Sari la conținut

Poză

Reteta Montignac - Prajitura (sau tort) din albuse


11 răspunsuri la acest topic

#1 valery

valery

    Big Chef

  • Membri
  • 787 posturi

Postat 13 April 2012 - 12:37 AM

Prajitura sau tortulet din albuse cu blat de tarate de ovaz

ingrediente

-8 albuse
-4 linguri ulei
8-10 linguri tarate ovaz rasnite . lingurile pline ( nu rase )
praf de copt stins cu lamaie
1 praf de sare
indulcitor dupa preferinta
copt la foc mediu ( cuptorul sa fie bine incins )

preparare :

albusele se bat bat cu un praf de sare ,se adauga indulcitor, (dupa care se adauga galbeburile ce au fost amestecate cu ulei eu am pus pentru ca aveam in plus), la urma taratele de ovaz rasnite si praful de copt stins , copt la foc mediu , 15 - 20 minute maxim , depinde e cuptor
PS : e grozav ! a iesit un puff si foarte mare ,

Crema :

- 8 galbenusuri , cele ramase de la blat
-150 gr fructoza ( cine doreste mai dulce , poate pune mai mult )se poate gusta
-2 linguri cacao ( eu am pus 50 gr )
- 8 linguri apa (cate galbenusuri atatea linguri de apa )
- se fierbe pe aburi pana se ingroasa ( eu am facut direct pe foc mic , criza de timp :))
-se lasa la racit dupa care se amesteca cu 400 gr unt ( daca faceti crema mai putina
-se poate aduga rom cine doreste
-Frisca se bate cu putina fructoza sau fara , depinde de preferinte , se adauga esenta vanilie ,


-Aranjament :

Blatul taiat pe lung in doua , pusa crema peste frisca , iara crema , acoperit cu a doua parte blat si peste frisca , ornat cu visine

Am testat pe o bucatica de prajiturica sa o insiropez ,se umfla grozav ,juri ca e savarina daca e facuta doar cu frisca fara crema de ciocolata ,cum am facut eu .

ps : eu crema am facut din 4 galbenusuri si am folosit 200 gr unt ( crema am facut jumate de portie , dar mi-a parut suficient de grosuta )

- o feliuta si ptr voi

praji_cu_blat_din_albuse_cu_tarate_de_ovaz_culinar_monti_f1postat.JPG

#2 Oskkar

Oskkar

    Academic Chef

  • Membri
  • 1035 posturi

Postat 13 April 2012 - 07:43 AM

CITAT(valery @ Apr 12 2012, 10:37 PM) <{POST_SNAPBACK}>
preparare :

albusele se bat bat cu un praf de sare ,se adauga indulcitor, dupa care se adauga galbeburile ce au fost amestecate cu ulei , la urma taratele de ovaz rasnite si praful de copt stins , copt la foc mediu , 15 - 20 minute maxim , depinde e cuptor
PS : e grozav ! a iesit un puff si foarte mare ,

super reteta mai ales ca e numai cu tarate
pana la urma in blat se pun si galbenusuri?

"Un bel dì, vedremo levarsi un fil di fumo sull'estremo confin del mare."

#3 cerra

cerra

    Master of disaster

  • Membri
  • 4025 posturi
  • Gender:Female
  • Location:timisoara

Postat 13 April 2012 - 10:00 AM

valery,

Foarte bine arata ! em_new_15.gif

Si eu am in plan maine o praji cu blat din albusuri (care raman de la cozonac).

Ai impartit cele 8 galbenusuri 4 la blat si 4 la crema da? ptr ca scri ca are si blatul si crema galbenusuri. Eu asa am dedus ca le ai impartit si ai scris din graba la crema 8 galbenusuri in loc de 4.

Editat de cerra, 13 April 2012 - 10:06 AM.


#4 valery

valery

    Big Chef

  • Membri
  • 787 posturi

Postat 13 April 2012 - 10:49 PM

Cerra , Oskkar , va multumesc frumos em_new_15.gif

Va rog din suflet sa ma iertati ptr greseala , nu se pune galbenus in blat! se face doar din albuse cum scrie la reteta .
la preparare apare galbenusul , ptr ca eu am avut doua oua sparte , ne avand ce sa mai fac cu ele , sa nu se altereze le-am pus la blat , am folosit 8 albuse +2 galbenusuri ( ca sa nu le arunc) amestecat cu 4 linguri ulei , mai departe cum scrie in reteta
si crema eu am facut doar cu 4 galbenusuri ptr ca am folosit 200 gr unt , in loc de 400 gr

reteta normala este cea postata , ma repet ,eu am adaugat 2 galbenusuri la blat ne avand ce sa mai fac cu ele , voi puteti imparti in fuctie de crema dorita , si blatul in functie de marimea tavii , tava mea este foarte mare , daca voi aveti tava mai mica puteti imparti la jumate , iar crema faceti cantitatea dorita , si aia se poate imparti la cat de gros sau subtire va place .
PS : daca nu am reusit sa ma fac inteleasa , mai explic , practic cele doua galbenusuri din blat nu ar trebui sa apara la reteta , eu mi-am inotat ptr mine , in cazul in care mai am de aruncat sa stiu ca iasa ok daca le adaug la blat .

Editat de valery, 13 April 2012 - 10:51 PM.


#5 cerra

cerra

    Master of disaster

  • Membri
  • 4025 posturi
  • Gender:Female
  • Location:timisoara

Postat 14 April 2012 - 02:06 PM

CITAT(valery @ Apr 13 2012, 11:49 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Cerra , Oskkar , va multumesc frumos em_new_15.gif


Nu`i nici un bai valery.




#6 valery

valery

    Big Chef

  • Membri
  • 787 posturi

Postat 16 April 2012 - 11:00 PM

QUOTE(cerra @ Apr 14 2012, 12:06 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Nu`i nici un bai valery.

QUOTE(cerra @ Apr 14 2012, 12:06 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Nu`i nici un bai valery.

multumesc cerra esti o scumpa cheekkiss.gif
- am facut prajiturica din nou ,acelasi blat , doar din albuse , dar de data asta din 6 oua( albuse ) , cu o crema de vanilie , nu stiu dac voi ati mai facut crema asta, ptr mine a fost prima oara , sigur o voi repeta , e foarte fina si foarte gustoasa

Crema :

6 galbenusuri ( ramase de la blat ) frecate cu fructoza dupa gust ( eu am pus 4 linguri ) am freact putin pana si-au dublat volumul , am pus pe aburi , am fiert pana s-a facut ca o smantana groasa , la sfarsit am adaugat esenta de vanilie , am lasat la racit ,
Intre timp am batut 200 gr smantana ptr frisca dorna , am adaugat treptat cate o lingura din crema de ou rece in frisca batuta tare , dupa ce am terminat cu crema de ou am adaugat
un pliculet gelatina dizolvata ,
Am dat la frigider 2-3 ore dupa care am pus-o intre foile blat de albus insiropate . ( data viitoare voi mari cantitatea de crema sa iasa mai groasa intre foi , sau voi face blatul doar din 4 oua )

Extraordinar de buna ! multumesc Sheng ptr sursa de innspiratie cheekkiss.gif


-PS: nu stiu daca exista la retete crema de genul asta , eu m-am inspirat de la crema diplomat din ness Sheng - reteta este aici
http://www.culinar.r...plomat-de-ness/

#7 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13677 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 17 April 2012 - 09:20 AM

Esti asa de zgarcita cu pozele D.gif Meritam si noi macar o poza ....



#8 IoanaBebe

IoanaBebe

    Bucataras

  • Membri
  • 62 posturi

Postat 17 April 2012 - 01:21 PM

Hristos a Inviat, foarte "ochioasa" prajitura rolleyes.gif

#9 valery

valery

    Big Chef

  • Membri
  • 787 posturi

Postat 17 April 2012 - 11:06 PM

CITAT(Sheng @ Apr 17 2012, 07:20 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Esti asa de zgarcita cu pozele D.gif Meritam si noi macar o poza ....

Am venit cu pozele , doua in loc de una , dovada ca nu sunt zgarcita D.gif
prajitura cu crema vanilie .

Miniaturi atașate

  • praji_cu_balat_din_albuse_si_tarate__crema_de_ou_cu_frisca__culinar.JPG
  • prajitura_cu_blat_de_ou_si_tarate_ovaz_cucrema_de_ou__si_frisca__sectiune__culinar.JPG

Editat de valery, 17 April 2012 - 11:08 PM.


#10 cerra

cerra

    Master of disaster

  • Membri
  • 4025 posturi
  • Gender:Female
  • Location:timisoara

Postat 18 April 2012 - 01:30 PM

QUOTE(valery @ Apr 17 2012, 12:00 AM) <{POST_SNAPBACK}>
multumesc cerra esti o scumpa cheekkiss.gif
- am facut prajiturica din nou ,acelasi blat , doar din albuse , dar de data asta din 6 oua( albuse ) , cu o crema de vanilie , nu stiu dac voi ati mai facut crema asta, ptr mine a fost prima oara , sigur o voi repeta , e foarte fina si foarte gustoasa

Crema :

6 galbenusuri ( ramase de la blat ) frecate cu fructoza dupa gust ( eu am pus 4 linguri ) am freact putin pana si-au dublat volumul , am pus pe aburi , am fiert pana s-a facut ca o smantana groasa , la sfarsit am adaugat esenta de vanilie , am lasat la racit ,
Intre timp am batut 200 gr smantana ptr frisca dorna , am adaugat treptat cate o lingura din crema de ou rece in frisca batuta tare , dupa ce am terminat cu crema de ou am adaugat
un pliculet gelatina dizolvata ,
Am dat la frigider 2-3 ore dupa care am pus-o intre foile blat de albus insiropate . ( data viitoare voi mari cantitatea de crema sa iasa mai groasa intre foi , sau voi face blatul doar din 4 oua )

Extraordinar de buna ! multumesc Sheng ptr sursa de innspiratie cheekkiss.gif
-PS: nu stiu daca exista la retete crema de genul asta , eu m-am inspirat de la crema diplomat din ness Sheng - reteta este aici


valery,

Crema pe care ai facut`o tu, este o crema clasica fiarta cum zicem noi cu exceptie ca nu se pune frisca/gelatina ci unt frecat spuma. Tot asa poti sa faci si crema de cacao.

Si daca imi este permis aici pe topic va arat si eu prajitura mea cu blatul din albusuri. Eu am facut alta crema decat tine valery, adica crema de la prajitura cerulina, dar am bagat in plus 3 galbenusuri la crema de vanilie si cacao la cea de a doua crema din prajitura.

PS: daca nu este bine ca am postat ca nu este monti (crema are faina , dar daca este permis cea care a facut`o valery se poate face crema clasica cum zice valery dar cu unt sau cea expusa aici cu frisca si gelatina) fara suparare stergeti poza.

IMG_0650__Medium_.JPG

Prajitura cerra : blat din albusuri, strat de ciocolata amara si alune prajite`n miere, piscoturi muiate`n cafea amara, crema de vanilie, piscoturi muiate`n cafea , crema de cacao si cioco rasa, piscoturi muiate`n cafea si deasupra crema de mascarpone cu frisca fara galbenusuri si aroma de migdale. Merge si frisca ultimul strat cel de deasupra doar ca am avut fetita prieenei care nu maninca frisca alba.

Editat de Sheng, 18 April 2012 - 01:55 PM.
sters ce nu face parte din dieta M.M


#11 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13677 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 18 April 2012 - 01:54 PM

QUOTE(cerra @ Apr 18 2012, 02:30 PM) <{POST_SNAPBACK}>
PS: daca nu este bine ca am postat ca nu este monti (crema are faina) ...fara suparare stergeti poza

Nu am sters poza, am sters doar ceea ce nu face parte din dieta M.M ca sa stie fetele noi smile.gif

#12 cerra

cerra

    Master of disaster

  • Membri
  • 4025 posturi
  • Gender:Female
  • Location:timisoara

Postat 18 April 2012 - 01:58 PM

CITAT(Sheng @ Apr 18 2012, 02:54 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Nu am sters poza, am sters doar ceea ce nu face parte din dieta M.M ca sa stie fetele noi smile.gif


Multumesc frumos! tocmai de aia am si zis ptr ca stiam ca faina alba si piscoturile nu sunt monti dar se poate modifica am pus ca sursa de inspiratie. em_new_15.gif

Piscoturile se pot inlocuii cu ceva biscuiti monti care suporta insiropare.

Editat de cerra, 18 April 2012 - 01:59 PM.




Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi