Sari la conținut

Poză

Paine alba cu cartofi (la masina de paine)


30 răspunsuri la acest topic

#21 petra_ro

petra_ro

    micro Bucatar

  • Membri
  • 18 posturi
  • Gender:Female
  • Location:constanta

Postat 23 November 2010 - 12:29 PM

QUOTE(Bread Pitt @ Nov 23 2010, 04:25 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Nenorocirea acestei reţete e cantitatea de drojdie. Am scris alături că mi-a curs tot aluatul pe rezistenţă, am făcut un fum ca de vulcan, am curăţat 2 ceasuri la maşină şi mă tem că viaţa ei s-a scurtat considerabil. Nu mai pot scoate mirosul de fum din ea, deşi pun în fiecare zi un vas cu oţet ca să se evapore înăuntru. Combinarea cantităţii uriaşe de drojdie cu ideea de „maia”, accelerarea cu miere şi dospirea maielei sunt o combinaţie amintind de bomba atomică.

Ce este minunat la reţetă e... cartoful. Într-adevăr, pâinea e mai fluentă, coaja mai umană, nu face firimituri. Dar... am frământat-o cu MP şi am copt-o în cuptor. Şi, desigur, am pus doar 20 g de drojdie, fără accelerator şi fără maia.


No, si iaca apare intrebarea..."corect e oare sa maltratam masinaria cu diverse ... minunatii?"
Ma bag si io ... ca daca nu citeam ca poa' sa dea pe-afara jur c-o pateam si eu !!!
Am scos putina coca,si-am lasat programul sa mearga mai departe.

Inutil sa spun ca de rumenit ca-n poza nu s-a rumenit nici o paine.Niciodata!
Am mai intrebat lume care foloseste MP ,diverse modele ...raspunsul a fost cam acelasi ...Daca vreau asa "prezentare" sa o scot din masina si sa o bag la copt in cuptor, in cuva ei.
Nu ma incumet inca , dar caut opinii....

De ce la alta masina 35g drojdie nu da coca afara????
Ce e in neregula?



#22 n_puiu

n_puiu

    Master of disaster

  • Membri
  • 5562 posturi
  • Location:Dîn Corleone

Postat 23 November 2010 - 02:00 PM

QUOTE(Bread Pitt @ Nov 23 2010, 02:25 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Ce este minunat la reţetă e... cartoful. Într-adevăr, pâinea e mai fluentă, coaja mai umană, nu face firimituri. Dar... am frământat-o cu MP şi am copt-o în cuptor. Şi, desigur, am pus doar 20 g de drojdie, fără accelerator şi fără maia.


Imi pare rău pentru experienţa neplăcută.
Am vrut să fac şi io pîinea asta, dar am amînat tocmai din cauza carofului (că ei sînt la dietă şi cartoful are nuş ce indice glicemic, bla bla).
O s-o fac totuşi, dar o să scad puţin cantităţile.

QUOTE(petra_ro @ Nov 23 2010, 12:29 PM) <{POST_SNAPBACK}>
No, si iaca apare intrebarea..."corect e oare sa maltratam masinaria cu diverse ... minunatii?"


Nu, aş zice io, daca-aş fi producător de maşini de pîine.
Adică fraţilor, mi-aţi spus că n-aveţi timp, că vreţi un aparat simplu de folosit, să puneţi ingredientele şi-n rest să facă el totul.
Iată, l-am făcut.
Acum veniţi şi ziceţi că de amorul artei oarece timp s-ar mai găsi, că vreţi şi-nvîrtite şi sucite, şi cu drojdie, şi cu maia şi cu alte multe pe care nu le-aţi spus la-nceput.

Dar pentru că nu sînt producător de maşini, zic da, adică de ce n-aş scoate din maşina asta tot ce poate să dea? D.gif

QUOTE(petra_ro @ Nov 23 2010, 12:29 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Inutil sa spun ca de rumenit ca-n poza nu s-a rumenit nici o paine.Niciodata!


Dar ai uns pîinea cu ceva?

QUOTE(petra_ro @ Nov 23 2010, 12:29 PM) <{POST_SNAPBACK}>
...si sa o bag la copt in cuptor, in cuva ei.


Asta n-aÅŸ face.
In maşina de pîine căldura vine din lateral şi e controlată.
In cuptor căldura vine de jos, nu ştiu cît de controlată.
Ori taman în partea de jos, acolo unde intră axul în cuvă, am văzut nişte garnituri de etanşare din plastic (cel puţin la modelul pe care-l am io). N-aş risca să le deteriorez. Aş lua aluatul şi l-aş coace la cuptor într-o tavă.

(Poate-ar merge mutat postul ăsta la "maşina de pîine")





#23 liana10

liana10

    Captain Cook

  • Membri
  • 224 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Timisoara

Postat 23 November 2010 - 02:17 PM

Nu am masina de paine, dar asta e pe lista de must do de cand a postat-o Laura Laurentiu... em_new_36.gif tare fain ti-a iesit kiss.gif

#24 petra_ro

petra_ro

    micro Bucatar

  • Membri
  • 18 posturi
  • Gender:Female
  • Location:constanta

Postat 23 November 2010 - 08:33 PM

QUOTE(n_puiu @ Nov 23 2010, 04:00 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Dar ai uns pîinea cu ceva?


Cu ceva smacolina din galbenus si un strop de ulei...Da' sa-nnebunesc daca a iesit ca la iulia13 !!! unsure.gif

De copt la cuptor nici eu nu ma incumet.

Tot iau faina de la Dobrogea , cu diverse concentratii de cenusi ,si perseverez!
Doamne ce mai rade maica-mea de mine...
Cica "ai vrut dixtractie , amu' dixtreazate" (sic!)
Stie 'mneaei ca fainurile aeste au adaugati neste amelioratori, aka oarece E-uri , plus vitamine si minerale...deci nu e asea de bio ca faina dansei de la moara din sat.
Si cica d-aia nu iese painea!!!

#25 Roxana.

Roxana.

    Peculiar State of Mind

  • Membri
  • 6115 posturi
  • Gender:Female
  • Location:here and there

Postat 24 November 2010 - 04:03 AM

QUOTE(n_puiu @ Nov 23 2010, 07:00 AM) <{POST_SNAPBACK}>
(Poate-ar merge mutat postul ăsta la "maşina de pîine")


ii on topic si aici si dincolo si cum nu-l pot duplica il las doar aici :)

#26 Bread Pitt

Bread Pitt

    Captain Cook

  • Membri
  • 289 posturi
  • Location:BucureÅŸti

Postat 25 November 2010 - 01:14 AM

CITAT(stormy @ Nov 23 2010, 10:44 AM) <{POST_SNAPBACK}>
am ris dis de morning, scuze, stiu ca nu e de ris sa ai fum in bentley, dar vorba unui clasic in viata, nu ma putui abtine tongue.gif accelerator... de particule de drojdie... em_new_29.gif

poate scapi de mirosul de fum producind o piine de sacrificiu, care sa mai absoarba din miros si pe care s-o arunci apoi (eu asa sa face)
sau fierbe in cuva niste gem/dulceata de lamii (ca masina are si functia asta) sau eu as pune apa cu amoniac alimentar sau bicarbonat si as da la 'coacere' - acuma tu faci cum crezi tu ca e bine, nu toate ideile mele culinare sint fericite (cel mai bine stiu asta chiar eu) em_new_23.gif


Sărut mâna pentru grijă!
Râsul e reacţia firească. Ştii cum te pufneşte când cade cineva pe ghiaţa de pe trotuar. După aia te gândeşti că poate a păţit ceva.
Cu oţetul pus în cuvă să exale miros a mai dispărut fumul şi, la o adică, de ce ne plac afumăturile şi aia de pâine ne-ar displace ?

Am făcut acum a 2-a pâine cu programul Dough (coaptă în cuptorul aragazului) şi totul merge perfect.


CITAT(n_puiu @ Nov 23 2010, 03:00 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Imi pare rău pentru experienţa neplăcută.
Am vrut să fac şi io pîinea asta, dar am amînat tocmai din cauza carofului (că ei sînt la dietă şi cartoful are nuş ce indice glicemic, bla bla).
O s-o fac totuşi, dar o să scad puţin cantităţile.
Nu, aş zice io, daca-aş fi producător de maşini de pîine.
Adică fraţilor, mi-aţi spus că n-aveţi timp, că vreţi un aparat simplu de folosit, să puneţi ingredientele şi-n rest să facă el totul.
Iată, l-am făcut.
Acum veniţi şi ziceţi că de amorul artei oarece timp s-ar mai găsi, că vreţi şi-nvîrtite şi sucite, şi cu drojdie, şi cu maia şi cu alte multe pe care nu le-aţi spus la-nceput.

Dar pentru că nu sînt producător de maşini, zic da, adică de ce n-aş scoate din maşina asta tot ce poate să dea? D.gif
Dar ai uns pîinea cu ceva?
Asta n-aÅŸ face.
In maşina de pîine căldura vine din lateral şi e controlată.
In cuptor căldura vine de jos, nu ştiu cît de controlată.
Ori taman în partea de jos, acolo unde intră axul în cuvă, am văzut nişte garnituri de etanşare din plastic (cel puţin la modelul pe care-l am io). N-aş risca să le deteriorez. Aş lua aluatul şi l-aş coace la cuptor într-o tavă.

(Poate-ar merge mutat postul ăsta la "maşina de pîine")


Îţi semnalez calitatea cu totul ieşită din comun a cartofului din pâine de a o menţine proaspătă mai mult timp. Face o coajă crocantă şi care, totuşi, se topeşte în gură. Eu nu mai fac pâine fără el !
Regret dacă te împiedică o dietă. O poţi face pentru alţi membri ai familiei. Aşa cum zice prof. dr. Iulia 13, fierţi în coajă azi şi folosiţi la pâine mâine.

Excepţională analiza de mai sus a MP, ca aparat universal şi cu mai puţine „nuanţe”

Mulţumesc pentru semnalarea cu drojdia de bere şi cea de panificaţie. Nu ştiam.

Unul bea că-i băutor,
Altul bea că-i bestie,
Numai eu, că am umor,
Beau aÅŸa, de chestie...
Păstorel

#27 n_puiu

n_puiu

    Master of disaster

  • Membri
  • 5562 posturi
  • Location:Dîn Corleone

Postat 26 November 2010 - 04:41 PM

Am făcut-o!






Am folosit reţeta Iuliei pentru maia. Restul cantităţilor le-am redus ca pentru 800 de grame, adică: făină (650 + neagră) 480 g, apă 176 g, cartof 144 g. Am pus un cub de dojdie.

N-am mai avut timp să las maiaua la crescut, am pus-o direct în maşină, zicîndu-mi c-o să crească în timpul preîncălzirii.

Nu s-a format aluatul. Am mai pus ca la 10-20 g apă. Aluatul s-a format dar era prea moale, aşadar am mai pus făină (probabil că trebuia să mai am răbdare, aluatul s-ar fi format).
Cînd a terminat de frămîntat, am scos aluatul şi l-am aranjat niţel, apoi l-am pus la loc.

Cu juma de oră înainte să-nceapă coacerea, crescuse pînă la buza cuvei. Am băgat o lopăţică de lemn între aluat şi cuvă iar aluatul a scăzut. Apoi a-nceput iar să crească, cînd a-nceput coacerea, era cam la limită (adică aproape atingea capacul).

Am mai şters capacul (începuse să se aburească) şi-am privit intens, zic poate se deoache şi nu mai creşte D.gif A mai crescut totuşi, foarte puţin.

N-a ieşit frumoasă, dar e foarte bună. Cam dulceagă, cred că şi de-aia se pune oţet.

In concluzie, data viitoare o s-o refac pentru 500 de g şi-o să pun drojdie mai puţină.

Mulţumesc Iuliei şi lui Bread Pitt! floare.gif









#28 Bread Pitt

Bread Pitt

    Captain Cook

  • Membri
  • 289 posturi
  • Location:BucureÅŸti

Postat 28 November 2010 - 08:53 PM

Cu multă plăcere, deşi am contribuit cam cu... nimic. Deşi suferinţa poate fi uneori exemplară.
„Aventura” ta arată că reţeta are „ceva”, nu e în regulă. Ai scăzut făina, n-ai dezvoltat maiaua şi tot ai stat cu sufletul la gură să nu-ţi crească excesiv.
O să mai treacă profesoara mea pe aici şi ne lămureşte într-un fel.
Unul bea că-i băutor,
Altul bea că-i bestie,
Numai eu, că am umor,
Beau aÅŸa, de chestie...
Păstorel

#29 Bread Pitt

Bread Pitt

    Captain Cook

  • Membri
  • 289 posturi
  • Location:BucureÅŸti

Postat 16 December 2010 - 08:26 PM

Am pus la punct soluţia de „iarnă” când e chiar plăcut să foloseşti cuptorul aragazului.
Reţeta:
350 ml apă
ulei de măsline ad libitum (cca 2 linguri)
2 linguriţe sare
670 g făină Dobrogea 550
30 g făină de ovăz
20 g tărâţe de ovăz
20 g drojdie ungurească (a mers perfect şi cu turcească şi franţuzească şi Dr. Oetker).

Programul 7 Dough - frământarea de 20 de minute. Capacul maşinii deschis pentru a mai adăuga apă sau făină, după caz şi pentru ca apa de condens din timpul frământării să nu modifice consistenţa aluatului.
Mut aluatul în tava de copt (teflonată). O las la crescut până depăşeşte cu două degete peste marginea tăvii. Am ajuns la o asemenea perfecţie că pot s-o aduc la dimensiunea dorită.
Când a ajuns la marginea tăvii, aprind cuptorul aragazului. Creşterea durează cam 45-60 de minute.
Coacere o oră la 270 grade (la cuptorul meu). Nu vă închipuiţi gustul !

Iată rezultatul:
dsc01016_paine_1_qpr.jpg
Unul bea că-i băutor,
Altul bea că-i bestie,
Numai eu, că am umor,
Beau aÅŸa, de chestie...
Păstorel

#30 Bread Pitt

Bread Pitt

    Captain Cook

  • Membri
  • 289 posturi
  • Location:BucureÅŸti

Postat 16 December 2010 - 08:28 PM

Åži din alt unghi:
dsc01015_paine_2_qpr.jpg

Unul bea că-i băutor,
Altul bea că-i bestie,
Numai eu, că am umor,
Beau aÅŸa, de chestie...
Păstorel

#31 Eleonora_Anny

Eleonora_Anny

    Captain Cook

  • Membri
  • 484 posturi

Postat 18 November 2013 - 12:45 PM

Și de la mine o rețetă simplă de pâine cu cartofi:
-1100 g făină Dobrogea 000
-400 g piure de cartofi (cartofi pisați cu ulei și sare)
-500 ml apă călduță
-2 linguri zahăr
-1 1\2 linguri sare
-50 g drojdie
-100 ml ulei

+2 lingurițe zahăr pentru uns
+semințe de mac

Se cerne făina într-un lighean, se face un căuș unde se pune drojdia mărunțită, zahărul, apa caldă, cartofii și uleiul, iar pe marginea făinii se presară sarea. Se amestecă cu o lingură toate cele din mijloc, încorporând și puțină făină, iar maiaua rezultată se lasă vreo 10 minute să stea.
Apoi se frământă bine până ce aluatul se formează, la nevoie se mai poate pune un pumn de făină dar nu prea mult că aluatul trebuie să fie moale.

Când se termină cu frământatul, se duce ligheanul într-o camere mai răcoroasă sau într-o cămară, se acoperă cu un ștergar curat și se lasă să crească la rece cam 4-5 ore.

După acest timp se presară făină pe o planșetă, se răstoarnă aluatul și se formează pâinea. O tavă de cozonac mare se unge cu ulei, se pune pâinea în ea, se unge cu apă cu zahăr, se presară cu mac și se introduce în cuptorul preîncălzit. Se coace cca 1 oră, 1 oră și jumătate în funcție de cuptor.

Când este coaptă se scoate din tavă, se unge iar cu apă și zahăr, se acoperă cu un prosop și se lasă până s-a răcit complet. Abia atunci se poate tăia.


00032.jpg

00033.jpg

00034.jpg

00040.jpg
”N-ai luat învățătură decât de la cei care te-au admirat și au fost îngăduitori față de tine, și de la cei care ți-au făcut loc spre a-ți putea continua drumul? N-ai luat învățătură de folos și de la cei care ți-au stat împotrivă și ți-au așternut obstacole de-a curmezișul drumului tău, spre a te împiedica să mergi înainte?”




Răspunde la acest topic



  


2 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi