Sari la conținut

Poză

succesiune, mostenire


18 răspunsuri la acest topic

#1 Cali

Cali

  Academic Chef

 • Membri
 • 1324 posturi
 • Gender:Female
 • Location:aici

Postat 26 July 2006 - 03:17 PM

Poate e putin absurd subiectul dar poate exista cineva pe forum care s-a mai intalnit cu astfel de situatii sau care cunoaste astfel de legi sau proceduri.

Exista un teren, o persoana care cumpara acest teren in 1924, persoana era vaduva si fara copii, avea doar o sora care avea doi copii necasatoriti si fara urmasi. In mod normal sora si apoi copii ei ar fi mostenit terenul. Nici unul dintr-e ei nu si-au facut actele de mostenitor al terenului. Inainte sa moara ultimul, acesta s-a dat in intretinere unei persoane care nu era ruda cu el care a si mostenit toate bunurile decedatului print-e care si acel teren chiar daca terenul era tot pe numele matusii.

Intrebarea mea este: se face o succesiune cu mai multi mostenitori sau 3 succesiuni.
La notar eu platesc una sau trei.

Va intreb chestia asta pt ca nu mai stiu pe cine sa intreb, am fost la 10 notari care mi-au spus 10 chestii diferite iar la unul taxele presupuselor succesiuni depasesc valoarea terenului, ceea ce mi se pare strigator la cer sau e ca si cum m-as duce eu acolo sa le platesc lor taxa fraier care e foarte la moda in RO.

Sper sa stie cineva chestiile astea si sa-mi raspunda.
Multumesc

#2 bambina

bambina

  Big Chef

 • Membri
 • 751 posturi
 • Location:Minneapolis, USA

Postat 26 July 2006 - 10:41 PM

Eu as scrie la un ziar, pt. ca trebuie sa afli exact care e varainta corecta (ce spune legea), nu ce zice unul si altul.
La un ziar (Evenimentul, Adevarul) ai mari sanse sa primesti un raspuns profesionist.

Bambina

#3 Mitu

Mitu

  Captain Cook

 • Membri
 • 356 posturi
 • Location:Timisoara (Timisoara)

Postat 27 July 2006 - 10:19 AM

Din cate am invatat eu mostenirea poate fi legala (adica rudele de sange - copii, nepoti, frati, unchi, bunici....) sau testamentara (adica cineva scrie un testament prin care lasa ce are cui vrea). Mostenirile nerevendicate de rude intr-un anumit termen devin vacante si raman statului. Asta in linii mari vorbesc.
In cazul de fata, daca nu exista un testament, eu zic ca persoana care l-a intretinut pe ultimul nu prea avea drept asupra mostenirii. Trebuie vazut ce clauze continea contractul de intretinere.
In mod normal sora o mostenea pe vaduva iar copii sorei imparteau totul la moartea mamei lor. Legal ar fi trebuit sa existe o succesiune a sorei, una a celor 2 copii si una a ultimului mostenitor care ar fi devenit proprietarul intregii averi a vaduvei.
Ar fi trebuit sa platesti o singura succesiune la situatia actuala. Ultimul mostenitor solicita eliberarea certificatului de mostenitor unic, fiindca nu mai existau si alte rude. In Romania termenul de optiune la succesiune era de 6 luni.
Sper ca nu te-am incurcat!


#4 Cali

Cali

  Academic Chef

 • Membri
 • 1324 posturi
 • Gender:Female
 • Location:aici

Postat 27 July 2006 - 04:44 PM

Fetelor va multumesc foarte mult pt informatii !

#5 salinar

salinar

  Bucataras

 • Membri
 • 161 posturi
 • Gender:Female
 • Location:Timisoara

Postat 27 July 2006 - 07:13 PM

Si eu sunt de aceeasi parere cu Mitu! In situatia asta exista (ar trebui) o singura succesiune! Numa' ca.... ii cam tarziu din 1924..........2006... dontknow.gif
Sfatul unui jurist in devenire rolleyes.gif este urmatorul :
Nu te juca cu asa lucruri de importante!Solutia nu o gasesti aici,pe forum(sau poate... icon_smile.gif )TREBUIE neaparat sa vorbesti cu un avocat / jurist / consilier juridic de Drept Civil (succesiuni)!
Daca vrei sa fii tu insati o persoana bine informata,citeste Codul Civil, dar nu neglija sa consulti un specialist!

Alina

#6 Cali

Cali

  Academic Chef

 • Membri
 • 1324 posturi
 • Gender:Female
 • Location:aici

Postat 27 July 2006 - 08:21 PM

QUOTE(salinar @ Jul 27 2006, 09:13 PM)

Si eu sunt de aceeasi parere cu Mitu! In situatia asta exista (ar trebui) o singura succesiune! Numa' ca.... ii cam tarziu din 1924..........2006... dontknow.gif
Sfatul unui jurist in devenire rolleyes.gif este urmatorul :
Nu te juca cu asa lucruri de importante!Solutia nu o gasesti aici,pe forum(sau poate... icon_smile.gif )TREBUIE neaparat sa vorbesti cu un avocat / jurist / consilier juridic de Drept Civil (succesiuni)!
Daca vrei sa fii tu insati o persoana bine informata,citeste Codul Civil, dar nu neglija sa consulti un specialist!Multumesc mult pt raspuns !

Da si eu ma intreb de ce din 1924 pana azi nu a facut nimeni nimic.
Eu am fost personal cu dosarul la doi notari in Tm, primul dupa ce ma plimbat pe drumuri cerandu-mi tot felul de certificate de deces, nastere... de la arhivele statului care si alea costa bani dar mai ales timp dupa 3 luni cat a stat dosarul la el mi-a spus ca nu mai are chef sa faca succesiunea ca-i stresanta situatia blink.gif . Sincer nu inteleg de ce pt ca notarul nu-ti face dosarul nu umbla dupa acte doar asteapta si la sfarsit incaseaza un onorariu gras.
A doua notara a tot lungit pana am pus alte certificate la dosar pt ca fiecare notar cu cerintele lui, iar acum imi spune ca trebuie sa-mi faca 3 succesiuni total separate care trebuie platite fiecare cu cateva zeci de milioane de lei si toate astea pt un amarat de teren la sat care nu valoreaza cat actelle notariale. terenul valoreaza doar pt mine pt ca e vecin cu casa parintilor mei si pe care sper ca intr-o zi sa locuiesc eu.

Deci tu ca viitoare jurista zici ca se face doar o succesiune ? si cam cat ar putea sa coste succesiunea asta pt ca terenul are 1500mp se afla la sat si notarii au calculat pretul cu 5euromp( cica dupa o lista a lor).
Stiu ca-i greu sa dai un pret dar macar aproximativ mi-ar fi de mare folos.
A, si am uitat sa mai spun ca am fost si la avocat care dupa ce mi-a incasat o consultanta a zis ca-i caz de competenta notarilor.

Si te mai intreb ceva, e adevarat ca notarii care nu sunt platitori de TVA au tarife mult mai mici ? Daca da, unde pot sa aflu care notar din TM nu plateste TVA ? De la camera notarilor publici nu am putut afla nimic pt ca ei au 5-6 notari pe care-i recomanda tot timpul si care sunt cei mai scumpi din oras si la astfel de intrebari nu raspund.

Multumesc mult !

Editat de Cali, 27 July 2006 - 08:23 PM.


#7 Mitu

Mitu

  Captain Cook

 • Membri
 • 356 posturi
 • Location:Timisoara (Timisoara)

Postat 28 July 2006 - 10:51 AM

M-am interesat si se pare ca e nevoie sa dovedesti calitatea de mostenitor si nu se poate decat dovedind calitatea de mostenitor a precedentilor pana la titularul initial. Deci trebuie sa suporti tu costurile tuturor succesiunilor. Nu cunosc tarife sau notari cu onorarii mai mici. Daca cunosti pe cineva in mediul avocatesc, poate afli informatiile de care ai nevoie.
Succes!

#8 Cali

Cali

  Academic Chef

 • Membri
 • 1324 posturi
 • Gender:Female
 • Location:aici

Postat 31 July 2006 - 11:57 AM

Multumesc pt raspunsuri !

Mai jos sunt cateva informatii luate de pe net, de unde nu stiu ca nu sunt luate de mine, le postez totusi poate servesc si altor persoane.
Succesiunea sau mostenirea

09 Martie 2006 | de av. Melania Floarea

NE-AM INTERESAT PENTRU TINE
In loc sa se utilizeze notiunea de mostenire, foarte frecvent se utilizeaza termenul de succesiune care inseamna insa, in linii mari, acelasi lucru.
Cei care dobandesc mostenirea se numesc mostenitori sau succesori. Astfel, mostenirea presupune transmiterea patrimoniului unei persoane decedate catre alte persoane in viata, unor persoane juridice (de exemplu unor asociatii, fundatii etc.) si chiar statului.
VOCATIE SUCCESORALA
Succesiunea poate fi legala – daca cei care dobandesc mostenirea sunt indreptatiti legal sa o dobandeasca. Acestea pot fi: persoanele in viata la data deschiderii mostenirii, care au capacitate succesorala, fara deosebire de nationalitate, sex, religie etc, chiar si persoanele disparute, cele concepute, dar nenascute la momentul deschiderii succesiunii si nu in ultimul rand, in anumite conditii chiar persoanele juridice.
In dreptul civil roman, persoanele "chemate" la mostenire sau care "au vocatie succesorala" sunt cele care au legatura de familie cu defunctul, adica rudele acestuia (din casatorie, din afara casatoriei, din adoptie) si bineinteles – sotul supravietuitor.
PANA LA GRADUL 4
Pentru ca intr-o familie, legaturile de rudenie pot fi foarte indepartate si pentru a preintampina situatia ca mostenirea sa se imparta in zeci de fragmente fara prea mare valoare pentru nici unul dintre mostenitori, legea romana a instituit o regula: la mostenire pot veni doar rudele defunctului in linie colaterala pana la gradul 4 inclusiv – (fratii si surorile defunctului, nepoti si stranepoti de sora si frate etc).
In ceea ce priveste rudele in linie dreapta (ascendenti – parinti, bunici, strabunici sau descendenti – fiu, fiica, nepot de fiu, stranepot de fiu) se poate mosteni insa fara limite de grad.
TESTAMENTAR SI LEGAL
Succesiunea este testamentara – daca decedatul a intocmit un testament valabil din punct de vedere juridic (pentru valabilitate trebuie indeplinite mai multe conditii prevazute de lege, de la forma testamentului pana la fondul acestuia sau scopul pentru care a fost intocmit etc.
Sunt cazuri in care, chiar daca exista un testament, mostenirea sa nu fie testamentara, adica, impartirea bunurilor unei mosteniri sa se faca dupa legea aplicabila (Codul Civil Roman).
Acest caz este posibil atunci cand defunctul nu a prevazut in cadrul testamentului impartirea averii sale, ci a dispus numai cu privire la anumite dorinte ale sale, cum ar fi: locul inhumarii si modalitatea de realizare a acesteia, etc.
CERTIFICAT DE MOSTENITOR
Ce trebuie sa mai stiti, din punct de vedere practic atunci cand o ruda apropiata,un membru al familiei decedeaza? Conform Codului fiscal in vigoare, daca va prezentati la notar in vederea dezbaterii succesorale in termen de 1 luna de la data decesului autorului, se aplica scutirea taxei de timbru.
Cu alte cuvinte, costurile dezbaterii succesorale se reduc cel putin la jumatate.
Oricum este bine ca in termen de 6 (sase) luni de la data decesului autorului, cei care au vocatie la mostenire (adica cei care sunt indreptatiti sa mosteneasca ceva, familia, rudele apropiate) sa se prezinte la un biroul notarial si sa faca declaratia de acceptare a succesiunii, procedura in urma careia dobandesc un certificat de calitate de mostenitor.
TARIFAR NOTARIAL
Taxele asupra mostenirii se stabilesc de catre notarul public instrumentator, in functie de valoarea bunurilor care compun masa succesorala (bunurile care se mostenesc), in baza unei expertize evaluatoare intocmite de catre Societatea Generala a Expertilor Tehnici S.A.
Daca partile sunt nemultumite de valoarea rezultata din expertiza, acestea se pot adresa unei persoane sau societati pentru a solicita un raport de evaluare imobiliara.
DEZBATEREA SUCCESORALA
Daca se doreste si dezbaterea succesorala (utila, de exemplu, in cazul in care mostenitorii doresc sa instraineze bunuri din masa succesorala) trebuie ca mostenitorul (legal sau testamentar) sa aiba asupra sa toate actele de stare civila necesare (certificat de deces, nastere, casatorie etc.). De exemplu: daca defunctul (in termeni de specialitate "de cuius"), adica cel care lasa mostenirea, are doi copii si o sotie supravietuitoare, actele necesare sunt urmatoarele:
• acte de identitate,
• certificat de deces al defunctului,
• certificat de nastere copii,
• certificat de casatorie al defunctului cu sotia supravietuitoare,
• certificat de casatorie al fiicei, in cazul in care unul dintre copii este fata si este casatorita, iar in urma casatoriei acesta si-a schimbat numele.
In cadrul procedurii succesorale se audiaza si martori, prin urmare, va fi necesara prezenta a doua persoane, in calitate de martori, care sa nu fie rude cu defunctul sau cu mostenitorii acestuia.
Daca mostenirea cuprinde si un bun imobil – teren sau constructie (casa, aprtament etc) – va trebui sa mai prezentati la notar si actele de proprietate ale apartamentului.
Toate aceste acte trebuie prezentate in original.
In situatia in care mostenirea este testamentara, deci se face in baza unui testament lasat de defunct, la notariat trebuie prezentat si testamentul in original.


#9 Cali

Cali

  Academic Chef

 • Membri
 • 1324 posturi
 • Gender:Female
 • Location:aici

Postat 31 July 2006 - 11:58 AM

DESCHIDEREA SUCCESIUNII InapoiDocumente necesare pentru deschiderea succesiunii:

Certificatul de Deces
Actele de stare civila (certificate de nastere & certificat de casatorie) - prin care se face dovada calitatii de mostenitor.
Testament (Legat universal sau particular) - daca este cazul
Titlurile de proprietate ale defunctului (contracte de vanzare cumparare, donatie, certificate de mostenitor, etc.) - reprezinta actele de baza ale masei succesorale.
Certificat de atestare fiscala (eliberat de Directia Taxe si Impozite din sectorul in care a fost inregistrat decesul).
Certificat de deschidere a succesiunii (eliberat de Camera Notarilor Publici).

Codul Fiscal prevede scutiri pentru taxa asupra succesiunii. Aceasta nu va mai fi platita daca procedura succesorala se dezbate in termen de un an de la data decesului proprietarului bunurilor.

Pasul1.

Deschiderea procedurii succesorale se realizeaza la un notar public, care inregistreaza cauza si dispune citarea celor care au vocatie la mostenire. Pentru deschiderea unei succesiuni se completeaza o cerere in care vor fi mentionate urmatoarele: datele de stare civila ale defunctului, numele, prenumele si domiciliul mostenitorilor prezumtivi, bunurile defunctului, cu mentionarea valorii acestora, precum si a pasivului succesoral. Cererea va fi insotita de certificatul de deces care face dovada decesului si a ultimului domiciliu.

Pasul2

Pe baza declaratiei mostenitorilor, se completeaza dosarul de succesiune, care se inainteaza Camerei Notarilor Publici de la ultimul domiciliu al decedatului. Dezbaterea succesiunii are loc la biroul notarului public, la ora stabilita si comunicata prin citatie mostenitorilor.
Calitatea de mostenitor si numarul acestora se stabilesc de catre notarul public prin acte de stare civila si cu martori, iar bunurile ce compun masa succesorala se dovedesc prin inscrisuri sau alte mijloace de proba.
Notarul va stabili, de asemenea, calitatea mostenitorilor si intinderea drepturilor acestora, precum si intinderea masei succesorale. In cazul in care succesiunea priveste bunuri comune ale defunctului si ale sotului supravietuitor, cotele de contributie ale acestora la dobandirea bunurilor se stabilesc prin acordul mostenitorilor.

Pasul3

In succesiunea in care exista bunuri, s-a realizat acordul intre mostenitori si s-au administrat probe indestulatoare, notarul public va intocmi incheierea finala a procedurii succesorale.

Pe baza acestei incheieri finale, in termen de 20 de zile se va redacta certificatul de mostenitor ce va cuprinde constatarile din aceasta incheiere la masa succesorala, numarul si calitatea mostenitorilor si cotele ce le revin din patrimoniul defunctului. Un exemplar al certificatului de mostenitor se elibereaza fiecaruia din mostenitori, insa numai dupa achitarea taxelor succesorale si a onorariilor. Certificatul de mostenitor face dovada deplina in privinta calitatii de mostenitor si a cotei sau bunurilor ce se cuvin fiecarui mostenitor in parte.

Pasul4

Desi transcrierea (intabularea) Certificatului de Mostenitor nu este obligatorie (si nici ceruta de toate Birourile de Carte Funciara), rectificarea de rol este obligatorie (se efectueaza la Directia Taxe si Impozite, in termen de 30 de zile de la data eliberarii certificatului de catre biroul notarial public).

Important! Dupa eliberarea de catre Biroul Notarial a Certificatului de mostenitor, mostenitorii trebuie sa se inscrie pe rolul Administratiei Financiare competente - sa rectifice rolul fiscal.

Potrivit Legii 494/2004, mostenirile vor fi scutite de taxa de timbru si in tot anul 2005, indiferent de data la care au decedat proprietarii bunurilor.

Exemple de calcul

Mosteniri

1. Casa si bunuri in valoare de 10.000 euro, adica aproximativ 400 milioane de lei.
Taxa de timbru: 7.080.000 lei
Onorariu notar: 4.850.000 lei
TVA: 921.500
Total: 12.851.500 lei
Total fara taxa de timbru:
5.771.500 lei

2. Casa si bunuri in valoare de 20.000 euro, adica aproximativ 800 milioane de lei.
Taxa de timbru: 9.645.000 lei
Onorariu notar: 7.310.000 lei
TVA: 1.388.900 lei
Total: 18.343.900 lei
Total fara taxa de timbru:
8.698.900 lei


#10 salinar

salinar

  Bucataras

 • Membri
 • 161 posturi
 • Gender:Female
 • Location:Timisoara

Postat 01 August 2006 - 05:29 PM

Mai,Cali, ...eu sunt viitoare jurista,dar asta nu inseamna ca stiu si tarifele aplicate! icon_biggrin.gif In plus de asta,la facultate invatam teorie si atat! DIN PACATE..... icon_frown.gif
M-am interesat si am aflat ca pt succesiuni tarifele sunt ffffffffffffff mari! Fiindca tu cauti un notar in Tm(asa am inteles eu,cel putin) adica Timis/Timisoara, am primit o recomandare( DORESC SA NU FIU PEDEPSITA PT PUBLICITATE&STUFF! ) Cabinetul Notarial Lazar Dorel&Corina(sot+sotie) - ca si locatie il gasesti vis-a-vis de Tribunal.
PS: aceasta informatie trebuia s-o trimit pe privat (STIU), dar NU STIU CUM SA FAC! mad.gif

Multa bafta in rezolvarea acestei probleme! thumbsup.gif


Alina

#11 Sheherezada.

Sheherezada.

  Master of disaster

 • Membri
 • 3169 posturi
 • Gender:Female
 • Location:Netherland
 • Interests:I fall asleep thinking of you. <br />Dreaming of things i wish were true. <br />As i wake i shed a tear, <br />cause i awake with out you here.

Postat 27 July 2010 - 12:34 AM

As avea si eu nevoie de un ajutor daca se poate.Mama mea a decedat acum 7 ani si jumatate iar tatal meu n-a vrut sa facem succesiunea.Nu cred ca vrea nici acum , dar el si-a bagat actul de la casa bine in fund si nu-l mai scoate de acolo in veci.
Partea proasta ca a disparut din casa atat actul de deces al mamei, hartiile de la divort si partaj cat si actul de proprietate al casei. Cica le tine la prieteni , ca acasa ii e frica ca vine mama sa i le ia.
Situatia e putin mai complicata la modul ca in anul 1989 parintii mei au divortat si facut partajul , mama a ramas in casa cu obligatia sa ii dea o suma de bani drept despagubire.Nu i-a dat , dar nici el n-a mai dat-o in judecata pentru banii aceia.Am inteles ca daca nu a dat-o in judecata in 3 ani de la data respectiva banii se prescriu si ca atare mama ar fi ramas proprietara casei.
Actul casei nu s-a schimbat pentru ca tata l-a tinut la el iar ea nu a putut face nimic legal pe motiv ca nu ii daduse banii.Anii au trecut , situatia a ramas asa iar in 2003 ea a dedecat.Tata s-a mutat in casa iar de atunci nimic nu s-a schimbat in privinta actelor.
Ce vreau eu sa intreb:
- cine are dreptul sa faca succesiunea ?
-pe numele cui se va face noul act de proprietate?
-cam cat m-ar costa taxa de succesiune pt un apartament 3 camere comf.1 in zona Giurgiului localitatea Bucuresti
-cat de mare ar putea fi taxa de " amenda" ptr ca n-am facut succesiunea la timp.
-se elibereaza un alt certificat de deces al mamei avand in vedere ca originalul a facut picioare?
-in cazul in care tatal meu refuza sa ne dea mie si fratelui meu actul de casa sa facem succesiunea se mai poate elibera un alt act de proprietate?

Va multumesc
lI fall asleep thinking of you.
Dreaming of things i wish were true.
As i wake i shed a tear,
Cause i awake without you here.
Sheherezada for you!BEETJE CHIQUE

www.Beetjechique.nl


#12 ady

ady

  Vedeta culinara

 • Membri
 • 3344 posturi
 • Gender:Female
 • Location:p-aici pe undeva

Postat 27 July 2010 - 08:32 AM

shehe, iti raspund nitel mai tarziu sau chiar tarziu bine, dupa 6 (ora romaniei). acu tipa sefa dupa o lucrare.
se rezolva. cu rabdare si nitica alergatura, si ceva bani (nu cred ca foarte, foarte multi) se rezolva.
Fan n_puiu!

#13 Sheherezada.

Sheherezada.

  Master of disaster

 • Membri
 • 3169 posturi
 • Gender:Female
 • Location:Netherland
 • Interests:I fall asleep thinking of you. <br />Dreaming of things i wish were true. <br />As i wake i shed a tear, <br />cause i awake with out you here.

Postat 27 July 2010 - 12:24 PM

Multumesc mult Ady.
lI fall asleep thinking of you.
Dreaming of things i wish were true.
As i wake i shed a tear,
Cause i awake without you here.
Sheherezada for you!BEETJE CHIQUE

www.Beetjechique.nl


#14 lalua

lalua

  Academic Chef

 • Membri
 • 1069 posturi
 • Gender:Female
 • Location:Galati

Postat 27 July 2010 - 03:28 PM

Fetelor, eu sunt notar si va pot raspunde la intrebari, dar acum sunt pe fuga. Intru diseara si detaliez.

Editat de lalua, 27 July 2010 - 03:29 PM.


#15 lalua

lalua

  Academic Chef

 • Membri
 • 1069 posturi
 • Gender:Female
 • Location:Galati

Postat 27 July 2010 - 03:51 PM

Revin. Shehe, eu am sa iti raspund pe partea mea si o rog pe Ady sa ma completeze. Deci, in primul rand se poate scoate duplicat dupa certificatul de deces de la starea civila din orasul unde a decedat mama, la fel se pot scoate duplicate dupa actul de proprietate (depinde unde a fost facut-notar, ANL, etc) sau copie dupa sentinta de divort si partj. Succesiunea o pot deschide doar copiii ( tu si fratele tau), parintii find divortati, tata nu o mosteneste. Deci, veti merge la notar si notarul va elibera un certificat de mostenitor pe numele tau si al fratelui tau. Trebuie sa verific cum este cu prescrierea acelei sume, amenda ca nu ai facut succesiunea la timp este 1% din valoarea succesiunii, iar taxele ti le poate spune un notar din Bucuresti. Eventual te pot ajuta cu un calcul orientativ, o sa te mai intreb pe pm ce date mai am nevoie.
ca idee, duplicate se pot obtine dupa orice, iar tatal nu va poate impiedica sa dezbateti mostenirea.

#16 lalua

lalua

  Academic Chef

 • Membri
 • 1069 posturi
 • Gender:Female
 • Location:Galati

Postat 27 July 2010 - 03:57 PM

Cali, situatia ta este destul de complicata si in general ma abtin sa comentez fara sa vad acte pentru ca mereu apar elemente noi la vederea actelor.Am sa iti spun insa ca acele exemple de calcul sunt irelevante si nu au legatura cu grila noastra, notari neplatitori de Tva poti gasi doar intreband pe la birouri pt ca o situatie nu exista. Taxele nu pot valora mai mult decat terenul, asta e clar.
In legatura cu ce succesiuni trebuie facute, mi-e greu sa ma pronunt fara sa vad actele. Nu are importanta ca sunt vechi, se pot face oricand, dar regula este ca se dezbate succesiunea dupa toti defunctii.Incearca sa mai cauti un notar care sa aiba rabdare si sa iti poata da solutia potrivita.
Bambina, la ziar vei primi informatii de ziar, nu de la un profesionist.
Spui ca ultimul dintre copii a facut contract de intretinere, inclusiv pe teren, poti detalia?

Editat de lalua, 27 July 2010 - 04:00 PM.


#17 ady

ady

  Vedeta culinara

 • Membri
 • 3344 posturi
 • Gender:Female
 • Location:p-aici pe undeva

Postat 27 July 2010 - 07:55 PM

lalua, intrebarea lu' cali e din 2006. smile.gif
shehe, cum zice si lalua, actele le poti obtine fara mari probleme.
in primul rand, e posibil ca unele institutii (la primarie pt actul de deces sau il alta parte) sa te intrebe de ce nu mai ai actul ala si sa te puna sa-l declari pierdut. (tre' sa-l declari piedut in monitorul oficial)

uite aici un site:
http://www.monitorul...licul--325.html

apoi la primarie (starea civila) ceri un duplicat de pe certificatul de deces al mamei tale.

la judecatoria unde s-a judecat divortul si partajul o copie (care sa aiba valoare de original) de pe hotararea/hotararile cu pricina.

in cazul actului de proprietate:
1. daca parintii tai au cumparat de la o persoana particulara, mai intai scrii o scrisorica la Camera Notarilor Publici de pe langa Curtea de Apel Bucuresti si-i intrebi la ce birou notarial s-a incheiat vanzarea-cumpararea apartamentului situain in bucuresti, sos...., bloc...., et. ap. ... sector, in care cumparatori au fost mama si tatal tau (nume si macar datele de nastere). api ceri notarului respectiv duplicate cu valaore de original.
2. daca l-au cumparat de la stat/icral (sau cum s-or mai numi acum fostele icraluri) ceri acolo un duplicat cu valaore de original.
3. acu vad ca divortul a fost in '89. cam complicat, nu stiu cum au dobandit parintii tai in proprietatea apartamentul. daca o fi cu contract d-ala de construire, cred ca la primarie sau mostenire. habar n-am si e imposibil de presupus. (in hotararea de la partaj ar trebui sa scrie ce si cum; ma indoiesc ca se facea partaj si mama ta era obligata sa plateasca sulta, daca apartamentul era cu chirie la stat).


hm, asta imi incurca nitel sfaturile, pt habar n-am daca atunci se inscriau sarcinile unei proprietati la cartea funciara. (pentru bucuresti, la momentul ala, tind sa cred ca nu).
un extras de carte funciara te-ar ajuta.

alta problema. nu stiu daca se mai poate face succesiunea la notar avand in vedere cat a trecut de la decesul mamei tale. o prietena avocat mi-a zis ca dupa 6 luni (cand expira termenul de optiune succesorala) trebuie sa ajungi la instanta. unde, daca lucrurile sunt destul de clare, ar trebui sa fie simplu.

in cazul vostru, tu si fratele tau, unul "il da in judecata pe celalalt" (ca trebuie sa existe un reclamant si un parat smile.gif ) si cereti sa se constate deschisa succesiunea defunctei (mama voastra), ca voi (reclamant si parat) sunteti mostenitorii, ca masa succesorala este alcatuita din .... si la primul termen cereri instantei sa ia act de o tranzactie prin care voi impartiti de buna voie si fara scandal, cum credeti voi de cuviinta (scrie acolo, care ce primeste, chiar daca scrieti eu, x, primesc juma din apartamentul ..., eu y, juma din apartamentul ....). pentru fiecare dintre voi, hararea judecatoreasca prin care se constata cele de mai sus si se ia act de tranzactie tine loc de act de proprietate. dupa vedeti voi cum faceti, vindeti si impartiti, ramane la unul si celalalt primeste niste bani (am presupus ca te intelegi bine cu fratele tau si cu el n-ar fi probleme). daca situatia apartamentului ar fi fost clara, nici n-ati avea nevoie de avocat.

pr0blema este sa lamuriti situatia apartamentului, respectiv sa se constate (si asta se face tot la judecator/instanta) ca mama ta este proprietarul de plin drept al imobilului, ca dreptul tatalul tau de a primi sulta s-a prescris. hotararea va tine loc de act de proprietate. apoi tre' inscris in cartea funciara, facut cadastru. (destul de distractiv, dar obligatoriu, si nu foarte complicat, cam 2-3 saptamani la urgenta, habar n-am cat, dar nu prea mult, la "normal". stiu de la fratelo, apartamentul pe care l-a cumparat el nu avea cadastru si inscriere in cartea funciara. la urgenta a durat 2 saptamani) si apoi sa faceti figura cu succesiunea. aici nu sunt prea sigura. ar trebui vazut cum arata hotararea aia de partaj.

intr-adevar termenul general de prescriptie e de 3 ani. chiar daca e posibil ca in cazul sultei pt partaj sa fie un pic diferit, dar in 13-14 ani, (cat au trecut de la divort pana la moartea mamei tale) aproape ca se prescire o crima d-aia pt care primesti 30 de ani de puscarie (parca 15 ani era, cand am facut eu facultatea, termenele se mai schimba nitel), d-apoi o amarata de sulta.

taxele notariale variaza, in functie de un barem, dar variaza si dupa asezarea blocului (una e sos giurgiului la citty mall, alta aceaasi sosea la gara progresu'), dar si vechimea blocului, numarul de etaje, etajul la care e situat apartamentul. mi-a aratat notarita cand am cumparat propriul apartament.


acum, nu stiu foarte exact cum veti primi duplicatele alea. ca daca ziceti ca sunteti mostenitori, or sa ceara document doveditor. poate, pentru inceputul inceputlui, un certificat de calitate de mostenitor v-ar ajuta. prin asta se constata doar calitatea vastra de mostenitori, nu si componenta masei succesorale.
ca sa nu va intrebe nimeni: cine sunteti voi de cereti astea?

lalua, te rog sa ma corectezi daca am luat-o pe aratura.


Fan n_puiu!

#18 lalua

lalua

  Academic Chef

 • Membri
 • 1069 posturi
 • Gender:Female
 • Location:Galati

Postat 27 July 2010 - 08:48 PM

La notar se poate dezbate mostenirea si dupa 20 ani, NU EXISTA TERMEN. Ady, multi avocati pun termene de la ei din burta ca sa apeleze oamenii la ei in loc sa vina la notar. La instanta dureaza mult mai mult, nu stiu insa care sunt taxele, dar de obicei in instanta merg cei care nu se inteleg.
Nu vazusem de cand e intrebarea lui Cali, sorry!
ma indoiesc ca apartamentul este inscris in CF, deci extras pas. Ca sa faca partaj, trebuiau sa fie proprietari, mai ales ca e vorba si de sulta. Nu e nevoie de cadastru pt dezbaterea succesiunii, ba chiar e de preferat sa fie facut dupa.
cam atat deocamdata.


#19 ady

ady

  Vedeta culinara

 • Membri
 • 3344 posturi
 • Gender:Female
 • Location:p-aici pe undeva

Postat 27 July 2010 - 09:27 PM

aha. ok. bine de stiut. d-aia nu-mi aminteam eu de instanta in materia succesiunilor. smile.gif
si d-aia ai mei s-au dus la notar desi au dezbatut succesiunea la un catralion de ani dupa ce a murit bunicu'. (mama si matusa-mea). stateam si ma intrebam: ele de ce nu s-au dus la instanta. si nu-m dadeam seama care era faza. dry.gif


Fan n_puiu!Răspunde la acest topic  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi