Sari la conținut

Poză

O pasiune pentru arta gustului


59 răspunsuri la acest topic

#21 Carmen Spantu

Carmen Spantu

    Master of disaster

  • Membri
  • 3896 posturi
  • Gender:Female
  • Location:focsani

Postat 24 February 2010 - 09:30 AM

......

Miniaturi atașate

  • P1300014.JPG

Carmen Spantu

#22 sacramento

sacramento

    Captain Cook

  • Membri
  • 255 posturi
  • Gender:Female
  • Location:california

Postat 27 February 2010 - 04:28 AM

tongue.gif tongue.gif
Toate prajiturile din poza asta mi se par nemaipomenite, ca de altfel toate torturile si prajiturile care le faci.

Am notat retetele si cred ca Pastele va fi unul cu prajituri Carmen.

Multumesc

#23 Carmen Spantu

Carmen Spantu

    Master of disaster

  • Membri
  • 3896 posturi
  • Gender:Female
  • Location:focsani

Postat 27 February 2010 - 11:46 AM

Sacramento , ti le recomand cu placere si pe cele care vor urma.... floare.gif
Astept impresii si poze .
Multumesc pentru aprecieri si pentru incredera acordata .

Numai bine iti doresc !
Carmen Spantu

#24 Carmen Spantu

Carmen Spantu

    Master of disaster

  • Membri
  • 3896 posturi
  • Gender:Female
  • Location:focsani

Postat 27 February 2010 - 01:08 PM

O prajitura light , racoritoare si pe placul celor care agreaza cremele gen diplomat.

Prajitura cu crema diplomat cu visine

BLAT
-6 oua mari [63-73g.]
-190 g. zahar
-4 linguri cu ulei
- 4linguri cu apa rece
-180 g. faina
-1 lingura plina cu varf de cacao cernuta
-1/2 plic praf de copt cernut
-un praf de sare

Ouale se separa . Galbenusurile se freaca cu uleiul [ca la maioneza] .Albusurile se bat spuma cu un praf de sare , cu apa rece si zaharul adugat treptat . Se continua baterea pana se obtine o bezea tare . Galbenusurile se adauga peste bezea , se omogenizeaza foarte bine , cu miscari lejere , de jos in sus , apoi se adauga faina , praful de copt si cacaoa , treptat . Se omogenizeaza cu rabdare compozitia , pana se obtine un aluat neted , satenat . Se pune in tava unsa si tapetata cu faina [sau hartie de copt] , se niveleaza , se da la copt in cuptorul preincalzit bine dinainte . Se coace intai la foc mediu spre mare , apoi , cand incepe sa creasca pe margini , se reduce focul spre mic , pana la coacerea totala .
Dupa ce e copt , blatul se rastoarna pe un gratar si se lasa sa se raceasca .

CREMA diplomat cu visine
- 1 punga cu visine congelate [400 g.]
-300 ml. apa rece
-200 g. zahar
Prima etapa :

Visinele congelate se pun intr-o craticioara , se pune apa rece si zaharul si se dau la fiert , cca. 20 de minute , la foc mic . Se trec intr-o strecuratoare si se lasa sa se raceasca .

A dua etapa din prepararea cremei :
-4 galbenusuri
-150g. de zahar pudra
-100 ml. din siropul visinelor fiert si racit
-20 g. gelatina granule ,dizolvata cu apa in bain marie [la foc mic !]
- 500 g. frisca lichida , batuta
- visinele [racite la temperatura camerei!]

Frisca se bate pana ce capata o consistentza mai lejera [trebuie sa fie mai moale ]. Intr-un vas se bat galbenusurile cu un praf de sare [se poate bate cu mixerul] , se adauga zaharul , se mixeaza pana se topeste zaharul , se adauga siropul de visine si frisca , omogenizand bine cu un tel , apoi se adauga gelatina calda [deabea luata de pe baia de abur ] si se bate bine crema pt. ca gelatina sa se amestece foarte bine in crema.Se adauga imediat visinele , se amesteca in crema cu o spatula .

Montarea prajiturii
Inainte de prepararea cremai , luati blatul si taiati-l in 2 pe orizonatala . In tava in care ati copt blatul , puneti o folie de plastic [punga , frisch folie ] udata cu apa rece . Folia trebuie sa fie mai mare in dimensiuni decat tava , in asa fel incat sa putem acoperi si prajitura cu ea , inainte de a o da la frigider.Peste folie , asezam o parte din balt peste care turnam toata crema diplomat . Nivelam cat mai egal crema si asezam deasupra cealalta jumatate de blat , apasand usor cu palmele sa se aseze bine si sa faca aderenta . Acoperim prajitura cu folia umeda , punem deasupra alta tava si o greutate peste ea si dam la frigider pentru 6-8 ore sau pana a doua zi .
Prajitura se rastoarna pe o tava , blatul de deasupra se unge cu un strat subtire de butter cream si se toarna apoi ciocolata topita caldutza , peste , niveland rapid si cat mai uniform .Se orneaza cu bombonele de decor [atata timp cat ciocolata este inca destul de moale ] sau , dupa ce cuvertura de ciocolata s-a uscat , se face un gratar liniat , cu cioco moale . Se da iarasi la frigider , unde se tine pana in momentul portionarii .

SUCCES !

Miniaturi atașate

  • P1300011.JPG

Carmen Spantu

#25 Carmen Spantu

Carmen Spantu

    Master of disaster

  • Membri
  • 3896 posturi
  • Gender:Female
  • Location:focsani

Postat 27 February 2010 - 01:09 PM

......

Miniaturi atașate

  • P1300012.JPG

Carmen Spantu

#26 Carmen Spantu

Carmen Spantu

    Master of disaster

  • Membri
  • 3896 posturi
  • Gender:Female
  • Location:focsani

Postat 27 February 2010 - 03:37 PM

Pentru tine , diamond si nu numai .....
Prajitura :

KRANTZ

BLAT [sant necesare doua blaturi , cantitatile pe care le dau , sant pentru un singur blat]
-4 oua mari [63-73g.]
-125 g. zahar tos
-2 linguri cu ulei
-2-3 linguri cu apa rece
-un praf de sare
-125 g. de faina
-4 linguri pline cu varf de nuca prajita si macinata
-1/4 pliculet praf de copt cernut

Se separa ouale . Gabenusurile se freaca cu uleiul intr-un castronel. Albusurile se bat cu sarea , apa si zaharul pus treptat , pana se obtine o bezea tare . Galbenusurile se adauga peste bezea , se omogenizeaza usor compozitia , cu miscari lejere , de jos in sus . Se adauga faina treptata si praful de copt , omogenizand usor , apoi se adauga nuca . Se toarna blatul intr-o tava unsa si tapetata [de dimensiunile : 39/27 cm.] , se niveleaza si se da la copt in cuptorul preincazit bine din timp. Cand s-a copt se rastoarna blatul pe un gratar si se lasa sa se raceasca .
La fel se procedeaza si cu cel de al doilea blat .

CREMA de vanilie [nr.1]
-6 oua mici [53-63.g.]
- 3 cani [de 250ml.] cu zahat tos
-un praf de sare
-5 pliculete cu zahar vanilat
-400 g. unt moale

Ouale se sparg intregi si se pun intr-un vas neaderent , se mixeaza cu sarea , zaharul si zaharul vanilat . Se pune compozitzia la fiert , la foc mic . Se amesteca destul de des in crema , pana cand acesta se ingroasa si cade mai greu de pe tel si la suprafatza face basicute . Se ia crema de pe foc in acest moment si se strecoara printr-o sita deasa , apoi se lasa sa se raceasca .
Untului moale , bine spumat dinainte , i se adauga lingura cu lingura crema de oua , racita perfect . Se lasa crema in asteptare , la temperatura camerei .

CREMA de ness [nr.2]
-4 oua mici [53-63g.]
- 2 cani cu zahar tos [cana de 250ml.]
-un praf de sare
-4 lingurite pline cu ness
-200 g. unt moale

Procesul tehnologic este acelasi ca si cel de sus .

CREMA de ciocolata [nr.3]
-2 oua mici [53-63g.]
-1 cana [250ml.] cu zahar tos
-un praf de sare
-2 linguri pline cu varf cu cacao
-100 g. unt moale [merge si cu 150g. de unt , daca doriti stratul de crema mai gros]

Procesul tehnologic este acelasi ca si cel de sus .

KRANTZUL [nuca pralinata]
-200 g . zahar tos
-1 linguritza cu apa rece
-250 g. miez de nuca intreg [netocat]
- 2 linguri de ulei vegetal pentru uns suprafatza pe care se rastoarne nuca pralinata , fierbinte

Intr-o craticioara se pune zaharul care se stropeste cu apa rece . Se pune pe flacara mica sa se topeasca , amestecand mereu [nu plecati de langa aragaz ! zaharul se arde foarte repede si neuniform si devine amar !]. Cand a capatat o frumoasa culoare auriu -aramie , se pun nucile , toate deodata si se amesteca cu o lingura de inox , prin rasturnare , pana cand nucile se imbraca in zahar ars . Se rastoarna pe o suprafatza de marmura unsa cu ulei sau pe dosul unui capac mare [capac de oala] . Se lasa sa se raceasca complet si apoi se toaca cu un cutzit sau la robot , cu dispozitivul cu cutit cu pasul mic .Se poate pastra intr-un recipient care se inchide cat mai etans si 2-3 saptamani , intr-un loc racoros [camara , balcon etc.]

SIROP
-500 ml. apa rece
-150 g. zahar
- esentza de rom sau de vanilie [coniac]
Apa se pune la fiert cu zaharul . Dupa cateva clocote , se ia de pe foc si se da sa se raceasca . Aromele se pun in siropul rece.

MONTAREA prajiturii
Blatul rece se taie in 3 straifuri egale , pe lungime [ajutandu-ne de o rigla] . Procedeul se aplica ambelor blaturi . Rezulta astfel 6 straifuri de blat.
Se aseaza un straif pe tava , se insiropeaza usor si se unge cu aproximativ 3 linguri din crema nr.1 , se pune urmatorul blat , se insiropeaza si se unge cu crema nr. 2 [tot cca. 3 linguri] , apoi urmatorul blat , insiropat si uns cu crema de ciocolata [nr.3] in strat mai grosutz , apoi urmatorul blat , sirop , crema de ness [nr.2] , alt blat , sirop si crema de vanilie [nr. 1] si apoi , ultimul blat , care se insiropeaza si el . Intreaga " constructie" se preseaza usor cu palmele , apoi se imbraca in crema de vanilie si krantz din abundenta .Se da la rece cateva ore [5-6] sau pana a doua zi .

Deci , pentru claritate , sa recapitulam :

1- blat + sirop[putzin]
-crema nr. 1 [de vanilie]
2-blat + sirop
-crema nr. 2 [de ness]
3-blat +sirop
-crema nr.3 [de ciocolata] in strat mai gros decat celelalte creme
4-blat+sirop
-crema nr. 2 [de ness]
5-blat + sirop
-crema nr. 1 [de vanilie]
6-blat + sirop
Totul imbracat in crema de vanilie si nuca pralinata .

Krantzul din cofetarii , in copilaria mea , avea straturi de crema colorata : roz , galben , verde , maro ....
Eu insa am vrut sa evit colorantii de orice fel ......
La prima vedera , pare complicat .....dar nu e deloc asa .....poate ceva mai multa munca , dar credeti-ma , merita !


Spor la treaba !

Miniaturi atașate

  • P9280208.JPG

Carmen Spantu

#27 Carmen Spantu

Carmen Spantu

    Master of disaster

  • Membri
  • 3896 posturi
  • Gender:Female
  • Location:focsani

Postat 27 February 2010 - 03:38 PM

......

Miniaturi atașate

  • P9280211.JPG

Carmen Spantu

#28 Carmen Spantu

Carmen Spantu

    Master of disaster

  • Membri
  • 3896 posturi
  • Gender:Female
  • Location:focsani

Postat 27 February 2010 - 03:39 PM

......

Miniaturi atașate

  • P9280210.JPG

Carmen Spantu

#29 sacramento

sacramento

    Captain Cook

  • Membri
  • 255 posturi
  • Gender:Female
  • Location:california

Postat 28 February 2010 - 02:31 AM

La Prajitura delicioasa cu zahar ars si la cea cu crema diplomat cu visine nu am observat dimensiunile tavii in care coci blatul.Daca mi-a scapat imi cer scuze. floare.gif

#30 Carmen Spantu

Carmen Spantu

    Master of disaster

  • Membri
  • 3896 posturi
  • Gender:Female
  • Location:focsani

Postat 28 February 2010 - 08:30 AM

Draga sacramento , dimensiunea tavii e tot 39/27 cm. . Daca faci blaturile asa cum am indicat , cu oua mari [63-73g] sau chiar mai marisoare, iti vor iesi blaturi destul de inalte cat sa le tai in doua pe orizontala .

La diplomatul cu visine , ca sa potzi monta prajitura trebuie sa te ajuti de niste pereti din carton invelit in folie de plastic sau de niste coperte de plastic [din plastic mai dur , dar flexibil] avand in vedera ca tava nu are adancimea necesara .

Sper ca m-am facut inteleasa ....
Daca nu , sant aici .....

SUCCES !
Carmen Spantu

#31 diamond

diamond

    abcd...urs!

  • Membri
  • 4041 posturi
  • Gender:Female
  • Location:...pana la...

Postat 28 February 2010 - 12:33 PM

Carmen, multumesc tare mult! ai niste retete super bune! floare.gif floare.gif

#32 Carmen Spantu

Carmen Spantu

    Master of disaster

  • Membri
  • 3896 posturi
  • Gender:Female
  • Location:focsani

Postat 04 March 2010 - 12:35 PM

Draga cristina -simona si Georgeta , crema de cremsnit eu o fac astfel:

Crema de cremsnit
-2 l. lapte
-6 oua
-600 g. zahar
-6-8 pliculete cu zahar vanilat
-1 lingurita cu coaja de portocala
-250g. amidon alimentar
-20 g. gelatina granule
-300 g. unt
-un praf de sare

Intr-un vas neaderent [eu fac crema intr-un ceaun de tuci] se pun ouale si sarea , se bat bine cu mixerul , se adauga zaharul si coaja de portocala . Se mixeaza pana amestecul devine spumos .Intr-o cana se pune gelatina la dizolvat cu apa rece , in sistem bain -marie . Peste compozitia de oua se pune amidonul , se omogenizeaza cu un tel , , se adauga treptat laptele rece si se da la fiert , pe foc mic .Trebuie sa amestecati in crema destul de des , pantru ca face cocolosi foarte repede si crema nu mai iese neteda . Cand incepe sa se ingroase , se da deoparte de pe foc si se amesteca puternic cu telul , pana se dizolva toate cocoloasele . Se da apoi iarasi pe foc mic , se adauga untul cubuletze si se omogenizeaza , apoi se pune gelatina fierbinte si se incorporeaza in crema . Crema obtinuta este destul de vartoasa .
Se ia de pe foc , se acopera cu un celofan suprafata ei , sa nu faca pojghitza deasupra si se da la rece .
Cand crema este inca caldutza , se pune zaharul vanilat si se mixeaza bine [cu mixerul la viteza mare] . Asa caldutza , crema se aseaza peste prima foaie , se niveleaza frumos , se pune a doua foaie , se apasa cu palmele sa se aseze bine crema si apoi se pune pste prajitura alta tava si o greutate , ca sa se preseze bine . Se da la frigider pentru cateva ore sau pana a doua zi . Se portioneaza cu un cutzit bine ascutit in patrate de marime medie si se serveste pudrata cu zahar .

SUCCES !

Miniaturi atașate

  • 6.06.2009_025.jpg

Carmen Spantu

#33 Carmen Spantu

Carmen Spantu

    Master of disaster

  • Membri
  • 3896 posturi
  • Gender:Female
  • Location:focsani

Postat 04 March 2010 - 12:41 PM

Draga Georgeta Violeta , ca sa se inmoaie si foaia de dedesupt , eu pun crema de vanilie caldutza peste . Si dupa ce am nivelat frumos , o pun si pe cea de deasupra , o apas cu palmele usor , apoi pun alta tava si o greutate ca sa se preseze bine crema intre foi . Prajitura trebuie tinuta cateva ore bune asa , sau pana a doua zi pentru ca foile sa aiba timp sa se inmoaie si crema sa se intareasca bine . Deabea apoi o tai cu un cutzit foarte bine ascutit , asezi pe un platou si pudrezi cu zahar .

Spor la treaba !

Miniaturi atașate

  • 6.06.2009_026.jpg

Carmen Spantu

#34 dora_m

dora_m

    MINOS D'OROS

  • Membri
  • 2950 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti-Italia

Postat 04 March 2010 - 01:02 PM

Draga mea pupic.gif la prajitura cu crema diplomat si visine se pot folosi si visine din compot?

Editat de dora_m, 04 March 2010 - 01:03 PM.


#35 dora_m

dora_m

    MINOS D'OROS

  • Membri
  • 2950 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti-Italia

Postat 04 March 2010 - 01:05 PM

QUOTE(Carmen Spantu @ Mar 4 2010, 02:41 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Draga Georgeta Violeta , ca sa se inmoaie si foaia de dedesupt , eu pun crema de vanilie caldutza peste . Si dupa ce am nivelat frumos , o pun si pe cea de deasupra , o apas cu palmele usor , apoi pun alta tava si o greutate ca sa se preseze bine crema intre foi . Prajitura trebuie tinuta cateva ore bune asa , sau pana a doua zi pentru ca foile sa aiba timp sa se inmoaie si crema sa se intareasca bine . Deabea apoi o tai cu un cutzit foarte bine ascutit , asezi pe un platou si pudrezi cu zahar .

Spor la treaba !


Scumpa Carmen ai putea sa ne scrii si reteta pe care o folosesti la foile de cremsnit? smile.gif


#36 Carmen Spantu

Carmen Spantu

    Master of disaster

  • Membri
  • 3896 posturi
  • Gender:Female
  • Location:focsani

Postat 04 March 2010 - 01:10 PM

Draga YOYO , eu folosesc pentru orice prajitura pe care o fac pentru dieta ,un indulcitor din Germania , pe care il gasesc la Kaufland sau Carrefure . Se numeste Diamant si este in cutii de 500 g. . special pentru diabetici .
Sant foarte multumita de acest produs pentru ca se foloseste in aceleasi cantitatzi ca si zaharul . Ti-l recomand cu incredere......

Multa sanatate !
Carmen Spantu

#37 Carmen Spantu

Carmen Spantu

    Master of disaster

  • Membri
  • 3896 posturi
  • Gender:Female
  • Location:focsani

Postat 04 March 2010 - 10:52 PM

Dora draga , desigur ca poti folosi si visine din compot , fara samburi , se intelege .
Singura diferenta ar fi de intensitate de culoare a fructelor si a culorii cremei . Culoarea va fi mai pala , mai deschisa .

Cat despre reteta de foi de cremsnit , cu mare placere o scriu , de indata ce timpul imi va permite .
Carmen Spantu

#38 Druta_33025

Druta_33025

    Big Chef

  • Membri
  • 686 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Malta(inainte Cluj-Napoca)

Postat 05 March 2010 - 11:56 AM

QUOTE(Carmen Spantu @ Mar 4 2010, 12:35 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Draga cristina -simona si Georgeta , crema de cremsnit eu o fac astfel:

Crema de cremsnit
-2 l. lapte
-6 oua
-600 g. zahar
-6-8 pliculete cu zahar vanilat
-1 lingurita cu coaja de portocala
-250g. amidon alimentar
-20 g. gelatina granule
-300 g. unt
-un praf de sare

Intr-un vas neaderent [eu fac crema intr-un ceaun de tuci] se pun ouale si sarea , se bat bine cu mixerul , se adauga zaharul si coaja de portocala . Se mixeaza pana amestecul devine spumos .Intr-o cana se pune gelatina la dizolvat cu apa rece , in sistem bain -marie . Peste compozitia de oua se pune amidonul , se omogenizeaza cu un tel , , se adauga treptat laptele rece si se da la fiert , pe foc mic .Trebuie sa amestecati in crema destul de des , pantru ca face cocolosi foarte repede si crema nu mai iese neteda . Cand incepe sa se ingroase , se da deoparte de pe foc si se amesteca puternic cu telul , pana se dizolva toate cocoloasele . Se da apoi iarasi pe foc mic , se adauga untul cubuletze si se omogenizeaza , apoi se pune gelatina fierbinte si se incorporeaza in crema . Crema obtinuta este destul de vartoasa .
Se ia de pe foc , se acopera cu un celofan suprafata ei , sa nu faca pojghitza deasupra si se da la rece .
Cand crema este inca caldutza , se pune zaharul vanilat si se mixeaza bine [cu mixerul la viteza mare] . Asa caldutza , crema se aseaza peste prima foaie , se niveleaza frumos , se pune a doua foaie , se apasa cu palmele sa se aseze bine crema si apoi se pune pste prajitura alta tava si o greutate , ca sa se preseze bine . Se da la frigider pentru cateva ore sau pana a doua zi . Se portioneaza cu un cutzit bine ascutit in patrate de marime medie si se serveste pudrata cu zahar .

SUCCES !

va multumesc mult doamna Carmen,o zi minunata va doresc floare.gif
cristina

#39 cellyagl

cellyagl

    Bucataras

  • Membri
  • 68 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Galati

Postat 05 March 2010 - 03:42 PM

pana azi v-am admirat din umbra floare.gif floare.gif smile.gif nu aveati de unde sa stiti asta ! mi-am salvat multe modele de tort intr-un folder care poarta numele dvs.
azi va pot multumi pentru ca v-ati rupt din timpul liber si ati creat acest topic, care, pe mine personal( sigur si pe restul !), ma ajuta mult .
nu mai sunt nevoita sa "rasfoiesc" zeci de pagini...
am incercat zilele trecute reteta dvs de glazura (cea cu ulei) si mi s-a intarit super bine pe tort, dar nu avea luciu.
ma intreb daca am gresit undeva ?
hmmm...


#40 Carmen Spantu

Carmen Spantu

    Master of disaster

  • Membri
  • 3896 posturi
  • Gender:Female
  • Location:focsani

Postat 05 March 2010 - 06:17 PM

Draga cellya , ma bucur ca te-ai putut inspira si ajuta de retetele mele .
Iti multumesc pentru increderea acordata .

Cat despre glazura de ciocolata , pe care si eu la randul meu am invatat sa o prepar de la un batran cofetar , trebuie sa stii ca foarte mult conteaza cantitatea de grasime din ciocolata . Daca e o ciocolaa mai uscata nu vei obtine un luciu deosebit .
Deci , nu depinde numai de metoda ci si de calitatea materiei prime [ciocolata , in cazul nostru...] .Si mie mi se intampla uneori ca glazura sa nu fie chiar "oglinda" .

Iti doresc mult succes in tot ceea ce faci !
Carmen Spantu



Răspunde la acest topic



  


2 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi