Sari la conținut

Poză

Reteta Montignac - Prajitura jerbo


16 răspunsuri la acest topic

#1 cristinutza29

cristinutza29

    Big Chef

  • Membri
  • 534 posturi

Postat 05 February 2012 - 02:12 PM

Prajitura "jerbo" - Faza 2

Ingrediente :

1 ou
1 canita de smantana Dorna
1 borcana de 400g dulceata de caise monti facuta de mine(se poate folose ce dulceata doriti)
6 lg de fructoza
125 ml lapte monti(se poate si kefir)
o ciocolata 85%
400 g nuca macinata(sau migdale)
30 g drojdie
faina integrala cat cuprinde cam 500 g(sau se poate pune jumate faina jumate tarate,eu nu am mai avut si deci e de F2)

Intr-un vas de plastic se pune laptele monti incalzit, se adauga fructoza si drojdia si apoi se amesteca foarte bine (cu mixerul) pana de dizova fructoza complet si se omogenizeaza cu drojdia si laptele.
Separat in alt vas de plastic se pune o cana de faina, se adauga oul si intreaga cantitate de smantana.
Se amesteca apoi ingredientele cu ajutorul spatulei (mixerului) pana se incorporeaza intreaga cantitate de faina.
Se adauga apoi compozitia de lapte+fructoza+drojdie si se amesteca bine incorporand si restul de faina.(cantitatea de faina poate varia in functie cat de groasa e smantana folosita).
Cand aluatul a avut o consistenta potrivita si nu s-a mai lipit de mana nu am mai adaugat faina si l-am pus pe masa inainata.
L-am impartit in 3 parti egale din care am facut 3 foi.
Am pregatit tava de aragaz tapetand-o cu hartie de copt.
Am pus prima foaie peste care am adaugat jumatate din cantitatea de dulceata si jumatate din nuca macinata (daca dulceata nu e prea dulce nuca se poate amesteca cu fructoza din cele 6 lg; 4 lg le-am dizolvat cu laptele si drojdia si 2 le-am amestecat cu nuca) apoi am pus a doua foaie si am facut la fel dulceata apoi nuca. Ultima foaie se pune deasupra se inteapa cu furculita pe alocuri si se da la cuptor40-45 minute.
Eu am folosit tava aragazului,insa daca aveti tava mai mica prima foaie cea de jos va fi mai groasa.
Dupa ce s-a copt se lasa sa se raceasca in tava iar deasupra am pus ciocolata topita in putina smantana pt frisca dorna.

A iesit delicioasa si deja jumatate din ea i-am pregatit-o sotului pt colegii de la scarbici.
Tin sa mentionez ca prajiturica ii este dedicata lui Oskkar tongue.gif
Sper sa va placa

SDC10712.JPG

#2 cristinutza29

cristinutza29

    Big Chef

  • Membri
  • 534 posturi

Postat 05 February 2012 - 02:13 PM

si sectiune

Miniaturi atașate

  • SDC10718.JPG


#3 Montignac_rules

Montignac_rules

    Here's the thing.....

  • Membri
  • 5669 posturi
  • Location:Where the sun shines.......

Postat 05 February 2012 - 04:19 PM

Arata bine D.gif

cristinutza29 te rog mult, cum scrie si in regulament, sa scrii de unde te ai inspirat, presupun ca de aici ? Cand se pun retete inspirate din altele se zice de unde em_new_12.gif (cu link de culinar.ro ) toate retetele sunt asa
Blog cu retete Monti

''Tell me what you eat and I’ll tell you who you are.''
Brillat-Savarin


#4 cristinutza29

cristinutza29

    Big Chef

  • Membri
  • 534 posturi

Postat 05 February 2012 - 06:11 PM

Sarutmana pe cat de bine arata pe atat de delicioasa e.Nu am papat decat 2 bucati fiind de F2,restuls-a pus la pachet pt colegii sotului.Nu stiam ca e si pe culinar eu am vazut reteta pe tv paparika e o emisiune bunicute dulci parca se numeste.No scuze ca nu am stiut ca e si aici.

#5 Oskkar

Oskkar

    Academic Chef

  • Membri
  • 1035 posturi

Postat 05 February 2012 - 06:33 PM

CITAT(cristinutza29 @ Feb 5 2012, 12:12 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Prajitura "jerbo" - Faza 2

Ingrediente :

Tin sa mentionez ca prajiturica ii este dedicata lui Oskkar tongue.gif
Ser sa va placa


Cristinuta merci frumos. Iti dai seama ca e musai sa o incerc si eu (poate o fac de ziua mea). em_new_15.gif
"Un bel dì, vedremo levarsi un fil di fumo sull'estremo confin del mare."

#6 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13677 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 05 February 2012 - 06:41 PM

QUOTE(cristinutza29 @ Feb 5 2012, 06:11 PM) <{POST_SNAPBACK}>
.Nu stiam ca e si pe culinar eu am vazut reteta pe tv paparika e o emisiune bunicute dulci parca se numeste.

Conteaza de unde o ai tu asa ca am completat eu la denumire. Asa zice la regulament pct.6
Si eu ma uit cateodata la 'bunicute dulci" Zilele trecute am vazut "pogaci" (mi-am scris reteta) si am murit de pofta . Nu stiu cand o voi face sau daca o voi face dar de notat, am notat-o D.gif

***
Vreau sa te intreb despre ce smantana Dorna este vorba si ce cantitate reprezinta 1 canita ?

#7 valery

valery

    Big Chef

  • Membri
  • 787 posturi

Postat 05 February 2012 - 10:32 PM

-Crisitinutzaaaa super prajiturica ta em_new_15.gif
-foarte ciudat acum imi place foarte tare tot ce e cu nuca , cand eram copii bunica tare des facea jerbo ,acuma rad cand imi amintesc ce furioasa eram de cate ori auzeam pana si numele prajiturii ,sa nu mai spun si bleaga D.gif
-e super gustoasa prajiturica , merita facut ! aluatul faramicios si combinatia de nuca cu dulceata ...fff bun !
-PS: cate o bucatica mititica puteai sa ne servesti si noua em_new_05.gif , nu totul doarptr Oskar tongue.gif dat te iertam de data asta ptr ca stim ca se apropie ziua ei de nastere
pupik

Editat de valery, 05 February 2012 - 10:40 PM.


#8 cristinutza29

cristinutza29

    Big Chef

  • Membri
  • 534 posturi

Postat 06 February 2012 - 10:08 AM

Oskkar ma bucur ca ti-a placut si daca e cand ai timp o poti face mai ales daca sunteti mai multi.Mie imi place sa fac surprize celor dragi si voi imi sunteti dragi,mai ales ca vine ziua ta.Rodica am folosit smantana la Dorna cutia rosie cu 32% grasime si canita mea are cam 225 ml,acum depinde si de tava folosita.Mie iesindu-mi aluat mai mult mi-a mers numai bine pt tava aragazului.Din cate am vazut eu pe tv paprika foile nu trebuie sa fie prea groase ca oricum se infla de la drojdie.Prajitura poate avea mai mule stratui,acusi depinde de tava.Valeria sa stii ca cele doua bucati pe care le-am papat eu au fost si pt voi em_new_59.gif

#9 boni

boni

    doar monti...

  • Membri
  • 2135 posturi
  • Location:Sibiu (Romania)

Postat 06 February 2012 - 11:53 AM

minunata. trebuie sa imi fac timp pentru ea. em_new_36.gif
cred ca tot de F2 am sa o fac si eu.

#10 cristinutza29

cristinutza29

    Big Chef

  • Membri
  • 534 posturi

Postat 07 February 2012 - 09:30 AM

E foarte buna boni,eu am papat doar 2 bucati si a iesit tare pufoasa si delicioasa,cred ca,cu iaurt sau kefir iesi si mai afanata.

#11 valery

valery

    Big Chef

  • Membri
  • 787 posturi

Postat 08 February 2012 - 04:06 AM

CITAT(cristinutza29 @ Feb 6 2012, 08:08 AM) <{POST_SNAPBACK}>
b]Valeria[/b] sa stii ca cele doua bucati pe care le-am papat eu au fost si pt voi em_new_59.gif

multumim , esti o scumpa , e tare placut sa stii ca cineva se gandeste la tine si existi in sulfletul acelui om , pupic cu muult drag

#12 cristinutza29

cristinutza29

    Big Chef

  • Membri
  • 534 posturi

Postat 08 February 2012 - 07:13 PM

QUOTE(valery @ Feb 8 2012, 04:06 AM) <{POST_SNAPBACK}>
multumim , esti o scumpa , e tare placut sa stii ca cineva se gandeste la tine si existi in sulfletul acelui om , pupic cu muult drag

si eu te pupacesc draga noastra draga em_new_59.gif

#13 utilizator_10161

utilizator_10161

    micro Bucatar

  • Membri
  • 6 posturi

Postat 26 March 2012 - 08:22 PM

QUOTE(M_rules @ Feb 5 2012, 04:19 PM) <{POST_SNAPBACK}>
sa scrii de unde te ai inspirat,


Original jerbo = Gerbeaud ca este prajitura franceza dar se mai cunoste si sub forma de Djerbo ... depinde de pronutare si ortografie folosita in acea tara sau Zserbó szelet in maghiara iar reteta precis este o traducere ca din cate stiu romanii din sud nu cunosc aceasta bunatate, doar cei din Ardeal. De aceea apare sub denumirea asta, cu ortografie romaneasca, exact cum se aude din maghiara.
Nu numai numele deriva dintr-o varietate de forme, dar si reteta este complicata D.gif

#14 valery

valery

    Big Chef

  • Membri
  • 787 posturi

Postat 26 March 2012 - 11:41 PM

CITAT(utilizator_10161 @ Mar 26 2012, 06:22 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Original jerbo = Gerbeaud ca este prajitura franceza dar se mai cunoste si sub forma de Djerbo ... depinde de pronutare si ortografie folosita in acea tara sau Zserbó szelet in maghiara iar reteta precis este o traducere ca din cate stiu romanii din sud nu cunosc aceasta bunatate, doar cei din Ardeal. De aceea apare sub denumirea asta, cu ortografie romaneasca, exact cum se aude din maghiara.
Nu numai numele deriva dintr-o varietate de forme, dar si reteta este complicata D.gif

o reteta complicata , dar buna rau de tot D.gif , eu am crescut langa prajiturica asta mie personal nu-mi pare comlpicata deloc doar foarte buna , merita sa o incercati fetelor , nu o sa regretati cu siguranta .


#15 utilizator_10161

utilizator_10161

    micro Bucatar

  • Membri
  • 6 posturi

Postat 27 March 2012 - 08:03 AM

QUOTE(valery @ Mar 26 2012, 11:41 PM) <{POST_SNAPBACK}>
eu am crescut langa prajiturica asta mie personal nu-mi pare complicata deloc doar foarte buna , ...


N-am gustat inca din prajitura asta si am putine sanse ca nu ma pricep!
Admir doar paginile colorate ca in vitrinele de cofetarie sint etalate altele iar dupa descriere mi se par chiar foarte complicate. Pentru un PRO ca tine imaginez ca e o placere sa-l creezi pentru fiecare duminica, eu prefer sa gatesc em_new_10.gif

#16 Montignac_rules

Montignac_rules

    Here's the thing.....

  • Membri
  • 5669 posturi
  • Location:Where the sun shines.......

Postat 27 March 2012 - 08:45 AM

QUOTE(utilizator_10161 @ Mar 26 2012, 08:22 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Original jerbo = Gerbeaud ca este prajitura franceza dar se mai cunoste si sub forma de Djerbo ... depinde de pronutare si ortografie folosita in acea tara sau Zserbó szelet in maghiara iar reteta precis este o traducere ca din cate stiu romanii din sud nu cunosc aceasta bunatate, doar cei din Ardeal. De aceea apare sub denumirea asta, cu ortografie romaneasca, exact cum se aude din maghiara.
Nu numai numele deriva dintr-o varietate de forme, dar si reteta este complicata D.gif



Multumim pentru info :)

De unde s a inspirat conteaza, deoarece regulamentul de pe forum trebuie respectat. Ai citit ce a explicat si Sheng despre asta ? D aia o intrebam pe cristinutza29 de unde s a inspirat.
Blog cu retete Monti

''Tell me what you eat and I’ll tell you who you are.''
Brillat-Savarin


#17 cristinutza29

cristinutza29

    Big Chef

  • Membri
  • 534 posturi

Postat 27 March 2012 - 08:37 PM

QUOTE(utilizator_10161 @ Mar 26 2012, 09:22 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Original jerbo = Gerbeaud ca este prajitura franceza dar se mai cunoste si sub forma de Djerbo ... depinde de pronutare si ortografie folosita in acea tara sau Zserbó szelet in maghiara iar reteta precis este o traducere ca din cate stiu romanii din sud nu cunosc aceasta bunatate, doar cei din Ardeal. De aceea apare sub denumirea asta, cu ortografie romaneasca, exact cum se aude din maghiara.
Nu numai numele deriva dintr-o varietate de forme, dar si reteta este complicata D.gif

Iti multumesc pentru informatiile suplimentare adaugate si sa stii ca nu e asa de greu de preparat pe cat pare,trebuie doar incercat D.gif



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi