Sari la conținut

Poză

Reteta Montignac - Tort cu blat de cocos si crema de branza


8 răspunsuri la acest topic

#1 SEAndreea

SEAndreea

    Master of disaster

  • Membri
  • 4341 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 12 February 2014 - 10:05 PM

FAZA 1

Titlul complet ar trebui sa fie "Tort/Prajitura cu blat de cocos si crema de branza si terina de zmeura"
Sper ca nu gresesc ca fac un topic nou dar, desi crema si partea de sus sunt inspirate din retete existente, blatul este o reteta noua, iar asamblarea este si ea originala, as vrea sa cred.

Asadar, acesta este tortul/prajitura facuta anul trecut de Craciun. Pentru ca imi cumparasem cu ceva timp inainte faina de cocos si nu o folosisem, am decis sa caut informatii. Din pacate, inlocuirea altor fainuri cu faina de cocos nu este la fel de usoara cu a inlocui cu faina de migdale, cea de cocos fiind foarte absorbanta. Astfel ca am decis sa folosesc o reteta facuta special pentru faina asta in loc sa modific una pe care deja o stiam dar care folosea alta faina.

Nota: faina de cocos se poate face in casa: se lasa putin la inmuiat fulgii de cocos (1-2 ore), se mixeaza, se strecoara laptele, iar pulpa ramasa se pune la cuptor la foc mic pana se usuca, dupa care se mixeaza intr-un robot de bucatarie pentru a o face cat mai marunta (gasiti instructiuni cu poze la o cautare pe Google).

BLAT
6 oua
1/4 cup ulei de cocos (eu am pus unt topit)
1/4 cup lapte de cocos (eu am pus smantana dulce amestecata cu apa) - cu lapte de cocos este de F2!!!
6 linguri xylitol
1 lingurita de extract de vanilie (eu am extract pur, e posibil ca esenta din comert sa fie diferita deci puneti dupa gust)
1/2 lingura coaja rasa de portocala
1/2 cup faina cocos
1/2 lingurita praf de copt
1/2 lingurita sare marina
sucul de la jumatate de portocala

Ouale se scot dinainte din frigider pentru a fi la temperatura camerei, iar cuptorul se incinge la 180 grade. Uleiul de cocos sau untul se topeste. Intre timp se bat ouale cu laptele de cocos, xylitolul, vanilia si coaja de portocala.
Se amesteca separat ingredientele uscate: faina de cocos, praful de copt si sarea, dupa care se amesteca in restul ingredientelor. Dupa ce s-a racorit, se adauga si untul/uleiul de cocos topit.
Se pune blatul intr-o tava destul de mare incat sa fie un strat de cam 1cm (va creste putin) unsa si tapetata cu hartie de copt si se pune la cuptor pentru 35-40 min.
Dupa ce blatul este copt, se lasa putin la racorit, dupa care se inteapa cu o furculita si se "insiropeaza" cu sucul de portocale.

Crema
2 cutii de smantana pentru frisca (folosesc de la Mega Image de 30% )
1 cutie de 250gr de branza mascarpone (eu tot de la Mega iau, dar se poate folosi si branza Philadelphia)
xylitol dupa gust
2 plicuri de gelatina simpla DrOetker

Se bate frisca, se amesteca apoi cu branza si xylitolul si se adauga un pic si jumatate de gelatina pregatita conform instructiunilor. Gelatina odata preparata se toarna in fir subtire si se amesteca continuu. Crema astfel obtinuta se toarna peste blat (aflat inca in tava, dar am scos foaia de copt).
Dupa vre-o 2 ore, cat sa se intareasca prima crema, se face stratul de fructe.

STRAT FRUCTE
Am facut un piure de fructe dintr-un mix de xmeura si capsuni de la congelator - decongelate inainte (eu le aveam din gradina, dar puteti folosi orice mix de fructe cumparate si cam in ce cantitate v-ar placea). Am adaugat xylitol dupa gust si apoi iarasi un pliculet de gelatina preparat. Acest piure se toarna peste crema de branza deja intarita si se mai lasa la frigider cel putin 2 ore (preferabil peste noapte) pana este gata de taiat.

Prepararea gelatinei: Pentru gelatina de la Dr Oetker eu fac asa: amestec continutul fiecarui plin intr-un castronel cu 100ml de apa (pentru un plic si jumatate vor fi deci 150gr) si le las 10 min. Intre timp pun la fiert un vas cu apa. Odata ce a clocotit iau vasul de pe foc. Pun castronelul cu gelatina in vasul cu apa fiarta (la bain marie) si amestec pana se dizolva toata gelatina.


Dupa toate astea eu am obtinut asa:

Detaliu:


Mie(si nu numai) mi s-a parut dementiala. Una dintre cele mai bune prajituri pe care le-am facut. Combinatia de cocos cu vanilie este superba, iar adaugarea de portocala este divina. Stratul de branza ii ofera cremozitate, iar fructele sunt dulci si aromate dar putintel acrisoare. Superba si usoara.
Sper sa va placa si sa o incercati. D.gif

Editat de SEAndreea, 12 February 2014 - 10:18 PM.


#2 cris31

cris31

    Master of disaster

  • Membri
  • 3611 posturi
  • Gender:Female
  • Location:BACAU

Postat 12 February 2014 - 10:08 PM

Arata intr-un mare fel! Si la gust cred ca e tare buna. Felicitari.
E de F2? Nu-i asa?

#3 SEAndreea

SEAndreea

    Master of disaster

  • Membri
  • 4341 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 12 February 2014 - 10:12 PM

Intr-adevar, am uitat sa mentionez. Este de F2 din cauza fainii de cocos. Multumesc de precizare!

Edit 1: Nu mai pricep nimic: pe site-ul MM in engleza apare:
Coconut - IG 35
Coconut milk - IG 40

Deci cu smantana dulce ar fi de F1? (totusi parca stiam ca nuca de cocos are IG 40 sau 45?)


Edit 2: M-a lamurit site-ul MM in franceza:

Coco, farine de -> IG 35
Coco, noix de -> IG 35
Coco, lait de -> IG 40

Deci faina de cocos are IG 35, deci daca nu folosim lapte de cocos reteta este de F1.

Editat de SEAndreea, 12 February 2014 - 10:20 PM.


#4 ghiana

ghiana

    Captain Cook

  • Membri
  • 416 posturi

Postat 13 February 2014 - 10:01 AM

Arata MINUNAT ! Eu am niste cirese, cred ca vor fi dulcele. Am unt de cacao, nu de cocos, nu cred sa schimbe aroma. Pot sa pun si unt, dar simteam nevoia sa ma laud si io ca am. tongue.gif
ghiana

#5 adeje

adeje

    Master of disaster

  • Membri
  • 3931 posturi

Postat 13 February 2014 - 10:09 AM

Este arta ce a facut Andreea aici.

#6 leo53

leo53

    Big Chef

  • Membri
  • 956 posturi
  • Gender:Female
  • Location:sibiu

Postat 13 February 2014 - 11:44 AM

Felicitari Andreea
E de revista - si de gust nici nu trebuie sa spui - sunt convinsa ca e divin.Salivez deja mai ales ca m-am obisnuit cu dulciurile fara de care nu as fi putut sa tin dieta D. Arata minunat. em_new_15.gif

jh7ip2.png


#7 SEAndreea

SEAndreea

    Master of disaster

  • Membri
  • 4341 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 13 February 2014 - 02:06 PM

Sarut mana! cheekkiss.gif

Ma bucur mult ca va place si sper sa va luati inima in dinti si sa incercati D.gif . Eu am in plan pentru weekend-ul asta tot o prajitura cu faina de cocos dar cu fructe prin ea de data asta. Sa vedem ce iese. Daca iese buna si frumoasa, va povestesc si voua D.gif .

Ah, si sa nu uit: nu e arta si nici de revista, zau, nu e nivelata si e taiata cu toporul si manjita peste tot. Dar ea de felul ei e frumusica D.gif .

#8 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13677 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 18 February 2014 - 11:26 AM

Super, super arata ! Felicitari Andreea floare.gif
Eu fac deseori terina (vara-iarna, nu conteaza) dar nu stiu cum mi-ar place avand si un blat. Voi incerca smile.gif

#9 SEAndreea

SEAndreea

    Master of disaster

  • Membri
  • 4341 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 18 February 2014 - 03:19 PM

Eu m-am indragostit de combinatia asta. Am facut pana acum cu blat de la tortul pufos si cu blat de migdale de la tortul Winter. Nu mai stiu de unde mi-a venit ideea, dar e o prajitura usoara si racoroasa, iar cea de fata este si foarte aromata :D



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi