Sari la conținut

Poză

TORT SACHER


17 răspunsuri la acest topic

#1 Austiaca2

Austiaca2

    Master of disaster

  • Banned
  • 2217 posturi

Postat 07 September 2004 - 02:14 AM

Dragii babei, povestea incepe in anul 1832 la curtea cancelarului Metternich.
Acesta avea deseori oaspeti de seama pe care incerca sa-i atraga in planurile lui intrigante si-i ademenea la ospaturile sale cu bucate deosebite.
Si chiar intr-o astfel de zi, cind avea invitati importanti la masa, s-a intimplat ca seful patissier sa fie bolnav, icon_pale.gif puke.gif iar Metternich se invirtea ca un leu in...bucatarie pentru ca-si dorea neaparat un desert deosebit!
Si cum prin preajma nu se mai afla decit ajutorul de bucatar Franz Sacher, cancelarul l-a insarcinat pe el cu fabricarea desertului dorit. director.gif
Franz, care pe atunci avea 16 ani, si un talent deosebit intr-ale bucatariei, a experimentat un pic, cu aluat si ciocolata!
Rezultatul final a fost un excelent tort de ciocolata care mai tirziu a capatat numele de tort Sacher si a devenit cunoscut in intreaga lume. icon_cheers.gif
Reteta originala a acestui tort se spune ca este tinuta secreta, asa ca eu va scriu una dintre nenumaratele ...falsuri!

Deci, aveti nevoie de:

140g unt
100g zahar pudra
coaja rasa de la 1/2 portocala
1/2 lingurita coaja rasa de lamiie
1 gram rom
120 g ciocolata amara topita
7 galbenusuri
7 albusuri
un praf de sare
o lingura zahar vaniliat
60 g zahar
60 g pesmet facut din piscoturi ca cele savoiardi
120 g migdale macinate prajite
20 g unt pt. uns forma

Siropul

50 g zahar
50 g apa
miezul ras de la o teaca de vanilie
3cl rom
150 g marmelada de caise

Glazura

200 g ciocolata amaruie
60 g frisca lichida

Untul (140g) se freaca spuma, se adauga zaharul pudra, cojile de citrice, romul si ciocolata topita dar rece.Se adauga si galbenusurile si se amesteca totul bine.Se poate face operatia cu robotul.
Albusurile se bat spuma cu sarea, zaharul vaniliat si cele 60 g zahar.
In crema de ciocolata se incorporeaza pesmetul si migdalele si apoi si albusurile spuma, dar mestecind incet.
Se unge o forma de tort cu pereti detasabili cu cele 20 g unt, se pune si hirtie de copt pe fundul ei.
Se umple forma cu aluatul, se coace tortul la 180°C cam 50 minute.
Se scoate si se lasa sa se raceasca.

Intre timp se prepara siropul si glazura!
Cele 50 g zahar se fierb cu apa si miezul de vanilie.Se lasa sa se raceasca si se adauga si cei 3 cl rom.
Blatul se taie un pic mai jos de mijloc, se unge cu o treime din marmelada, se aplica restul de blat care se insiropeaza.Se unge tortul peste tot cu restul de marmelada incalzita.
Pentru glazura se topeste ciocolata pe baie de aburi, nu are voie sa fie fierbinte.
Frisca lichida se incinge, i se adauga ciocolata se amesteca totul bine si ...cu aceasta glazura se inveleste tortul!

#2 jinx

jinx

    Gladiatoarea

  • Membri de onoare
  • 1898 posturi
  • Gender:Female

Postat 07 September 2004 - 12:26 PM

fals/nefals...laugh.gif sar'na de reteta
vezi ca daca mai scrii asa frumos cu poveste incorporata, mai cer !
fuck off and save lives

#3 Austiaca2

Austiaca2

    Master of disaster

  • Banned
  • 2217 posturi

Postat 07 September 2004 - 12:42 PM

icon_razz.gif
Iti mai scriu Lavinia, stiu si alte povesti! laugh.gif

#4 Mari-Ana

Mari-Ana

    Academic Chef

  • Membri
  • 1044 posturi
  • Location:Canada

Postat 07 September 2004 - 03:55 PM

Am intrat si eu sa spun multumesc, chiar daca reteta e aia falsa icon_smile.gif .

Anul trecut ne-am petrecut citeva zile de concediu in Viena, inainte de plecare am lecturat cu ce putem face si vedea, si spuneau ca, e pacat sa treci prin Viena fara sa maninci Sacher torte. Asa ca ascultatori ce sintem am mincat, n-a fost "wow", a fost doar ok.
Karmen, daca ar fi sa ne mai aflam odata in Viena, la ce cofetarie ne-ai sfatuii sa mergem?
Mari

#5 Austiaca2

Austiaca2

    Master of disaster

  • Banned
  • 2217 posturi

Postat 07 September 2004 - 05:01 PM

QUOTE(Mari-Ana)
A-m intrat si eu sa spun multumesc, chiar daca reteta e aia falsa  :) .  

Anul trecut ne-am petrecut citeva zile de concediu in Viena, inainte de plecare a-m lecturat cu ce putem face si vedea, si spuneau ca, e pacat sa treci prin Viena fara sa maninci Sacher torte. Asa ca ascultatori ce sintem a-m mincat, n-a fost  \"wow\", a fost doar ok.
Karmen, daca a-r fi sa ne mai aflam odata in Viena, la ce cofetarie ne-ai sfatuii sa mergem?


Mari-Ana, am lungit atit de mult raspunsul pentru tine incit ma gindesc ca-i mai bine sa-l bag la "restaurante".Ok?

#6 Pape-des-Fous

Pape-des-Fous

    Captain Cook

  • Membri
  • 319 posturi
  • Location:who the hell cares anyway?

Postat 24 November 2004 - 02:16 AM

Foarte apetisanta mi se pare reteta. Ingredientele sunt in totalitate atragatoare.
Si cum o vorba veche spune (referitoare la bucatarie) ca din ingrediente bune trebuie sa iasa ceva bun, chestia cu "de gustibus non disputandum" se pare ca poate fi afectata si de frig.

Trebuie sa-ncerc si eu torta respectiva.
Multam de reteta, karmen.

#7 Austiaca2

Austiaca2

    Master of disaster

  • Banned
  • 2217 posturi

Postat 24 November 2004 - 04:22 AM

Foarte apetisanta mi se pare reteta.
Ingredientele sunt in totalitate atragatoare.


Asa este...Rar intilnesti o asemenea combinatie de ingrediente care se completeaza reciproc perfect. Pur si simplu delicios... Este exact cum spui:
"din ingrediente bune trebuie sa iasa ceva bun".

Multam de reteta, karmen.

Cu placere, dragul meu! tongue.gif

#8 Mari-Ana

Mari-Ana

    Academic Chef

  • Membri
  • 1044 posturi
  • Location:Canada

Postat 06 March 2006 - 07:46 PM

QUOTE(Austriaca @ Sep 7 2004, 03:14 AM)

Dragii babei, povestea incepe in anul 1832 la curtea cancelarului Metternich.
Acesta avea deseori oaspeti de seama pe care incerca sa-i atraga in planurile lui intrigante si-i ademenea la ospaturile sale cu bucate deosebite.
Si chiar intr-o astfel de zi, cind avea invitati importanti la masa, s-a intimplat ca seful patissier sa fie bolnav, icon_pale.gif puke.gif iar Metternich se invirtea ca un leu in...bucatarie pentru ca-si dorea neaparat un desert deosebit!
........


Multumesc Carmen icon_smile.gif .
Am facut Sacher torte, mie personal mi-a placut mai mult ca cea mincata in Viena.

Miniaturi atașate

  • Picture_106.jpg

Mari

#9 CameliaH

CameliaH

    Bucataras

  • Membri
  • 133 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 06 March 2006 - 08:45 PM

Ce coincidenta! Lucrez pentru o faimoasa editura austriaca si tocmai am primit un premiu de la ei un tort Sacher, originalul tort Sacher zic ei. Frumos ambalat intr-o cutie de lemn si cu tot felul de insemne. E bun, ce pot sa zic, dar nu m-a dat pe spate. Adica io mare fan al ciocolatei am mancat torturi romanesti facute si in casa si in cofetarie in Romania, muult mai bune. Ori nu prea stiu eu cum e cu torturile si dulciurile austriece.

#10 Mari-Ana

Mari-Ana

    Academic Chef

  • Membri
  • 1044 posturi
  • Location:Canada

Postat 06 March 2006 - 10:15 PM

Ce arome avea tortul care l-ai primit?
Mari

#11 Higeia

Higeia

    Master of disaster

  • Membri
  • 1504 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 07 March 2006 - 11:29 AM

QUOTE(Mari-Ana @ Sep 7 2004, 05:55 PM)

Am intrat si eu sa spun multumesc, chiar daca reteta e aia falsa icon_smile.gif .

Anul trecut ne-am petrecut citeva zile de concediu in Viena, inainte de plecare am lecturat cu ce putem face si vedea, si spuneau ca, e pacat sa treci prin Viena fara sa maninci Sacher torte. Asa ca ascultatori ce sintem am mincat, n-a fost "wow", a fost doar ok.
Karmen, daca ar fi sa ne mai aflam odata in Viena, la ce cofetarie ne-ai sfatuii sa mergem?

.................................................................................................

La ce te referi Mari- Ana cand spui
"chiar daca reteta e aia falsa "????????????
Dupa cat am citit este un proces pentru aceasta retzeta .intre doua cofetarii (cafenele) renumite: Sacher si Demel- care se considera depozitarul retzetei bune. Maui multe amanunte la " Istorii culinare"

Miniaturi atașate

  • 3janvier3108.jpg
  • tort_Saccher.jpg
  • montage.du_tort_Sacher.jpg
  • glacage.du_tort_Sacher.jpg
  • glacage.du_tort_Sacher.jpg

Imagini atașate

  • burgtheater__Demel_Viena.jpg
  • 10201324.gif

Editat de Higeia, 07 March 2006 - 12:24 PM.

"Lumineaza-ti zilele vietii , si nu vor mai fi ceeace sunt" Chateaubriand
Cu bine Higeia

[size="5"] http//acasalaIleana/[size="5"]

#12 Higeia

Higeia

    Master of disaster

  • Membri
  • 1504 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 10 March 2006 - 11:25 AM


Mi-am permis sa mut aici retzeta postata de Petunie . Îi multaumesc pentru ea

"Sper ca nu va suparati ca pun si io reteta pe care o am eu de Sachertorte,care e un pic diferita de a lu Monika,adica difera foarte putin ingredientele.In cartea pe care o am eu am vazut,daca bine imi amintesc, toate pozele puse de s_tana.Precizez ca eu nu am facut-o niciodata tortul asta si nici nu am mancat.

Sachertorte

Pentru 8-10 persoane

Ingrediente:
-115 gr unt moale,si inca ceva in plus pentru uns forma
-175 gr ciocolata amaruie,rupta in bucati
-3 linguri de cafea neagra
-140 zahar brun(scuze de traducere)
-5 oua ,separate
-140 gr faina,cernuta
-4 linguri dulceata de caise
-un pic de suc de lamaie
-1 lingura apa

Glazura
-85 gr zahar brun
-4 linguri apa
-100 gr ciocolata amaruie,rupta in bucati


1.Se incalzeste cuptorul la 160° C.Se unge cu unt o forma cu pereti detasabili (24 cm) si se pune hartie de copt .Se topeste ciocolata amestecata cu cafeaua pe baie de aburi.Se lasa sa se raceasca.Untul se bate "spuma" cu 85 gr zahar.In compozitia de unt se pun pe rand ciocolata si galbenusurile,putin cate putin.Se adauga si faina.Se bat bine albusurile cu zaharul ramas si se adauga usurel peste compozitia de mai sus.Se pune compozitia in forma si se da la copt pentru 60-70 de minute,dupa care se mai lasa 5 minute in forma sa se odihneasca.Se scoate din forma blatul si se pune la racit pe un gratar.

2.Se taie blatul in doua si se unge cu jumate din dulceata de caise.Se lipesc bucatile la loc.Restul de dulceata impreuna cu sucul de lamaie si cu apa se incalzesc si cu siropul obtinut se insiropeaza partea de sus a blatului si marginile.

3.Pentru glazura se pune apa zaharul si se fierbe pana se topeste.Cand e zaharul topit,se ia oala de pe foc ,se adauga ciocolata si se amesteca pana aceasta se topeste,dupa care se pune iarasi la foc si se incalzeste glazura la 116°(cu ajutorul unui termometru de zahar #Zuckerthermomether# astept ajutorul celor care stiu germana sa ma ajute la traducere ca suna tare comic asa),dupa care se ia de pe foc si se amesteca pana nu mai face bule.Se pun maxim 2 linguri de glazura pe prajitura si se lasa sa curga si pe margini,se intinde usor si pe margini.Daca se intareste glazura ,se incalzeste si se continua operatiunea.Cu ajutorul unei pungulite,sprit etc se scrie deasupra "Sacher".


Monika ai uitat sa pui la ingrediente cate oua scrie in reteta ta.

...aici e pagina cu poza si reteta...




Imagini atașate

  • post_28465_1134854132_thumb.jpg

"Lumineaza-ti zilele vietii , si nu vor mai fi ceeace sunt" Chateaubriand
Cu bine Higeia

[size="5"] http//acasalaIleana/[size="5"]

#13 Higeia

Higeia

    Master of disaster

  • Membri
  • 1504 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 10 March 2006 - 11:39 AM

MULTZUMESC SI MONICAI @USA PENTRU PROMTITUDINE SI TRADUCERE. rOG SI ALTE MEMBRE/I AI CULINARULUI SA NE ADUCA RETETELE LOR PENTRU ACEST TORT. Vom stabili împreuna care este cea mai buna!!! Cu bine Higeia

Sachertorte

Ingrediente blat:
6 oua separate
5 oz (140 gr) unt nesarat
6 oz (175 gr) ciocolata amaruie rupta in bucati
2/3 cup zahar superfin (granulat)
1 ¼ cups faina

Ingrediente pentru crema de deasupra(glazura) si pentru umplutura
6 oz (175 gr) ciocolata amaruie
5 linguri cafea neagra concentrata (tare)
1 cup zahar pudra
6 linguri dulceata de caise de buna calitate
1 ¾ oz (50 gr) ciocolata amaruie topita (pentru scris Sachertorte)

Se incalzeste cuptorul la 300*F (150 C ).
Se unge o forma rotunda, cu peretii detasabili de 9 inch (23 cm) si se pune hirtie doar pe fundul formei. Ciocolata se topeste pe baie de aburi. Untul se freaca intr-un castron cu 1/3 cup zahar pina e spuma. Se adauga galbenusurile pe rind batind bine dupa fiecare. Se adauga si ciocolata topita, ca la maioneza (in fir subtire), amestecind cu mixerul continuu.
Faina cernuta se adauga si ea la compozitie, amestecind usor de sus in jos cu o spatula sau cu batatorul sub forma de para (wire wisk).
Albusurile se bat spuma separat cu restul de 1/3 cup zahar pina cind stau pe batator.
Se amesteca cele doua compozitii, amestecind usor .
Compozitia se pune in forma pregatita, se niveleaza deasupra si se coace cam 1- 1 ¼ ora, pina cind scobitoarea iese uscata. Se raceste in forma 5 minute, apoi se transfera pe un gratar sa se racoreasca.

Glazura se prepara astfel:

Se topeste ciocolata si se incorporeaza in ea si cafeaua pe rind, pina cind compozitia (amestecul) e uniform. Se adauga in ciocolata+cafea si zaharul pudra cernut, se amesteca bine sa iasa o crema grosuta.
Cake-ul (blatul) de taie in 2, si se unge pe jumatate de blat cu gemul (dulceata) de caise incalzita. Se pune deasupra si cealalta jumatate de blat si se acopere cu glazura(frosting) de ciocolata pe deasupra si pe margini. (lasati sa curga excesul de crema prin gratar….)
Se da la rece pentru cel putin 2 ore.

Pentru decorare se topeste ciocolata amaruie si se pune intr-o punga de patiserie (de ornat) cu un virf simplu ( sau intr-o punga de plastic care se taie foarte putin la un colt !!) si se scrie (fara emotiii…) Sachertorte


"Lumineaza-ti zilele vietii , si nu vor mai fi ceeace sunt" Chateaubriand
Cu bine Higeia

[size="5"] http//acasalaIleana/[size="5"]

#14 petunie

petunie

    Am buburuza!!!

  • Membri
  • 5929 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Deutschland

Postat 10 March 2006 - 11:45 AM

Poza nu-mi apartine.Nu e din cartea mea,deci Higeia ,cred ca ai incurcat otzara pozele.

#15 stella

stella

    Ajutor de bagator de seama

  • Membri
  • 10123 posturi
  • Location:Europa
  • Interests:^_^ :D

Postat 10 March 2006 - 02:23 PM

Tort sacher din cartea CHOCOLAT et Chocolat, de s.hachet-jurnalista si christian boistelle" maistru chocolatier"

85 gr unt,85 gr zahar, 4 oua, 100 gr(?)de albuse, 80 gr ciocolata neagra,60 gr migdale macinate(amande),60 gr faina,un varf de praf copt,200 gr dulceata de caise,250 ciocolata de cuvertura(couverture fondante) 200 ml de smantana(crème fraîche).

frecati untul cu 60 gr zahar,adaugati progresiv 3 galbenusuri si 1 ou întreg,apoi migdalele,faina,praful de copt si ciocolata topita(la 40°C). bateti cele 100 gr de albuse cu restul de zahar(25 gr),incorporati delicat la compozitia cu ciocolata. ungeti cu unt si *infainati* un recipient. coaceti la cuptor cca 45 min la 190-200°C( termostat 6-7)
crema: puneti la fiert smantana(200 ml) cand a clocotit, amestecati cu ciocolata bucati(250 gr)(ganache)

taiati blatul(racit) in 3 parti, pe prima ,tartinati dulceata de caise,pe a2a cu jumatate din ganache,si punrti ultimul blat;reincalziti restul de ganache si glazati.ps pt decor cu un cornet de hartie umplut cu ganache, se scrie SACHER.

eu nu sunt o adepta a acestui tort,cu toate ca venea de la sursa(viena). nu am facut aceasta reteta,am pus-o doar ca o comparatie.

ps. mai jos va scriu alta

Imagini atașate

  • Image059.jpg

Fan n_puiu for ever



#16 stella

stella

    Ajutor de bagator de seama

  • Membri
  • 10123 posturi
  • Location:Europa
  • Interests:^_^ :D

Postat 10 March 2006 - 02:49 PM



Tort SACHER reteta Adolf Andersen(Hamburg, Germania)

biscuit:140 gr unt,80 gr zahar,sare si 1/2 baton de vanilie.,175 ciocolata amaruie,4 galbenusuri(70 gr) 3 albuse(90 gr), 40 gr , 70 gr faina.

garnitura ciocolata:50 gr cioco cu lapte.1/2 lingura de miere lichida,2 linguri de lapte concentrat

untul, se freaca cu zaharul,(80 gr) sarea si vanilia(banuiesc , ca rade doar semintele din interiorul batonului de vanilie).topiti ciocolata si dupa racire, varsati peste unt, la fel si galbenusele,(cum e corect, galbenusuri??),amestecati. bateti albusele spuma,cu zaharul (40 gr), adaugati la compozitia precedenta 1/3,si apoi delicat continuati cu faina si restul de albuse. se da la cuptor 90 min la 140°C,intr-o tava,(diametru 26 cm) unsa si infainata; lasati sa se raceasca in tava,,apoi puneti pe un"grilaj* sa stea o noapte.

pt garnitura, topiti la bain-marie, ciocolata cu lapte, lasati sa se raceasca,amestecati cu mierea si laptele concentrat(usor incalzit) pt a obtine un preparat omogen.
egalizati biscuitul( (in poza lui baza e mai mare decat partea superioara) aceste resturi le dati prin sita,ungeti blatul cu crema,si pe laturi acoperiti cu *firmiturile* date prin sita.
lasati 45-60 min la rece inainte de a servi.

ps. nici aceasta reteta nu am facut-o, daca e cineva din hamburg sa *guste* la herr andersen!!!
Fan n_puiu for ever



#17 Monika@USA

Monika@USA

    Eye of the Storm

  • Membri
  • 837 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Pacific NorthWest USA

Postat 10 March 2006 - 11:00 PM

SACHERTORTE

din cartea "Cooking of the Vienna Empire", editia 1968

pentru un cake de 9 inch (23 cm)

Ingrediente blat

6 1/2 oz ciocolata semi-amaruie rupta sau tocata in bucati mici
8 galbenusuri
8 linguri unt nesarat (1/4 cup) sau 1 stick
1 lingurita extract de vanilie
10 albusuri
putina sare (cit se ia intre 2 degete ) tongue.gif
3/4 cup zahar
1 cup faina cernuta
1/2 cup dulceata, gem caise, data prin sita

Cuptorul se incalzeste la 350 *F.
2 tavi rotunde,de 9 inch (23 cm), cu margini detasabile, se ung, faineaza si pe fundul fiecarei tavi se pune hirtie de copt.
Ciocolata se topeste pe foc, la baie de aburi, amestecind din cind in cind cu o lingura de lemn.
In alt castron se amesteca cu un mixer galbenusurile, ciocolata in fir subtire, untul moale si exractul de vanilie.
Separat se bat ouale, sarea cu mixerul si cind incep sa se intareasca se adauga si zaharul, cite 1 lingura pe rind, pina cind e spuma tare.
Se amesteca compozitia de galbenusuri cu 1/3 din albusul batut spuma (usor, cu o spatula, sau batator para..), apoi cu restul de albusuri si faina presarata deasupra la compozitie. Albusul nu trebuie sa se mai vada in compozitie, dar nu va intreceti in amestecat... tongue.gif
Goliti amestecul in cele 2 tavi pregatite, si se coace pina iese scobitoarea uscata.... (incercati dupa 30 de minute, si apoi din 5 in 5 minute....pina e gata)
dupa ce blaturile s-au racorit in tavi cam 5 minute, se scot din tavi si se lasa la racit pe un gratar de metal.

GLAZURA

3 oz ciocolata amaruie rupta in bucati
1 cup frisca lichida (NU non-fat !!!)
1 cup zahar
1 lingurita sirop (corn syrup) de glucoza
1 ou
1 lingurita extract de vanilie

Intr-un vas cu peretii grosi se topeste pe foc mic ciocolata, frisca, zaharul si siropul de glucoza, pina cind compozitia e uniforma, deci s-a topit si zaharul si ciocolata. Se da focul mai tare, pe medium, si se mai fierbe, amestecind continuu, cam inca 5 minute, pina cind o picatura din amestec picurata intr-un pahar cu apa rece face face o biluta moale.
Intr-un castronel se bate oul cu o furculita si se amesteca cu 3 linguri din amestecul fierbinte, apoi se goleste in amestecul de pe foc, amestecindu-le bine compozitiile, se mai fierbe pe foc mic inca 3-4 minute pina cind se acopere bine dosul de la o lingura inmuiata in compozitie.
Glazura se lasa sa se racoreasca la temperatura camerei.

Blaturile de cake se vor uni intre ele cu dulceata de caise si se vor aseza pe un gratar int-o tava (in care sa se adune "excesul" de crema).
Glazura racorita se goleste incet peste cake, sa fie acoperit peste tot. Se netezeste glazura cu o spatula de metal... dupa ce glazura nu mai curge, deci s-a intarit putin, cu ajutorul unor spatule late se transfera cake-ul pe tava unde se va servi !!! si se da la frigider cel putin 3 ore. Se poate scrie SACHERTORTE deasupra cu ciocolata topita pusa intr-o punguta.

Se scoate de la frigider cu 1/2 de ora inainte de a fi servit .

Editat de Monika@USA, 10 March 2006 - 11:11 PM.

Nihil Sine Deo
user posted image

#18 CameliaH

CameliaH

    Bucataras

  • Membri
  • 133 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 26 March 2006 - 01:04 AM

Sorry, nu am mai dat de multisor pe aici. Mari-Ana tortul pe care l-am primit arata exact cum sunt cele din poza din postul urmator intrebarii tale. Iar ca arome nu stiu sa iti descriu prea bine dar mie mi sa pare ca nu era suficient de intens gustul de ciocolata si el ca intreg destul de fad si uscat, cel putin pentru gustul meu. Dar usor ca si senzatie. Daca mai primesc tort din poate nu uit sa ii fac poze de aproape din sectiune si sa descriu mai atent aromele.



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi