Sari la conținut

Poză

MARMELADA SI LICHIOR DE CAISE


45 răspunsuri la acest topic

#21 Higeia

Higeia

    Master of disaster

  • Membri
  • 1504 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 01 June 2006 - 08:38 PM

pt.N.Puiu
"Higeia, ai vrut să insinuezi ceva, sau...
Că pe mine aşa m-au tratat părinţii nevesti-mii, când m-am dus s-o cer... Şi-a fost de bine, că dacă nu, mi-ar fi dat dulceaţă din boabe negre (probabil de struguri), ceea ce-ar fi însemnat că ei nu sunt de acord... Oricum nu ştiam acest minunat limbaj simbolic şi probabil aş fi insistat...
"
.....................................................
Imi pare rau ca ma banuitzi de insinuari ... Asta asa cum am spus dulcetzurile erau podoaba unei camari gospodaresti de pe vremea bunicelor noastre (prima jumatat a sec XX si mai inainte)Era un obicei ce arata ospitalitatea: cand erai intr-o vizita chiar neanuntata . Exemple din literatura noastra sunt multe astfel . Pot da exemplul lui Bratescu-Voinesti cu povestirea "Samburele"(e adevarat ca are un subiect referitor la un subiect apropiat de ceeace ai patzit)Cred ca obiceiul dulcetilor a fost adus din Orient-Turcia.
............................................................................

Stela ai dreptate fructele trebuie sa fie perfecte.Cel mai bun soi de caise sunt zarzarele sau caisele cu sambui amarui.
Caisele mari sunt cam malaietze si au carnea mai putzin ferma.
Cu bine Higei

Editat de Higeia, 01 June 2006 - 08:41 PM.

"Lumineaza-ti zilele vietii , si nu vor mai fi ceeace sunt" Chateaubriand
Cu bine Higeia

[size="5"] http//acasalaIleana/[size="5"]

#22 n_puiu

n_puiu

    Master of disaster

  • Membri
  • 5562 posturi
  • Location:Dîn Corleone

Postat 02 June 2006 - 08:04 AM

Higeia, era doar o glumă (sunt sigur c-aşa ai interpretat-o), care să-ntărească ce-ai zis tu referitor la vechi obiceiuri, mai ales ca le cunosc nu numai din literatura ci şi din experienţă. Am fost poftit şi la dulceaţă, şi la şerbet cu apă rece, ba chiar şi la cafea la filigean (câte-odată simţeam că-mi lipseşte doar caftanul, ca să întregească atmosfera laugh.gif).

Revenind la dulceaţa de caise, aş recomanda să băgăm în caise şi miezul sâmburilor, dă un gust deosebit.

#23 Afrodite

Afrodite

    Master of disaster

  • Membri
  • 3319 posturi
  • Gender:Male

Postat 03 June 2006 - 07:39 PM

Fetelor ,imi pare rau ca nu am mai dat pe aici sa raspund,dar nu am primit nici un E-mail ,cum ca ar fii postari!
In fine acum vad cite intrebari sint si multimesc fetelor ca a-ti venit in ajutor si pt. retete!!!

Theodora
,asta care l-au pus fetele este praful de jeleu,iar eu gasesc aici direct zaharul cu jeleu.
Este egal,cu acest jeleu fiertul este f. scurt iar dulceti,gemului sau ce doresti sa faci,ii ramine culoarea f. frumoasa,mai ales daca le scoti si coaja.
SPOR LA TREABA si sper sa-ti iese buna!!!
Eu sint in asteptare de caise,dar la piata ca la magazin sint mici si verzi si mai ales fara gust.

Boni,borcanele se pun sa se raceasca pe capac,pt a se forma vid.
In felul acesta,dulceata inchide perfect capacul si borcanul si astfel nu mai poate patrunde aer,impiedicind sa se strice gemul,dulceata sau marmelada.

SB,eu am folosit rom alb, 2 sticle.
Daca imi aduc aminte bine o sticla are ca. 750ml.


Fetelor sper ca v-am fost de folos si mai ales va doresc la toate SPOR LA TREABA si sper sa fiti multumite de realizari!!!!
icon_biggrin.gif


http://leckereien.blogspot.com/'>http://leckereien.blogspot.com/

#24 Afrodite

Afrodite

    Master of disaster

  • Membri
  • 3319 posturi
  • Gender:Male

Postat 03 June 2006 - 07:43 PM

QUOTE(n_puiu @ Jun 2 2006, 10:04 AM)

Revenind la dulceaţa de caise, aş recomanda să băgăm în caise şi miezul sâmburilor, dă un gust deosebit.


Puiu ,eu am bagat si sa sti ca mi-a placut f. mult,dar pusti mei m-au certat si cum ei sint cei care maninca cel mai mult gem si dulceata,trebuie sa ma incadrez tongue.gif .
Dar la lichior,acolo sigur o sa fie przenti! laugh.gif wink.gif
Mersi de idea1.gif !


http://leckereien.blogspot.com/'>http://leckereien.blogspot.com/

#25 Theodora

Theodora

    Doctoră în dezvoltarea infantilă şi în relaţii

  • Membri
  • 1376 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Atena

Postat 09 June 2006 - 10:37 AM

Uite si gemul meu...niciodata nu mi-am putut inchipui ca se poate face gem asa rapid!!!

Miniaturi atașate

  • IMG_4413.jpg
  • IMG_4414.jpg



#26 Afrodite

Afrodite

    Master of disaster

  • Membri
  • 3319 posturi
  • Gender:Male

Postat 09 June 2006 - 11:54 AM

Theodora,arata f. bine!Si mai ales ma bucur ca esti incintata de ce repe se poate face si sper sa-ti fii iesit si bun.
Toata chestia este ca ,acest gem nu este bun de umplut cornuri,cornulete.... pe care trebuie sa le coci dupa aceea,in schimb este bun ori si unde.
theodora aii lasat cu coaja caisele?
Eu astept inca sa apara caisele alea faine si coapte si la noi pe piata.



http://leckereien.blogspot.com/'>http://leckereien.blogspot.com/

#27 Theodora

Theodora

    Doctoră în dezvoltarea infantilă şi în relaţii

  • Membri
  • 1376 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Atena

Postat 09 June 2006 - 12:20 PM

Da,am lasat cu tot cu coji...lenea...vezi!
Plus ca unele erau asa de coapte,ca ar fi fost imposibil sa scot coaja...asa ca le-am taiat cubulete cat am putit de mici si as le-am facut!

Miniaturi atașate

  • IMG_4396.JPG



#28 nyko

nyko

    micro Bucatar

  • Membri
  • 20 posturi
  • Location:Maramures

Postat 09 June 2006 - 02:04 PM

Eu la dulceata de caise las fructele peste noapte cu zahar iar a doua zi dupa le-am pus la fiert cam 15min( se observa ca fructele incep sa se topeasca) pun dulceata intr-o strecuratoare si o invart cu o lingura asfel toate cojile si firicelele din pulpa raman in strecuratoare (valabil si la piersici) si iese dulceata foarte fina dupa care o pun din nou la fiert pana la consistenta dorita de obicei 20-25 min

Editat de nyko, 09 June 2006 - 02:12 PM.


#29 Afrodite

Afrodite

    Master of disaster

  • Membri
  • 3319 posturi
  • Gender:Male

Postat 10 June 2006 - 06:29 PM

Theodora,lasa ca-i faina si cu coaja ,doar ca in timp se mai inchide la culoare,dar gustul ramine.
Eu am facut anul trecut dupa cum am scris mai sus prima data fara coaja si sincer nu am crezut ca este vre-o diferenta.
Dar dupa cum am observat a iesit mega buna ,culoarea a ramas aceeasi si nu am apucat sa iesim din iarna si a fost gata.
Pitici mei vor aproape numai de caise.
De capsuni NU mai fac,deoarece am facut 3 ani la rind,buna ,dar culoarea in scurt timp se schimba,se face maronie cumva si nimenea NU mai vrea sa manince.
Asa ca anul acesta o sa fac numai de caise.
Am zis si sper ca 20kg, sint OK.
Sa vedem ca pina acum nu am vazt faine si coapte deloc.

Nyko,buna metoda ta de a face dulceata,cred ca a ta este buna la umplturi de cornulete cu osinza de ex. sau???
Ca de altfel fiertul si invirtitul cu lingura pina ramin cojile si simburi in sita,este treaba nu gluma.
In cazul meu ,mai repede merge sa le blansez si cu zahar cu jeleu sa le fierb.

Sper sa vin si eu cu reultatele mele cit mai curind! icon_biggrin.gif


http://leckereien.blogspot.com/'>http://leckereien.blogspot.com/

#30 nyko

nyko

    micro Bucatar

  • Membri
  • 20 posturi
  • Location:Maramures

Postat 14 June 2006 - 07:33 AM

Afrodite datul prin sita nu dureaza mai mult de 5 min pentru ca eu acopar caisele de cu seara (dupa ce scot samburii binenteles) cu zahar si ele se inmoaie iar dupa cateva minute de fiert coaja aproape se separa si se ridica deasupra iar in ce priveste dulceata se poate folosi la fursecuri ,foi dar in cornulete nu cred pentru ca totusi este un pic moale si are tendinta de a curge putin la copt.

Editat de nyko, 14 June 2006 - 07:40 AM.


#31 Afrodite

Afrodite

    Master of disaster

  • Membri
  • 3319 posturi
  • Gender:Male

Postat 14 June 2006 - 07:59 AM

Nyko,multimec mult pt. indicatii! pupic.gif
In ca 1-2 saptamini primesc si eu caise,am vorbit cu nenea ala dela piata si mi-a spus ca imi aduce acasa daca vreau si cum eu am cumparat in ultimi 3 ani de la el,stie ce vreau si acum astept.
O sa vin cu rezultatele ,sper cit de curind!
O zi buna si plina de soare,tuturor! icon_biggrin.gif


http://leckereien.blogspot.com/'>http://leckereien.blogspot.com/

#32 Lizura

Lizura

    a dancing miracle...

  • Membri
  • 3318 posturi
  • Gender:Female
  • Location:CA

Postat 15 June 2006 - 05:06 AM

Afrodite cum crezi ca ar iesi lichiorl de caise daca as folosi in loc de alcoolul acela pur niste brandy???
Si ce parere ai de votca???
If you enter this world knowing you are loved and you leave this world knowing the same, then everything that happens in between can be dealt with. - Michael Jackson-
http://www.mjquotes.com/quotes.htm

#33 n_puiu

n_puiu

    Master of disaster

  • Membri
  • 5562 posturi
  • Location:Dîn Corleone

Postat 15 June 2006 - 07:48 AM

Până vine Laura, să-ţi spun părerea mea:
- brandy o să-i strice şi culoarea şi gustul şi mirosul
- votca e OK

#34 Afrodite

Afrodite

    Master of disaster

  • Membri
  • 3319 posturi
  • Gender:Male

Postat 15 June 2006 - 10:04 AM

QUOTE(n_puiu @ Jun 15 2006, 09:48 AM)

Până vine Laura, să-ţi spun părerea mea:
- brandy o să-i strice şi culoarea şi gustul şi mirosul
- votca e OK


Aceeasi parere o am si eu! icon_biggrin.gif
Vodca ti-o recomand inca din experienta.
Am mai facut si eu cu vodca ,inca pe vremea cind eram in RO.
Eu iti urez SPOR LA TREABA si daca te hotarasti sa faci ,spunene cum ti-a reusit!


http://leckereien.blogspot.com/'>http://leckereien.blogspot.com/

#35 Afrodite

Afrodite

    Master of disaster

  • Membri
  • 3319 posturi
  • Gender:Male

Postat 15 July 2006 - 08:31 PM

Pt. ca am primit ceva caise,m-am si apucat de facut marmelada
Aici sint dragutele;
[attachmentid=53287]
Iar aici sint spalate,coaja crestata si peste ele am turnat apa clocotita ,in care le-am tinut ca. 3 min.
[attachmentid=53288]
Timp in care coaja a inceput sa se desprinda singura,
[attachmentid=53289]
Am descojit,am scos simburi,am cintarit,dupa care em pus pulpa de caise in blender si am facut-o piure.
Am pus totul intr-o oala peste care am turnat zahar cu jeleu 3:1,
[attachmentid=53290]
Am fiert ca. 6min(asa scria pe pac.)dupa care am facut proba la jeleu.
Cind am pus zaharul in oala ,am ous si in congelator o farfurie intinsa.
Cind au trecut cele 6 min. am scos farfuria si am pus 1ls marmelada si am pus-o la frigider pt. 1 min si asa am vazut ca marmelada nu curge si am fiert-o destul si o pot pune in borcane.
[attachmentid=53291]
Dupa ce am pus-o fierbinte in borcane,am pus borcanele pe capc la racit minim. 5 min.
[attachmentid=53292]
[attachmentid=53293]

Dar nu o sa ramin la acesta productie.
O sa mai fac o tura si lichior la fel o sa fac.deabea astept(lichiorul laugh.gif )


http://leckereien.blogspot.com/'>http://leckereien.blogspot.com/

#36 Afrodite

Afrodite

    Master of disaster

  • Membri
  • 3319 posturi
  • Gender:Male

Postat 26 July 2006 - 11:23 AM

In sfirsit am resuit sa conservez cant. de caise dorita anul acesta.
ieri am facut iarasi o portie de marmelada si lichior.
Aici si ceva poze;
- aici am oparit caisele si le-am descosit si curatat de simburi
[attachmentid=54274]
am pregatit totul pt gem,iar cojile de caise le-am pus la blender
[attachmentid=54275]
am mai adogat si o parte din pulpa de caise ,am zdrobit simburi si impreuna cu ceva apa si sucul lasat din caisele oparite am pus totul la fiert cu zahar.
[attachmentid=54276]
Dupa ce a fiert totul un timp(nu m-am uitat la ceas,deoarece intr-e timp am pregatit gemul), am scurs lichiorul prin sita
[attachmentid=54277]
Dupa ce sa racit am amestecat cu alcool si am pus totul in sticle,
[attachmentid=54278]


http://leckereien.blogspot.com/'>http://leckereien.blogspot.com/

#37 Afrodite

Afrodite

    Master of disaster

  • Membri
  • 3319 posturi
  • Gender:Male

Postat 26 July 2006 - 02:41 PM

Iar aici,pt. ca afara este o caldura de-ti atirna limba din gura afara,cu lichiorul mai sus facut ,mi-am facut o racoritoare asa ....a la Afrodite,cu;
- lichior.gheata,apa minerala si lamiie.
Cum este? tongue.gif
Mhhhhhhhhh,parca striga paharul sa-l mai umplu odata laugh.gif [attachmentid=54298]
[attachmentid=54299]

Editat de Afrodite, 26 July 2006 - 02:43 PM.



http://leckereien.blogspot.com/'>http://leckereien.blogspot.com/

#38 Chiu Georgeta

Chiu Georgeta

    Master of disaster

  • Membri
  • 2112 posturi
  • Gender:Female
  • Location:In afara Romaniei - Chicago USA

Postat 29 July 2006 - 07:06 AM

wow fetele, ce bine arata produsele firmei voastre!!!!!! Aproape ca ma tenteaza sa mai fac si eu o tura de gem de caise (ca deja am facut una....)



#39 Afrodite

Afrodite

    Master of disaster

  • Membri
  • 3319 posturi
  • Gender:Male

Postat 24 August 2006 - 04:36 PM

Hallo Geta,ai mai facut tura?
Chiar daca nu ai facut-o ,eu iti recomand pt. anul viitor si asta o spun cu sinceritate.
Ia-ti timp si descojeste caisele si fa o tura asa si ai sa vezi ca o sa-ti placa mai mult.
DAAAAAAAAAAAAr,ai groja ca caisele sa fie f. coapte!
Dar nu uita si lichiorul!
Ti-l recomand sa-l faci si sa-l probezi peste o inghetata de vanilie la un desert.... si ai sa vezi ca ma pomenesti tongue.gif
Iti urez o zi minunata si pe curind!

Editat de Afrodite, 21 April 2007 - 01:47 PM.



http://leckereien.blogspot.com/'>http://leckereien.blogspot.com/

#40 Afrodite

Afrodite

    Master of disaster

  • Membri
  • 3319 posturi
  • Gender:Male

Postat 02 August 2007 - 10:02 AM

Am facut,ca de altfel in ultimi ani si anul acesta acesta marmelada de caise si bineinteles si lichior.
Anul acesta am procedat tot la fel,descojind caisele,dar am facut doua variante.
- una cu bucatele de caise
- a doua cu caisele date la blender.
Iar lichioarul anul acesta mi-a iesit f. fain deoarece am folosit alcool,care are un gust neutral 100% ,si astefel gustul caisei a ramas intact.
Aici si dovezile biggrin.gif
Marmelada:

[attachmentid=115863]

Iar aici si buna licoare biggrin.gif

[attachmentid=115871]


http://leckereien.blogspot.com/'>http://leckereien.blogspot.com/



Răspunde la acest topic



  


0 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 0 vizitatori, 0 utilizatori anonimi