Sari la conținut

Poză

Visine conservate cu aspirina


10 răspunsuri la acest topic

#1 Higeia

Higeia

    Master of disaster

  • Membri
  • 1504 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 27 April 2006 - 07:39 PM

La cererea Georgetei Chiu, dau aceasta retzeta de compot de visine, cu toate ca acum visini abia sunt in floare.

5kg. visine cu samburi
1,5kg.zahar tos
11aspirine(acid acetilsalicilic)

Se curata visinele de coditze si samburi avand grija ca fructele sa-si pastreze forma.Eu folosesco sarma indoita sau o agrafa de birou.
Intr-un lighenas se pun straturi,straturi de visine ,zahar si 10 aspirine pisate.
Dupa un timp se amesteca usor cu o lingura de lemn, pentru a se topi zaharul si aspirina.
Dupa 8-10 ore, in care se amesteca de cateva ori,se pun fructele in borcane de 800gr.,impeuna cu siropul format. Inainte de inchiderea borcanelor se presara la fiecare putzin praf de aspirina(a 11-a aspirina)
Daca este foarte cald afara in timpul verii este bine ca la inceput ,borcanele sa stea cateva saptaman ,in frigider
Tine foarte bine ,eu am desfacut un borcan acum ,de Pasti.

Cu bine Higeia
"Lumineaza-ti zilele vietii , si nu vor mai fi ceeace sunt" Chateaubriand
Cu bine Higeia

[size="5"] http//acasalaIleana/[size="5"]

#2 stella

stella

    Ajutor de bagator de seama

  • Membri
  • 10123 posturi
  • Location:Europa
  • Interests:^_^ :D

Postat 28 April 2006 - 07:04 AM

merci mult de tot Higeia. mie mi-a dat vare treuta o prietena din RO si am avut pana in martie. acum stiu sa le fac, chestia este sa gasesc visine.... ohmy.gif
Fan n_puiu for ever



#3 Chiu Georgeta

Chiu Georgeta

    Master of disaster

  • Membri
  • 2112 posturi
  • Gender:Female
  • Location:In afara Romaniei - Chicago USA

Postat 01 May 2006 - 07:47 PM

QUOTE(Higeia @ Apr 27 2006, 08:39 PM)

La cererea Georgetei Chiu, dau aceasta retzeta de compot de visine, cu toate ca acum visini abia sunt in floare.

5kg. visine cu samburi
1,5kg.zahar tos
11aspirine(acid acetilsalicilic)

Se curata visinele de coditze si samburi avand grija ca fructele sa-si pastreze forma.Eu folosesco sarma indoita sau o agrafa de birou.
Intr-un lighenas se pun straturi,straturi de visine ,zahar si 10 aspirine pisate.
Dupa un timp se amesteca usor cu o lingura de lemn, pentru a se topi zaharul si aspirina.
Dupa 8-10 ore, in care se amesteca de cateva ori,se pun fructele in borcane de 800gr.,impeuna cu siropul format. Inainte de inchiderea borcanelor se presara la fiecare putzin praf de aspirina(a 11-a aspirina)
Daca este foarte cald afara in timpul verii este bine ca la inceput ,borcanele sa stea cateva saptaman ,in frigider
Tine foarte bine ,eu am desfacut un borcan acum ,de Pasti.

Cu bine Higeia



Multumesc mult Higeria pentru reteta. Eu am foarte multe visine in fiecare an si m-am cam saturat de compoturi si doar o placinta sau doua din cele proaspete, asa ca acum le pot conserva si avea pentru prajituri si tarte visine proaspete pentru o perioada mai lunga.
Inca odata multumesc mult.

Georgeta


#4 yta

yta

    Captain Cook

  • Membri
  • 290 posturi

Postat 26 May 2006 - 03:00 PM

A incercat cineva sa conserve astfel si alte fructe?capsunile or merge?

#5 Higeia

Higeia

    Master of disaster

  • Membri
  • 1504 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 26 May 2006 - 03:11 PM

Draga Yta,cred ca nu merg capsunile ,au prea multa apa. Reteta este tiparita si-n cartea de bucate a Silviei Jurcovan Acolo mai spune ca se poate face cu prune de toamna, numite si perje din care se face magiunul. Eu am incercat cu prune si iese foarte bine. Se poate face si galuste cu ele sau prajitura -placinta.

Despre capsuni am citit azi cum se pot congela:

-- Se pun pe o tava cu spatii intre ele la congelator(sertarul cu cea mai joasa temperatura. Apoi se scot din tava si se pun in pungi la congelator. Voi incerca si eu....
Cu bine Higeia
"Lumineaza-ti zilele vietii , si nu vor mai fi ceeace sunt" Chateaubriand
Cu bine Higeia

[size="5"] http//acasalaIleana/[size="5"]

#6 yta

yta

    Captain Cook

  • Membri
  • 290 posturi

Postat 27 May 2006 - 02:34 PM

Multumesc,Higeia!

#7 Higeia

Higeia

    Master of disaster

  • Membri
  • 1504 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 05 July 2006 - 06:45 PM

Nu vreau sa va plictisesc, dar va dau si o turta cu visine(prune) preparate astfel:

ALUAT:

2 CANI (DE CEAI ) DE FAINA , 125 gr. margarina, 1ou mare(daca se poate ,de tzara), 3/4 cana smantana lichida, 50gr.ulei +25 gr. pentru tava.

Se maruntzeste cu furculitza margarina in 300gr. faina pana se face fulgi mici . Seface o gropitza si se adauga oul si smantana ,amestecand mereu .Se adauga uleiul si restul de faina si se face un aluat bun de întins. Se tine la rece în folie de plastic cel putzin 30 min. (Eu am tzinut o parte si pâna a doua zi -a fost foarte bun)

Sefac 2 foi pentru tava mare de aragaz.Prima foaie se pune pe tava unsa si presarata cu faina Se ridica marginile ca la tarte , cel putzi n de 1-1,5 cm., Se da putzin ,în cuptorul încins pana se usuca la suprafatza , se scoate se pune umplutura si apoi o alta foaie. Aceasta se cresteaza si se da turta la copt minim .30 min.

UMPLUTURA

UN BORCAN VISINE DIN COMPOTcu zeama lor, 3 linguri pline cu faina fina 000, 30 gr. unt.

Se scurg visinele de suc. Acesta (cam5-700gr.) se pune la fiert. Separat se freaca cu putzina apa rece faina, obtinand un sos gros.Cand clocotrste sucul se pune sosul amestecand continuu cu un tel mic, pana ce crema se-ngroase ,devine lucioasa si groasa-de lasa lingura dâra când mestecam.Se stinge focul dar mestecam mai departe si adaugam untul bucatzele. Se pun si visinele . Se lasa la racit amestecând din cand in cand sa nu faca coaje deasupra..Se pune pe foaia coapta si se acopera cu foaia a doua.
****Daca se pune crema calda foaia a doua se umezeste si nu se coace frumos
Se taie numai dupa ce s-a racit bine si umplutura s-a închegat.
Incercatzi!!! icon_smile.gif
Cu bine Higeia

"Lumineaza-ti zilele vietii , si nu vor mai fi ceeace sunt" Chateaubriand
Cu bine Higeia

[size="5"] http//acasalaIleana/[size="5"]

#8 Sabe Li

Sabe Li

    Captain Cook

  • Membri
  • 463 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Iasi

Postat 06 July 2006 - 08:15 AM

Mama conserva de muulti ani visine cu aspirina, asa: intr-un borcan foarte mare si cu gura larga aseaza un strat de visine (fara samburi, normal), presara aspirina pisata, apoi pune un stratuletz de zahar, iarasi visine, aspirina, zahar...deasupra sa fie, evident, zahar.
E simplu si se pastreaza excelent (culoarea, aroma, fermitatea), niciodata nu a dat gres cu metoda asta.

Editat de Sabe Li, 06 July 2006 - 08:17 AM.


#9 yta

yta

    Captain Cook

  • Membri
  • 290 posturi

Postat 06 July 2006 - 11:06 PM

Sabe Li ,unde pastreaza mama borcanul(temperatura) si cam cit timp tin visinile?

#10 Sabe Li

Sabe Li

    Captain Cook

  • Membri
  • 463 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Iasi

Postat 07 July 2006 - 07:44 AM

Borcanul sta in debara sau unde vrei tu, cat de cat la racoare (dar sigur nu in frigider, ca nici n-ar avea loc icon_biggrin.gif ) si sta un an, mai mult ... sta pana-l mananci tongue.gif . Daca ti-e frica, incearca anul acesta cu o cantitate mai mica, dar eu stiu ca niciodata n-au fost probleme. N-au fermentat, n-au mucegait, arata foarte frumos. Deci visine, aspirina pisata presarata peste, un strat de zahar... icon_biggrin.gif

#11 yta

yta

    Captain Cook

  • Membri
  • 290 posturi

Postat 11 July 2006 - 09:05 AM

Multumesc,De frigider mi-era,ca si asa ,uneori devine neincapator.
N-am decit 1,5 kg de visine(strinse din 3 visini icon_frown.gif ),nici la piata n-au fost,si n-as vrea sa le pierd si p-astea.Daca zici ca merg si in debara,merg pe mina ta.



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi