Sari la conținut

Poză

PRAJITURA “INTELIGENTA”


24 răspunsuri la acest topic

#1 ingerasul_Al

ingerasul_Al

    Master of disaster

  • Membri
  • 1690 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Romania, in orasul de pe Bega

Postat 22 October 2007 - 09:39 AM

Reteta am gasit-o in revista “Practic in bucatarie” cu ceva timp in urma. E o prajitura simpla ( zic eu) si ff buna. Sotul meu o adora.
Nu stiu daca exista pe forum, dar daca a mai scris-o cineva imi cer scuze.

PRAJITURA “INTELIGENTA”

Ingrediente :
• 7 oua
• 12 linguri de zahar
• 9 linguri de faina
• 1 litru lapte
• 1 pachet de unt sau margarina ( 200g)
• 1-2 pachetele zahar vanilat
• 1 lingurita rasa de sare de bucatarie
• 1 lingurita rasa de amoniac( eu am pus praf de copt)

Preparare :

Se freaca bine cele 7 galbenusuri cu 5 linguri de zahar, cu sare si zahar vanilat. Dupa omogenizare se adauga untul moale, la temperatura camerei, si se amesteca bine. Apoi se adauga amoniacul, cele 9 linguri de faina se amesteca dupa care se toarna ¼ l lapte amestecand bine sa nu se faca cocoloase. Se poate folosi si mixerul, dar de preferat este lingura de lemn. Veti avea supriza ca din compozitie se alege untul, insa nu va speriati.
Dupa omogenzare se rastoarna si restul de lapte, amestecandu-se in continuare.
Separat se bat spuma cele 7 albuse cu 7 linguri de zahar. Spuma se toarna peste prima compozitie amestecand cu lingura de lemn de sus in jos, pana cand totul se omogenizeaza si devine fluid.
Intr-o tava cu peretii inalti unsa cu unt si tapetata cu faina se toarna compozitia.
Se introduce tava in cuptorul incins si se coace la foc mic, timp de 45-60 min.
Nu va speriati : atunci cand o scoateti din cuptor, prajitura frumos crescuta se va lasa un pic.
Atunci cand se raceste complet , se pudreaza cu zahar si se taie. Acum veti realiza de ce se numeste “inteligenta”, pentu ca, in timpul coacerii, s-au format de la sine doua straturi de blat si unul de creme la mijloc

Un om deştept rezolvă problema, un om şi mai destept o evită. Albert Einstein


#2 Giorgiana

Giorgiana

    Vedeta culinara

  • Membri
  • 4630 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 22 October 2007 - 11:15 AM

O stiu reteta, am si facut-o de vreo doua ori, este buna, aduce cu cremsnitul.

#3 s_tana

s_tana

    mami de fluturas

  • Membri
  • 4116 posturi
  • Gender:Female
  • Location:deutschland

Postat 22 October 2007 - 11:31 AM

da,e faina prajitura si mi se pare simpla de facut.
o stiu de la mama din romania.parca a scris-o cineva pe forum "prajitura desteapta" dar nu stiu daca sunt aceleasi cantitati.

#4 vasil_39544

vasil_39544

    Master of disaster

  • Membri
  • 4439 posturi
  • Gender:Female
  • Location:undeva prin Nord-Vest..

Postat 22 October 2007 - 02:01 PM

Am facut-o si eu se cheama prajitura desteapta. Nu e pe gustul meu. Cred ca mai trebuie zahar daca va plac prajiturile dulci.
Ma rog daca vrei ceva dulce rapid, merge da altfel....io nu mai fac. O experienta e de ajuns.

Editat de gloxinia, 24 October 2007 - 08:42 AM.

Mami de



si


#5 mitze katze

mitze katze

    Captain Cook

  • Membri
  • 235 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Romania, Ploiesti
  • Interests:bucatareala si decoratiuni, printre altele.....

Postat 22 October 2007 - 03:39 PM

QUOTE(gloxinia @ Oct 22 2007, 02:01 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Am facut-o si eu se cheama prajitura desteapta. E o porcarie dupa parerea mea.
Ma rog daca vrei ceva dulce rapid, merge da altfel....io nu mai fac. O experienta e de ajuns.


Dar de ce e asa nasoala? Stiam si eu reteta, mi-a dat-o o fosta colega de facultate, dar n-am reusit s-o fac pana acum. Ramane oarecum necoapta?


#6 simona

simona

    Master of disaster

  • Membri
  • 4968 posturi
  • Location:DE-Hessen

Postat 22 October 2007 - 03:54 PM

QUOTE(gloxinia @ Oct 22 2007, 02:01 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Am facut-o si eu se cheama prajitura desteapta. E o porcarie dupa parerea mea.
Ma rog daca vrei ceva dulce rapid, merge da altfel....io nu mai fac. O experienta e de ajuns.



acelasi lucru voiam sa te intreb si eu , Gloxi.

Eu nu am mancat niciodata prajitura dar am auzit vorbindu-se despre ea.


Träume nicht dein Leben - sondern lebe deinen Traum.

#7 Happy.

Happy.

    Supercalifragilistic!!!

  • Membri
  • 8845 posturi

Postat 22 October 2007 - 04:16 PM

Fetele, uitati-va aici

#8 Cristina75

Cristina75

    Captain Cook

  • Membri
  • 275 posturi
  • Location:Tg.Mures

Postat 22 October 2007 - 04:28 PM

Am vazut reteta si m-a tentat la un moment dat sa o incerc insa in nici un caz nu pun amoniac rolleyes.gif . Nu suport nici macar mirosul, nici nu fac vreodata prajitura in care se pune amoniac.

Criss

#9 simona

simona

    Master of disaster

  • Membri
  • 4968 posturi
  • Location:DE-Hessen

Postat 22 October 2007 - 04:34 PM

aha , amu m-am lamurit .

Nici eu nu ma impac cu amoniacul , nu-mi place gustul , cum a iesit cu praf de copt? Ca nu e la fel , amoniacul face foile la praji mai pufoase , dar nu-mi place mirosul....Bleah.....

Ingesarule , ai facut-o cu praf de copt?


Träume nicht dein Leben - sondern lebe deinen Traum.

#10 vasil_39544

vasil_39544

    Master of disaster

  • Membri
  • 4439 posturi
  • Gender:Female
  • Location:undeva prin Nord-Vest..

Postat 22 October 2007 - 07:23 PM

Ce nu mi-a placut mie si nici sotului meu la ea e ca blatul de jos e cam "umed" si in plus dupa reteta nici nu e prea dulce. Eu sunt de parere ca o prajitura tre sa fie dulce, altfel sa o cheme muratura, nu prajitura! Deci daca va plac dulciurile mai puneti zahar. Si apoi sincer nu ni s-a parut ceva asa de "extraordinar" cum o aclama lumea. E bunuta da nu cine stie ce. Ma rog, gusturile nu se discuta. Poate unora chiar le place. Mi-am zis doar parerea. Desi acum urmand link-ul dat de Happy, ma bate gandul sa o incerc iar insa cu mai mult zahar. Sa ma edific odata pentru totdeauna. Vad io maine dupaamiaza ce fac, va mai tin la curent.
Pupici.
Mami de



si


#11 Chipotle

Chipotle

    Big Chef

  • Membri
  • 963 posturi
  • Gender:Female
  • Location:California, USA

Postat 22 October 2007 - 07:38 PM

QUOTE(gloxinia @ Oct 22 2007, 01:23 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Ce nu mi-a placut mie si nici sotului meu la ea e ca blatul de jos e cam "umed" si in plus dupa reteta nici nu e prea dulce. Eu sunt de parere ca o prajitura tre sa fie dulce, altfel sa o cheme muratura, nu prajitura! Deci daca va plac dulciurile mai puneti zahar. Si apoi sincer nu ni s-a parut ceva asa de "extraordinar" cum o aclama lumea. E bunuta da nu cine stie ce. Ma rog, gusturile nu se discuta. Poate unora chiar le place. Mi-am zis doar parerea. Desi acum urmand link-ul dat de Happy, ma bate gandul sa o incerc iar insa cu mai mult zahar. Sa ma edific odata pentru totdeauna. Vad io maine dupaamiaza ce fac, va mai tin la curent.
Pupici.



Mie una imi place prajitura la nebunie... mi se pare ca reteta mea are mai mult zahar insa pentru ca iese dulce si blatul de jos niciodata nu mi-a iesit umed... ma intreb oare de ce ti-a iesit asa umed. E drept ca nu e ca cel de sus, dar e frumos si pufos.

Ce imi place la ea e ca e foarte rapida si totul se face intr-un castron (aproape). Ahh si eu nu am folosit niciodata amoniac (nu-mi place si nici nu era in reteta mea) ci praf de copt.

#12 vasil_39544

vasil_39544

    Master of disaster

  • Membri
  • 4439 posturi
  • Gender:Female
  • Location:undeva prin Nord-Vest..

Postat 22 October 2007 - 07:44 PM

QUOTE
Mie una imi place prajitura la nebunie... mi se pare ca reteta mea are mai mult zahar insa pentru ca iese dulce si blatul de jos niciodata nu mi-a iesit umed... ma intreb oare de ce ti-a iesit asa umed. E drept ca nu e ca cel de sus, dar e frumos si pufos.

Ce imi place la ea e ca e foarte rapida si totul se face intr-un castron (aproape). Ahh si eu nu am folosit niciodata amoniac (nu-mi place si nici nu era in reteta mea) ci praf de copt.


O fi mai multe variatiuni pe aceeasi tema zi eu. Ia baga mataluta reteta proprie sa facem noi o selectie sa vedem ce si cum. Ma duc sa caut caietul cu reteta mea si apoi le comparam. Ce spui?
Mami de



si


#13 Chipotle

Chipotle

    Big Chef

  • Membri
  • 963 posturi
  • Gender:Female
  • Location:California, USA

Postat 22 October 2007 - 07:48 PM

QUOTE(gloxinia @ Oct 22 2007, 01:44 PM) <{POST_SNAPBACK}>
O fi mai multe variatiuni pe aceeasi tema zi eu. Ia baga mataluta reteta proprie sa facem noi o selectie sa vedem ce si cum. Ma duc sa caut caietul cu reteta mea si apoi le comparam. Ce spui?



Dar numa maine ca trebuie sa merg acasa sa iau reteta din caiet (ca acuma sunt la birou). Mi-am si pus semn ca io-s uituca de aia la greu laugh.gif

#14 ingerasul_Al

ingerasul_Al

    Master of disaster

  • Membri
  • 1690 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Romania, in orasul de pe Bega

Postat 22 October 2007 - 09:41 PM

CITAT(simonaro29 @ Oct 22 2007, 05:34 PM) <{POST_SNAPBACK}>
aha , amu m-am lamurit .

Nici eu nu ma impac cu amoniacul , nu-mi place gustul , cum a iesit cu praf de copt? Ca nu e la fel , amoniacul face foile la praji mai pufoase , dar nu-mi place mirosul....Bleah.....

Ingesarule , ai facut-o cu praf de copt?




Da, Simona, am folosit praf de copt, am si specificat la inceput, nici mie nu-mi place mirosul de amoniac dar sa-l mai simt in prajitura. Mie mi-a placut cum a iesit prajitura, pot sa zic ca seamana mult cu cremesul. Intr-adevar nu e chiar asa dulce, dar daca iti place mai dulce poti adauga mai mult zahar.

Un om deştept rezolvă problema, un om şi mai destept o evită. Albert Einstein


#15 simona

simona

    Master of disaster

  • Membri
  • 4968 posturi
  • Location:DE-Hessen

Postat 23 October 2007 - 01:04 PM

QUOTE(ingerasul_Al @ Oct 22 2007, 09:41 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Da, Simona, am folosit praf de copt, am si specificat la inceput, nici mie nu-mi place mirosul de amoniac dar sa-l mai simt in prajitura. Mie mi-a placut cum a iesit prajitura, pot sa zic ca seamana mult cu cremesul. Intr-adevar nu e chiar asa dulce, dar daca iti place mai dulce poti adauga mai mult zahar.


Merci , o sa o incerc si eu , cred.


Träume nicht dein Leben - sondern lebe deinen Traum.

#16 Ralesu

Ralesu

    buna... dar REA!

  • Membri
  • 982 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Montréal, Canada

Postat 23 October 2007 - 06:25 PM

Noua ne place foarte mult aceasta prajitura (gloxinia, daca tie nu-ti place, asta nu inseamna ca prajitura e o porcarie !! e suficient sa spui ca nu e pe gustul tau, cred eu!).
Eu am facut-o dupa reteta lui MC. Bine, ca nu mi-au iesit straturile atat de evidente ca lui MC, dar gustul ne-a placut, si se face si rapid!

sunt cu okii pe voi!

#17 Daneza13

Daneza13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2213 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Montreal

Postat 23 October 2007 - 06:45 PM

O reteta asemanatoare am si eu (fara praf de copt sau amoniac).Gasita tot in "Formula as", tot Inteligenta se chema, si facuta de multe ori pana acum. Si noua ne place...
Uite si varianta mea:
180 g unt/margarina
250 g zahar
4 pahetele zahar vanilat
9 linguri (cu varf) faina
1 l lapte caldut
7 oua

Se mixeaza untul cu 150 g zahar si zaharulvanilat, pana devin ca o crema. Se adauga galbenusele, pe rand, amestecand dupa fiecare. Se adauga faina, putin cate putin, apoi laptele. La urma se pun albusele batute tepene cu 100 g zahar. Compozitia este ca un sos, se toarna in tava (parca cea de 25x 35 cm) unsa si tapetata. Se coace in cuptorul preincalzit (180 C), timp de 1 - 1,5 h. Rece se pudreaza cu zahar si se serveste.

Pentru ca albusele sa se bata bine si sa stea batz, folosesc crema tartar - 1/8 lingurita la 2 albuse - sau pentru cine nu gaseste, substituie crema tartar cu suc de lamaie sau otet (de 3 ori cantitatea de crema tartar la 2 albuse= 3/8 lingurita).

A life spent making mistakes is not only more honourable but more useful than a life spent doing nothing. - George Bernard Shaw

Aventuri Culinare

#18 Aida.

Aida.

    micro Bucatar

  • Membri
  • 43 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Botosani (Botosani)

Postat 23 October 2007 - 10:00 PM

Executat prajitura.
Cred ca lingurile mele au fost cam mici ca a iesit cam moale compozitia.
Dar imi place ca nu-i foarte dulce.
Si dovada (nu dati cu pietre, ca-i doar un biet web, face si el cat poate)

Imagini atașate

  • Image3.JPG


#19 vasil_39544

vasil_39544

    Master of disaster

  • Membri
  • 4439 posturi
  • Gender:Female
  • Location:undeva prin Nord-Vest..

Postat 23 October 2007 - 10:16 PM

QUOTE(ralesu @ Oct 23 2007, 06:25 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Noua ne place foarte mult aceasta prajitura (gloxinia, daca tie nu-ti place, asta nu inseamna ca prajitura e o porcarie !! e suficient sa spui ca nu e pe gustul tau, cred eu!).
Eu am facut-o dupa reteta lui MC. Bine, ca nu mi-au iesit straturile atat de evidente ca lui MC, dar gustul ne-a placut, si se face si rapid!



Imi cer scuze daca am jignit pe cineva. Pur si simplu asa am gandit atunci. Inca nu mi-am schimbat parerea. O sa o mai fac o data sa vad, poate ca am gresit cu ceva desi am urmat instructiunile. Oricum mie personal mi se pare destul de scumpa pentru ce ofera. Parerea mea!
(un calcul simplu ne duce cu socotelile catre o suma frumusica, suma cu care sincer poti sa faci altceva...)
Mami de



si


#20 popa_14478

popa_14478

    Bucataras

  • Membri
  • 72 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Constanta

Postat 24 October 2007 - 03:30 PM

Am 2 retete ptr. aceasta prajitura.Incercate amandoua.Una este cea cu 7 oua, dar cea pe care am folosit-o si mi-a placut, a fost aceasta:
10 oua
300g zahar
300g faina
2-3 plicuri zahar vanilat
1 pachet margarina
1 litru lapte
Intr-un lighenas se topeste margarina si se lasa sa se raceasca.Se adauga jumatate de zahar si se freaca circular pana margarina devine spumoasa.Se adauga galbenusurile pe rand, apoi faina treptat si putin cate putin lapte, pana se aduaga 1L.la urma se adauga albusurile batute spuma tare cu cealalta jumatate din zahar,si o lingura cu rom. Se toarna in tava (40/42cm), unsa cu ulei si tapetata cu faina.Se coace la foc mic o ora -o ora si 15 min..Se incearca daca este coapta, taind un colt. Se pudreaza cu zahar la final.
Am facut-o de multe ori si am fost multumita cum a iesit.Nu este cu amoniac sau praf de copt.
Conteaza mult ca atunci cand se adauga albusul, sa fie amestecat usor prin miscari de jos in sus, cu o lingura de lemn nu cu mixerul, pentru a nu se pierde aerul inglobat in compozitie. De asemeni, focul cuptorului sa fie potrivit, nu prea tare. Creste frumos, dar scoasa din cuptor se mai lasa putin.
Am si retea cu 7 oua si amoniac, dar dupa ce am incercat-o odata, nu am mai repetat-o.
Sper sa va fie de folos reteta mea.






Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi