Sari la conținut

Poză

Paine fara framintari in 2 ore!


730 răspunsuri la acest topic

#1 IULIA13

IULIA13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2092 posturi
  • Gender:Female
  • Location:pe malul marii...

Postat 31 October 2008 - 01:35 AM

Pentru Carmiris si alti curiosi mai "nerabdatori":
Tot cautind pe internet, am descoperit o alta medoda de piine fara "framintari" ( tongue.gif ), care seamana destul de mult cu reteta asta minunata de piine pe care nu ne mai saturam s-o facem, dar care are o diferenta majora fata de metoda de baza: TIMPUL!
Am testat-o de 2 ori, si pot spune ca e foarte buna!
Ingrediente:
750 grs de faina, 2 lingurite de drojdie uscata,
2 lingurite sare, 500 ml apa, 100 ml lapte,
1 lingura de miere (sau zahar)

Etapele in imagini le gasiti la pagina 2 final-3.

Amestecati laptele, apa si mierea, si incalziti-le putin (micro unde sau un minut pe aragaz).
Intr-un castron amestecati faina, drojdia si sarea. Adaugati lichidele caldute si amestecati rapid, pina se face ca o pasta lipicioasa (consistenta e la fel ca pentru piinea artizanala clasica la faza de amestec); Nu trebuie framintat!
Aruncati putintica faina pe deasupra si acoperiti cu folie de plastic. Se lasa la crescut 2 ore!!! rolleyes.gif
Se incalzeste cuptorul la 240°C si se pune un vas cu apa pe fundul cuptorului.
Se rastoarna coca pe masa data cu faina si se da forma unei piini (sau mai multe piinici mici).
Cum coca e destul de moale, e mai indicat coptul intr-o forma (eu am utilizat aceeasi ca si ptr piinea artizanala metoda clasica). Si am pus si capacul la a doua incercare, caci la prima mi s-a parut ca a cam durat pina sa inceapa piinea sa prinda culoare, cum imi place mie!
Daca faceti piinici mai mici, le puteti pune pe hirtie de copt.
In reteta se spunea sa se lase 20 minute. Eu am lasat-o mai mult, vreo 35 minute, apoi am scos-o din forma si am mai lasat-o in cuptor pe grila inca vreo 15.
E foarte buna, seama la gust cu piinea metoda clasica, dar e mult mai rapida de facut. Asta e principalul avantaj.
Sincera sa fiu, n-as putea spune care e mai buna. O sa mai testez si o metoda si alta, poate reusesc sa decid!
Sper ca printre toti expertii si toate expertele in piine de pe acest forum s-o mai incerce citiva, si sa-si dea cu parerea, abia astept sa aud si alte comentarii!
In orice caz, pentru cei care nu au rabdare sa lase 14 ore piinea artizanala la dospit, cred ca este o alternativa! wink.gif
Pozele sint de la prima incercare, cind mi s-a parut ca dura prea mult coloratul. Textura era excelenta, si mirosea de-ti lua nasul, abia am rezistat sa o las sa se raceasca inainte s-o tai! icon_bounce.gif
La a doua nu am poze, uitasem aparatul la niste prieteni, dar pot sa va spun ca am utilizat capacul la copt, si era rumena si frumos "pleznita", o mindrete de piine! Dar mincata deja pina la revenirea aparatului! biggrin.gif
Dar am poze la a treia!
Va doresc pofta buna si o piine de vis!

Miniaturi atașate

  • IMGP2685.JPG
  • IMGP2687.JPG
  • IMGP2741.JPG
  • IMGP2783.JPG

Editat de iulia13, 07 February 2009 - 02:10 AM.


#2 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 31 October 2008 - 08:43 AM

CITAT(iulia13 @ Oct 31 2008, 12:35 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Pentru Carmiris si alti curiosi mai "nerabdatori":

Sa fie apa calda si mierea un ajutor asa puternic care elimina toate orele alea? Ca vad ca proportia faina/drojdie e cam aceeasi. Eu o incerc dar de copt o coc ca pe artizanala in oala fierbinte si apoi revin, mersi smile.gif

#3 Mudjahista

Mudjahista

    Master of disaster

  • Membri
  • 2179 posturi
  • Gender:Female

Postat 31 October 2008 - 10:28 AM

CITAT(iulia13 @ Oct 31 2008, 02:35 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Pentru Carmiris si alti curiosi mai "nerabdatori":
[...][/...]
Va doresc pofta buna si o piine de vis!

Ma duc s-o fac, revin mai spre seara. Multumesc ptr. reteta Iulia13 floare.gif.
MUDJ@HISTA

#4 IULIA13

IULIA13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2092 posturi
  • Gender:Female
  • Location:pe malul marii...

Postat 31 October 2008 - 02:20 PM

Nu stiu daca proportia de drojdie e echivalenta, eu as zice ca nu prea. In reteta clasica, ptr 450 gr. faina e un sfert de lingurita de drojdie, daca dublam, la 900 gr. se pune o jumatate de lingurita, deci foarte putina.
Probabil ca timpul lung e necesar ptr ca drojdia sa-si faca singura "de mincare" (bacteriile de fermentatie) utilizind glutenul din faina. La metoda asta mai rapida, la 750 gr. de faina se pun 2 lingurite de drojdie, ar veni deci mai mult de 4 ori. Miere sau zaharul accelereaza producerea bacteriilor de fermentatie si lichidele caldute amplifica mult fenomenul.
Cred ca asta ar fi secretul. huh.gif E numai o parere, caci secretele fermentatiei sint multe, si si faina, si drojdia si temperatura, si multi alti parametri pot avea o influenta asupra calitatii piinii.
Oricum, eu mai incerc in fel si chip, ma pasioneaza piinea asta in mod special! smile.gif
Si astept cu nerabdare rezultatele voastre, si mai ales verdictele! rolleyes.gif
O zi buna la toate si la toti!

#5 Mudjahista

Mudjahista

    Master of disaster

  • Membri
  • 2179 posturi
  • Gender:Female

Postat 31 October 2008 - 09:45 PM

CITAT(iulia13 @ Oct 31 2008, 03:20 PM) <{POST_SNAPBACK}>
[...][/...]
Si astept cu nerabdare rezultatele voastre, si mai ales verdictele! rolleyes.gif
O zi buna la toate si la toti!

Iulia, nici nu ti-am zis bun venit, scuze.....da-mi voie sa-ti spun acum - ce bine ca ai venit!!! hello2.gif Am facut painea dupa reteta ta. A iesit o bunatate de paine, o paine de vis asa cum ai zis tu, asa am s-o fac de-acum incolo. Mii de multumiri Iulia.floare.gif floare.gif
N-am avut rabdare s-o las sa se raceasca, aici inca era calda2.2.JPG
mai de-aproape:2.3.JPG
MUDJ@HISTA

#6 IULIA13

IULIA13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2092 posturi
  • Gender:Female
  • Location:pe malul marii...

Postat 01 November 2008 - 12:12 AM

uuufff!
Super Mudjahista!
Pina acum tot astepam sa vad daca ai facut-o si mai ales daca ti-a iesit!
Nici nu stii cit ma bucur ca ai reusit-o si mai ales cit de frumoasa e! icon_bounce.gif icon_bounce.gif icon_bounce.gif
Nu stiu daca ai facut si tu ca mine, adica daca i-ai pus capac, si daca ai lasat-o putin mai mult, dar e nemaipomenit de frumoasa!
Cum v-am spus, eu la a doua piine facuta dupa metoda asta am pus capac si am lasat-o sa se bronzeze ceva mai mult!
Inca o data felicitari, si multumesc pentru urarile de bine venit, si bine v-am gasit!
Cu drag, si cu multa bucurie! floare.gif

#7 IULIA13

IULIA13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2092 posturi
  • Gender:Female
  • Location:pe malul marii...

Postat 01 November 2008 - 12:45 AM

Acum astept cu nerabdare si rezultatul lui Adriana Nicoleta! unsure.gif

#8 Carmen L

Carmen L

    Master of disaster

  • Membri
  • 2371 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 01 November 2008 - 01:03 AM

iulia13 bine ai venit!

Mudjahista ce paine super , saptamana viitoare o fac si eu, sunt curioasa
cum iese.
Merci de reteta iulia.
IPB Image

#9 Mudjahista

Mudjahista

    Master of disaster

  • Membri
  • 2179 posturi
  • Gender:Female

Postat 01 November 2008 - 01:22 AM

CITAT(iulia13 @ Nov 1 2008, 01:12 AM) <{POST_SNAPBACK}>
uuufff!
Super Mudjahista!
Pina acum tot astepam sa vad daca ai facut-o si mai ales daca ti-a iesit!
Nici nu stii cit ma bucur ca ai reusit-o si mai ales cit de frumoasa e! icon_bounce.gif icon_bounce.gif icon_bounce.gif
Nu stiu daca ai facut si tu ca mine, adica daca i-ai pus capac, si daca ai lasat-o putin mai mult, dar e nemaipomenit de frumoasa!
Cum v-am spus, eu la a doua piine facuta dupa metoda asta am pus capac si am lasat-o sa se bronzeze ceva mai mult!
Inca o data felicitari, si multumesc pentru urarile de bine venit, si bine v-am gasit!
Cu drag, si cu multa bucurie! floare.gif

Multumesc ptr. aprecieri. pupic.gif.
Am facut exact ca si tine, i-am pus capac si-am lasat-o la copt vreo 35 de minute, apoi fara capac vreo 15 de minute si la urma maxim 10 minute pe grilajul cuptorului. Deci cu 10 minute am lasat-o mai mult decat tine. Aa da, si-am copt-o la 270°C.
Este pufoasa, deloc umed miezul, gustoasa, nu se simte mirosul drojdiei nici cand e calda, este perfecta!8_8_10.gif Iulia, inca o data mii de multumiri ptr. reteta asta minunata!slider_thankyou.gif

Cateva poze din timpul realizarii
11.jpg

12.jpg

Editat de Mudjahista, 01 November 2008 - 01:38 AM.

MUDJ@HISTA

#10 Mudjahista

Mudjahista

    Master of disaster

  • Membri
  • 2179 posturi
  • Gender:Female

Postat 01 November 2008 - 01:25 AM

CITAT(Carmen L @ Nov 1 2008, 02:03 AM) <{POST_SNAPBACK}>
iulia13 bine ai venit!

Mudjahista ce paine super , saptamana viitoare o fac si eu, sunt curioasa
cum iese.
Merci de reteta iulia.

Chiar ca e super, datorita Iuliei floare.gif.
Iti multumesc si tie Carmen pupic.gif.

MUDJ@HISTA

#11 IULIA13

IULIA13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2092 posturi
  • Gender:Female
  • Location:pe malul marii...

Postat 01 November 2008 - 01:26 AM

Multumesc ptr urarea de bun venit Carmen, si abia astept sa incerci si tu varianta accelerata de piine artizanala ca sa ne spui parerea ta!
Si mii de multumiri Apascaritei Maria, caci de la ea am aflat noi de piinea asta!
Iar varianta accelerata (caci nu stiu cum sa-i spun altfel biggrin.gif ) e o combinatie pe care am facut-o eu intre metoda clasica si una ptr piinici mici, pe care am citit-o pe un site francez, iar cel care a pus-o o stia de la o suedeza!!! huh.gif huh.gif huh.gif
icon_pale.gif



#12 Mudjahista

Mudjahista

    Master of disaster

  • Membri
  • 2179 posturi
  • Gender:Female

Postat 01 November 2008 - 01:32 AM

CITAT(iulia13 @ Nov 1 2008, 02:26 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Multumesc ptr urarea de bun venit Carmen, si abia astept sa incerci si tu varianta accelerata de piine artizanala ca sa ne spui parerea ta!
Si mii de multumiri Apascaritei Maria, caci de la ea am aflat noi de piinea asta!
Iar varianta accelerata (caci nu stiu cum sa-i spun altfel biggrin.gif ) e o combinatie pe care am facut-o eu intre metoda clasica si una ptr piinici mici, pe care am citit-o pe un site francez, iar cel care a pus-o o stia de la o suedeza!!! huh.gif huh.gif huh.gif
icon_pale.gif

Poate ar fi mai bine sa ceri unui admin sa fie mutata reteta ta separat, deschis un nou topic...ca sa nu se piarda printre pagini, ca ar fi pacat.
MUDJ@HISTA

#13 IULIA13

IULIA13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2092 posturi
  • Gender:Female
  • Location:pe malul marii...

Postat 01 November 2008 - 01:39 AM

Cu mare, mare placere! wav.gif
Asa ma bucur de bucuria ta, caci stiu cum faceam eu prin casa redblob.gif cind am facut-o prima data, si vorbesc de metoda clasica!
Era sa explodez de cita mindrie aveam fata de propria mea persoana! Parca eu o inventasem!
Iar la incercarea cu varianta accelerata, asa emotii am avut (caci era totusi o diferenta enorma fata de ce facusem deja, si mai si modificasem eu de la mine idea.gif ) ca m-am copt linga cuptor pina am vazut-o ca se umfla! icon_colors.gif
Asa ca acum ma gindesc la tine si intr-un fel iti impartasesc bucuria!
floare.gif floare.gif floare.gif


#14 IULIA13

IULIA13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2092 posturi
  • Gender:Female
  • Location:pe malul marii...

Postat 01 November 2008 - 02:03 AM

Iata o paine care are multe asemanari cu painea artizanala lansata de Apascaritei Maria, dar care are o diferenta majora fata de metoda de baza: TIMPUL!
Am testat-o de 2 ori, si pot spune ca e foarte buna!
Ingrediente:
750 grs de faina, 2 lingurite de drojdie uscata,
2 lingurite sare, 500 ml apa, 100 ml lapte,
1 lingura de miere (sau zahar)

Amestecati laptele apa si mierea, si incalziti-le putin (micro unde sau un minut pe aragaz).
Intr-un castron amestecati faina, drojdia si sarea. Adaugati lichidele caldute si amestecati rapid, pina se face ca o pasta lipicioasa (consistenta e la fel ca pentru piinea artizanala clasica la faza de amestec); Nu trebuie framintat!
Aruncati putintica faina pe deasupra si acoperiti cu folie de plastic. Se lasa la crescut 2 ore!!!
Se incalzeste cuptorul la 240°C si se pune un vas cu apa pe fundul cuptorului.
Se rastoarna coca pe masa data cu faina si se da forma unei piini (sau mai multe piinici mici).
Cum coca e destul de moale, e mai indicat coptul intr-o forma (eu am utilizat aceeasi ca si ptr piinea artizanala metoda clasica). Si am pus si capacul la a doua incercare, caci la prima mi s-a parut ca a cam durat pina sa inceapa piinea sa prinda culoare, cum imi place mie!
Daca faceti piinici mai mici, le puteti pune pe hirtie de copt.
In reteta se spunea sa se lase 20 minute. Eu am lasat-o mai mult, vreo 35 minute, apoi am scos-o din forma si am mai lasat-o in cuptor pe grila inca vreo 15.
E foarte buna, seama la gust cu piinea artizanala metoda clasica, dar e mult mai rapida de facut. Asta e principalul avantaj.
Sincera sa fiu, n-as putea spune care e mai buna. O sa mai testez si o metoda si alta, poate reusesc sa decid!
Sper ca printre toti expertii si toate expertele in piine de pe acest forum s-o mai incerce citiva, si sa-si dea cu parerea, abia astept sa aud si alte comentarii!
In orice caz, pentru cei care nu au rabdare sa lase 14 ore piinea artizanala la dospit, cred ca este o alternativa!
Pozele sint de la prima incercare, cind mi s-a parut ca dura prea mult coloratul. Textura era excelenta, si mirosea de-ti lua nasul, abia am rezistat sa o las sa se raceasca inainte s-o tai!
La a doua nu am poze, uitasem aparatul la niste prieteni, dar pot sa va spun ca am utilizat capacul la copt, si era rumena si frumos "pleznita", o mindrete de piine! Dar mincata deja pina la revenirea aparatului!

Va doresc pofta buna si o piine de vis!



Poze Micsorate Atasate
Imagine micsorata 7%

682 x 511 (103.45k)


Imagine micsorata 7%

682 x 511 (107.78k)




#15 IULIA13

IULIA13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2092 posturi
  • Gender:Female
  • Location:pe malul marii...

Postat 01 November 2008 - 02:11 AM

Mersi ptr idee Mudjahista! Ai dreptate, nu toata lumea citeste tot (eu mi-am descoperit o pasiune ptr paine, decind cu culinarul!!!, asa ca devorez toate mesajele si experientele celorlalti).
Si uite, te-am ascultat si am creat un topic nou aici http://www.culinar.r...ntari-in-2-ore/
Asa ca, daca vrei sa lipesti pe aici minunatele tale poze, pina o fac si eu din nou mai bronzata si mai pleznita, (cum imi iesise a doua cind n-am avut apartaul), ar fi bine, ca pozele astea dau o pofta... tongue.gif
Multumesc ptr idee, sper fie multi bucurosi ca tine!
floare.gif floare.gif floare.gif

#16 IULIA13

IULIA13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2092 posturi
  • Gender:Female
  • Location:pe malul marii...

Postat 01 November 2008 - 02:16 AM

Uitasem pozele!
Asta e prima, cea facuta fara capac, cum v-am spus, e cam blonduta dupa gustul meu!
Edit: pozele sint cele de la inceput!
Postarile s-au incrucisat caci topicul a fost transferat!

Editat de iulia13, 07 February 2009 - 02:15 AM.


#17 Bunny

Bunny

    Sancho Panda

  • Membri
  • 1956 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Wonderland

Postat 01 November 2008 - 07:58 AM

iulia, fara doar si poate o voi incerca si in aceasta varianta! Multumesc frumos pentru reteta pupic.gif

#18 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 01 November 2008 - 04:11 PM

Iulia, sa mut toate mesajele de aici la topicul nou pe care l-ai creat la Reteta preferata?
Eu o fac in seara asta smile.gif

#19 IULIA13

IULIA13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2092 posturi
  • Gender:Female
  • Location:pe malul marii...

Postat 01 November 2008 - 06:06 PM

CITAT(Adriana Nicoleta @ Nov 1 2008, 05:11 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Iulia, sa mut toate mesajele de aici la topicul nou pe care l-ai creat la Reteta preferata?
Eu o fac in seara asta smile.gif

Draga Adriana, nu stiu ce sa spun... In primul rind cred ca m-am incurcat, vroiam sa creez topicul tot la "retete in imagini", caci painile astea sint atit de splendide incit te zapacesc la cap cind le vezi in poze! A fost si cazul meu! tongue.gif Acum nu stiu cum sa fac sa-l transfer de la "reteta preferat" la "retete in imagini". huh.gif
Am creat topicul ptr ca m-am gindit la ce a spus Mudjahista, sa nu se piarda printre atitea pagini.
Cred ca o sa te las sa decizi cum e mai bine, tu esti experta in domeniul acestui forum, si sigur va fi bine. smile.gif
De fapt, eu astept cu nerabdare sa o testezi si tu, si sa ne spui si parerea ta!
Iti tin pumnii si-ti multumesc ptr acest forum!


#20 Mudjahista

Mudjahista

    Master of disaster

  • Membri
  • 2179 posturi
  • Gender:Female

Postat 01 November 2008 - 06:29 PM

CITAT(iulia13 @ Nov 1 2008, 03:11 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Mersi ptr idee Mudjahista! Ai dreptate, nu toata lumea citeste tot (eu mi-am descoperit o pasiune ptr paine, decind cu culinarul!!!, asa ca devorez toate mesajele si experientele celorlalti).
Si uite, te-am ascultat si am creat un topic nou aici http://www.culinar.r...ntari-in-2-ore/
Asa ca, daca vrei sa lipesti pe aici minunatele tale poze, pina o fac si eu din nou mai bronzata si mai pleznita, (cum imi iesise a doua cind n-am avut apartaul), ar fi bine, ca pozele astea dau o pofta... tongue.gif
Multumesc ptr idee, sper fie multi bucurosi ca tine!
floare.gif floare.gif floare.gif

Iulia, bineinteles ca am sa lipesc in topicul tau (oriunde ar fi, aici la imagini sau la retete preferate) pozele mele de la painea de ieri si de la urmatoarele.
Eu iti multumesc Iulia draga, mult de tot. icon_love.gif.

P.S. Si mie mi-ar fi placut sa vad reteta la imagini, acum voi decideti. smile.gif.

MUDJ@HISTA



Răspunde la acest topic



  


9 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 9 vizitatori, 0 utilizatori anonimi