Sari la conținut

Poză

Stollen cu / fara martipan


25 răspunsuri la acest topic

#1 diotima

diotima

    Bucataras

  • Membri
  • 116 posturi
  • Location:Grecia, Chalkida

Postat 23 November 2005 - 08:18 PM

Are cineva vreo reteta de Stollen cu martipan? eu am o reteta de stollen, dar e fara martipan, numai cu nuci si fructe uscate. Am vazut in supermarket unele cu martipan, aduse din Germania, si mi s-a pus pata. tongue.gif
IPB Image

#2 Munteanu_20159

Munteanu_20159

    Mami de Rege si Printz!

  • Membri
  • 4330 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 23 November 2005 - 10:26 PM

Ce inseamna stollen?? Ne dai si noua reteta fara marzipan? Ca in Romania nu prea gasesti asa ceva...

#3 sheyla

sheyla

    Captain Cook

  • Membri
  • 282 posturi
  • Location:germania

Postat 23 November 2005 - 11:58 PM

Stollen este o prajitura, chec de fapt... specifica sarbatorii de Craciun. ca si consistentza este muuuult mai densa, chiar f densa decat checul obisnuit. este umplut cu martipan, stafide si cred.. si cu fructe confiate.



#4 sheyla

sheyla

    Captain Cook

  • Membri
  • 282 posturi
  • Location:germania

Postat 24 November 2005 - 12:02 AM

din pacate nu stiu nici o reteta de stollen.. dar cand am pofta cumpar. dar nu cel cu martipan, pt simplul fapt ca nu suport martipanul...
icon_razz.gif

#5 Maya

Maya

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 24 November 2005 - 12:45 AM

1. Stollen cu martipan

Reteta e din cartea de bucate de la Kitchen Aid.
E pentru 2 Stollen

2 Pachetele de drojdie uscata
1 Lingura de zahar
500 g Faina
150 ml lapte caldut
1 priza sare
3 Linguri zahar brun
50 g Unt
2 oua batute
1 Lingura Rom
150 fructe confiate asortate(sau stafide..sau si una si alta )
Coaja rasa de la 1/2 Lam�ie
150 g Martipan(eu as folosi 200 g)
Unt de uns
Zahar pudra pentru presarat desupra


-Se amesteca drojdia, cu 125 g faina si cu laptele caldut...aici explica cu ce c�rlig al K.A. cum se amesteca..etc..bine�nteles ca se poate folosi si mixerul,sau alt robot :D
Se acopera si se da la caldut timp de 1 ora,p�na amestecul devine spumos.

-Se aduga restul de faina,sare,zaharul brun,cu o mare parte din ouale batute(se mai lasa putin pt uns) si Romul,restul de lapte,si se fram�nta(mixeaza):dupa ce e fram�ntat bine aluatul,se pune din nou la loc caldut,si se lasa p�na si-a dublat volumul.

-Se adauga fructele confiate,coaja de lam�ie,si se mai fram�nta putin.
Se scoate aluatul din vasul �n care l-ati fram�ntat/mixat,se pune pe planseta presarata cu faina si se �mparte �n doua.Se formeaza/�ntind 2 ovale de aproximativ 1,5 cm grosime.

-Martipanul se �mparte si el �n doua,se fac doua role,aproape la fel de lungi ca foaia de aluat,se pun pe mijlocul foii .Rola de martipan se acopera cu o parte de aluat si apoi cu cealalta,se �nchide la capete ,se pune pe tava unsa cu unt si se mai lasa 30 minute la odihna.

-Cuptorul se �ncalzeste �n prealabil la 180�C,se ung stolle-le cu restul de ou batut si se dau la cuptor timp de 30 minute.(p�na devine auriu/maroniu

-Dupa ce s�nt coapte se lasa la racit.C�nd s�nt complet reci,se ung cu un strat foarte subtire de unt topit si se pudreaza din plin cu zahar pudra .

Miniaturi atașate

  • 1.jpg


#6 sheyla

sheyla

    Captain Cook

  • Membri
  • 282 posturi
  • Location:germania

Postat 24 November 2005 - 12:52 AM

multumim, Maya!!!
icon_smile.gif

#7 Maya

Maya

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 24 November 2005 - 01:26 AM

..am editat reteta.În loc sa scriu în dreptul martipanului , ca eu as folosi 200 g..am scris în dreptul laptelui asta. ohmy.gif icon_razz.gif

Deci..mie îmi place foarte mult marzipanul..si de aia am scris ca as folosi mai mult icon_biggrin.gif

#8 sheyla

sheyla

    Captain Cook

  • Membri
  • 282 posturi
  • Location:germania

Postat 24 November 2005 - 01:36 AM

bleahhhh! blink.gif
icon_razz.gif

#9 Maya

Maya

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 24 November 2005 - 01:43 AM

QUOTE(sheyla @ Nov 24 2005, 02:36 AM)

bleahhhh! blink.gif
icon_razz.gif

boooooooooooooooooooo icon_razz.gif cool.gif

#10 diotima

diotima

    Bucataras

  • Membri
  • 116 posturi
  • Location:Grecia, Chalkida

Postat 24 November 2005 - 02:19 PM

Multam mult, Maya icon_biggrin.gif . Mai este valabila cererea de reteta stolen fara martipan? ca daca da, trebuie sa o traduc...
IPB Image

#11 diotima

diotima

    Bucataras

  • Membri
  • 116 posturi
  • Location:Grecia, Chalkida

Postat 24 November 2005 - 02:23 PM

Maya, ca tot vazui ca ai carte cu dulciuri nemtesti...Nu cumva exista pe acolo vreo reteta de LEBKUCHEN ?Eu am mancat unele cu ciocolata, mi-au placut, acum nu stiu daca exista si fara...vezi si tu.
Mersi icon_smile.gif
IPB Image

#12 Munteanu_20159

Munteanu_20159

    Mami de Rege si Printz!

  • Membri
  • 4330 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 24 November 2005 - 07:30 PM

Daca esti draguta s-o traduci... floare.gif
Nu de alta, dar n-am unde gasi marzipan in Romania. Plus ca-i scump rau! mad.gif

#13 Maya

Maya

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 24 November 2005 - 08:12 PM

QUOTE(bulinuta @ Nov 24 2005, 08:30 PM)

Daca esti draguta s-o traduci... floare.gif
Nu de alta, dar n-am unde gasi marzipan in Romania. Plus ca-i scump rau! mad.gif

Bulinuto,si reteta tradusa de mine se poate face fara martipan..daca nu vrei nu trebuie umplute stolle-le icon_biggrin.gif ..

#14 Maya

Maya

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 24 November 2005 - 08:13 PM

QUOTE(diotima @ Nov 24 2005, 03:23 PM)

Maya, ca tot vazui ca ai carte cu dulciuri nemtesti...Nu cumva exista pe acolo vreo reteta de LEBKUCHEN ?Eu am mancat unele cu ciocolata, mi-au placut, acum nu stiu daca exista si fara...vezi si tu.
Mersi icon_smile.gif

in aia nu,dar am altele icon_biggrin.gif .O sa caut si o sa traduc icon_smile.gif

#15 Yandira

Yandira

    Master of disaster

  • Membri
  • 3336 posturi
  • Location:Mexic
  • Interests:calatorii, mancaruri exotice, politica, dansul

Postat 24 November 2005 - 08:18 PM

QUOTE(diotima @ Nov 24 2005, 03:23 PM)

Maya, ca tot vazui ca ai carte cu dulciuri nemtesti...Nu cumva exista pe acolo vreo reteta de LEBKUCHEN ?Eu am mancat unele cu ciocolata, mi-au placut, acum nu stiu daca exista si fara...vezi si tu.
Mersi icon_smile.gif


Si eu ma subscriu la cerere, acum un an s-au mai dat retete destul de asemanatoare Lebkuchen-ului dar nu exact. Am aici o cofetarie nemteasca si cumpar mereu dar costa 6 dolari sase bucati. Si eu nu ma satur cu sase icon_frown.gif
Dupa virtute, veselia e lucrul cel mai indispensabil.
Zilnic ar trebui sa citim o carte buna, sa ascultam o melodie placuta, sa contemplam un tablou frumos si sa rostim cuvinte placute.
Goethe



#16 Munteanu_20159

Munteanu_20159

    Mami de Rege si Printz!

  • Membri
  • 4330 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 24 November 2005 - 08:39 PM

Ai dreptate, Maya. Pentru ca am vazut marzipan la ingrediente, nici n-am mai citit reteta... blink.gif

#17 Maya

Maya

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 24 November 2005 - 08:58 PM

Lebkuchen la tava

250 g miere
250 g zahar brun
125 ml ulei
30-50 g ciocolata amaruie
1 priza sare
1/2 dintr-o fiola de aroma de rom(sau dupa gust)
1 lingura de condimente , pt Lebkuchen -(asta este un amestec de condimente tipic Lebkuchen: scortisoara,cardamon,coriandru,nucsoara,cuisoare,anason(ala in forma de stea),enibahar
100 g migdale macinate grob
2 oua
250 g faina
2 lingurite praf de copt
50 g fructe confiate tocate foarte fin
glazura de ciocolata(cu scortisoasa fac.)
migdale macinate grob pentru presarat deasupra


Mierea,zaharul,ciocolata amaruie si uleiul se amesteca la foc mic,p�na se topeste zaharul,iar apoi se adauga migdalele si lingura de condimente de Lebkuchen.Se lasa putin la racorit(nu trebuie sa fie rece de tot),apoi se adauga ouale amestec�nd bine.Faina se amesteca cu praful de copt si cu fructele confiate si se adauga la amestecul de sus.

Acest aluat se �ntinde �ntr-o tava(30x25 cm aprox.) bine unsa/sau pe h�rtie de copt si se da �n cuptorul �ncalzit �n prealabil la 160�C ca.-35-40 minute.Culoarea , nu trebuie sa devina foarte maronie.
Se lasa la racit,apoi se glazureaza cu ciocolata amaruie/sau cu lapte -cu putina scortisoara(fac.) se presara migdale macinate mai grob deasupra si se taie cubulete,sau dreptunghiurashe :D

Se pastreaza mult timp proaspete,�n doze care �nchid ermetic.

Asta e pungulita de Lebkuchengew�rz.Eu cumpar condimentele astea gata macinate si amestecate.E greu sa dozezi aceste condimente pentru otinerea gustului de Lebkuchen.

[attachmentid=26116]

�ntr-o lingura intra cam 5 g din acest condiment amestecat.daca l-as amesteca singura as pune asa: 2 g scortisoara,1g cardamon,1 g cuisoare si 1 g amestec de coriandru+nucsoara+Anason+enibahar

Imagini atașate

  • y.jpg


#18 diotima

diotima

    Bucataras

  • Membri
  • 116 posturi
  • Location:Grecia, Chalkida

Postat 24 November 2005 - 10:16 PM

bulinuto, o sa traduc cele 2 retete pe care le am, probabil ca maine.
Maya, mersi pt lebkuchen.
IPB Image

#19 diotima

diotima

    Bucataras

  • Membri
  • 116 posturi
  • Location:Grecia, Chalkida

Postat 25 November 2005 - 07:21 PM

2. Stollen fara martipan

500 gr faina
175 zahar pudra
175 gr unt
250 gr creama branza (tip Philadelphia)
2 oua
50 ml rom/coniac
coaja rasa de la 1 lamaie
1 lingurita cardamon
1 lingurita nucsoara
1 lingurita praf de copt
125 gr. stafide negre
250 gr. stafide aurii
150 gr. migdale maruntite
100 gr. portocala glasata taiata in cuburi
50 gr. unt
50 gr. zahar pt ornat
50 gr. zahar pudra pt ornat

Preparare:

Se bate cu mixerul la viteza mica untul cu cele 175 gr. zahar pudra si cu ouale.
Se adauga branza si, cand se omogenizeaa, mirodeniile, migdalele, stafidele, romul si la sfarsit faina amestecata cu praful de copt.
Rezulta o coca moale, se lasa 1/2 ora sa se odihneasca.
Se imparte in doua bucati, se intinde cu mana ca sa ia o forma ovala, cu grosimea de 2 cm.
Se impatureste , a.i. partea de jos sa fie cu 1 cm mai in afara decat cea d sus.
Se da la cuptorul preincalzit la 200C aprox 55-65 minute.
De cum se scoate din cuptor, se ung cu untul topit, se presara cu zaharul tos si apoi, cans se raceste, cu cel pudra.
IPB Image

#20 Rincu Rada 34019

Rincu Rada 34019

    micro Bucatar

  • Membri
  • 4 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Romania

Postat 09 December 2012 - 03:24 PM

Are cineva o alta reteta de Stollen? Eventual cu stafide si martipan?
Nu stiti unde se poate gasi cardamon?
Spor la planuit meniurile de Craciun!



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi