Sari la conținut

Poză

Retete Montignac - Spaghetti DE dovlecei


21 răspunsuri la acest topic

#1 boni

boni

    doar monti...

  • Membri
  • 2135 posturi
  • Gender:Male
  • Location:Sibiu (Romania)

Postat 02 June 2010 - 08:48 AM

Reteta postata de mireloasa aici ne-a incantata pe toate. Plecand de la ideea ca aceste "spaghetti" se pot combina cu orice fel de sos va invit sa dati frau liber imaginatiei si sa veniti cu cat mai multe variante de sosuri.

Pentru modul si tehnica de preparare va rog sa cititi postul original al mireloasei si eventual sa vizionati filmuletul de pe youtube , aici



Eu nu am acea scula si nici nu aveam in plan sa mai cumpar ceva nou pentru bucatarie asa ca am incercat sa folosesc ce am in casa: o razatoare mare si un cutit de curatat cartofi/legume.
Cu razatoarea cu ochiuri mari ar merge bine daca asi avea mai multa putere. Am facut asa: am pus dovlecelul lateral pe razatoare, am apasat sa intre putin in gauri si asa apasat, am tras de el pana am ajuns jos. Adica am "ras" dovlecelul, dar tinand apasat tare, ca sa obtin o fasie de razatura cat era dovlecelul de lung. Nu stiu sa explic mai bine :( Ideea e ca ar iesi frumoase si subtiri fasiile asa, doar ca nu am putere destula sa il tin apasat pana jos, dovlecelul mai este si alunecos, si a trebuit sa renunt.
Am trecut la a doua scula, cutitul de curatat cartofi, cred ca toata lumea stie cum arata. Cu asta treaba a fost mai usoara. Cu asta am taiat fasii late din dovlecel pe care apoi le-am taiat de-a lungul cu cutitul ca sa fac "spagheti". A fost ceva mai usor dar nu au mai iesit asa de fine fasiile.

Cam asta e ce mi-a iesit mie:

dovlecei_taiati.jpg

Comentarii :)
- asa cum i-am taiat eu raman destul de corcanti, si se simte putin gustul lor, nu sunt chiar neutri. Asa ca recomand sosuri cat mai aromate.
- Ce mai am de spus ar fi ca, din cauza ca nu au cum sa absoarba nici un pic de zeama, sosurile potrivite sunt cele cremoase, sau cat mai putin "zemoase"

si acum sa trecem la sosuri

#2 boni

boni

    doar monti...

  • Membri
  • 2135 posturi
  • Gender:Male
  • Location:Sibiu (Romania)

Postat 02 June 2010 - 09:03 AM

1. SOS DE SOMON AFUMAT CU SMANTANA

acesta este sosul meu preferat pentru paste de orice fel, asa ca fost primul pe care l-am incercat. cantitatile nu stiu sa vi le spun exact pentru ca fac totdeauna cu cat am la indemana. am sa incerc totusi sa trec cate ceva.

100 gr somom afumat
200 ml smantana fermentata
jumatate de legatura marar (taiat cat se poate de marunt)
parmezan (branza tare rasa)

se face un sos rece din toate cele de mai sus. arata cam asa:
sos_peste.jpg


si se amesteca cu "spaghetele" din dovlecei
dovlecei_sos_peste.jpg

parerea mea: merge bine, dar nu extraordinar de bine. adica aveam asteptari mai mari :) dovlecelul, in aceasta combinatie, am impresia ca ii da o oarecare "aciditate" sosului.
mult mai mult mi-a placut, cu dovlecei, sosul de rosii care urmeaza...

#3 boni

boni

    doar monti...

  • Membri
  • 2135 posturi
  • Gender:Male
  • Location:Sibiu (Romania)

Postat 02 June 2010 - 09:24 AM

2. SOS DE ROSII CU LEGUME

acest sos e plecat de la exemplul sosului din reteta originala, a mireloasei. in locul vinetelor eu am folosit dovlecelul ramas, pe care l-am dat pe razatoare. se pot folosi orice fel de legume pe care va place sa le combinati cu rosii. eu am folosit asa:

- "miezul" de la dovlecel
- 2 cepe verzi
- 1 usturoi verde
- 1 conserva rosii cubulete
- ierburi uscate (busuioc, oregano, cimbru)
- putin praf de ghimbir

se calesc in ulei (e voie :) ) ceapa, usturoiul si dovlecelul (legumele), se pun rosiile si ierburile si se lasa la scazut cate e nevoi.
mi-a placut sosul mult pentru ca este foarte aromat si "taie" orice urma de dovlecel
pun o poza cu sosul turnat peste "spaghetti" ca sa vedeti consistenta
sos_rosii.jpg

si cutia pregatita de luat la birou, cu o ploaie de cascaval ras deasupra
Fotografii_0014__1_.jpg

singura observatia la acest sos (cred ca se vede putin si in poza, la marginea cutiei) ca este mai zemos si asa ramane, nu poate fi absorbit de "paste".
o solutie ar fi sa se adauge smantana si atunci consistenta ar fi perfecta. eu nu am mai vrut si in asta smantana. l-am vrut mai natur.

#4 puisorul

puisorul

    Captain Cook

  • Membri
  • 221 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Cluj

Postat 02 June 2010 - 06:10 PM

Ce bun pare sosul cu somon afumat yummy smile.gif Pacat ca nu merge cu spaghete integrale mad.gif

De acord cu tot ce ai spus, dar eu zic ca e obligatorie taierea dovleceilor cu instrumentul respectiv( apropo am vazut si in Auchan cu 8 lei) . Cu cat sunt mai subtiri cu atat e ma neutru gustul. Si da,merg cel mai bine cu sos rosu.

#5 maracara

maracara

    Captain Cook

  • Membri
  • 315 posturi

Postat 03 June 2010 - 08:12 AM

Am facut si eu tot cu sos rosu....sunt foarte bune,eu n-am simtit gustul dovlecelului smile.gif
Nu se pot inlocui spaghetele,dar este o masa foarte sanatoasa si satioasa.

Miniaturi atașate

  • Photo_0020.jpg
  • Photo_0021.jpg


#6 boni

boni

    doar monti...

  • Membri
  • 2135 posturi
  • Gender:Male
  • Location:Sibiu (Romania)

Postat 03 June 2010 - 08:29 AM

of ce ma enerveaza reclama cu paturile :angryfire: nu pot sa scriu nimic de dupa ea.

maracara, tu cu ce ai taiat dovleceii? ai scula speciala? par destul de lati....
sa nu se inteleaga gresit. sunt foarte buni, mi-au placut tare mult. doar ca nu sunt paste :D

#7 maracara

maracara

    Captain Cook

  • Membri
  • 315 posturi

Postat 03 June 2010 - 09:38 AM

QUOTE(boni @ Jun 3 2010, 09:29 AM) <{POST_SNAPBACK}>
of ce ma enerveaza reclama cu paturile angryfire.gif nu pot sa scriu nimic de dupa ea.

maracara, tu cu ce ai taiat dovleceii? ai scula soeciala? par destul de lati....
sa nu se inteleaga gresit. sunt foarte buni, mi-au placut tare mult. doar ca nu sunt paste biggrin.gif




tot cu scula pentru cartofi si apoi cu cutitul biggrin.gif ......nu-i o munca f grea....am terminat repede

#8 Lulu

Lulu

    Master of disaster

  • Membri
  • 2397 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Romania

Postat 03 June 2010 - 02:32 PM

Ma bag in discutia voastra smile.gif cu o sugestie: folositi robotul de bucatarie, daca aveti, ofcourse! rolleyes.gif Mie la razatoarea robotului cea fina imi ieseau din morcovi sau alte legume un fel de taitei fini, destul de lungi, daca nu taiam legume pe lungime ci doar pe latime, cat sa incapa in orificiu. Sper ca am fost suficient de explicita!
Dieta usoara si multe kg minus! smile.gif

#9 emilika

emilika

    Academic Chef

  • Membri
  • 1259 posturi

Postat 12 June 2010 - 11:34 AM

Dupa aproximativ 100 de ani de cand am spus ca fac si eu reteta Mirelei, iata ca apar cu dovezile rolleyes.gif
In primul rand, imi cer scuze in fata clasei ( tongue.gif) , si motivez intarzierea cu faptul ca am fost cam ocupata si nici n-am gasit pe undeva instrumentul minune. La Cora cred ca se terminase exact inainte sa ajung eu acolo - pentru ca la raionul cu pricina era un spatiu de ala de curatitoare, golit - si m-am gandit ca or fi dat iama acolo niste culinarese si nu nu mi-au mai lasat si mie o chestie de asta pentru dovlecei laugh.gif .
In cele din urma m-am consolat cu o razatoare de lamaie:

061210115947.jpg

care si-a facut treaba in felul urmator:

061210101936.jpg

Pentru reteta, in afara de dovleceii de mai sus am folosit ingredientele Mirelei:
o vanata,
rosii,
ceapa,
usturoi.
smantana
N-am avut condimentele ei asa ca am improvizat:
piper,
sare,
fructoza.

M-am limitat sa rad doar coaja, ochiurile razatorii fiind mai mici, taia frumos doar coaja, restul dovlecelului mi-l facea piure, asa ca m-am lasat pagubasa. Am avut o smantana de tara foarte buna care mi-a facut un sos cremos si fin in care am scapat cam mult piper eusa_doh.gif . Asa ca am pus o lingurita de fructoza cu care am salvat situatia.
La final mi s-a parut delicios. Desi e o mancare de legume, simpla, gustul e oarecum suprinzator, cu multe arome.

061210110256.jpg

Mireloasa floare.gif pentru reteta.
Boni floare.gif pentru ca ai spart gheata cu acesta reteta, la sezatoare.
Sheng floare.gif pentru ca m-ai tras de maneca sa o fac si eu.







#10 fata_cu_fluturi

fata_cu_fluturi

    Master of disaster

  • Membri
  • 1762 posturi
  • Gender:Female
  • Location:romania

Postat 12 June 2010 - 12:01 PM

Am facut si eu fetelor wink.gif am dat un dovlecel pe razatoarea mica a razatoarei si am combinat cu un sos de rosii, usturoi, iaurt, unt, mustar tongue.gif Ce sa zic, gusturi diferite, nu neaparat in sens rau, dar e diferit laugh.gif Dar a fost bun smile.gif

#11 Lulu

Lulu

    Master of disaster

  • Membri
  • 2397 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Romania

Postat 12 June 2010 - 01:17 PM

Ma bucur ca le-ti incercat si v-au placut. E o alternativa mai deosebita la paste, cel putin pentru gusturile noastre, romanesti, neinvatate sa mancam prea multe cruditati!

#12 onaf

onaf

    Master of disaster

  • Membri
  • 2527 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 03 October 2010 - 03:52 PM

Vai, Boni şi Mireloasa, am facut reţeta asta (cu sosul Mireloasei din reţeta originală) şi-am crezut că murim de plăcere mîncînd rezultatul...
Nu pot să vă explic cît ne-am lins lins pe degete... a dispărut pînă şi miezul cu sîmburi al dovlecelului, a fost tăiat nemilos cu cuţitul (dat fiind că unealta nu mai făcea faţă la acea consistenţă moale) în bucăţele oarecare, fleşcait în sos, pudrat cu parmezan şi... şi-a disparut instantaneu! RIP...

Plecăciuni, doamnelor!

(într-adevăr, unealta aia de 'fîşiat' spaghete din legume este minunată.)

all i want is less to to, more time to do it, and higher pay for not gettin' it done.


#13 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13872 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 03 October 2010 - 03:58 PM

QUOTE(onaf @ Oct 3 2010, 04:52 PM) <{POST_SNAPBACK}>
(într-adevăr, unealta aia de 'fîşiat' spaghete din legume este minunată.)

Vrei sa-i pui o poza drept aici , te rog ?

#14 onaf

onaf

    Master of disaster

  • Membri
  • 2527 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 03 October 2010 - 04:59 PM

iaca:

unealta.jpg


unealta_detaliu.jpg

noroc cu pozele astea, să văd c-am spălat-o ca pisica... blink.gif

all i want is less to to, more time to do it, and higher pay for not gettin' it done.


#15 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13872 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 03 October 2010 - 05:50 PM

Multumesc frumos floare.gif

#16 fata_cu_fluturi

fata_cu_fluturi

    Master of disaster

  • Membri
  • 1762 posturi
  • Gender:Female
  • Location:romania

Postat 04 October 2010 - 08:25 AM

Foarte frumos ti-a iesit Ona, si scula cred ca e tare groupwave.gif

#17 Lulu

Lulu

    Master of disaster

  • Membri
  • 2397 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Romania

Postat 04 October 2010 - 05:29 PM

QUOTE(onaf @ Oct 3 2010, 03:52 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Vai, Boni şi Mireloasa, am facut reţeta asta (cu sosul Mireloasei din reţeta originală) şi-am crezut că murim de plăcere mîncînd rezultatul...
Nu pot să vă explic cît ne-am lins lins pe degete... a dispărut pînă şi miezul cu sîmburi al dovlecelului, a fost tăiat nemilos cu cuţitul (dat fiind că unealta nu mai făcea faţă la acea consistenţă moale) în bucăţele oarecare, fleşcait în sos, pudrat cu parmezan şi... şi-a disparut instantaneu! RIP...

Plecăciuni, doamnelor!

(într-adevăr, unealta aia de 'fîşiat' spaghete din legume este minunată.)


Sa va fie de bine, si noua ne-a placut mult!

#18 cristinutza29

cristinutza29

    Big Chef

  • Membri
  • 534 posturi

Postat 25 February 2011 - 07:26 PM

am venit si cu dovada yumeeeeeeeeee

SDC10191.JPG

#19 cris31

cris31

    Master of disaster

  • Membri
  • 3620 posturi
  • Gender:Female
  • Location:BACAU

Postat 25 February 2011 - 07:29 PM

Eu o sa dau dovlecii pe razatoarea worner si sigur o sa iasa fideluta. Hai ca promit ca vin si eu cu dovada ca prea arata frumod

#20 cris31

cris31

    Master of disaster

  • Membri
  • 3620 posturi
  • Gender:Female
  • Location:BACAU

Postat 18 March 2012 - 03:38 PM

Hi hi iaca vin cu dovada dupa un an si un pic modificata. Mentionez ca am facut taiteii cu sos de rosii si mi-a placut. Acum am gasit alta reteta de sos care m-a incantat pe deplin si dovleceii i-am taiat cu scula de curatat legume.Buni, tare buni.

Deci sos marinara cu paste pappardelle din dovlecei

3. SOS MARINARA

Rosii cherry- 5 bucati sau doua rosii de gradina cand vine vara.
Rosii uscate hidratate pentru o ora - 4 jumatati
Curmale hidratate o ora - 4 bucati. Eu am folosit curmale sa vad exact reteta originala, dar cu siguranta o sa folosesc caise uscate de acum incolo. Au rol de a ingrosa sosul si a-i da o usoara savoare dulce.
Usturoi - 3-4 catei eu am pus 3, merg chiar numai doi daca mancati imediat, daca mai lasati pe a doua zi e ok, gusturile se intrepatrund si se estompeaza iutimea usturoiului. E de preferat sa aruncati mijlocul, el e responsabil cu iutimea si mirosul specific.
Ulei de masline - 2 linguri
Sos de soia - 2 linguri
Lamaie - sucul de la jumatate de lamaie
Am pus in blender rosiile cherry,usturoiul, uleiul, sosul de soia, sucul de lamai apoi am adaugat curmalele caisele taiate marunt si rosiile uscate. Iese un sos gros stil ketchup mult mai aromat si mai bun.

Pappardelle din dovlecei

Pur si simplu un dovlecel il curatam cu curatitorul de legume.

martie_2012_008.jpg

Apoi continuam sa feliem pana ajungem la seminte.

martie_2012_009.jpg

Feliile obtinute le stropim cu ulei de masline si oregano,

martie_2012_012.jpg

Apoi adaugam sosul si miez de nuca taiat marunt.

martie_2012_014.jpg


Apoi atacam castronul dupa ce le amestecam bine unele in altele.

martie_2012_016.jpg



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi