Sari la conținut

Poză

Retete din lumea araba si meniuri pentru Ramadan


1572 răspunsuri la acest topic

#421 Costea_39537

Costea_39537

    Vedeta culinara

  • Membri
  • 2803 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 07 December 2007 - 09:55 PM

CITAT(rym @ Dec 7 2007, 07:09 PM) <{POST_SNAPBACK}>
da,stiu despre ce este vorba...se numesc Koube. se fac din grau macinat,crud,carne de vita...

doar marile gospodine pot face reteta,si crede-ma ca nu sunt multe...aici se servesc la masa de nunta,si sunt doar cateva specialiste care fac compozitia...

aceste chiftele se umplu cu carne tocana,ceapa,totul calit...apoi se prajesc....

am sa-mi intreb soacra....dar aici totul se face in cantitati mari,nici nu stiu daca exista cantitati,se face totul din ochi.


deci, se numesc Koube. primul mister elucidat, multumesc mult rym. da, ma intereseaza foarte mult reteta, chiar daca nu are cantitatile. am gustat atunci si mi-a placut, dar au trecut 12 ani si nu mai retin bine toti pasii si toate ingredientele. imi pare rau ca nu am notat reteta!

imi mai aduc aminte ca facea un muschiulet de vita umplut, ceva divin.

3-4 muschiuleti de vita
castraveti murati mici si subtiri (la noi le spune cornison)
carnati usor afumati subtiri (in mat de oaie)
gogosari in otet (felii )
morcovi fierti


3-4 muschiuleti ii despica pe lung si ii subtia (din cutit) pana devenea plat (nu batut cu ciocanul de snitele)
punea in capat (pe lung) un rand de carnati, castraveti taiati bastonase (de o parte si de alta a carnatului), deasupra, un rand de gogosari taiati bastonase si morcovii bastonase (un rand).
rulezi muschiuletul, il legi si il prajesti in unt pe toate partile pana se rumeneste. il pui apoi intr-o oala in apa (sa il acopere odata si jumate) cu sare, boabe de piper, 2 foi de dafin, si il dai la cuptor pana scade toata apa, avand grija spre final sa-l mai intorci. se lasa la racit. a doua zi se desface legatura si se poate servi ca mezel sau friptura cu orice garnitura si salata. e deosebit si ca gust si ca aspect. o sa fac de sarbatori si o sa va dau cantitatile exacte pe care le voi folosi si binenteles, voi atasa fotografii.



#422 rym

rym

    D.Cantemir

  • Moderatori
  • 8774 posturi
  • Gender:Female
  • Location:israel.
  • Interests:ski nautic.

Postat 08 December 2007 - 07:56 PM

Sara,forma la koube stiu sa o fac,compozitia mai putin...nici una dintre cumnatele mele,nu pot da forma...dar eu am invatat de la soacra-mea din pura curiozitate,apoi am invatat de la o batrana inteleapta,care mi-a ''perfectionat'' stilul... smile.gif imi place tare mult cand raman batranele mirate...''uite o romanaca care face koube,si fetele noastre nu stiu''...de facut le fac,de mancat nu-mi plac.

Alina,asa pregatea si mama muschiuletul de vita...un deliciu! de mult nu am mancat .

Sara,graul care se foloseste la tabullah,si la koube,se numeste smid,nu? dar in romaneste cum sa-i zic?
aici :smidi=gris.
smid=grau(este macinat foarte fin pentru tabullah,si macinat mai mare pentru diferite mancaruri),ca de exemplu mjadara sau la koube.



#423 sarah_nc

sarah_nc

    Master of disaster

  • Membri
  • 1925 posturi
  • Gender:Female
  • Location:carolina de nord

Postat 08 December 2007 - 08:52 PM

QUOTE(rym @ Dec 8 2007, 12:56 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Sara,forma la koube stiu sa o fac,compozitia mai putin...nici una dintre cumnatele mele,nu pot da forma...dar eu am invatat de la soacra-mea din pura curiozitate,apoi am invatat de la o batrana inteleapta,care mi-a ''perfectionat'' stilul... smile.gif imi place tare mult cand raman batranele mirate...''uite o romanaca care face koube,si fetele noastre nu stiu''...de facut le fac,de mancat nu-mi plac.

Alina,asa pregatea si mama muschiuletul de vita...un deliciu! de mult nu am mancat .

Sara,graul care se foloseste la tabullah,si la koube,se numeste smid,nu? dar in romaneste cum sa-i zic?
aici :smidi=gris.
smid=grau(este macinat foarte fin pentru tabullah,si macinat mai mare pentru diferite mancaruri),ca de exemplu mjadara sau la koube.

bulgur cred.si in Romania si aici bulgur se numeste.

#424 elena_antony

elena_antony

    Senzuala

  • Membri
  • 2018 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Lebanon

Postat 10 December 2007 - 04:37 AM

QUOTE(rym @ Dec 8 2007, 12:56 PM) <{POST_SNAPBACK}>
imi place tare mult cand raman batranele mirate...''uite o romanaca care face koube,si fetele noastre nu stiu''...de facut le fac,de mancat nu-mi plac.


Sara,graul care se foloseste la tabullah,si la koube,se numeste smid,nu? dar in romaneste cum sa-i zic?
aici :smidi=gris.
smid=grau(este macinat foarte fin pentru tabullah,si macinat mai mare pentru diferite mancaruri),ca de exemplu mjadara sau la koube.



laugh.gif Asa zice soacra-mea.Ma lauda pe la toata lumea, ca sunt romanca si stiu sa fac mancare libaneza.Fiica-sa nu stie sa faca kibbe ,eu stiu biggrin.gif .

Rym ,ii zice burghul.Sunt mai multe tipuri dupa gradul de macinare,la kibbe si tabouleh folosesti cel marunt ,numarul 1 .

Fetelor o sa incerc sa fac kibbe saptamana asta......

V-am pupat!



#425 sarah_nc

sarah_nc

    Master of disaster

  • Membri
  • 1925 posturi
  • Gender:Female
  • Location:carolina de nord

Postat 10 December 2007 - 08:09 AM

am facut kibbeh,poze pas cu pas pina l=am scos din cuptor,atunci a venit al meu de la meci cu prietenii si l-a ras,facusem si fattoush,si alte chestii mici si s-a papat tot.pe mine ma intreaba prietenii lui mereu daca tata e roman,ca gatesc bine arabeste si arat ca o araboiaca. cred ca-si bat joc de mine.Elena soacra mea niciodata nu m-a laudat,dar socrul da. biggrin.gif

#426 rym

rym

    D.Cantemir

  • Moderatori
  • 8774 posturi
  • Gender:Female
  • Location:israel.
  • Interests:ski nautic.

Postat 10 December 2007 - 03:31 PM

Sarah,da' rapida mai esti.ai si facut Kibbeh?

da,semeni putin cu araboaicele,dar esti mult mai fina ...aici nu este comparatie,orcat ar fi de educate au ceva dur in expresie,doar Libanezele sunt cu adevarat dragute(dar probabil vine de la imbinarea raselor:francez-arab

Elena,ai noroc de soacra buna,de te lauda! La mine socrul este mult mai bun( a luat locul tatalui meu,care nu este printre noi,cu mult suces).

viata ne compenseaza,intr-un fel sau altul...am o prietena care nu are mama(decedata),iar soacra este ca o mama adevarata pentru ea.




#427 elena_antony

elena_antony

    Senzuala

  • Membri
  • 2018 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Lebanon

Postat 11 December 2007 - 09:01 PM

Pai sarah unde sunt pozele rolleyes.gif

Si dupa cum am promis am facut kibbe,pas cu pas,sa-mi scuzati stangacia laugh.gif

KIBBE PRAJIT:

057.jpg

Ingrediente pentru kibbe:
-2 cups burghul nr 1
-500 g carne tocata vita (sau miel)
-1 ceapa
-1/2 pahar cu apa+ 1/2 pahar apa
-1/2 lingurita allspices
-1/4 lingurita scortisoara
-1/8 lingurita chilli (optional)
-1 lingurita sare


Ingrediente pentru umplutura:
-200 g carne tocata vita(sau miel)
-2 linguri ulei
-~ 100 g seminte de pin
-1-2 cepe
-1/4 lingurita all spices
-sare


Kibbe:Ingredientele:

002.jpg

Se bune burghulul intr-un castron, si peste se toarna 1/2 pahar de apa,se amesteca si se lasa 10-15 minute sa se umfle:

007.jpg

Editat de elena_antony, 13 December 2007 - 12:57 AM.




#428 elena_antony

elena_antony

    Senzuala

  • Membri
  • 2018 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Lebanon

Postat 11 December 2007 - 09:09 PM

Intre timp facem umplutura:
Ingredientele:
005.jpg

Se taie ceapa marunt si se caleste impreuna cu celelalte ingrediente in 2 linguri de ulei.:

009.jpg

Asa arata cand e gata:

016.jpg
Se ia de pe foc si se lasa sa se racoreasca.

Trecem la compozitia de kibbe.Burghulul s-a umflat frumos :

010.jpg








#429 elena_antony

elena_antony

    Senzuala

  • Membri
  • 2018 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Lebanon

Postat 11 December 2007 - 09:18 PM

Ceapa se da pe razatoare,si se adauga carnea si condimentele:

013.jpg

Se framanta bine(da-ti jos inelele tongue.gif ),iar in timp ce framantam se adauga cealalta 1/2 pahar de apa.(Daca vi se pare ca e prea uscat si nu vi se leaga compozitia mai puneti putina apa)

Asa arata gata framantat:

018.jpg

Se ia cam o lingura de compozitie ,se da forma rotunda (NU AM AVUT BRICHETA)

020.jpg

Apoi o forma mai lunguiata asa :

021.jpg

Introduceti degetul mare in mijloc , asa : (PS.astea sunt facute de fiica mea pozele ,asa ca scuzati calitatea laugh.gif )

023.jpg







#430 elena_antony

elena_antony

    Senzuala

  • Membri
  • 2018 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Lebanon

Postat 11 December 2007 - 09:26 PM

Apoi cu o miscare de rotatie(il rotiti in mana si in acelasi timp cu degetul inauntru apasati putin marginile ca sa le mariti, nu stiu cum sa explic exact ,sper ca m-am facut inteleasa)

024.jpg

025.jpg

Asa v-a arata inauntru:

026.jpg

Se ia o lingurita din umplutura si se pune inauntru :

027.jpg

Apoi asezati asa in palma ,il tineti de partea de jos si-l rasuciti si in acelasi timp inchideti mana apasand usor, dandu-i forma tzuguiata:

029.jpg

032.jpg

034.jpg





#431 elena_antony

elena_antony

    Senzuala

  • Membri
  • 2018 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Lebanon

Postat 11 December 2007 - 09:31 PM

Intoarceti apoi si faceti si partea cealalta .Asa arata:

033.jpg

040.jpg

Mai multe:

048.jpg

052.jpg

Se prajesc in ulei inchins:

053.jpg













#432 elena_antony

elena_antony

    Senzuala

  • Membri
  • 2018 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Lebanon

Postat 11 December 2007 - 09:37 PM

Se auresc bine, pana arata cam asa :

054.jpg

Se scot pe un servet sa se scurga de ulei.
Aici toate:

058.jpg

065.jpg

066.jpg

Sectiunea e mai sus.
Pofta mare!!



#433 Costea_39537

Costea_39537

    Vedeta culinara

  • Membri
  • 2803 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 11 December 2007 - 09:40 PM

n-am cuvinte, arata super, elena_antony se vede ca esti experta. dar lamureste-ma ce este burghul.
dar all spices?

Editat de alinacos_2004, 11 December 2007 - 10:01 PM.




#434 elena_antony

elena_antony

    Senzuala

  • Membri
  • 2018 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Lebanon

Postat 11 December 2007 - 09:51 PM

Mi-am pastrat cativa kibbe si am facut si o supa crema de iaurt cu kibbe, preferata sotului:


Supa crema de iaurt cu Kibbe

078.jpg

Ingrediente:
-Kibbe facuti dupa reteta de mai sus
-500 g iaurt simplu
-2 oua
-sare
-1/4 pahar orez
-1 lingurita menta
-1 catel usturoi
-2 linguri unt

068.jpg

Se bat ouale intregi bine apoi se adauga iaurtul:

070.jpg

Se pune totul intr-o cratita,la foc foarte mic, amestecand continuu

073.jpg

Cand compozitia incepe sa fiarba se adauga orezul spalat ,usturoiul pisat ,2 linguri de unt si kibbele,amestecand din cand in cand sa nu se prinda.Se lasa totul sa fiarba la foc mic pentru 20 minute.


075.jpg

La sfarsit se adauga menta uscata si se serveste:

083.jpg














#435 elena_antony

elena_antony

    Senzuala

  • Membri
  • 2018 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Lebanon

Postat 11 December 2007 - 09:55 PM

Sectiune:

084.jpg


Are un gust acrisor de la iaurt, si o aroma de menta,care impreuna cu kibbele este grozava!!



Variatii:Se poate face fara orez iar la sfarsit sa adauga menta pe deasupra nu in supa,sau se poate servi si fara menta.

V-am pupat!
Sper sa va placa!!



#436 elena_antony

elena_antony

    Senzuala

  • Membri
  • 2018 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Lebanon

Postat 11 December 2007 - 10:01 PM

QUOTE(alinacos_2004 @ Dec 11 2007, 02:40 PM) <{POST_SNAPBACK}>
n-am cuvinte, arata super, elena_antony se vede ca esti experta. dar lamureste-ma ce este burghul.



Alina burgulul/bulgur/burghul este grau fiert ,apoi uscat si macinat!S-a mai discutat pe forum.Cred ca-l gasesti si la noi in magazile.Eu il scriu burghul pentru ca asa se scrie. floare.gif

Editat de elena_antony, 11 December 2007 - 10:03 PM.




#437 Costea_39537

Costea_39537

    Vedeta culinara

  • Membri
  • 2803 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 11 December 2007 - 10:05 PM

CITAT(elena_antony @ Dec 11 2007, 10:01 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Alina burgulul/bulgur/burghul este grau fiert ,apoi uscat si macinat!S-a mai discutat pe forum.Cred ca-l gasesti si la noi in magazile.Eu il scriu burghul pentru ca asa se scrie. floare.gif



il gasesc in magazine sub aceasta denumire? dar sigur doar in magazine cu specific arabesc. o sa caut sa incerc si eu retetele. chiar mi-e foame. eu am facut salata de vinete, fasole batuta, creveti, dovlecei pane si lipia andeei_fr

Imagini atașate

  • mon_cina.jpg

Editat de alinacos_2004, 11 December 2007 - 10:16 PM.




#438 elena_antony

elena_antony

    Senzuala

  • Membri
  • 2018 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Lebanon

Postat 11 December 2007 - 10:08 PM

Arata asa de aproapre, asta e macinat mai fin , deci e nr 1 la mine

001.jpg

Este si burgul /bulgur macinat mai mare nr 2-3 care este folosit la milaf sau alte mancaruri.


Editat de elena_antony, 11 December 2007 - 10:11 PM.




#439 elena_antony

elena_antony

    Senzuala

  • Membri
  • 2018 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Lebanon

Postat 11 December 2007 - 10:10 PM

QUOTE(alinacos_2004 @ Dec 11 2007, 03:05 PM) <{POST_SNAPBACK}>
il gasesc in magazine sub aceasta denumire? dar sigur doar in magazine cu specific arabesc. o sa caut sa incerc si eu retetele. chiar mi-e foame. eu am facut salata de vinete si lipia andeei_fr



Il gasesti sub aceasta denumire din cate stiu.Poate ne ajuta celelalte fete din tara unde il poti gasi.



#440 Costea_39537

Costea_39537

    Vedeta culinara

  • Membri
  • 2803 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 11 December 2007 - 10:12 PM

CITAT(elena_antony @ Dec 11 2007, 10:10 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Il gasesti sub aceasta denumire din cate stiu.Poate ne ajuta celelalte fete din tara unde il poti gasi.



multumesc, ar fi grozav

te mai intreb ceva: stii reteta de Umm Ali, o delicioasa budinca cu paine, struguri si nuci. dar kilimanjaro? E o inghetata din crema de lapte cu miere alaturi pepene galben si ornata cu frisca si toping de fructe

Imagini atașate

  • Kilimanjaro.jpg

Editat de alinacos_2004, 11 December 2007 - 10:34 PM.






Răspunde la acest topic



  


2 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi