Sari la conținut

Poză

am nevoie de un sfat sau doua :))


72 răspunsuri la acest topic

#1 Lulu

Lulu

    Master of disaster

  • Membri
  • 2397 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Romania

Postat 13 October 2011 - 09:37 AM

Duminica fac o masa pentru taitul motului celei mici. Eu, pana acum, am facut mai mult bufet si nu prea ma pricep la mese-ntinse asa, mai cu staif. O sa fac aperitive si doua feluri plus desert.

Intrebarea mea este cat timp sa las intre servirea felurilor de mancare?
Intrebarea nr 2 este ce pot servi unui ovo-lacto-vegetarian langa un risotto simplu?

Si 3: de care smantana sa folosesc(ce marca) ca sa-mi iasa sigur frisca batz?

Deocamdata atat, sigur mai revin si cu altele! tongue.gif

#2 ady

ady

    Vedeta culinara

  • Membri
  • 3344 posturi
  • Gender:Female
  • Location:p-aici pe undeva

Postat 13 October 2011 - 09:52 AM

1. depinde cat vrei sa se intinda petrecere. dc felurile sunt bogate/multe/carnoase eu as lasa un minim 20-30 de minute, poate chiar mai mult dupa momentul in care cam toata lumea a terminat felul anterior (ciugulitul de fructe, saratele, bautura n-as pune la socoteala tongue.gif ). sau apreciezi cam cat va dura petrecerea si imparti timpul in intervale aproximativ egale.

2. poate niste ciuperci cu cascaval sau cu un ousor de prepelita in palaria ciupercii si apoi cuptorizat. sau niste cascaval pane, (sau niste braza haloumi la cuptor/gratar). (sincer, eu nu as face nimic de soia-"friptura", "snitele")

3. pentru frisca eu folosesc dorna sau milli cu 30% sau 32% (una e cu 30 alta 32, nu mai stiu care cum), dar sincer nu m-am straduit niciodata sa le aduc la stadiul de bat-bat. mi-era teama sa nu se transforme in unt. oricum, mi-a iesit suficient de bat incat sa ornez cu ea cu duiuri, dar eu nu fac figuri prea complicate cu ea.
dc ai timp, poti sa iei o cutie mica de dorna (sunt si de 200ml) si vezi cum se comporta.
sau, eventual, dc nu tii mortis sa fie foarte bio, poti sa pui un pic de intaritor.

parerile mele; nu inseamna ca nu pot fi si altele. cam asa as face eu.
Fan n_puiu!

#3 BD

BD

    Master of disaster

  • Culinareasa lunii
  • 14857 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 13 October 2011 - 09:56 AM

mirela, eu am folosit toate marcile de smantana pentru frisca si au iesit, numai tine cont de ce am invatat si eu (de la bolo), tine smantana nitel in congelator inainte sa o bati. si sa fie mai grasa, parca 35% avea a mea (nu mai stiu unde am pus pe sacosarzi).


cu pauzele intre feluri e destul de dificil, depinde de invitati, mie, daca imi pune ca la nunta cineva, nu pot manca asa repede.


cum fac eu cand vine soacra, de exemplu: aperitive, tranca fleanca, o tarie (in functie de cine, ce bea).


dupa ce adun masa mai stam la un tutun si iar gargara. pe urma pun supiera pe masa (daca ai zeama). acu deja iti garantez ca is maxim imbuibati si as lasa o pauza mai lunga. pana la celalalt fel. mai ales daca sunt aperitivele bogate.


cand sa aduci celalalt fel te prinzi daca incep musafirii sa se joace cu tacamuri, scobitori, sa rontaie din paine.


repet, nu sunt specialista, sunt propriile mele observatii.


langa rizot poti pune ceva pane da' e nasol sa faci diferentieri intre oaspeti, daca alegi conopida, dovlecei pane, vinete pane, fa mai multe ca o sa vrea si altii.


reiterez nu is specialista, scriu din experienta. pe rizot poti pune si un ou ochi daca e chiar asa o mare drama.


edit: sa va traiasca.

Editat de BD, 13 October 2011 - 09:57 AM.

Ale mele


şi când plâng eu râd

#4 Lulu

Lulu

    Master of disaster

  • Membri
  • 2397 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Romania

Postat 13 October 2011 - 12:04 PM

Merci, fetelor!

Aperitivele vor fi din cele mai "pretioase" tongue.gif , adica crackersi cu branzeturi, grisine cu sunca italiana, intelegeti voi ce zic, nu prea consistente, mai mult de fitze. Felul intai va fi peste iar felul doi pui cu risotto. Nu pun saratele sau fructe tocmai in ideea ca nu suntem la nunta. De inceput incepem la pranz (12-1) si se termina cand se termina, dar nu cred ca ne vom intinde in noapte.
Asadar, o jumatate de ora intre aperitiv si felul 1 si o ora intre felurile principale?


In privinta friscai(fristii blink.gif ), am incercat marci dintr-aste plus/lidl/kaufland de smantana dulce grasa, tinuta in congelator, inclusiv castronul si tot nu mi s-a batut ca lumea. Nu stiu ce gresesc!! Si as vrea sa fac Zucotto al Rebellei, deci e important sa se bata bine!



Tot nu-s hotarata ce ma fac cu vegetarianul banned.gif Ciuperci pane? Soia clar nu!

#5 BD

BD

    Master of disaster

  • Culinareasa lunii
  • 14857 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 13 October 2011 - 12:21 PM

Mirela, eu as pune orice legume pane sau la gratar. Numai ca nu ii poti face separat, e discriminare si ori se supara altii ori se va barfi (experienta mea). Dac afaci orice leguma pane sau la gratar, fa mai multe. Eventual pui si celorlalti cate o bucatica pe farfurie. Na, parerea mea.


Mie jumatate de ora mi se pare putin dar nu vizualizez masa, deci e greu sa imi spun parerea.


Te orientezi la fata locului. In rest, cum zice ady.
Ale mele


şi când plâng eu râd

#6 Lulu

Lulu

    Master of disaster

  • Membri
  • 2397 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Romania

Postat 13 October 2011 - 12:59 PM

Daca fac legume la gratar cu un sos de ulei+usturoi+oregano, va merge cu orezul?

#7 apetito

apetito

    Master of disaster

  • Membri
  • 5450 posturi
  • Location:De Nederlands

Postat 13 October 2011 - 03:17 PM

mireloaso de timp intre nu stiu ce sa spui, ca n-am dat niciodata mese-ntinse...cred ca e si de orientare, prea repede nu e bine ca se simte omu' imbuibat si fortat sa haleasca, ca vine alta tura...prea incet, i se lungesc urechile.
ar fi ideal sa fie facute si eventual sa le finalizezi sau sa le tii la cald

cu frisca, nu-s fan, dar acum...daca e musai...incearca intaritor de frisca. imi pare rau ca le-ai incercat si tu, daca stiam iti spuneam eu din start sa nu te chinui cu aia de la Lidl, ca nu-i buna. daca ai gasi de la Aldi, pentru aia garantez. plus ca...asa cum zise si BeDeea, tinuta la conge si incepi sa bati pe turatia cea mai mica si cresti dupa o vreme, se bate exact invers ca albusul, la care te infigi de la inceput

e buna ideea cu legumele grillate, c-o vinegrette pe ele, eventual in castron pe masa. merg si ciuperci la grill, si daca nu-i place nimic, mananca orezul si-atat, nah...

mult supces!




geniul e ereditar, secretul artei este exercitiul.

#8 BD

BD

    Master of disaster

  • Culinareasa lunii
  • 14857 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 13 October 2011 - 03:19 PM

CITAT(mireloasa @ Oct 13 2011, 01:59 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Daca fac legume la gratar cu un sos de ulei+usturoi+oregano, va merge cu orezul?



absolut. si nu zic aci de vodka aia pe care o dai ca sa sting dulceata de mi-ai pregatit-o D.gif


in rest cum zice si apetito, mai bine e sa mai stea intre feluri decat sa ii imbuibi. unu la mana ca nu mai intra berea, doi la mana ca o sa ramai cu resturi si casi e departe, nu te poate ajuta sa scapi de ele.


legumele la gratar cu un sos cum zici tu sunt perfecte si se pot face si cu o zi inainte, pe urma doar le incalzesti (sau nu).
Ale mele


şi când plâng eu râd

#9 Lulu

Lulu

    Master of disaster

  • Membri
  • 2397 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Romania

Postat 13 October 2011 - 03:27 PM

CITAT(BD @ Oct 13 2011, 03:19 PM) <{POST_SNAPBACK}>
absolut. si nu zic aci de vodka aia pe care o dai ca sa sting dulceata de mi-ai pregatit-o D.gif
in rest cum zice si apetito, mai bine e sa mai stea intre feluri decat sa ii imbuibi. unu la mana ca nu mai intra berea, doi la mana ca o sa ramai cu resturi si casi e departe, nu te poate ajuta sa scapi de ele.
legumele la gratar cu un sos cum zici tu sunt perfecte si se pot face si cu o zi inainte, pe urma doar le incalzesti (sau nu).


Fata, de ne mai lungim mult ramai fara!!! D.gif D.gif D.gif Deja am atentat la un borcan de peltea de gutui din sacosa ta. La sfarsitul lunii vine husbandu in capitala si nu mai scapi!


Legume la gratar sa ramana atunci!

Multumesc de ajutor si urari, fetelor, da' mai e mult pana duminica, va mai bat la cap!

#10 Lulu

Lulu

    Master of disaster

  • Membri
  • 2397 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Romania

Postat 13 October 2011 - 03:30 PM

CITAT(apetito @ Oct 13 2011, 03:17 PM) <{POST_SNAPBACK}>
mireloaso de timp intre nu stiu ce sa spui, ca n-am dat niciodata mese-ntinse...cred ca e si de orientare, prea repede nu e bine ca se simte omu' imbuibat si fortat sa haleasca, ca vine alta tura...prea incet, i se lungesc urechile.
ar fi ideal sa fie facute si eventual sa le finalizezi sau sa le tii la cald

cu frisca, nu-s fan, dar acum...daca e musai...incearca intaritor de frisca. imi pare rau ca le-ai incercat si tu, daca stiam iti spuneam eu din start sa nu te chinui cu aia de la Lidl, ca nu-i buna. daca ai gasi de la Aldi, pentru aia garantez. plus ca...asa cum zise si BeDeea, tinuta la conge si incepi sa bati pe turatia cea mai mica si cresti dupa o vreme, se bate exact invers ca albusul, la care te infigi de la inceput

e buna ideea cu legumele grillate, c-o vinegrette pe ele, eventual in castron pe masa. merg si ciuperci la grill, si daca nu-i place nimic, mananca orezul si-atat, nah...

mult supces!


E, ideal e sa fie facute, mai ales de altii! D.gif Ma stramb acum, imi place sa gatesc, sper doar sa si iasa cum trebuie!

O sa incerc asa cum spui la frisca, o sa iau si intaritor ca sa am in caz de.

#11 BD

BD

    Master of disaster

  • Culinareasa lunii
  • 14857 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 13 October 2011 - 03:37 PM

fataaaaa nu lua intaritor ca ii schimba gustul, e nasol. numai tine-o nitel la congelator inainte, m-a invatat si pe mine bolo, se solidifica materia grasa si inteppeneste de numai. daca mi-a iesit pana si mie, crede-ma.


ai stabilit exact, exact meniul?
Ale mele


şi când plâng eu râd

#12 Lulu

Lulu

    Master of disaster

  • Membri
  • 2397 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Romania

Postat 13 October 2011 - 03:50 PM

CITAT(BD @ Oct 13 2011, 03:37 PM) <{POST_SNAPBACK}>
fataaaaa nu lua intaritor ca ii schimba gustul, e nasol. numai tine-o nitel la congelator inainte, m-a invatat si pe mine bolo, se solidifica materia grasa si inteppeneste de numai. daca mi-a iesit pana si mie, crede-ma.
ai stabilit exact, exact meniul?


Pai trebuie sa fie teapana ca sa pot taia felii tortul! Dar, oricum, intai incerc fara ca nici mie nu-mi place.


fac aperitive dintr-astea mici, cum spuneam :felii de castravete cu branza si somon, felii de para cu branza de capra si nuci, prune invelite in bacon, grisine cu prosciutto, rulouri de dovlecel cu mascarpone, busuioc si seminte de pin, ciuperci marinate, mini-mozarella in ulei de masline, busuioc, boia, foetaj copt ca la vol-au-vent, doar ca mai mic si umplut cu pasta de ton sau branza.

felul I e somon copt in aluat cu cartofi noi(am vazut la selgros congelati)

felul II pulpe de pui umplute si invelite in bacon cu risotto(simplu, unt, vin, parmezan)

desert e tort, ca e aniversare, zucotto.

Ce parere aveti? Bun, rau, simplu, greu?

#13 apetito

apetito

    Master of disaster

  • Membri
  • 5450 posturi
  • Location:De Nederlands

Postat 13 October 2011 - 04:03 PM

bun...nu are de ce sa nu fie
simplu...la fel, depinde unde e gradul tau de dificultate
zucotto am facut si eu. frisca nu trebuie sa fie atat de pufoasa ca atunci cand ornezi cu ea, ca pui si cioco si-i mai da "body", apoi...pui "boabe" tocate, bucati de cioco, stafide...tralala...
plus ca ia forma vasului in care e pus, deci...

in privinta asta eu zic sa nu iti faci griji, ca iese.

un alt aperitiv simplu si gustos mi se pare mie sunca (fiarta, gen Praga) unsa cu crema de branza - gen Phila, dar nu musai - amestecata cu ceapa taiata fff mic, eventual cu ceapa verde. buuun rau!

pi es: fataaaa...acum io nu ma mai plimb prin Ro, sa stiu ce se vinde pe-acolo, dar un intaritor n-are de ce/cum sa schimbe gustul friscai, fii pe pace...si daca nici frisca n-am mancat cu kilele in viata asta a mea...apoi s-am pardon.
dar...asa cum zisei...nu e nevoie la "tichie"

Editat de apetito, 13 October 2011 - 04:05 PM.





geniul e ereditar, secretul artei este exercitiul.

#14 Lulu

Lulu

    Master of disaster

  • Membri
  • 2397 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Romania

Postat 13 October 2011 - 04:08 PM

Daca imi ajunge branza, o sa fac asa , merci! Am din aceea cu verdeturi, e buna?

#15 BD

BD

    Master of disaster

  • Culinareasa lunii
  • 14857 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 13 October 2011 - 04:30 PM

apetito, o fi de gusturi dar io imediat simt cand is puse intaritoare in frisca sau cand e frisca vegetala, pe care sa nu o vad. posibil am eu deviatii dar o frisca buna, numai eu cu mana mea o fac, in rest, ma oarece pe intaritoarele lor. io nu am pus in viata mea intaritor si iese batz ca bezeaua daca e smantana grasa.


rau nu are ce face, ca e amidon cu zahar, dar nu are rost sa pui daca e buna si grasa smantana, parerea mea. eu am facut doua paharele si au stat motzate pana le-am terminat, adica vreo doua zile.


e misto meniul, adica de fitze :))))) glumez. somonul ala e semipreparat? ala in aluat? intreb si eu de curiozite ca am rabdare sa vad pozele de dupa, nu arde D.gif
Ale mele


şi când plâng eu râd

#16 apetito

apetito

    Master of disaster

  • Membri
  • 5450 posturi
  • Location:De Nederlands

Postat 13 October 2011 - 06:13 PM

BeDeeo spui ca nu ma omor dupa intaritoare, aia vegetala e ca soia pentru mine, intelegi tu... tongue.gif
dar decat sa i se tufleasca tichia mireloasei, nah...ca nu stiu ce frisca o gasi, si potrivit lui nea Murphy, atunci iti trage ceva clapa
mireluaso daca n-ai altfel de branza, e buna si aia...si nu trebuie sa-i mai pui nimic in ea, ungi feliile de sunca, le rulezi si tai rondelute, si lasi la rece.




geniul e ereditar, secretul artei este exercitiul.

#17 n_puiu

n_puiu

    Master of disaster

  • Membri
  • 5562 posturi
  • Location:Dîn Corleone

Postat 13 October 2011 - 06:43 PM

QUOTE(mireloasa @ Oct 13 2011, 10:37 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Duminica fac o masa pentru taitul motului celei mici.


Să vă trăiască!

Observaţiuni strict personale:

- dacă peştele-n aluat îl serveşti cu aluat cu tot, nu mi se pare că merge cu garnitura de cartofi
- aş pregăti şi nişte felii de lămîie, că somonu-i gras (sau un sos din ulei, zeamă de lămîie, apă minerală)
- mi se par mai potrivite grisinele romîneşti decît cele italieneşti, parcă-s mai ţapene
- rulouri sau cornete cu şuncă de praga şi brînză sînt bune, se pot pregăti dinainte. Cu grijă că poate lasă apă
- "felii de para cu branza de capra si nuci" nuş de ce, dar astea mi se par mai potrivite la desert - e doar o părere
- printre legumele grătărite aş pune şi nişte praz
- peste legume cred c-ar merge un sos delicat
- la frişcă, aşa cum zice BD-ul, smîntîna rece, iar zahărul pudră, dacă nu mă-nşel, aproape de final. Intăritorul, just in case.

- o idee de program ar fi aÅŸa:
12:30 sosire musafiri
12:30 - 13:30 amabilitati,acomodare
13:30 - 13:15 servire aperitiv
13:15 - 14:15 mîncat şi băut aperitiv
14:15 - 15:00 băut rest aperitiv + conversatie
15:00 - 15:15 servire fel I
15:15 - 16:00 mîncat fel I
16:00 - 17:00 baut fel I, conversatie, luare moţ sau rupere turtă
17:00 - 17:15 servire fel II
17:15 - 18:00 mîncat fel II
18:00 - 19:30 baut fel II, conversatie
19:30 - 19:45 servit desert
19:45 - 20:15 mîncat desert
20:15 - 21:15 băut desert
21:15 - 22:00 condus musafiri, conversaţie (în hol şi la uşa de la intrare), plecare musafiri.

Desigur, cu limite largi, stabilind un echilibru între ce vor musafirii şi ce vrei şi poţi tu.
Baftă em_new_15.gif


#18 BD

BD

    Master of disaster

  • Culinareasa lunii
  • 14857 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 13 October 2011 - 07:23 PM

puiule, condus mosafirii la tapsi, da? ca de alcool nu a vorbit nimeni, ce si cum se potriveste si unde.


aia cu para si branza e comsi comsa unii mananca la inceput altii la final, depinde de popor.

si nu as pune sos pe pestele care are aluat, nici langa.


ne batem? D.gif



Ale mele


şi când plâng eu râd

#19 n_puiu

n_puiu

    Master of disaster

  • Membri
  • 5562 posturi
  • Location:Dîn Corleone

Postat 13 October 2011 - 07:59 PM

QUOTE(BD @ Oct 13 2011, 08:23 PM) <{POST_SNAPBACK}>
ne batem? D.gif


O dăm la pace şi mă predau! D.gif


#20 rym

rym

    D.Cantemir

  • Moderatori
  • 8774 posturi
  • Gender:Female
  • Location:israel.
  • Interests:ski nautic.

Postat 13 October 2011 - 08:16 PM

QUOTE(mireloasa @ Oct 13 2011, 09:37 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Intrebarea nr 2 este ce pot servi unui ovo-lacto-vegetarian langa un risotto simplu?


rulouri cu dovlecei si branza
sau;
risotto cu legume si alaturi un sortiment de branza sarata.

cateva piftele din legume/snitel de soia/drob de legume.
sau orez simplu garnisit cu migdale prajite/alaturi ,un bol de mancarica mazare/sau spanac.




Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi