Sari la conținut

Poză

FOUGASSE CU MASLINE de Louisaa, reteta a participat la Concursul septembrie 2009


1 răspunsuri la acest topic

#1 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 18 September 2009 - 02:37 PM

35. FOUGASSE CU MASLINE de Louisaa
CITAT(Louisaa @ Sep 18 2009, 02:02 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Doua zile nu am avut net si iaca ce bunatati au aparut pe aici !
Fetele sunteti maiastre, iar concursul asta v-a pus pe toate la treaba.Inclusiv pe mine laugh.gif
Cand am fost in concediu la mare am gasit la piscina o revista in daneza blink.gif de acolo mi-a venit inspiratia pentru painica ce am sa o prezint.M-am chinuit si am tradus-o cu un programel gasit prin intermediul lui google stie tot. Dar painica din concurs nu e facuta dupa acea reteta.

Deci:

Fougasse cu masline

Am sa va prezint o painica, care pe mine m-a cucerit. Este foarte aspectuasa si este potrivita pentru o masa festiva, asa cum era dealtfel, in sudul Frantei, unul din felurile traditionale servite in seara de Ajun al Craciunului. In zilele noastre fougasse se consuma tot timpul anului.
Fougasse, fougace sau fouasse este o paine plata modelata in forma de frunza, emblematica pentru tinutul Provence, uneori îmbunătăţită cu masline, anşoa, cu lamaie si rozmarin, cu tapenade (o pasta din masline, capere, anşoa, muştar, busuioc si patrunjel), cu Roquefort si nuci,cu ceapa si bacon si/sau alte ingrediente. Aluatul este folosit si pentru varianta franceza de calzone in care se poate pune branza si fasiute de bacon.
Fougasse a fost folosita pentru a testa temperatura din cuptorul cu lemne sau momentul oportun din punct de vedere al temperaturii cand poate fi coapta painea obisnuita. Ea se se cocea pe vatra dupa ce toata cenusa era inlaturata, dar vatra era prea fierbinte pentru a coace pe ea o paine normala. Aceasta paine era de asemenea gustarea de dimineaţă pentru ucenicii brutari.
In bucataria franceza fougasse este o paine asociata tipic cu Sudul Frantei dar o gasim cu diverse variante si in alte regiuni, orase, sate. De exemplu in regiunea Aubrac in Aveyron si Lozére. In Regiunea Rouerge se pastreaza denumirea de fouace pentru painea fougasse din Regiunea Aubrac. In Grasse intalnim denumirea de "fougassette" pentru o paine putin mai mica si aromata cu apa din flori de portocale.
In familiile din Franta fiecare are propria sa reteta!
Majoritatea retetelor sunt sarate dar exista deasemenea si retete dulci.
În Roma antică, Focacius Panis era o pâine plata coapta în cenuşa din vatră. Aceasta s-a diversificat in "focaccia" in bucataria italiana, "hogaza" în Spania, "fugassa" în Ligurici, "pogaca" în Balcani ", fougasse", în Provence şi "fouaisse", "fouace", în Rouerge sau "foisse", în Burgundia.

Ingrediente:

210 ml apa calduta
1 lingura ulei de masline extrvirgin, plus extra pentru decorare
350 gr faina alba fara inalbitori
1 lingurita sare
1 lingurita zahar
1 lingurita drojdie uscata (eu am pus un pachetel de 7 gr)
50 gr masline negre taiate marunt



Se desface drojdia cu zaharul si apa



Se toaca marunt maslinele



Se pune intr-un castron faina amestecata cu sarea si in centru drojdia, uleiul si apa.Se framanta un aluat.Eu l-am facut la robot.




Se scoate pe o planseta infainata si se adauga maslinele



Se asaza aluatul intr-un castron acoperit cu folie si se lasa la crescut pana isi dubleaza volumul.Eu l-am lasat cam 40 min.



Apoi se scoate aluatul si se modeleaza in tava pregatita cu hartie de copt in forma de frunza facand crestaturi.....




#2 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 18 September 2009 - 02:37 PM

CITAT(Louisaa @ Sep 18 2009, 02:08 PM) <{POST_SNAPBACK}>
....care se largesc putin cu degetele incat sa nu se lipeasca la copt



Se unge painea cu ulei de masline





Si se pune la cuptorul preincalzit,la 220 grade C timp de 25 – 30 min.



Se coace pana devine aurie.



Voila!



Sectiune



Sectiune cu bilet !



Sa va spun cum miroase proaspat scoasa din cuptor ? si ce gust are ?
Aluat copt cu aroma de masline.....o nebunie!




Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi