Sari la conținut

Poză

Paine alba cu cartofi (la masina de paine)


30 răspunsuri la acest topic

#1 IULIA13

IULIA13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2092 posturi
  • Gender:Female
  • Location:pe malul marii...

Postat 16 February 2010 - 04:06 AM

Pâine albă cu cartofi (pe maia)

Dacă vă plac pâinile pufoase, aromate şi gustoase, atunci merită să faceţi pâinea asta!

300 gr. de făină tip 55
300 gr. de făină tip 45
1 lingură de oţet de mere
2 linguriţe de sare nerafinată
2 linguri de ulei (preferabil de rapiţă sau nuci, dar puteţi pune orice fel de ulei)
220 ml. de apă
180 gr. de cartofi fierţi şi curăţaţi de coajă cu o zi înainte (vor fi mai fermi, mai uscaţi) şi daţi prin răzătoare

Maia:

35 gr. de drojdie proaspătă
1 linguriţă de miere
50 ml. de apă caldă
80 gr. de făină (tip 55)

Dizolvaţi drojdia cu mierea şi cu apa caldă, apoi adaugaţi făina amestecând bine, ca să obţineţi o pastă suplă şi omogenă, ca o smântână groasă. Lăsaţi maiaua să acţioneze cam 15-20 de minute într-un loc călduţ.
Puneţi ingredientele (în afară de cartofi) în cuva maşinii şi la sfârşit adaugaţi maiaua. Demaraţi programul.
Când aluatul începe să se formeze, adăugaţi şi cartofii raşi.
Supravegheaţi consistenţa aluatului! Dacă aluatul vi se pare prea umed şi dacă se lipeşte de cuvă, mai adăugaţi puţin câte puţin făină până obţineţi un aluat compact şi nelipicios.
Această pâine a fost coaptă pe programul 3 (pâine integrală), pentru o pâine de 1,250 kg, dar o puteţi coace şi pe programul de pâine normală. Eu am vrut să o las mai mult la crescut!


#2 IULIA13

IULIA13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2092 posturi
  • Gender:Female
  • Location:pe malul marii...

Postat 16 February 2010 - 04:51 AM

poze

Miniaturi atașate

  • c1IMGP8597.JPG
  • c2IMGP8593.JPG
  • pain_pommes_de_terre.JPG
  • pain_pommes_de_terre_1.JPG
  • pain_pommes_de_terre_2.JPG
  • pain_pommes_de_terre_3.JPG


#3 IULIA13

IULIA13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2092 posturi
  • Gender:Female
  • Location:pe malul marii...

Postat 16 February 2010 - 04:53 AM

O nebunie de pâine!

Miniaturi atașate

  • pain_pommes_de_terre_4.JPG
  • pain_pommes_de_terre_5.JPG

Editat de iulia13, 16 February 2010 - 04:56 AM.


#4 ADRIANA_TRU

ADRIANA_TRU

    micro Bucatar

  • Membri
  • 39 posturi
  • Gender:Female
  • Location:galati

Postat 16 February 2010 - 10:57 AM

...paine suuuuuuuuper.Bineinteles draga Iulia ca nici nu putea sa iasa altfel painea ta...Ai dat cu ou deasupra?...Eu cu ce sa dau?...c-o vreau de post...pupici

#5 laura_laurentiu

laura_laurentiu

    Master of disaster

  • Membri
  • 3909 posturi
  • Location:Banat

Postat 16 February 2010 - 11:26 AM

Iulia, jos palaria! E o minune de paine, cu atat mai mult cu cat a fost fabricata in MP. floare.gif

#6 doryna

doryna

    micro Bucatar

  • Membri
  • 22 posturi
  • Gender:Female
  • Location:galati

Postat 18 February 2010 - 04:58 PM

dar cum iese asa frumoasa?dupa ce framanta masina, scoti aluatul si il modelezi tu?esti un :"as "in bucatarie........ bravo tie!!!!!!!!!

#7 IULIA13

IULIA13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2092 posturi
  • Gender:Female
  • Location:pe malul marii...

Postat 19 February 2010 - 03:42 AM

CITAT(ADRIANA_TRU @ Feb 16 2010, 09:57 AM) <{POST_SNAPBACK}>
...paine suuuuuuuuper.Bineinteles draga Iulia ca nici nu putea sa iasa altfel painea ta...Ai dat cu ou deasupra?...Eu cu ce sa dau?...c-o vreau de post...pupici

Draga Adriana, ma bucur ca te revad floare.gif , te-ai facut cam rara pe la painici! smile.gif
Da, am dat-o cu ou, dar sincera sa fiu, nu le am deloc cu postul si n-am inteles niciodata care alimente sint autorizate si care nu! In principiu poti unge painile cu ou, ulei, lapte, apa sarata (da un aspect mai rustic), miere, etc, sau sa nu le ungi deloc! Acum vezi tu ce merge si ce nu! laugh.gif


CITAT(lauralaurentiu @ Feb 16 2010, 10:26 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Iulia, jos palaria! E o minune de paine, cu atat mai mult cu cat a fost fabricata in MP. floare.gif

Mersi Sefa pentru complimente, si felicitari pentru numirea aici, la panificatie! floare.gif
Desi tu esti tare la toate in domeniul culinar! laugh.gif
E intr-adevar buna rau painea asta, una din preferatele mele!

CITAT(doryna @ Feb 18 2010, 03:58 PM) <{POST_SNAPBACK}>
dar cum iese asa frumoasa?dupa ce framanta masina, scoti aluatul si il modelezi tu?esti un :"as "in bucatarie........ bravo tie!!!!!!!!!

laugh.gif Hai sa-ti spun cum fac: Intai ii ordon pe un ton autoritar sa se puna singur in forma pe care o vreau eu. Apoi, cind vad ca nu vrea si nu vrea mad.gif , imi bag mainile in cuva, il scot de acolo cu fortza, si il rasucesc (de draci) o data, apoi il indoi o data si, suparata tare fiind pe el, il arunc inapoi in cuva!
Acum serios smile.gif , faza asta cu modelatul o faci cam cu 20-30 minute inainte sa intre pe coacere, ca sa aiba timp sa-si revina aluatul dupa atitea traumatisme! smile.gif
Si tot atunci profiti si ii scoti paletele din fund! tongue.gif
Mersi Doryna pentru complimente! floare.gif

Editat de iulia13, 19 February 2010 - 03:44 AM.


#8 kimberly

kimberly

    micro Bucatar

  • Membri
  • 3 posturi

Postat 19 February 2010 - 05:57 PM

QUOTE(iulia13 @ Feb 19 2010, 03:42 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Draga Adriana, ma bucur ca te revad floare.gif , te-ai facut cam rara pe la painici! smile.gif
Da, am dat-o cu ou, dar sincera sa fiu, nu le am deloc cu postul si n-am inteles niciodata care alimente sint autorizate si care nu! In principiu poti unge painile cu ou, ulei, lapte, apa sarata (da un aspect mai rustic), miere, etc, sau sa nu le ungi deloc! Acum vezi tu ce merge si ce nu! laugh.gif
Mersi Sefa pentru complimente, si felicitari pentru numirea aici, la panificatie! floare.gif
Desi tu esti tare la toate in domeniul culinar! laugh.gif
E intr-adevar buna rau painea asta, una din preferatele mele!
laugh.gif Hai sa-ti spun cum fac: Intai ii ordon pe un ton autoritar sa se puna singur in forma pe care o vreau eu. Apoi, cind vad ca nu vrea si nu vrea mad.gif , imi bag mainile in cuva, il scot de acolo cu fortza, si il rasucesc (de draci) o data, apoi il indoi o data si, suparata tare fiind pe el, il arunc inapoi in cuva!
Acum serios smile.gif , faza asta cu modelatul o faci cam cu 20-30 minute inainte sa intre pe coacere, ca sa aiba timp sa-si revina aluatul dupa atitea traumatisme! smile.gif
Si tot atunci profiti si ii scoti paletele din fund! tongue.gif
Mersi Doryna pentru complimente! floare.gif

Pentru ca la masina mea de piine programul de piine integrala(la mine e 5 )dureaza 3h si 40 min ,ma intreb cind intra pe coacere ca sa stiu cind scot aluatul,pentru ca in cartea masinii nu scrie ?


#9 doryna

doryna

    micro Bucatar

  • Membri
  • 22 posturi
  • Gender:Female
  • Location:galati

Postat 19 February 2010 - 06:57 PM

chiar asa ...... si eu aceeasi intrebare:la un program asa de lung cand imi dau seama sa scot aluatul sa-l modelez si sa-i scot si chinezul din fund......,sau ma bipuie can termina ultima framantare?

#10 laura_laurentiu

laura_laurentiu

    Master of disaster

  • Membri
  • 3909 posturi
  • Location:Banat

Postat 20 February 2010 - 12:13 PM

CITAT(doryna @ Feb 19 2010, 06:57 PM) <{POST_SNAPBACK}>
chiar asa ...... si eu aceeasi intrebare:la un program asa de lung cand imi dau seama sa scot aluatul sa-l modelez si sa-i scot si chinezul din fund......,sau ma bipuie can termina ultima framantare?


Imi cer scuze ca raspund eu in locul Iuliei, dar cum ea nu e prin preajma, m-am gandit ca vei avea, poate, nevoie de aceasta informatie. Nu e nevoie nici macar sa stai cu urechea lipita de aparat, cu toate ca emite un beep la finalizarea unei etape a programului. Pur si simplu trebuie sa citesti, in cartea masinii, caracterisiticile fiecarui program in parte. E un tabel cu coloanele "framantarea 1", "timp de odihna", "framantarea 2", "dospire" etc. - fiecare etapa fiind cronometrata pt. fiecare program. Pur si simplu trebuie sa aduni valorile timpilor dinainte de coacere, si vei sti ca, de exemplu, dupa 2 ore si 14 minute de cand ai pornit masina trebuie sa intervii.


#11 kimberly

kimberly

    micro Bucatar

  • Membri
  • 3 posturi

Postat 20 February 2010 - 10:25 PM

QUOTE(lauralaurentiu @ Feb 20 2010, 12:13 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Imi cer scuze ca raspund eu in locul Iuliei, dar cum ea nu e prin preajma, m-am gandit ca vei avea, poate, nevoie de aceasta informatie. Nu e nevoie nici macar sa stai cu urechea lipita de aparat, cu toate ca emite un beep la finalizarea unei etape a programului. Pur si simplu trebuie sa citesti, in cartea masinii, caracterisiticile fiecarui program in parte. E un tabel cu coloanele "framantarea 1", "timp de odihna", "framantarea 2", "dospire" etc. - fiecare etapa fiind cronometrata pt. fiecare program. Pur si simplu trebuie sa aduni valorile timpilor dinainte de coacere, si vei sti ca, de exemplu, dupa 2 ore si 14 minute de cand ai pornit masina trebuie sa intervii.

In cartea masinii mele nu scrie decit timpul total pentru fiecare timp de piine.Deci la cit timp scot aluatul sa-l modelez?

#12 IULIA13

IULIA13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2092 posturi
  • Gender:Female
  • Location:pe malul marii...

Postat 21 February 2010 - 02:38 AM

CITAT(kimberly @ Feb 19 2010, 04:57 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Pentru ca la masina mea de piine programul de piine integrala(la mine e 5 )dureaza 3h si 40 min ,ma intreb cind intra pe coacere ca sa stiu cind scot aluatul,pentru ca in cartea masinii nu scrie ?


CITAT(doryna @ Feb 19 2010, 05:57 PM) <{POST_SNAPBACK}>
chiar asa ...... si eu aceeasi intrebare:la un program asa de lung cand imi dau seama sa scot aluatul sa-l modelez si sa-i scot si chinezul din fund......,sau ma bipuie can termina ultima framantare?


Da, stiu ca asta e o problema, nu toate masinile au detaliile fiecarui program in functie de durata etapelor respective, multe dau, asa cum ati spus si voi, numai timpul total, ceea ce este o mare timpenie!!! mad.gif
Laura are dreptate, dar daca nu aveti tabelul acela, nu aveti dupa ce sa va ghidati! mad.gif
Dar, din tot ceea ce stiu eu despre masinile de facut paine in general, mai toate au o durata de coacere medie de 60 de minute, (in functie de greutate si de tipul de paine, bine-nteles).
La masina mea, painea integrala pe normal e gata in 3h35 pentru o paine de 1,250 kg, si coacerea dureaza 65 de minute. Acelasi program pentru 1,000 kg. coace 60 minute, si doar 55 de minute ptr o paine de 750 gr.
Daca luam in consideratie durata medie de 60 de minute de coacere si cele aproximati 30 de minute date de mine inainte de coacere, ca fiind momentul "torturarii" aluatului, asta ar insemna sa scadeti cam o ora si jumatate din timpul total al programului (aproximativ, nu trebuie sa va stresati pentru citeva minute! smile.gif ).
Deci, cam dupa 2h10 dupa inceperea programului! wink.gif
Dar, v-am spus, nu va stresati, ca sint 2 ore fix dupa, ca sint 2 ore si un sfert, totul e ca aluatul sa aiba timp sa-si revina din faza de tortura, adica sa-i ramana 20-30 de minute pina la coacere!
Ideal ar fi sa puneti ceasul sa sune, caci nu toate masinile dau bipuri dupa fiecare etapa, a mea da bip numai cind pot sa-i pun elemente aditionale (seminte, stafide, fructe...), asa ca stau pe faza pe linga ea 15-20 de minute dupa ce a piuit! laugh.gif

#13 monomonica

monomonica

    micro Bucatar

  • Membri
  • 1 posturi

Postat 05 March 2010 - 11:05 PM

Buna.
Sunt noua pe forum si am ramas impresionata de imaginile cu painicile voastre. Felicitari.
Aseara am achizitionat o masina de facut paine si dupa ce am citit manual de utilizare am constatat ca nu scrie nicaieri ordinea ingredientelor care trebuie respectata pt a face painea.
Ma puteti ajuta?
As vrea sa incerc o paine normala de 1,250 kg mellow.gif sa vad ce iese..si apoi abia astept sa incerc retete diferite.

multumesc

#14 IULIA13

IULIA13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2092 posturi
  • Gender:Female
  • Location:pe malul marii...

Postat 06 March 2010 - 12:21 AM

CITAT(monomonica @ Mar 5 2010, 10:05 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Buna.
Sunt noua pe forum si am ramas impresionata de imaginile cu painicile voastre. Felicitari.
Aseara am achizitionat o masina de facut paine si dupa ce am citit manual de utilizare am constatat ca nu scrie nicaieri ordinea ingredientelor care trebuie respectata pt a face painea.
Ma puteti ajuta?
As vrea sa incerc o paine normala de 1,250 kg mellow.gif sa vad ce iese..si apoi abia astept sa incerc retete diferite.
multumesc


Draga monomonica! (cred ca o sa-ti spun doar "Monica"...)
Bine-ai venit pe forum!!! smile.gif
Dupa cum vezi, aici e topicul cu reteta de paine cu cartofi la masina de paine. Insa daca mergi pe topicul intitulat "Masina de facut paine", pe care il gasesti daca dai click pe acest link: http://www.culinar.r...ne/pagina/2220/ , o sa gasesti multe sfaturi si retete, si vei putea discuta cu toti membrii posesori de masini de paine de pe acest forum!
Dar pot sa-ti spun de pe acum ca, in general, in masina de paine, se pun intai ingredientele lichide (apa, ulei, lapte, iaurt, etc.), apoi sare, zahar si la urma, faina sau amestecul de faini, peste care se pune drojdia (uscata sau proaspata), sau maiaua, daca faci paine cu maia (plamadeala).
Am sa te rog sa te duci pe acel link la topicul cu masina de paine si sa ne spui acolo ce masina ai, sigur o mai are cineva si te vom putea sfatui mai bine! smile.gif




#15 bellamama

bellamama

    Master of disaster

  • Membri
  • 2538 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 26 April 2010 - 02:50 PM

Hop si eu cu intrebari fiindca, Iulia, painile tale sunt de-a dreptul peste poate!
Cand ungi painea si ii presari seminte deasupra?
La masina mea zice sa nu deschid capacul in timpul cresterii ca se tufleste.
Ori, inainte de coacere, tocmai crestere are in program...

#16 Bread Pitt

Bread Pitt

    Captain Cook

  • Membri
  • 289 posturi
  • Location:BucureÅŸti

Postat 19 November 2010 - 12:24 PM

Dacă tot e la „coadă” un răspuns din... aprilie, mai merge o întrebare şi în noiembrie. Până la urmă, ne vede profesoara noastră şi ne luminează.

Eu aş vrea să ştiu cu ce am putea echivala făina 45 în România ?
De fapt, care e diferenţa dintre făina 55 şi 45 ?
Sigur e una, de vreme ce profesoara foloseÅŸte mixul.
Unul bea că-i băutor,
Altul bea că-i bestie,
Numai eu, că am umor,
Beau aÅŸa, de chestie...
Păstorel

#17 n_puiu

n_puiu

    Master of disaster

  • Membri
  • 5562 posturi
  • Location:Dîn Corleone

Postat 19 November 2010 - 12:55 PM

QUOTE(Bread Pitt @ Nov 19 2010, 12:24 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Eu aş vrea să ştiu cu ce am putea echivala făina 45 în România ?


Părerea mea: cel mai comod (în sensul că se găseşte peste tot) ar fi s-o echivalăm cu făină albă trei nule (cel mult 0,48% cenuşă).




#18 Bread Pitt

Bread Pitt

    Captain Cook

  • Membri
  • 289 posturi
  • Location:BucureÅŸti

Postat 19 November 2010 - 05:54 PM

Sărut mâna pentru răspunsul rapid !

Eu mă gândeam la 550 şi 480 (eventual 650), dar mi se părea să ne „scărpinăm” inutil, pentru că n-o să simţim diferenţa. 000 e atât de departe de 550, încât se poate să ai dreptate şi să fie un chichirez.
Unul bea că-i băutor,
Altul bea că-i bestie,
Numai eu, că am umor,
Beau aÅŸa, de chestie...
Păstorel

#19 Bread Pitt

Bread Pitt

    Captain Cook

  • Membri
  • 289 posturi
  • Location:BucureÅŸti

Postat 23 November 2010 - 02:25 AM

@ n_puiu ai avut dreptate. Am fost pe nişte forumuri franţuzeşti şi „45” e chiar făina pentru prăjituri, adică exact 000 de la noi.

Nenorocirea acestei reţete e cantitatea de drojdie. Am scris alături că mi-a curs tot aluatul pe rezistenţă, am făcut un fum ca de vulcan, am curăţat 2 ceasuri la maşină şi mă tem că viaţa ei s-a scurtat considerabil. Nu mai pot scoate mirosul de fum din ea, deşi pun în fiecare zi un vas cu oţet ca să se evapore înăuntru. Combinarea cantităţii uriaşe de drojdie cu ideea de „maia”, accelerarea cu miere şi dospirea maielei sunt o combinaţie amintind de bomba atomică.

Ce este minunat la reţetă e... cartoful. Într-adevăr, pâinea e mai fluentă, coaja mai umană, nu face firimituri. Dar... am frământat-o cu MP şi am copt-o în cuptor. Şi, desigur, am pus doar 20 g de drojdie, fără accelerator şi fără maia.
Unul bea că-i băutor,
Altul bea că-i bestie,
Numai eu, că am umor,
Beau aÅŸa, de chestie...
Păstorel

#20 Bus_39096

Bus_39096

    în_sorită

  • Moderatori
  • 3979 posturi
  • Gender:Female
  • Location:cit mai la vest
  • Interests:comedia umana

Postat 23 November 2010 - 09:44 AM

QUOTE(Bread Pitt @ Nov 23 2010, 02:25 AM) <{POST_SNAPBACK}>
@ n_puiu ai avut dreptate. Am fost pe nişte forumuri franţuzeşti şi „45” e chiar făina pentru prăjituri, adică exact 000 de la noi.

Nenorocirea acestei reţete e cantitatea de drojdie. Am scris alături că mi-a curs tot aluatul pe rezistenţă, am făcut un fum ca de vulcan, am curăţat 2 ceasuri la maşină şi mă tem că viaţa ei s-a scurtat considerabil. Nu mai pot scoate mirosul de fum din ea, deşi pun în fiecare zi un vas cu oţet ca să se evapore înăuntru. Combinarea cantităţii uriaşe de drojdie cu ideea de „maia”, accelerarea cu miere şi dospirea maielei sunt o combinaţie amintind de bomba atomică.
Ce este minunat la reţetă e... cartoful. Într-adevăr, pâinea e mai fluentă, coaja mai umană, nu face firimituri. Dar... am frământat-o cu MP şi am copt-o în cuptor. Şi, desigur, am pus doar 20 g de drojdie, fără accelerator şi fără maia.


am ris dis de morning, scuze, stiu ca nu e de ris sa ai fum in bentley, dar vorba unui clasic in viata, nu ma putui abtine tongue.gif accelerator... de particule de drojdie... em_new_29.gif

poate scapi de mirosul de fum producind o piine de sacrificiu, care sa mai absoarba din miros si pe care s-o arunci apoi (eu asa sa face)
sau fierbe in cuva niste gem/dulceata de lamii (ca masina are si functia asta) sau eu as pune apa cu amoniac alimentar sau bicarbonat si as da la 'coacere' - acuma tu faci cum crezi tu ca e bine, nu toate ideile mele culinare sint fericite (cel mai bine stiu asta chiar eu) em_new_23.gif
Toata lumea iti vrea binele... nu lasa pe nimeni sa ti-l ia!




Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi