Sari la conținut

Poză

Paine cu ferment natural de stafide


35 răspunsuri la acest topic

#1 Daneza13

Daneza13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2213 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Montreal

Postat 16 May 2007 - 07:09 PM

Reteta asta am vrut s-o incerc de cand am vazut pozele cu borcane din albumul tipei asteia, care dupa nume am crezut ca-i japoneza, dar nu e... Asa ca i-am cerut ajutorul lui CristinaK - mii de pupic.gif, care mi-a trimis o alta reteta (am incercat doar jumatate din cantitate) gasita pe un site japonez.

Mai intai se prepara fermentul de baza:
250 g stafide mici (fara zahar sau ulei)
500 g apa
15 g miere
Se pun toate intr-un borcan si se amesteca. Borcanul se acopera cu o folie de plastic care se inteapa in cateva locuri. Se lasa 72 de ore la temp. de 27-30 C (se amesteca o data pe zi).

Asa arata dupa 24 ore:
[attachmentid=101511]

Dupa 48 ore:
[attachmentid=101512]

Dupa cele 72 de ore stafidele se ridica la suprafata
[attachmentid=101513]

iar zeama are culoarea maroniu-deschis si aroma dulce. Zeama se scurge si se va folosi la "samanta de drojdie". Este necesara doar jumatate din cantitate, restul se poate pastra 4-5 zile la frigider, si o folosim din nou pentru alta paine.
[attachmentid=101515]

Imagini atașate

  • ferment_24_ore.jpg
  • ferment_48_ore.jpg
  • ferment_72_ore.jpg
  • apa_ferment.jpg

A life spent making mistakes is not only more honourable but more useful than a life spent doing nothing. - George Bernard Shaw

Aventuri Culinare

#2 Daneza13

Daneza13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2213 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Montreal

Postat 16 May 2007 - 07:21 PM

"Samanta de drojdie"(asa se cheama acolo chiar daca n-are pic de drojdie) - faza I:
170 g ferment de baza (zeama rezultata)
250 g faina (all purpose am folosit eu, pe siteul japonez era specificat faina pentru paine frantuzeasca)
5 g esenta de malt (n-am avut asa ca n-am pus, si iese foarte bine si fara)
Faina se amesteca cu esenta de malt (in cazul in care se foloseste) si fermentul. Se mixeaza la viteza mica 5 min. si 1 min. la viteza medie. Aluatul se aduna intr-o bila si se lasa la crescut pentru 16 ore la temp. 20-25 C.
[attachmentid=101528]

Bolul de inox in care am pus bila de aluat am invelit-o asa (de fiecare data)
[attachmentid=101529]

Dupa 16 ore aluatul si-a dublat volumul.
[attachmentid=101530]

Imagini atașate

  • dr.f.I_2.jpg
  • dr.f.I_1.jpg
  • dr.f.I_3.jpg

A life spent making mistakes is not only more honourable but more useful than a life spent doing nothing. - George Bernard Shaw

Aventuri Culinare

#3 Daneza13

Daneza13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2213 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Montreal

Postat 16 May 2007 - 07:27 PM

"Samanta de drojdie" - faza II:
250 g faina (all purpose)
400 g samanta de drojdie faza I (adica ce-a rezultat mai devreme)
150 g apa
5 g sare
5 g esenta de malt (optional)
Se amesteca toate.
[attachmentid=101531]

Se mixeaza la viteza mica 5 min. si 1 min. la viteza medie. Aluatul se aduna intr-o bila si se lasa la crescut pt. 10 ore la temp. de 20-25 C. Obs.: am schimbat bolul in care am lasat la dospit cu unul mai mare (la faza asta era bolul de la KA), nu de alta dar aluatul creste ca nebunu si sa nu dea pe afara. wink.gif
[attachmentid=101532]

Dupa 10 ore aluatul si-a triplat volumul.
[attachmentid=101534]

Imagini atașate

  • dr.f.II_1.jpg
  • dr.f.II_2.jpg
  • dr.f.II_3.jpg

A life spent making mistakes is not only more honourable but more useful than a life spent doing nothing. - George Bernard Shaw

Aventuri Culinare

#4 Daneza13

Daneza13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2213 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Montreal

Postat 16 May 2007 - 07:33 PM

"Samanta de drojdie" - faza III:
250 g faina (all purpose)
400 g samanta de drojdie faza II
150 ml apa
5 g sare
Se amesteca toate. Se mixeaza la viteza mica 5 min. si 1 min. la viteza medie. Aluatul se aduna intr-o bila si se lasa la crescut pt. 16 ore la temp. de 20-25 C. Am schimbat iarasi bolul, si l-am folosit pe cel mai mare din dotare. laugh.gif
[attachmentid=101538]

Dupa 16 ore aluatul si-a triplat volumul.
Pentru paine se poate folosi si samanta de drojdie-faza II, dar pentru o putere mare de crestere a aluatului si pentru aroma se recomanda samanta de drojdie-faza III.
[attachmentid=101540]

Imagini atașate

  • dr.f.III_1.jpg
  • dr.f.III_2.jpg

Editat de Daneza13, 16 May 2007 - 07:34 PM.

A life spent making mistakes is not only more honourable but more useful than a life spent doing nothing. - George Bernard Shaw

Aventuri Culinare

#5 Daneza13

Daneza13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2213 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Montreal

Postat 16 May 2007 - 07:44 PM

Si pentru ca la faza III am folosit doar jumatate din faza II (na, ca v-am ametit de tot tongue.gif ), m-am apucat sa fac niste cornuri din ce mi-a ramas de la faza II. (in timpul asta dospea faza III)

Cornuri cu sunca si cascaval
400 g samanta de drojdie faza II
300 g faina (all purpose)
150 g apa
5 g sare
2 lingurite susan negru (am pus eu, fiecare folosi ce doreste, sau le poate omite)
in plus:
8 feliute de sunca
8 felii de cascaval (am avut cheddar feliat)
Se amesteca ingredientele pentru aluat pana rezulta:
[attachmentid=101549]

L-am lasat la dospit, si-n timpul asta mi-am vazut de altele.
[attachmentid=101552]

Apoi l-am intins o foaie rotunda, nu foarte subtire si l-am taiat in 8, asa:
[attachmentid=101553]

Am luat fiecare bucata de aluat, am alungit-o usor, si-am pus o felie de cascaval:
[attachmentid=101554]

Apoi una de sunca:
[attachmentid=101555]

Imagini atașate

  • cornuri_f.II_1.jpg
  • cornuri_f.II_2.jpg
  • cornuri_f.II_3.jpg
  • cornuri_f.II_4.jpg
  • cornuri_f.II_5.jpg

A life spent making mistakes is not only more honourable but more useful than a life spent doing nothing. - George Bernard Shaw

Aventuri Culinare

#6 Daneza13

Daneza13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2213 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Montreal

Postat 16 May 2007 - 07:48 PM

Le-am rulat
[attachmentid=101556]

Apoi cu un cutit bine ascutit, le-am taiat pe jumatate
[attachmentid=101557]

Si le-am pus cu taietura in jos, in tava pe foaia de silicon (cine n-are foloseste hartie de copt)
[attachmentid=101558]

[attachmentid=101559]

Imagini atașate

  • cornuri_f.II_8.jpg
  • cornuri_f.II_7.jpg
  • cornuri_f.II_6.jpg
  • cornuri_f.II_9.jpg

A life spent making mistakes is not only more honourable but more useful than a life spent doing nothing. - George Bernard Shaw

Aventuri Culinare

#7 Daneza13

Daneza13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2213 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Montreal

Postat 16 May 2007 - 07:55 PM

Le-am lasat o idee sa-si revina din ameteala, pana s-a incins cuptorul...le-am uns cu ou si le-am dat la cutor pentru 20-25 min. la 180-190 C.
[attachmentid=101560]

[attachmentid=101561]

[attachmentid=101562]

Imagini atașate

  • cornuri_f.II_10.jpg
  • cornuri_f.II_11.jpg
  • cornuri_f.II_14.jpg

A life spent making mistakes is not only more honourable but more useful than a life spent doing nothing. - George Bernard Shaw

Aventuri Culinare

#8 iulia nicoleta

iulia nicoleta

    Big Chef

  • Membri
  • 812 posturi
  • Gender:Female

Postat 16 May 2007 - 07:56 PM

am ramas salivand asteptand rezultatul final rolleyes.gif

#9 Cristina

Cristina

    Master of disaster

  • Membri
  • 3128 posturi
  • Gender:Female

Postat 16 May 2007 - 07:57 PM

Minunate, la gust cred ca sint criminale pupic.gif

Editat de Cristina, 16 May 2007 - 07:58 PM.


#10 Daneza13

Daneza13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2213 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Montreal

Postat 16 May 2007 - 07:58 PM

Inca doua, ca tare-mi plac cum arata tongue.gif
[attachmentid=101563]

[attachmentid=101564]

Si sectiunea...mai bine zis muscatura laugh.gif
[attachmentid=101566]

Imagini atașate

  • cornuri_f.II_12.jpg
  • cornuri_f.II_13.jpg
  • cornuri_f.II_15.jpg

A life spent making mistakes is not only more honourable but more useful than a life spent doing nothing. - George Bernard Shaw

Aventuri Culinare

#11 Khali

Khali

    Big Chef

  • Membri
  • 651 posturi
  • Location:Penduland intre lumi

Postat 16 May 2007 - 08:03 PM

woooooooooooooooooooooooooooooowwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww
incrdibil, incredibil ohmy.gif eusa_drool.gif

#12 Daneza13

Daneza13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2213 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Montreal

Postat 16 May 2007 - 08:06 PM

Buunnnn, si acum sa ne intoarcem la oile noastre...adica la paine, ca doar n-ati uitat...faza III era la dospit.
Dupa ce-a dospit (am pus poza mai sus), punem de paine:
800 g samanta de drojdie faza III
600 g faina (eu am pus 300 all purpose si 300 whole wheat)
300 g apa
10 g sare
Se amesteca iar toate pana devine un aluat elastic.
[attachmentid=101568]

Am lasat-o la dospit vreo 2 ore cred (intre timp am plecat cu Mara in parc)
[attachmentid=101569]

Imagini atașate

  • dr.f.III_3.jpg
  • dr.f.III_4.jpg

A life spent making mistakes is not only more honourable but more useful than a life spent doing nothing. - George Bernard Shaw

Aventuri Culinare

#13 MAYA

MAYA

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 16 May 2007 - 08:06 PM

Foarteeeee,foartee misto,si de bune sînt 100 % ca-s mortale smile.gif
Merci,Dana smile.gif
Maya's World .

#14 Daneza13

Daneza13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2213 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Montreal

Postat 16 May 2007 - 08:15 PM

Am impartit aluatul in trei, din doua parti am facut paine (obisnuita, nimic spectaculos). A treia parte am facut-o chifle. Aluatul (o treime) cantarit in bilute de cca.60 g. Fiecare biluta am intins-o asa:
[attachmentid=101570]

am pliat in 3
[attachmentid=101571]

intors 90 grade, si intins din nou
[attachmentid=101572]

apoi cu un taietor de pizza, sau un cutter pentru saratele facem mai multe taieturi, avand grija sa lasam 5 mm marginile netaiate.
[attachmentid=101573]

Se unge suprafata usor cu unt topit (ca sa nu se lipeasca fasiile intre ele), apoi apucam de capete si rasucim in sens opus.
[attachmentid=101574]

Apoi varam capetele dedesubt si le pune in tava pe hartie de copt. Chestia asta mi-a placut tare mult, am vazut-o la asiatice facute dintr-un alt aluat,iar la final se coceau la aburi si erau mancate ca si garnitura. O sa le incerc neaparat si din aluat de cozonac, cred ca arata super.
[attachmentid=101575]

Imagini atașate

  • chifle_f.III_1.jpg
  • chifle_f.III_2.jpg
  • chifle_f.III_3.jpg
  • chifle_f.III_4.jpg
  • chifle_f.III_5.jpg
  • chifle_f.III_6.jpg

A life spent making mistakes is not only more honourable but more useful than a life spent doing nothing. - George Bernard Shaw

Aventuri Culinare

#15 Daneza13

Daneza13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2213 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Montreal

Postat 16 May 2007 - 08:41 PM

Am incercat si 2 omuleti care aratau asa inainte de copt
[attachmentid=101576]

Le-am lasat putin in tava sa mai creasca pana s-a incins cuptorul, apoi le-am uns cu ou batut si le-am pus la copt la 180 C pentru 30-35 min. - painea, si chiflele 20-25 min.
[attachmentid=101577]

[attachmentid=101578]

La omuleti n-am poza, ca le-au alunecat nasul si obrajii pe post de barba, in timpul coptului. icon_rotf.gif Daca face cineva vreodata si le ramana nasul la loc, sa-mi spuna si mie cum a reusit laugh.gif

Imagini atașate

  • omulet.jpg
  • paine_chifle_1.jpg
  • paine_chifle_2.jpg

A life spent making mistakes is not only more honourable but more useful than a life spent doing nothing. - George Bernard Shaw

Aventuri Culinare

#16 Daneza13

Daneza13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2213 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Montreal

Postat 16 May 2007 - 08:45 PM

Fermentul de baza se poate faca nu numai din stafide, ci si din capsuni, mandarine, prune, rosii, cartofi etc.

Nu stiu daca se va incumeta sa faca painea asta, dar eu am postat-o aici, sa fie laugh.gif . Si daca doriti, reteta de ferment din capsuni sau mandarine, da-ti de stire. Succes cui se apuca ! Eu una am de gand s-o mai fac, pentru ca vreau s-o imbunatatesc si cu oua, lapte in loc de apa (la ultimele ingrediente, cele pentru paine). biggrin.gif
A life spent making mistakes is not only more honourable but more useful than a life spent doing nothing. - George Bernard Shaw

Aventuri Culinare

#17 Khali

Khali

    Big Chef

  • Membri
  • 651 posturi
  • Location:Penduland intre lumi

Postat 16 May 2007 - 08:47 PM

arata bestial!
Dar la gust care e diferenta? Ca numai tu ne poti zice...care e diferenta fata de cea cu drojdie?

#18 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 16 May 2007 - 10:15 PM

Faine piinicile, cel mai mult si mai mult imi plac alea rasucite, sunt splendide.
Eu taman ieri am aruncat drojdia naturala care era moarta de citeva saptamini, am omorit-o a doua oara ca m-am plictisit de o tot gidilat si improspatat rolleyes.gif oricum daca ma apuca dorul am 2 bucati in congelator.


#19 aliza

aliza

    Master of disaster

  • Membri
  • 5250 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bz-Vn
  • Interests:Calatorii, gatitul, muzica, cititul, fotografia

Postat 16 May 2007 - 10:54 PM

Mamaaaaaaaaa Daneza ce de minunatii blink.gif
SUPER
Eu nu stiu daca as avea rabdare atata timp sa fac aceste minunatii. biggrin.gif

#20 r_12323

r_12323

    Master of disaster

  • Membri
  • 1896 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Saitama-Japonia (Focsani)

Postat 17 May 2007 - 03:13 AM

(Daneza13 @ May 17 2007, 03:41 AM)
...Daca face cineva vreodata si le ramana nasul la loc, sa-mi spuna si mie cum a reusit laugh.gif


Nu vorbesc din experienta icon_redface.gif ... am vazut mai demult la o reteta asemenatoare... inainte de a pune "nasul" se ungea cu putina apa suprafata (de la cealalta bucata de aluat) unde acesta urma sa fie lipit...

Dana, imi plac mult cum ti-au iesit cele impletite rolleyes.gif

La painea "obisnuita" cum ti-a iesit coaja... nu e groasa si crocanta unsure.gif



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi