Sari la conținut

Poză

MARMELADA SI LICHIOR DE CAISE


45 răspunsuri la acest topic

#1 Afrodite

Afrodite

    Master of disaster

  • Membri
  • 3319 posturi
  • Gender:Male

Postat 26 July 2005 - 09:21 AM

Cum si anul acesta nu am putut sa rezist tentatiei.am facut marmelada de caise si o proba de lichior de caise care a iesit f. fain dupa parerea mea.
Aici poza;

Editat de Afrodite, 31 May 2006 - 08:41 AM.



http://leckereien.blogspot.com/'>http://leckereien.blogspot.com/

#2 Afrodite

Afrodite

    Master of disaster

  • Membri
  • 3319 posturi
  • Gender:Male

Postat 26 July 2005 - 10:09 AM

Acum ca Anca Florina mi-a dat de analizat,am constatat ca trebuie sa modific denumirea retetei in Gem.
Cred ca este mult mai potrivit retetei,sau??!!
Deci:
GEM DE CAISE

ls-lingura supa

INGREDIENTE:
- 1kg caise
- 500g zahar cu jeleu,(eu pun cel de la Dr.Oetker3:1,in acest caz este nevoie de 1,5kg. caise)
- borcane cu capac.
MOD PREPARARE :
Caisele se spala si se taie marunt sau se dau prin masina de tocat.
Se amesteca cu zaharul si se pun la fiert .
4 min. se lasa la fiert in clocote.dupa care se trage oala deoparte si se face proba de gelatinare.
Pregatiti inainte sa va apucati de gem o farfurie intinsa in frigider.
Pe aceasta farfurie turnati o ls. gem.
Daca se gelatineaza atunci gemul se poate pune in borcane.
ATENTIE-Gemul trebuie sa fiaba cele 4 min. in clocate si NU MAI MULT.Borcanele se inchid si se pun pe capac la racit ca. 10 min.

Tipps:

-Pt. ca gemul sa aiba un gust mai deosbit si o culoare mai frumoasa,caisele se pot descoji.
(In poza de mai sus,caisele au fost descojite.Ia un pic de timp dar merita rezultatul.)
Dupa spalare se cresteaza coaja (precum la rosii)si se toarna peste ele apa fiata.
Dupa citava ca. 5 min. se scurge apa si se descojesc caisele.
Mai departe se procedeaza precum am scris mai sus.
-Pt. cine doreste,poate pune citva stropi de esenta de migdale sau un paharel de tuica de caise, lichior de migdale.....

Editat de Afrodite, 23 July 2008 - 08:57 AM.



http://leckereien.blogspot.com/'>http://leckereien.blogspot.com/

#3 Afrodite

Afrodite

    Master of disaster

  • Membri
  • 3319 posturi
  • Gender:Male

Postat 26 July 2005 - 10:24 AM

LICHIOR DE CAISE

INGREDIENTE:
-caise spalate si descojite
-zahar dupa preferinta(eu am pus 1/2 kg. zahar la 2kg caise)
-alcool dupa preferinta
MOD PREPARARE:
Simburii caiselor i-am zdrobit si i-am pus la fiert in 1/2 l apa.
Dupa ce a scazut apa la jumatate,am strecurat si zeama obtinuta am amestecat-o cu caisele.
Am pus caisele cu zaharul si zeama obtinuta + 1/2l apa la fiert.
A fiert in clocote totul ca. 5 min. dupa care am mixat totul la blender sau pt. cine nu are se paseaza totul prin sita.
In final am amestecat cu alcoolul,am pus in sticle si a doua zi dupa ce s-a racit este bun de baut,mai ales cu 1-2 cuburi de gheata daca afara este cald.

TIPP:
Pt. cine doreste la fel ca si la marmelada se poate pune citiva stropi de esenta sau lichior de migdale.


http://leckereien.blogspot.com/'>http://leckereien.blogspot.com/

#4 Cali

Cali

    Academic Chef

  • Membri
  • 1324 posturi
  • Gender:Female
  • Location:aici

Postat 26 July 2005 - 03:09 PM

Excelent !
Cred ca are un gust super marmelada si stand acum cu ochii in poza ta nu-mi trece prin cap decat niste clatite care merg perfect cu marmelada smiliecheeburga.gif

Nu vreai tu s-arunci un borcan pana la mine ????????

#5 Afrodite

Afrodite

    Master of disaster

  • Membri
  • 3319 posturi
  • Gender:Male

Postat 27 July 2005 - 08:16 AM

Bubulinutza,marmelada este excelenta.
Este prima data cind fac fara coaja si sa sti,nici nu ma gindeam sa se descojeasca asa usor.
Nu am pus nimic in ea numai zahar si pulpa de fruct si pe piine zici ca maninci caise nu marmelada.
Spune-mi cind esti pregatita sa prinzi borcanele,eu sint pregatita sa ti-le arunc. icon_wink.gif tongue.gif
Bay!

Editat de Afrodite, 31 May 2006 - 08:41 AM.



http://leckereien.blogspot.com/'>http://leckereien.blogspot.com/

#6 Afrodite

Afrodite

    Master of disaster

  • Membri
  • 3319 posturi
  • Gender:Male

Postat 31 May 2006 - 08:45 AM

Aduc subiecrul mai pe aproape ,pt. ca in curind vin si caisele sau deja in tarile mai calde sint deja si cum aceste retete au fost cele mai bune facute de mine in ultimi ani,le voi repeta dar in cantitati muuuuuult mai mari.
Pt. ca nu au rezistat nici macar juma. din perioada de iarna tongue.gif


http://leckereien.blogspot.com/'>http://leckereien.blogspot.com/

#7 Anca Florina

Anca Florina

    Captain Cook

  • Membri
  • 237 posturi
  • Location:Cluj-Napoca (Cluj)

Postat 31 May 2006 - 08:56 AM

hm.. f interesanta marmelada de caise.. m-a surprins timpul scurt de 4 minute in clocot. Insemna ca se face f rapid. Eu oricum niciodata n-am stiut care e diferenta dintre gem, marmelada and CO. Noi la toate le spunem gem [si vecinii si cunoscutii.. toata lumea icon_smile.gif] Acasa, toate gemurile, indiferent de fructe se pun cu zahar pe foc.. se lasa mult [ore] si apoi se pun in borcane.

Vreau sa ma documentez si eu .. si sa experimentez din anul asta.. de asta tot pun intrebari rolleyes.gif
Try not to become a man of success but rather to become a man of value (Albert Einstein)

#8 Afrodite

Afrodite

    Master of disaster

  • Membri
  • 3319 posturi
  • Gender:Male

Postat 31 May 2006 - 09:13 AM

QUOTE(Anca Florina @ May 31 2006, 10:56 AM)

hm.. f interesanta marmelada de caise.. m-a surprins timpul scurt de 4 minute in clocot. Insemna ca se face f rapid. Eu oricum niciodata n-am stiut care e diferenta dintre gem, marmelada and CO. Noi la toate le spunem gem [si vecinii si cunoscutii.. toata lumea icon_smile.gif] Acasa, toate gemurile, indiferent de fructe se pun cu zahar pe foc.. se lasa mult [ore] si apoi se pun in borcane.

Vreau sa ma documentez si eu .. si sa experimentez din anul asta.. de asta tot pun intrebari rolleyes.gif



Anca Florina,dulceata este aceea in care ramin fructele intregi.
Intre gem si marmelada nici eu nu stiu exact care este diferenta,doar presupun ca marmelada este aceea de care spui tu ca se fierbe cu zahar normal ore in sir la foc mic si este in consistenta f. tare.
Este cea mai buna pt. umpluturi la cornuri ,fursecuri.....,ca nu curge atunci cind sint la cop in cuptor.
La reteta data mai sus se pune zahar cu jeleu ,care este mai dietetica,se face rapid ,dar nu este buna la umpluturi de cornuri,fursecuri etc.

Eu iti urez spor la treaba si succes sa-ti iese fain dulceturile si tit ceea ce doresti sa faci!!! tongue.gif


http://leckereien.blogspot.com/'>http://leckereien.blogspot.com/

#9 Anca Florina

Anca Florina

    Captain Cook

  • Membri
  • 237 posturi
  • Location:Cluj-Napoca (Cluj)

Postat 31 May 2006 - 10:02 AM

Multumesc, multumesc.. pentru sfaturi si pt incurajari.. de voie de nevoie, anul acesta voi face si eu gem, dulceata sau marmelada.. cool.gif
Try not to become a man of success but rather to become a man of value (Albert Einstein)

#10 Theodora

Theodora

    Doctoră în dezvoltarea infantilă şi în relaţii

  • Membri
  • 1376 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Atena

Postat 31 May 2006 - 12:05 PM

Laura,eu fiind intr-una din tarile astea mai calde,la noi deja caisele sunt aproape coapte in pomi...in cel mult doua saptamani nu mai vezi nimic in pomi probabil...
Am o vecina care are 2 caisi plini de fructe...si anul trecut mi-a dat la caise de ma zapacit...multe le aruncam ca nu apucam sa mananc...am facut o incercare de gem,dar nu am fost prea multumita si sigur anul asta o sa incerc reteta ta...doar ca eu nu am sau nu stiu de unde sa iau zaharul asta...daca pun zahar normal,cat sa pun sau unde sa caut zahar cu jueleu,ca nu am auzut pana acum?
Multumesc!


Imagini atașate

  • Image_875.jpg



#11 Higeia

Higeia

    Master of disaster

  • Membri
  • 1504 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 01 June 2006 - 08:51 AM

In Romania se gasesc plicuri cu Gelfix de la dr Oetker . Fetele au discutat despre el anii trecutzi.Este un gelifiant ce se pune la fiert si obtii un geleu de fructul respectiv.
Eu insa n-am fost multzumita asa ca am ramas la retzetele vechi ale bunicilor si strabunicilor noastre.
De aceia va dau si eu retzeta de

DULCEATA DE CAISE- poate am mai dat-o in alt an, nu stiu, la serch n-am gasit-o.
si
PELTEA DE CAISE- care iese tare.si este ca o marmelada fina.

Deosebirea intre dulceatza si gem este:
--fructele in dulceatza îsi pastreza forma. Se leaga întai zaharul si apoi se pun fructele. Nu se fierbe mult odata, ci se fierbe mai bine in clocote mari ,timp scurt, operatia repetandu-se la interval de 24 ore. Caisele ies aproape confiate, si siropul limpede, gros dar nu gelificat.

Acesta dulceata se serveste pe farfurioara cu linguritza si paharul de apa alaturi .(este o tratatzie care tinea loc de prajitura langa cafea, demult , demult....)Este foarte placuta iarna, cand simti intre dintzi fructul ce si-a pastrat aroma lui si consistentza)

Gemul este un fel de marmelada ,caci fructele se pun impreuna cu zaharul(1 kg. fructe alese ,800gr. zahar). Se fierbe pânã se leagã.
Marmelada este un gem cu zahar putzin (1kg.fructe, 500gr. zahar ) si se fierbe pana se-ngroase , devine maronie , nu lasa zeama.

Deci retzeta de Dulceata de caise :
Se aleg caise nu foarte coapte, chiar putzin verzui, pentru dulceatza.
Se curatza de coaje si cu un betzigas subtire ca un creion, se scot sâmburii.
Se presara peste caise zeama de la 1 lamaie sau sare de lamaie 5-7 gr,
Intre timp se pune la fiert 1 kg. zahar si 5-600 gr. apa si se lasa sa se lege pana la proba de fondant(daca se pun câteva picaturi in apa rece ,acestea se strang ca o bomboana).
Se pun apoi fructele si se lasa sa dea cateva clocote bune , 4-5 minute.
Se stinge focul . si se acopera cratitza cu un tifon ud. A doua zi se scot cu o strecuratoare de plasticfructele si se aseaza pe un platou (nu gramada) iar siropul se mai fierbe pana se leaga bine . Atunci se pun si fructele si iar se da un clocot. Se la sa se raceasca. Ziua urmatoare se repeta operatiunea. Fructele se-mbiba astfel de sirop , si se elimina apa din ele. Dulceata rece se pune in borcane mici(3-400gr.) avand grije ca fructele sa fie bine acoperite de sirop.Se capseaza si se dau la rece.(Vara eu tin cateva saptamani , chiar in frigider)

Peltea de caise
2 kg. caise ,1 kg. zahar, 1 kg. apa.
Se fierb caisele cu apa . Se srecoara printr-un tifon si se storc.(pulpa fiarta se pune la marmelada.)
Se pune la foc 1 kg. zeama cu 1 kg. zahar. Se lasa întâi la foc mic pana se topeste zaharul, si apoi se mãreste focul. Se fierbe pana se leagã. Se toarna calda in borcane. Dupa ce s-au racit bine borcanele se dau la frigider 2-3 saptamani. Abia atunci este buna de consum. Trebuie sa se tina tare in linguritza ca o crema cu gelatina.
Cu bine Higeia



"Lumineaza-ti zilele vietii , si nu vor mai fi ceeace sunt" Chateaubriand
Cu bine Higeia

[size="5"] http//acasalaIleana/[size="5"]

#12 Theodora

Theodora

    Doctoră în dezvoltarea infantilă şi în relaţii

  • Membri
  • 1376 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Atena

Postat 01 June 2006 - 08:57 AM

De asta zici...ca asta se gaseste si la noi...
Deci punem zaharul normal ca in reteta si adaugam si Gelfix,asta e JELEUL?
Am inteles bine?



#13 boni

boni

    doar monti...

  • Membri
  • 2135 posturi
  • Gender:Male
  • Location:Sibiu (Romania)

Postat 01 June 2006 - 09:47 AM

ala e Theodora. am folosit si eu anul trecut la gem de visine si tare fain a iesit, si-a pastrat culoarea frumoasa, nu s-a facut maroniu de la atata fiert. cred ca scrie si pe pachet cum trbuie folosit.

ce n-am inteles eu niciodata, si am citit si pe plic si am vazut si pe aici (parca la Adriana Nicoleta) de ce se pun borcanele cu capul in jos dupa ce s-au umplut?

#14 SB

SB

    Bucataras

  • Membri
  • 117 posturi
  • Location:In afara Romaniei

Postat 01 June 2006 - 10:22 AM

QUOTE(Afrodite @ Jul 26 2005, 10:24 AM)

LICHIOR DE CAISE
INGREDIENTE:
-caise spalate si descojite
-zahar dupa preferinta(eu am pus 1/2 kg. zahar la 2kg caise)
-alcool dupa preferinta
MOD PREPARARE:
Simburii caiselor i-am zdrobit si i-am pus la fiert in 1/2 l apa.
Dupa ce a scazut apa la jumatate,am strecurat si zeama obtinuta am amestecat-o cu caisele.
Am pus caisele cu zaharul si zeama obtinuta + 1/2l apa la fiert.
A fiert in clocote totul ca. 5 min. dupa care am mixat totul la blender sau pt. cine nu are se paseaza totul prin sita.
In final am amestecat cu alcoolul,am pus in sticle si a doua zi dupa ce s-a racit este bun de baut,mai ales cu 1-2 cuburi de gheata daca afara este cald.
TIPP:
Pt. cine doreste la fel ca si la marmelada se poate pune citiva stropi de esenta sau lichior de migdale.


Afrodite am si eu o intrebare..pentru ca nu ma prea descurc cu aproximarile: Cit alcool ai pus la 2 kg de caise. Ai folosit votca? Nu stiu ce alt alcool poti obtine pe aici.

#15 defraga

defraga

    Academic Chef

  • Membri
  • 1337 posturi
  • Gender:Female
  • Location:urziceni-ialomita

Postat 01 June 2006 - 11:12 AM

QUOTE(boni @ Jun 1 2006, 07:47 AM)

ala e Theodora. am folosit si eu anul trecut la gem de visine si tare fain a iesit, si-a pastrat culoarea frumoasa, nu s-a facut maroniu de la atata fiert. cred ca scrie si pe pachet cum trbuie folosit.

ce n-am inteles eu niciodata, si am citit si pe plic si am vazut si pe aici (parca la Adriana Nicoleta) de ce se pun borcanele cu capul in jos dupa ce s-au umplut?


Borcanele se aseaza cu gura in jos pentru distribuirea uniforma a fructelor in jeleul format. Se tin cateva minute,adica atata timp cat trebuie sa se ingroase putin jeleul. Cand se intorc borcanele, fructele nu mai aluneca asa usor spre fundul borcanului prin jeleul vascos.

#16 n_puiu

n_puiu

    Master of disaster

  • Membri
  • 5562 posturi
  • Location:Dîn Corleone

Postat 01 June 2006 - 11:26 AM

Higeia: <<Acesta dulceata se serveste pe farfurioara cu linguritza si paharul de apa alaturi .(este o tratatzie care tinea loc de prajitura langa cafea, demult , demult....)>>

Higeia, ai vrut să insinuezi ceva, sau...
Că pe mine aşa m-au tratat părinţii nevesti-mii, când m-am dus s-o cer... Şi-a fost de bine, că dacă nu, mi-ar fi dat dulceaţă din boabe negre (probabil de struguri), ceea ce-ar fi însemnat că ei nu sunt de acord... Oricum nu ştiam acest minunat limbaj simbolic şi probabil aş fi insistat... laugh.gif laugh.gif laugh.gif

SB, alcoolul se pune în funcţie de cantitatea de fructe(+ zeamă) dar şi de tăria alcoolului pe care-l pui, 40-45 grade la votcă, sau 60-90 grade la alcool rafinat.

Editat de n_puiu, 01 June 2006 - 11:31 AM.


#17 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 01 June 2006 - 11:32 AM

QUOTE(boni @ Jun 1 2006, 09:47 AM)

ce n-am inteles eu niciodata, si am citit si pe plic si am vazut si pe aici (parca la Adriana Nicoleta) de ce se pun borcanele cu capul in jos dupa ce s-au umplut?

Scrie pe instructiunile de pe cutie chestia asta si e pentru sterilizare. Se creaza nu stiu cum ii zice, chestia aia pentru care capacul se indoaie inspre inauntru si e semn ca e ok.
Iarta-ma da' nu gasesc nicicum cuvintele in romaneste.
rolleyes.gif

#18 n_puiu

n_puiu

    Master of disaster

  • Membri
  • 5562 posturi
  • Location:Dîn Corleone

Postat 01 June 2006 - 12:54 PM

Poate concavitate ?

#19 NICOLINA

NICOLINA

    Master of disaster

  • Membri
  • 1747 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Romania

Postat 01 June 2006 - 01:35 PM

Theodora ce anume nu ti-a placut la gemul de caise,ca arata tare bine.

Si eu folosesc plicurile cu Gelfix de la dr Oetker de 2 ani la gemul de visine
cirese ,caise ... si sunt incantata de el,fructele isi pastreaza mai bine aroma , culoarea
si nu se pierd nici din vitamine,deoarece procesul de fierbere este mult mai scurt.

Singurul lucru care nu imi place este cantitatea mica max.3kg fructe odata cool.gif
Dar le fac in mai multe transe si oricum termin mult mai repede tongue.gif

Fructele se taie in bucati nu foarte mici ,gustul este minunat .


gem - produs obţinut prin fierberea fructelor (întregi) cu zahăr până la gelificarea siropului.

dulceata - preparat făcut din fructe sau petale de flori fierte în sirop de zahăr.

marmelada- produs sub formă de pastă gelatinoasă, preparată din fructe zdrobite şi fierte cu zahăr.

majun- produs sub formă de pastă dulce, obţinut prin fierberea îndelungată a prunelor (sau a altor fructe)


icon_smile.gif icon_smile.gif

#20 stella

stella

    Ajutor de bagator de seama

  • Membri
  • 10123 posturi
  • Location:Europa
  • Interests:^_^ :D

Postat 01 June 2006 - 01:50 PM



Deci retzeta de Dulceata de caise :
Se aleg caise nu foarte coapte, chiar putzin verzui, pentru dulceatza.
Se curatza de coaje si cu un betzigas subtire ca un creion, se scot sâmburii.
Se presara peste caise zeama de la 1 lamaie sau sare de lamaie 5-7 gr,
Intre timp se pune la fiert 1 kg. zahar si 5-600 gr. apa si se lasa sa se lege pana la proba de fondant(daca se pun câteva picaturi in apa rece ,acestea se strang ca o bomboana).
Se pun apoi fructele si se lasa sa dea cateva clocote bune , 4-5 minute.
Se stinge focul . si se acopera cratitza cu un tifon ud. A doua zi se scot cu o strecuratoare de plasticfructele si se aseaza pe un platou (nu gramada) iar siropul se mai fierbe pana se leaga bine . Atunci se pun si fructele si iar se da un clocot. Se la sa se raceasca. Ziua urmatoare se repeta operatiunea. Fructele se-mbiba astfel de sirop , si se elimina apa din ele. Dulceata rece se pune in borcane mici(3-400gr.) avand grije ca fructele sa fie bine acoperite de sirop.Se capseaza si se dau la rece.(Vara eu tin cateva saptamani , chiar in frigider)

Peltea de caise
2 kg. caise ,1 kg. zahar, 1 kg. apa.
Se fierb caisele cu apa . Se srecoara printr-un tifon si se storc.(pulpa fiarta se pune la marmelada.)
Se pune la foc 1 kg. zeama cu 1 kg. zahar. Se lasa întâi la foc mic pana se topeste zaharul, si apoi se mãreste focul. Se fierbe pana se leagã. Se toarna calda in borcane. Dupa ce s-au racit bine borcanele se dau la frigider 2-3 saptamani. Abia atunci este buna de consum. Trebuie sa se tina tare in linguritza ca o crema cu gelatina.
Cu bine Higeia
[/quote]

Higeia,grosso modo si eu fac dulceata asa cum ai descris. singura diferenta, este ca las fructele rupte in 2 cateva ore cu zahar si zeama de manaie, apoi pun acel sirop la fiert ( nu adaug apa )il las sa fiarba, si apoi adaug fructele. las sa fiarba impreuna, pana la consistenta dorita. e ceva intre dulceata si gem.
dar primordial e sa ai caise de calitate, caci atunci este savuros produsul.
Fan n_puiu for ever





Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi