Sari la conținut

Poză

De ce nu imi creste cozonacul??


40 răspunsuri la acest topic

#1 Cassia

Cassia

    Academic Chef

  • Membri
  • 1403 posturi
  • Location:Aproape de ocean

Postat 06 December 2004 - 06:28 PM

crybaby2.gif crybaby2.gif
Nu mai stiu ce sa fac si ce reteta sa incerc.
Am facut si eu cozonacul de Craciun de la Mama Celeste; am incercat si simbata si duminica.
In toate variantele imaginabile: am facut cald in bucatarie, am inchis usa glisanta de acces in living room, am avut grija sa nu fie curent.
Simbata a plouat in draci aici, asa ca am pus-o pe seama umezelii de afara; dar duminica a fost frumos si mie tot nu mi-a crescut cozonacul.
Adica nici vorba sa se dubleze si l-am lasat aproape o ora sa tot creasca.

Drojdia a fost buna pentru ca a crescut frumos in apa calduta.
Am aplicat pina si trick din cartea mixerului: adica sa incalzesc in prealabil bolul de metal.
Am masurat cu exactitate totul; simbata nu m-am abatut de la reteta cu nimic.
Duminica am adaugat putin mai multa apa pentru ca mi-a parut prea 'virtos' aluatul; am preparat totul intr-un bol, am framintat putin cu mina si apoi am transferat in mixer unde l-a tot batut pret de 25 de minute.

Cozonacul a iesit foarte bun la gust si pare si usor de facut... naiba mai stie, pentru ca daca il tot ratez la ce bun ca este usor de facut, nu-i asa?
Deci nu este 'pufos' sau aerat ... cum sa il descriu? Arata mai mult compact.

Sunt tare trista. Nu numai ca ma simt o mare ratata mai ales cind vad ce minunatii faceti voi pe aici, dar nu mai indraznesc sa incerc lucruri noi de teama ca le buctez.

Deci, de ce nu imi creste cozonacul? Daca urmind reteta pas cu pas, asigurind conditiile optime in bucatarie, nu reusesc sa il fac frumos, ce sa mai incerc?
Sa cumpar Panettone din magazin, costa $8 si cel putin arata ca un cozonac adevarat.

#2 Yandira

Yandira

    Master of disaster

  • Membri
  • 3336 posturi
  • Location:Mexic
  • Interests:calatorii, mancaruri exotice, politica, dansul

Postat 06 December 2004 - 06:38 PM

Nu plange Lulu ca si eu am patit ca tine cand a venit mama ultima oara si mi-a facut cozonaci. Am plans amandoua caci nu au crescut deloc si au iesti indesati. Pe cine am intrebat mi-a spus ca din cauza altitudinii. In Mexic sant 2400 m altitudine. Ca sa creasca frumos, preparatele de brutarie aici au in compozitie aproape deloc zahar . Totul li se pune deasupra cand ies din cuptor Dar in Vancouver nu cred ca asta ar fi cauza.

#3 Cristina

Cristina

    Master of disaster

  • Membri
  • 3128 posturi
  • Gender:Female

Postat 06 December 2004 - 06:39 PM

LuluR eu am folosit reteta de la cornulete in doua culori pentru a face cozonac a iesit foarte bun, eu deobicei nu am noroc la cozonac dar cu reteta respectiva mi-a mers si am facut citeva schimbari.
In loc de 200 ml de ulei am pus unt topit, am folosit drojdia proaspata cu cea uscata dau rateuri.
Singurul lucru pe care l-am gresit a fost coptul am dat prea tare de la inceput la cuptor si intelegi tu, dar de crescut a crescut si a fost pufos si foarte gustos.
Eu retata cornuletelor o folosesc si pentru brinzoaice sau cornulete cu rahat (fara cacao)
Intr-un vas pun drojdia proaspata (cantitatile le respect) apoi pun 300 ml lapte caldut dupa ce a crescut pun ouale, uleiul sau untul, praful de copt, zaharu si faina, si o framint pina imi face bule, apoi il las sa creasca si creste nu gluma, apoi il impart il intind pun compozitia o asez in tava o mai las un pic la crescut si zdup in cuptor, cam asta fac eu, ah am uitat le ung cu ou.

#4 Anat

Anat

    Big Chef

  • Membri
  • 737 posturi
  • Location:Canada

Postat 06 December 2004 - 07:00 PM

Lulu, sântem doua : si eu am facut reteta lui Mama Celeste sâmbata si nu mi-a crescut cozonacul decât f. putin si asta doar în timpul coptului.

În rest, cât l-am lasat la copt la cald, ferit de curenti de aer, oblojit si dadacit n-a crescut neam icon_eek.gif

L-am facut cu drojdie de bere proaspata si a fost bine framântat.
Gustul e bun dar, cum zici si tu, e compact, îndesat.

Eu ma asteptam la un cozonac leger si care sa se desfaca fâsii dar n-a vrut, n-a iesit asa. De ce? Nici o idee! Si eu nu sânt chiar începatoare în bucatarie.

Se pare ca sânt si retete care nu ies la toata lumea si noi facem parte din cele care n-au avut noroc icon_lol.gif

Nu te descuraja, încearca o alta reteta si pâna la urma ai sa gasesti una
care-ti convine si-ti iese. Curaj!
O sa încerc si eu alta si daca vrei te tin la curent icon_smile.gif

#5 Anat

Anat

    Big Chef

  • Membri
  • 737 posturi
  • Location:Canada

Postat 06 December 2004 - 07:13 PM

E cum îti spuneam, unora le iese, altora nu.
Si chiar daca vreau sa stiu de ce, nu gasesc nici o explicatie icon_cry.gif

Ardnax a facut cu aceeasi reteta un cozonac superb, du-te sa vezi poza.

#6 Cassia

Cassia

    Academic Chef

  • Membri
  • 1403 posturi
  • Location:Aproape de ocean

Postat 06 December 2004 - 07:27 PM

Deci nu este doar vina mea, am oftat usurata.
Adevarul este ca intru in panic mode atunci cind citesc retete care reusesc mai tuturor, iar eu o dau in bara.

Anat, multumesc pentru sugestie; am sa te tin si eu la curent daca imi creste vreun cozonac. Am vazut si poza de cozonac reusit, ce sa mai spun? crybaby2.gif

Yandira- Vancouver este la 71 m altitudine... ai dreptate, asta chiar nu ar fi problema tongue.gif

Cristina
- drojdie proaspata? de unde se cumpara asa ceva?

#7 Cali

Cali

    Academic Chef

  • Membri
  • 1324 posturi
  • Gender:Female
  • Location:aici

Postat 06 December 2004 - 10:37 PM

Fetelor eu cand fac cozonac si paine sau cozonac cu mac sau nuca, am mare grija la apa sau laptele in care dizolv drojdia care trebuie sa fie dezmortita doar, nu calda. Dupa framantat las la dospit-acoperit- ori pe calorifer pe care pun un prosop in 4,( acum poate fi pana la 50° cald si numai exista pericolul sa se distruga bacteriile din drojdie) dupa ce s-a dublat il portionez il intind cu sucitorul si-l umplu sau si mai bine daca nu are umplutura( in felul asta sunt sanse si mai mari sa fie ca buretele) daca nu pun nuci in el, atunci cand il framan pun vreo doua maini de stafide.
Dupa ce l-am pus in tavi, il mai pun odata la dospit ACOPERIT pe calorifer sau in duba la 50°( chiar mai deschid uneori usa la duba ca am impresia cai prea cal, sau las usa la duba intredeschisa).
Scot din duba de la dospit, pun duba la incalzit si in 10 minute il pun la copt.
Cozonacul odata dospit chiar daca e tinut putin la rece nu scade, bulele de aer ies doar daca il apesi.
Fetelor nu disperati eu sunt sigura ca nu a dospit destul cozonacul vostru. Daca nu s-a distrus drojdia la inceput trebuie tinut cam intre 40-50° sa dospeasca.Daca aveti camera nu prea calda si nu vreti sa puneti in practica nici un din metodele de mai sus lasati cozonacul 2 ore la dospit nu se acreste. icon_razz.gif

#8 Cristina

Cristina

    Master of disaster

  • Membri
  • 3128 posturi
  • Gender:Female

Postat 07 December 2004 - 01:31 AM

LuluR tu esti in Vancouver icon_cry.gif icon_redface.gif si nu stiu acolo, aici la Montreal stiu, o idee ar fi sa mergi pe la magazinele italienilor si sa intrebi

#9 Mama Celeste

Mama Celeste

    Master of disaster

  • Membri
  • 2714 posturi

Postat 07 December 2004 - 02:36 AM

Imi pare rau ca nu v-a iesit cozonacul, nu ca vreau sa ma scuz dar sa stiti ca de nu aveam incredere in reteta nu o afisam...pt ca mie nu-mi place sa arunc nimic...toate costa bani si astia nu se fac usor.
Dar sint o gramada de motive pt care se poate sa nu creasca cozonacul.

Poate fi faina sau drojdia care nu sint proaspete...de multi ani folosesc aceasi faina si drojdie...daca ar fi sa ma mut din zona nu stiu ce-as face pina gasesc din nou pe cele bune.

Eu nu fac maia...ci doar topesc drojdia si o pun imediat in faina...poate si asta sa fie.
Oule nu trebuie sa fie reci...toate componentele trebuie sa aibe aceasi temperatura.
In casa nu fac cald dar nici rece sa nu fie...de multe ori doar incalzesc cuptorul atit cit sa fie calai...si pun aluatul la crescut...il impletesc si-l pun in tavi pe care le bag la crescut in acelasi cuptor putin incalzit.
Cind se face timpul de copt numai scot tavile si in timp ce le ung...incalzesc cuptorul pt coacere.
De multe ori fac cite 20 de cozonaci in acelasi fel si nici unul nu mi-a iesit mic sau ne-aspectuos.

Eu v-am scris reteta...miscare cu miscare cum ii fac eu...poate si abaterile mici de la regula sa fie un motiv...nu stiu ce sa zic pt ca as dori sa fiu linga voi in timp ce faceti ca sa vad ce si cum.

Incercati cu jumatate de reteta...daca dati gres sa nu va para rau...
Dar zic eu ca odata ce ti-a iesit...se simte la mana si te obisnuiesti.

Am patit-o si eu cu alte retete...stiu, cozonacul este pretentios...dar uite chiar si asa sint deja doua persoane care au reusit. Nu va lasati...trebuie sa iasa. Ca va fi cu reteta mea sau alta...intr-o buna zi tot o sa va mandriti cu un cozonac bun.

#10 Anat

Anat

    Big Chef

  • Membri
  • 737 posturi
  • Location:Canada

Postat 07 December 2004 - 03:38 AM

Mama Celeste, n-am zis ca reteta n-ar fi buna, departe de mine gândul asta. Am zis ca sânt retete care unora le ies, altora nu.

Eu cozonaci fac de 14 ani si nu fac numai de Paste si de Craciun. Rar mi
s-a întâmplat sa nu-mi iasa o reteta si asta este una dintre datile alea.

Reteta ta m-a tentat pentru ca era cu smântâna în loc de ulei cum este cea pe care o fac eu de obicei.
Si nici eu nu fac maia, dizolv drojdia (si eu nu întrebuintez decât drojdie proaspata care chiar era f. proaspata) în apa sau lapte cald si-o pun peste faina. Si toate ingredientele sânt la temperatura bucatariei iar de dospit îi pun în cuptor. Aragazul meu este pe gaze si flacara de veghe de la cuptor da destula caldura ca sa cresca aluatul. Si tot ca si tine, împletesc cozonacii icon_smile.gif

Ideea cu lobul urechii mi-a placut f. tare si am si aplicat-o; aluatul avea aceeasi consistenta.

Singura modificare pe care am facut-o este în privinta zaharului.
Dupa mine nu erau suficiente 4-5 linguri de zahar la 500 gr faina (poate si pentru ca eu nu pun zahar pe deasupra), deci am pus 8 linguri.
Însa nu pot sa cred ca asta e cauza pentru care nu a crescut deloc icon_eek.gif

Nu stiu daca poate sa fie vina fainii: de vreo luna am o faina noua si pâna la reteta ta n-am încercat sa fac cozonac cu ea.
Restul de dulciuri si pâinea pe care o fac mi-au iesit bune.

Asa ca, zau nu stiu de ce, însa în nici un caz n-am dat vina pe reteta.
Crede-ma ca am un pic ochiul format si reteta ta mi s-a parut echilibrata si buna, d-aia am facut-o.

Deci continua sa ne dai retete, sânt multe cele care le apreciaza iar eu ma numar printre ele laugh.gif

#11 Dana_P

Dana_P

    Big Chef

  • Membri
  • 864 posturi
  • Location:Canada

Postat 07 December 2004 - 03:56 AM

Pentru cele din Montréal: drojdie proaspata se gaseste la o fabrica nemteasca care are si magazin. Se cheama Salamico si este pe o strada paralela cu boul. Thimens, Place Thimens. Este in apropiere de Plaza Cote-Vertu, in St-Laurent.

#12 Mama Celeste

Mama Celeste

    Master of disaster

  • Membri
  • 2714 posturi

Postat 07 December 2004 - 04:06 AM

No...stai linistita nu ma supar de ceea ce spuneti, insa ma doare ca nu va iese si voua...vreau sa aveti si voi cozonaci frumosi si gustosi pe masa de Craciun oricare ar fi reteta. Nu-mi pierd speranta...

Doar aici venim sa invatam una de la alta. Altii smile.gif) ca sa ma ierte baietii smile.gif)

Apropo de zahar, eu nu pun mai mult zahar in coca pt ca pun mult in umplutura si pe deasupra.
Bunica mea cind ii facea pe cei moldovenesti tin minte ca nici ea nu punea atita cit se spunea in reteta...
Si din experienta proprie pot sa-ti spun ca zaharul in excces in coca facuta cu drojdie are o reactie adversa...lichefiaza (sper ca am spus corect).
Se spune ca zaharul trebuie doar atit cit sa dea drojdiei inceputul de fermentatie.
Am experimentat o gramada, cu acest aluat...ai vazut ca la pagina mea cu cozonacul am facut mai multe stiluri...le-am facut pina si cu brinza sarata...
si toate au iesit pufoase.

#13 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 07 December 2004 - 10:15 AM

Îmi permit ºi eu sã mã bag ca musca în cozonac. laugh.gif
ªi mama fãcea cozonaci excelenþi, ºi dãdea reþeta corectã cui i-o cerea, dar nu ieºeau bine tuturor, asta ca sã le consolez pe fete.
Apoi, o chestie pe care mama o fãcea, ºi care se face ºi la pandiºpanuri este sã se cearnã fãina în momentul în care începi sã faci aluatul.
ªi altã chestie e drojdia, dupã mine, cred cã trebuie negreºit folositã cea proaspãtã.

#14 Cristina

Cristina

    Master of disaster

  • Membri
  • 3128 posturi
  • Gender:Female

Postat 07 December 2004 - 08:42 PM

In montreal se mai poate gasi drojdie proastapa la Mayrand

#15 Yandira

Yandira

    Master of disaster

  • Membri
  • 3336 posturi
  • Location:Mexic
  • Interests:calatorii, mancaruri exotice, politica, dansul

Postat 09 December 2004 - 09:12 PM

Anat sa stii ca zaharul e de vina. Inceaca sa faci unul mic cu reteta exacta. Aici nu se pune zahar aproape deloc la brutarie ca nu creste.

#16 Marika

Marika

    Bucataras

  • Membri
  • 80 posturi
  • Location:Quebec Ville

Postat 12 December 2004 - 08:43 PM

Ce pot sa va soun eu? Am incercat si eu reteta de cozonac de la Mama Celeste. Prima data am pus exact cantitatile din reteta , cozonacul a iesit bun , aromat , dar nu mi-a crescut prea bine. Am mai incercat ieri , am pus 2 lingurite de drojdie uscata , eu folosesc Fleishman instant, si intr-adevar , l-am lasat la dospit cu rabdare. Cam asta a fost rezultatul:

#17 Marika

Marika

    Bucataras

  • Membri
  • 80 posturi
  • Location:Quebec Ville

Postat 12 December 2004 - 08:44 PM

Sau asa :

#18 Marika

Marika

    Bucataras

  • Membri
  • 80 posturi
  • Location:Quebec Ville

Postat 12 December 2004 - 08:47 PM

Taiat felii si in sectiune! Este delicios , l-am umplut cu nuca , cacao , zahar , albus de ou batut si coaja de portocala rasa. L-am impletit in trei si l-am pus intr-o forma cu con la mijloc....am avut emotii ca nu se va rasturna din forma ...insa a iesit foarte bine.

#19 Marika

Marika

    Bucataras

  • Membri
  • 80 posturi
  • Location:Quebec Ville

Postat 12 December 2004 - 08:50 PM

Da , inca ceva , eu las la dospit painea sau cozonacul 20-30 de minte , mai framant o data 5 minte , iar mai las 30 de minute , formez , pun in tava si las pana se umple forma. Cozonacul meu a dospit in total vreo ora si jumatate. Curaj si multa rabdare!
O zi buna!

#20 Mama Celeste

Mama Celeste

    Master of disaster

  • Membri
  • 2714 posturi

Postat 12 December 2004 - 08:55 PM

Marika

Din tot aluatul ti-a iesit numai unul? Eu fac doi.
Sint atitea nelamuriri pt mine...nici nu stiu ce sfaturi sa mai dau.

Gustul place la toata lumea insa produsele folosite sint de multe ori bune sau nu.

Drojdia pe care o folosesc eu este "Fast rising instant yeast BAKIPAN".



Răspunde la acest topic



  


0 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 0 vizitatori, 0 utilizatori anonimi