia cu un strop fructoza si 3-4 linguri lapte; le-am lasat vreo 15 minute, iar apoi am continuat cu framantatul lor (10-15 minute) impreuna cu oul, laptele caldut adaugat treptat si o lingura de ulei la final.
Am lasat totul la crescut o ora.

Am intins foaia si chiar m-a uimit - minunat aluat; nu am mai adaugat nici ulei, nici faina suplimentar dupa ce a crescut pentru ca mi s-a parut perfect si foarte usor de lucrat (tinand cont d efaptul ca erau 50% tarate, 50% faina in grame!).
Am folosit 2 borcane mari (de 1,7 l) si 2 mici, pentru ca doar asta aveam; am cam avut probleme cu infasuratul pe cele mari... dry.gif
SDC12156.JPG
Adica nu am exagerat cu uleiul, dar imi cam aluneca aluatul... lucru care era de asteptat, datorita diametrului borcanelor... le-am mai lasat vreo 15 minute (au mai crescut vizibil!) si le-am uns cu pensula cu un strop de lapte la final, iar apoi au stat 35 minute la cuptor.

Le-am scos destul de usor de pe borcane si le-am pudrat cu fructoza rasnita... si iata rezultatul:
SDC12183.JPG
SDC12199.JPG

Ca si impresie de final... sunt bune, destul de fragede, arata binisor, dar nu mi se pare ca au ceva in comun cu colacii aia... adica nu stiu... seamana ca aspect, dar nu e un dulce Monti care sa aiba totusi multe in comun cu originalul nemonti... rolleyes.gif

Editat de Nik26, 28 August 2009 - 10:37 PM.


#13 EmptyG

EmptyG

    Bucataras

  • Membri
  • 158 posturi

Postat 28 August 2009 - 10:59 PM

Wow nik smile.gif super...era super sa fi incercat cu ceva nuca sau migdale prajite...ii schimba gustul total. Ai tai par mai "integrali" parca...na, acum nici un dulce nu poti sa zici ca se compara 100% cu cel original, cu faina rafinata si zahar...dar macar ne facem poftele..ti s-a fisurat vreun borcan ?

#14 Yyana

Yyana

    Big Chef

  • Membri
  • 525 posturi
  • Gender:Female

Postat 28 August 2009 - 11:26 PM

Nik26 m-ai distrus (vorba lui Antzuka) ! Arata extra !
mincacios.gif mincacios.gif mincacios.gif mincacios.gif mincacios.gif

#15 Nik26

Nik26

    Captain Cook

  • Membri
  • 370 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 29 August 2009 - 12:03 AM

Merci, ma bucur daca va plac... smile.gif
Nu am avut nici o problema cu borcanele (si le-am introdus in cuptorul preincalzit).
Legat de "mai integrali", ai pus in grame 50% faina integrala - 50% tarate? Sau in volum? (stiu ca ai scris grame, dar parca e cam deschis la culoare al tau si textura... huh.gif si parca ar fi mai explicabil daca ai folosit volume egale, ceea ce in grame inseamna de fapt vreo 75% faina - 25% tarate...)

Cu siguranta nucile mai schimba gustul... insa nu stiu daca cineva (fan Kurtos) isi face pofta mancand din astia... icon_rolleyes.gif Iar eu nu sunt fan si cred ca am mancat de vreo 2-3 ori in viata... Insa ieri poza ta si apoi ce am vazut la retete in imagini ma pornisera (si rar ma apuca asa pofte de la niste poze! mellow.gif ) si cred ca aveam mari asteptari... sad.gif

Sa nu fiu inteleasa gresit... nu e ca nu sunt buni!... sunt ok daca vreti un fel de covrigi dulci, aromati, fragezi (aluatul pe bune ca este super si fiind in foaie subtire se fac f. bine si repede!), pot fi chiar f. misto si neasteptat de reusiti daca nu crezi ca vor semana cu un Kurtos tongue.gif !

Spun asta pentru ca sunt si dulciuri care ies grozav Monti si chiar pot concura cu variante nemonti...fara sa lase loc de frustrari! tongue.gif

#16 EmptyG

EmptyG

    Bucataras

  • Membri
  • 158 posturi

Postat 29 August 2009 - 11:12 AM

Offf, nik, imi pare rau daca nu te-au satisfacut pe deplin.
Eu am pus jumi-juma raport faina integrala - tarate. S-ar putea insa faina mea sa nu fie atat de integrala pe cat se spune pe punga, ceea ce am observat si eu, ca-i ceva mai alba. (am folosit faina Moara Domneasca)
Cred insa ca ies mult mai buni daca folosesti 75% faina si 25% tarate.

#17 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13677 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 30 August 2009 - 03:39 PM

Chiar ti-au iesit frumosi, Nik !
Cata rabdare ati avut voi fetelor sa "incolaciti" suvitele alea pe borcane . . .
Noi nu prea suntem pasionati dupa "aluaturi"
La noi se mananca mai mult dulciuri de tip tarte , creme , diplomat, etc

#18 fata_cu_fluturi

fata_cu_fluturi

    Master of disaster

  • Membri
  • 1762 posturi
  • Gender:Female
  • Location:romania

Postat 02 September 2009 - 02:37 PM

Deci aceste minunatii nu putea sa se ascunda de ochiul meu vigilent tongue.gif Premiul Intai fetelor, suntyeti fantastice. Ete la asta chiar ca nu ma gandisem! Un Kurtos Monti!!!!!!!!!!!!!!!!!

Felicitari din inima, m-ati lasat cu gura punga laugh.gif

#19 Montignac_rules

Montignac_rules

    Here's the thing.....

  • Membri
  • 5669 posturi
  • Location:Where the sun shines.......

Postat 08 September 2009 - 09:23 PM

Am salivat destul atatea zile, a venit si randul meu sa ma laud biggrin.gif

400 gr faina (200 gr tarate, 200gr faina integrala)
50 gr faina de soia
2 oua
30 gr de drojdie
un praf de sare
80 gr de fructoza
coaja de la o lamaie
si sirop de agave (am gasit azi in sfarsit si am gasit si sirop de yacon tongue.gif care este mai dulce)

Am facut coca si am lasat-o la crescut o ora, dupa care am pus pe borcane si pe niste forme de rulouri. Le am mai lasat 15 minute la crescut, iar inainte sa le bag in cuptor le-am dat cu pensula cu sirop de agave. Dupa ce le-am scos din cuptor le-am mai dat iar cu sirop de agave si prin nuca, asa cum erau fierbinti.
Nu trebuie sa mai spun cat de gustosi si cat de buni au iesit. eusa_drool.gif eusa_drool.gif eusa_drool.gif

Miniaturi atașate

  • 111970_1_1_1_0_0.jpg

Blog cu retete Monti

''Tell me what you eat and I’ll tell you who you are.''
Brillat-Savarin


#20 Yyana

Yyana

    Big Chef

  • Membri
  • 525 posturi
  • Gender:Female

Postat 08 September 2009 - 09:37 PM

Deci nu te-ai lasat ! Bravo !



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi