Paine artizanala

Faina, sarea si drojdia se amesteca. Se adauga apa calduta si se amesteca doar pina ce se aduna toate impreuna. Se acopera cu folie de plastic si se l

Timp pregatire
1020 minute
Complexitate
medie
Paine artizanala

Ingrediente

  • 450 gr faina(orice fel
  • nu e nevoie de faina speciala)
  • 1/4 lingurita de drojdie uscata
  • 1 1/4 lingurita de sare
  • 360 ml de apa

Mod de preparare

Faina, sarea si drojdia se amesteca.

Se adauga apa calduta si se amesteca doar pina ce se aduna toate impreuna.

Se acopera cu folie de plastic si se lasa in bucatarie timp de 14-16 ore, sau daca e vara si cald se poate pune in frigider pina a doua zi.

Ceea ce place la lume e faptul ca poti jongla cu orele, o framinti de seara( framintat e un fel de a spune ca nu ia mai mult de 30 sec tot framintatul) si socotesti orele pt a doua zi cind vii de la lucru sa continui cu restul. Se poate lasa la dospit pina la 30 de ore.

Se rastoarna pe masa cu faina si incerci sa-i dai forma de piine (chiar ca n-are importanta, doar ca sa-i scoti putin aerul din ea).

si o lasi la dospit alte 2 ore.

Incalzesti cuptorul la 500 F sau 260 c si pui in cuptor tava in care o coci ca sa fie fierbinte cind o rastorni in ea, de recomandat e o cratita cu capac, eu am pus intr-una de teflon, dar am pus si direct in tava fara capac, nu e nici o problema, NU SE LIPESTE DE LOC DE TAVA orice fel de tava folosesti, nu trebuie unsa, eu chiar am pus putin apa in tava.

Se coace pt 30 min acoperita (pt o crusta mai buna) si 15 min descoperita sau in total 45 min, am incercat si direct in tava de prajitura.

Are o coaja nemaipomenita!


Poate fi servita cu ulei de masline cu trufle albe, piper proaspat macinat si rosii cu sare afumata.

Pofta buna!

Reteta Paine artizanala a fost propusa de apascaritei maria pe forum culinar.ro

Alta reteta de paine gasiti aici: Paine italiana cu coaja crocanta

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Lasagna vegetariana

Lasagna vegetariana

Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....

Lasagna vegetariana
Supa crema de legume

Supa crema de legume

Supa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!

Supa crema de legume
Placinta frageda cu mere

Placinta frageda cu mere

Aceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...

Placinta frageda cu mere
Cele mai apreciate rețete
Chec de post
1
Dulciuri

Chec de post

Un desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.

Chec de post
Ghiveci calugaresc de vinete
2
Mancaruri cu legume

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Negresa de post cu nuci
3
Retete Kamis

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Prajitura cu cirese
4
Prajituri

Prajitura cu cirese

O prajitura pufoasa, de sezon care poate fi pregatita cu orice fructe preferati. Pofta buna si spor la gatit!

Prajitura cu cirese
Macrou cu sos de rosii la cuptor
5
Mancaruri cu peste

Macrou cu sos de rosii la cuptor

Pentru ca suntem in postul Craciunului si sunt forte multe zile cu dezlegare la peste, va prezint o reteta delicioasa...

Macrou cu sos de rosii la cuptor
Parteneri
Ciolan afumat cu cartofi noi
Bucataras.RO

Ciolan afumat cu cartofi noi

Ultima data cand am pregatit ciolan afumat cu fasole, am taiat o bucata din el si azi am pregatit acest deliciu.

Ciolan afumat cu cartofi noi
Prajitura pufoasa cu fructe
Gustos.RO

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Mancare de urzici cu mamaliga
ReteteCulinare.RO

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga