Sari la conținut

Poză

Pască cu aluat de cozonac

cozonac

3 răspunsuri la acest topic

#1 DianaPogor

DianaPogor

    micro Bucatar

  • Membri
  • 5 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Moldova, Chisinau
  • Interests:Sunt pasionată de gătit

Postat 26 April 2017 - 10:07 PM

Trebuie să recunosc că am gătit pentru prima dată o Pască și cu toată încrederea v-o recomand. Este un pic diferită față de ceea ce am văzut la bunica și mama mea dar e super gustoasă și asta. E mai dulce Cu puțină discreție, recunosc că pe undeva am făcut careva greșeli. De aceea va zic că dacă doriți ca Pasca să nu se lipească prin părți, tapetați cu hârtie de copt nu doar fundul tigăii sau nu ungeți părțile exterioare laterale (cele care se lipesc de marginea tigăii) ale Pascăi cu oul bătut. În rest sunt convinsă că dacă urmați pașii, veți obține o Pască foarte gustoasă, un deliciu, care va aduce sărbătorii un plus de valoare.

 

 

Ingrediente

 
ALUAT PENTRU PASCĂ
300 g Făină de grâu calitatea 000
200 ml Lapte
50 g Zahăr
50 g Unt
30 ml Ulei de floarea soarelui
14 g Drojdie uscată 
2 Gălbenușuri
de la 1/2 lămâie Coajă de lămâie
1 pachețel Zahăr vanilat
 
UMPLUTURA PENTRU PASCĂ
300 g Brânză de vaci
100 g Zahăr
50 g Unt
50 g Stafide
50 g Smântână 20%
30 g Amidon 
2 Ouă 
2 Albușuri 
un praf Sare
Vanilie
 
 
1. PREGĂTIM MAIAUA
  • Pasca-cu-aluat-1-400x400.jpg
  • Pasca-cu-aluat-de-cozonac-2-400x400.jpg
  • Pasca-cu-aluat-de-cozonac-3-400x400.jpg

Pentru început se pregătește maiaua. Într-un bol mic se pun 2 linguri din făina care e pregătitiă pentru Pască, o linguriță zahăr, jumătate din laptele care este încălzit puținși se amestecă bine.

Apoi se dă la dospit pe 10-15 min unde nu sunt cureți de aer.

După acest timp ar trebui să fie gata crescută și cu aspect pufos. Acuma este gata de a fi folosită în aluat.

 
 
 
 
 
2. PREGĂTIM ALUATUL
  • Pasca-cu-aluat-de-cozonac-5-150x150.jpg
  •  
  • Pasca-cu-aluat-de-cozonac-7-150x150.jpg

Într-un bol se cerne făina la care se va adăuga celelalte ingrediente. Cantitatea de făină poate varia un pic (+/- 20 g), scopul este de a obține un aluat ușor moale. Se îndulcește laptele care a rămas cu zahărul, până acesta se topește,șe se toarnă deasupra făinii. Se adaugă gălbenușurile, maiaua, vanilia (eu am folosit esență de vanilie) coaja de lămâie, sarea și se amestecă totul cu o furculiță.

Deasupra se toarnă untul topit adus la temperatura camerei și uleiul și se amestecă până se obține un aluat încă lipicios, ușor moale, dar e ok să fie așa.

Aluatul se lasă la dospit pe aproximativ 30-40 min, timp în care practic își dublează volumul.

 
3. FACEM UMPLUTURA
  • Pasca-cu-aluat-de-cozonac-8-150x150.jpg
  •  
  • Pasca-cu-aluat-de-cozonac-10-150x150.jpg
  •  
  • Pasca-cu-aluat-de-cozonac-12-150x150.jpg

Brînza de vaci se răstoarnă înrt-un bol. La aceasta se adaugă oul, smântâna și zahărul și se amestecă. Nu se amestecă energic.

Se topește untul la microunde și răcit se pune la compoziția anterioară, apoi se amestecă.
Se adaugă stafidele care în prealabil au fost spălate și scurse.

Separat se bat albușurile cu un praf de sare cu un mixer până devin spumoase, la care se adaugă amidonul și se mai mixează un pic.

Apoi albușurile se răstoarna peste umplutura de brânză și se mai amestecă o dată. Umplutura acum este gata.

 
4. MONTĂM PASC
  • Pasca-cu-aluat-de-cozonac-13-150x150.jpg
  •  
  •  
  • Pasca-cu-aluat-de-cozonac-17-150x150.jpg

Aluatul care a stat la dospit trebuie să fie unul aerat. Din toată cantitatea de aluat se împart două bile egale.

Din prima bilă se întinde foaia de la baza Pascăi. Menționez este Pasca pentru tigaie de 28 cm diametru. Dacă folosiți tigaia cu fund detașabil este foarte ușor, căci puteți scoate fundul tigăii și compara cu foaia care este deja întinsă. Se ia în considerație că aluatul puțin se strânge după ce e întins.

Din cealaltă bilă se împletește o cunună de aluat din două sau trei lanțișoare de alaut care se așează deasupra foii pe marginea acesteia. Modelați primul lanțișor de aluat îl măsurați cu dimensiunea tigaii și teceți la următorul.

În mijlocul Pascăi în adâncitura care s-a primit se rastoarnă atent umplutura de brinză pregătită anterior.

 
5. COACEM ȘI SERVIM PASCA
  • Pasca-cu-aluat-de-cozonac-18-150x150.jpg
  •  
  • Pasca-cu-aluat-de-cozonac-20-150x150.jpg
  •  
  • Pasca-cu-aluat-de-cozonac-23-150x150.jpg

Deasupra Pascăi ca motiv de decor, se unge cu pensula, ou bătut. Asta va da un aspect mai frumos și strălucitor Pascăi.

Pasca se da la cuptorul preîncins la 180°C pe 20 min apoi temperatura se scade la 150°C și Pasca se lasă pe încă 20 min.

Scoasă din cuptor, Pasca se lasă să se răcească complet apoi se scoate din tigaie.

Se servește rece cu multă Pace în Suflet.

 
 


#2 bellamama

bellamama

    Master of disaster

  • Membri
  • 2522 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 27 April 2017 - 09:10 AM

Superba pasca ta, Diana!



#3 DianaPogor

DianaPogor

    micro Bucatar

  • Membri
  • 5 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Moldova, Chisinau
  • Interests:Sunt pasionată de gătit

Postat 27 April 2017 - 11:15 AM

Superba pasca ta, Diana!

Mersi mult



#4 Mirela_Istrate

Mirela_Istrate

    micro Bucatar

  • Membri
  • 3 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti
  • Interests:sa ma bucur de viata.

Postat 02 August 2017 - 12:25 AM

Daca esti genul de persoana foarte pofticioasa, e naspa rau sa fii prezenta pe un site de retete culinare.

Sper ca este  gustoasa. :D





Răspunde la acest topic



  


0 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 0 vizitatori, 0 utilizatori anonimi