Sari la conținut

Poză

Piatra de cuptor


582 răspunsuri la acest topic

#41 apetito

apetito

    Master of disaster

  • Membri
  • 5450 posturi
  • Location:De Nederlands

Postat 21 November 2012 - 01:42 PM

felutza, daca o lasi oare sa se incinga in cuptor, inainte de coacerea propriu-zisa a painii, s-o putea?
si dup-aia sa-i pui ploconul, sa se descurce...??
nu ma pricep la chestii de-astea...asa ca nu face musai ce zic eu

farfuriile astea fura si pe-aici
deci cam invart aceleasi oferte peste tot
piatra mea a fost in vara, cu ocazia sezonului de gratar. eu zic ca pe ala sa stati cu ochii




geniul e ereditar, secretul artei este exercitiul.

#42 neamielualarau

neamielualarau

    Academic Chef

  • Membri
  • 1004 posturi

Postat 21 November 2012 - 06:58 PM

CITAT(apetito @ Nov 21 2012, 02:42 PM) <{POST_SNAPBACK}>
felutza, daca o lasi oare sa se incinga in cuptor, inainte de coacerea propriu-zisa a painii, s-o putea?
si dup-aia sa-i pui ploconul, sa se descurce...??
nu ma pricep la chestii de-astea...asa ca nu face musai ce zic eu

farfuriile astea fura si pe-aici
deci cam invart aceleasi oferte peste tot
piatra mea a fost in vara, cu ocazia sezonului de gratar. eu zic ca pe ala sa stati cu ochii

lasa bre ca pe la noi ajunge cam tot ce nu se misca prin ailalta ioropa, nu e musai sa asteptam sezonu'.. noroc sa avem sa fi ramas pi stoc doar..
in oala ceea de horezu'.. ia vezi tu felutule cum faci sa vari pita sa n-o mai poti scoate tongue.gif , c-apai rezolvi si oala dupa asta..
apetitule, ce dracie o fi asta sa nu auzi tu de cuptior holandez, zau nu stiu. ia citeste matale oleaca pe wiki si vezi daca-l reconosti.
eu cu greu ma atin de vreo 2-3 ani sa nu stric banii pe un slowcooker eleftric de pe amazoane, a fost unu' fain de la tefal cu nush cate operatiuni (rice, slow, steam etc cooker).. dar asta olandezu' e usor de folosit, rabdare cu dansu sa ai, ca printzipiul e acelasi.



#43 fel70

fel70

    Master of disaster

  • Membri
  • 2304 posturi

Postat 21 November 2012 - 08:55 PM

D.gif em_new_15.gif hai bre, parol, ca m-ai facut sa zambesc!
Pai si nu iti spusei, ca deja e crapata.... o rezolv si gata ca si asa imi ocupa spatiul cam de pomana prin dulap, in buca!

Altfel..... groupwave.gif acum te-am mirosit ca esti de-al meu! Ca ma uitai si la wiki, te banuiesc ca esti fan slow cooker, sau mai bine zis, ca ai gati asa mai molcom, la foc de lemne, cu o cratita de tuci gros, poate pe o masina din aia de gatit cu lemne, de la bunica de la tara, sau pe un trepied, de care sa atasezi tuciul tongue.gif Gresesc?

Soori pai chiar asa ma si gandisem, oala/cratita sa fie fierbinte cand atasez coca, un fel de chiatra vopsita.
Singura grija a mea, e sa nu fie tratata cu ceva oala, ca pe dinauntru este lucioasa!
Va tin la curent!





'Unii oameni au fost făcuţi de Dumnezeu, alţii se trag din maimuţă. Depinde de ei, ei hotărăsc ce sunt în cursul vieţii.'
- Dom Profesor, EVZ.

#44 apetito

apetito

    Master of disaster

  • Membri
  • 5450 posturi
  • Location:De Nederlands

Postat 22 November 2012 - 12:25 AM

bre nene mielule, dadui catare in olandeza, engleza o pricep umpic mai greu acum...he he... parveneala...
deeeci...il olandeza ii zice cratita. si-atat! braadpan. cratita de gatit. cicatelea inainte era din fonta.
nu e asa des intalnita sub forma aia originela anymore
e ca un ceaun...zi-i cum vrei...nu e asa deosebita
sau n-am inteles eu bine?! dar un braadpan e braadpan si-atat!




geniul e ereditar, secretul artei este exercitiul.

#45 neamielualarau

neamielualarau

    Academic Chef

  • Membri
  • 1004 posturi

Postat 22 November 2012 - 12:37 AM

CITAT(apetito @ Nov 22 2012, 01:25 AM) <{POST_SNAPBACK}>
bre nene mielule, dadui catare in olandeza, engleza o pricep umpic mai greu acum...he he... parveneala...
deeeci...il olandeza ii zice cratita. si-atat! braadpan. cratita de gatit. cicatelea inainte era din fonta.
nu e asa des intalnita sub forma aia originela anymore
e ca un ceaun...zi-i cum vrei...nu e asa deosebita
sau n-am inteles eu bine?! dar un braadpan e braadpan si-atat!

asa si e. metoda de gatit intr-insa e deosebita. avand pereti de fonta care se incing greu si tin caldura indelung, sub capac... o haleala facuta in asa ceva la foc moale cale de 3-4-5 ceasuri e intr-un fel.. idem si in vase de pamant. eram curios numa' daca se foloseste ca ustensila traditionala, se pare ca nu, am zis io bine, au inventat-o quakerii de fugira in state..

#46 IULIA13

IULIA13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2092 posturi
  • Gender:Female
  • Location:pe malul marii...

Postat 22 November 2012 - 03:42 AM

NeaMielule, pai daca e asa cum spui, sunt si la noi ceaune si fel de fel de recipiente de fonta cate vrei, ba chiar si tuciuri de la tigani, in care se face super mancarea la foc mic!
Si daca tot cunosti tigani mesteri mari, si sunt intr-adevar mesteri la tuciuri, ti-l pot face ce forma vrei!
Si nu mai dai banii lui Amazon ala! tongue.gif



#47 neamielualarau

neamielualarau

    Academic Chef

  • Membri
  • 1004 posturi

Postat 22 November 2012 - 10:09 AM

CITAT(iulia13 @ Nov 22 2012, 04:42 AM) <{POST_SNAPBACK}>
NeaMielule, pai daca e asa cum spui, sunt si la noi ceaune si fel de fel de recipiente de fonta cate vrei, ba chiar si tuciuri de la tigani, in care se face super mancarea la foc mic!
Si daca tot cunosti tigani mesteri mari, si sunt intr-adevar mesteri la tuciuri, ti-l pot face ce forma vrei!
Si nu mai dai banii lui Amazon ala! tongue.gif

eh, stiu.. alea tiganesti nu-s in regula, ca-s din aluminiu, staniu.. ce-or mai pune dumnealor acolo.. nu mai lucreaza nimeni fonta in zielel noastre, ca e greu al dracului.. ori taman alea din fonta-s de top.. dar greu de intretinut, nu m-as baga la asa ceva.. am luat un gratarel din fonta, l-am prelucrat (spalat, curatat de ceara, ars, uns, ars, spalat, lasat la scurs 5 minute) - cand am intors fata catre el era deja rosu. de rugina. altfel, am o cratita-ceaunoasa cu fund drept de vreo 4 kile, dar nu fac decat floricele in ea. e emailata.
trebsoara cu alea electrice e ca se baga in priza, in primul rand, iar io am o atractie irezistibla fata de chestiile care se baga in priza in general, si in al doilea rand stiu ele pentru tine ce sa faca. pui dimineata iute de-o tocana intr-insa, iti ia 5 minute top, iar la pranz e mancarea gata fara sa invarti o data in ea. asta e ceva, nu?

#48 apetito

apetito

    Master of disaster

  • Membri
  • 5450 posturi
  • Location:De Nederlands

Postat 22 November 2012 - 11:16 AM

este, este!
cocotele alea le vazui si eu...nu stiam ca-s surorile mai "coconite" ale holandezelor blink.gif
da' coasta de te rupeeee...80 de euro una mititica
mai bine "mestic" eu in mancare, zic...

si, da! din nefericire, ca multe lucruri prin Vest, chestiile traditionale sunt date la o parte...sunt invechite, nu mai sunt "trendy" rolleyes.gif

si, tot suntem la capitol ustensile, are cineva tajine? sau a gatit/mancat in/din asa ceva?

ieri copsei painici pe pietricica mea...am pus chiflele pe fâshii de hartie de copt si le-am tras usurel in cuptorul incins, m-am parlit umpic...dar ce diferenta D.gif




geniul e ereditar, secretul artei este exercitiul.

#49 neamielualarau

neamielualarau

    Academic Chef

  • Membri
  • 1004 posturi

Postat 22 November 2012 - 12:19 PM

CITAT(apetito @ Nov 22 2012, 12:16 PM) <{POST_SNAPBACK}>
este, este!
cocotele alea le vazui si eu...nu stiam ca-s surorile mai "coconite" ale holandezelor blink.gif
da' coasta de te rupeeee...80 de euro una mititica
mai bine "mestic" eu in mancare, zic...

daca prinzi vreuna pana in 50 si e smaltuita in vreun fel (nu te lega la cap cu alea de fonta chioara ca o sa te doara) si are macar de la 3l in sus, aresteaza-o. isi merita toti banii. ideala ar fi una mai pe la 5l.. si musai sa aiva capac.

CITAT(apetito @ Nov 22 2012, 12:16 PM) <{POST_SNAPBACK}>
si, tot suntem la capitol ustensile, are cineva tajine? sau a gatit/mancat in/din asa ceva?

nu e nici o sfaraiala cu tajina, toata treaba e ca mentine mai bine umezeala (capoacul ala tuguiat condenseaza iar lichidul se duce indarat in vas). haleala gatitia intr-insul e tot de genul slow-cooking. in plus tajinele astea costa o avere, poate sa iti iei una cinstita derect de le sursa (maroc, tunisia, algeria...) eu nu as lua nici asa pentru ca in afara de faptul ca e spectaculoasa e greu de depozitat. si e din ceramica.. greu de manevrat.. as prefera cocota, clar. sau chiar o duda din aia electrica de va zisei (tefal 4-in-one slow cooker sau similare)

CITAT(apetito @ Nov 22 2012, 12:16 PM) <{POST_SNAPBACK}>
ieri copsei painici pe pietricica mea...am pus chiflele pe fâshii de hartie de copt si le-am tras usurel in cuptorul incins, m-am parlit umpic...dar ce diferenta D.gif

of of.. nu ai folsi tu lopetica aia din dotare, feri-te-ar sfantuletu'...

Editat de neamielualarau, 22 November 2012 - 12:20 PM.


#50 IULIA13

IULIA13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2092 posturi
  • Gender:Female
  • Location:pe malul marii...

Postat 23 November 2012 - 01:44 AM

HAHAHA!!! D.gif
Deja nu mai vorbiti de piatra de copt, ati sarit la strachini, tajine si alte fonte olandeze! D.gif
Mai bine hai sa vorbim la topicul cu cratiti si tingiri, parca era unul pe-aici, caci asa e, se poate coace in mai multe recipiente!

#51 neamielualarau

neamielualarau

    Academic Chef

  • Membri
  • 1004 posturi

Postat 23 November 2012 - 07:01 AM

CITAT(iulia13 @ Nov 23 2012, 02:44 AM) <{POST_SNAPBACK}>
HAHAHA!!! D.gif
Deja nu mai vorbiti de piatra de copt, ati sarit la strachini, tajine si alte fonte olandeze! D.gif
Mai bine hai sa vorbim la topicul cu cratiti si tingiri, parca era unul pe-aici, caci asa e, se poate coace in mai multe recipiente!

las' ca-i mai bine acilea, tinem aproape de tema tongue.gif
am intrebat de olandeza pen'ca muma soacra din dotare coace paine intr-o fonta, pe aragaz.. blink.gif si iti dai seama ce uluire uimicioasa cand am aflat ca olandezii habar n-au ca muerea asta din baragan le foloseste tingirea pe care ei au si uitat c-au inventatar-o. mno.

ontopic: am purces la niste mutari de flori si ardei iuti din niste ghivece in alte ghivece, astfel incat olul cel mare de lut o ramas gol-golut cum l-o facut muma-sa, dimpreuna cu sora sa, strachina, pe care am io boala. asa ca urmatoarea pita va fi uriasa si coapta pe strachina de pamant. am zis. tineti aproape ca e pe drum.

#52 apetito

apetito

    Master of disaster

  • Membri
  • 5450 posturi
  • Location:De Nederlands

Postat 23 November 2012 - 10:46 AM

aicea stau, cu ochii pe display D.gif

care lopetica din dotare bre???
erau fasii lungi cat latimea unei tavi, cu cate 3 coconitze pe ele...cum fericirea mea sa le transmutez altfel?!?!

iar...cu fonta...or fi inventat olandezii "cuptorul" shela exact cum au inventat italienii polenta si rumanii sarmaua, nah.

tajine as putea lua de la un magazin oriental, ca musteste aici de marocani "genuine"
intrebam si eu...doar de info, ca veni vorba de alte ceramici

hai ca v-arat ce-am copt eu ieri... em_new_05.gif




geniul e ereditar, secretul artei este exercitiul.

#53 neamielualarau

neamielualarau

    Academic Chef

  • Membri
  • 1004 posturi

Postat 23 November 2012 - 12:18 PM

CITAT(apetito @ Nov 23 2012, 11:46 AM) <{POST_SNAPBACK}>
care lopetica din dotare bre???

mata ai zis: chiatra o vinit cu ceva lopatitca.. mno, aia ii facuta s-o folosesti, zic.

CITAT(apetito @ Nov 23 2012, 11:46 AM) <{POST_SNAPBACK}>
tajine as putea lua de la un magazin oriental, ca musteste aici de marocani "genuine"

daca-s marocane is bune si la pret. deci tajina iei daca esti fan slow cooking, altfel nu are sens (decat de decor poate). iar in caz ca iei sa incerci sa iei una care ar intra, eventual, in cuptor. unele au tuguiul ala asa mare ca nu le poti folosi deca pe plita.

#54 apetito

apetito

    Master of disaster

  • Membri
  • 5450 posturi
  • Location:De Nederlands

Postat 23 November 2012 - 02:25 PM

bre fratzâoare, n-are bre lopetzel
are o tãvucã
care nu prea-si are rostul
n-o ai cum manevra
e cat cuptorul de lata

slow-cooking n-as si prea nefan, nici fan inrait...
sunt asa...pe la mijloc
baiu-i c anu mai am loc de ele prin cele dulapuri
ma haleste hollanderul daca mai apar c-o ustensila, cred tongue.gif
si-ar avea dreptate rolleyes.gif




geniul e ereditar, secretul artei este exercitiul.

#55 neamielualarau

neamielualarau

    Academic Chef

  • Membri
  • 1004 posturi

Postat 23 November 2012 - 05:45 PM

CITAT(apetito @ Nov 23 2012, 03:25 PM) <{POST_SNAPBACK}>
bre fratzâoare, n-are bre lopetzel
..ma haleste hollanderul daca mai apar c-o ustensila, cred tongue.gif
si-ar avea dreptate rolleyes.gif

apai si cu lopetica ma gandesc ca daca n-are fund cuptiorul n-ai in ce te propti.. mda.. cre' mai bine te uiti dupa asa ceva, merg si spalate si nu mai ai probleme.. mai faci si cate un box cu dutchmanu' matale cand te supara.. boxing.gif
iar cu tajina.. daca faci bine si o achizitionezi intr-o dimineata si ii faci intr-insa o haleala memorabila de sa se mire trei zile, apai o sa mearga el sa mai cumpere singur inca doua.. wish.gif

Editat de neamielualarau, 23 November 2012 - 05:46 PM.


#56 apetito

apetito

    Master of disaster

  • Membri
  • 5450 posturi
  • Location:De Nederlands

Postat 27 November 2012 - 04:51 PM

cum bre sa n-aiba fund cuptorul meu, da' ce? e Hadesul??
iaca poze, culese azi...in procesul statului pe vine, la pazit duduile ce shedeau la solar


astea sunt chiflele, puse pe dungile respective de hartie de copt, care "cadeau" de la hartia pe care o taiam pentru tavile de aragaz, si pe care le-am pastrat, ca furnica...
crestate, stand la o shueta, sa se dospeasca

PB270001.JPG

abia bagate, aburite, stropite...pe piatra direct, cu hartiile inca sub ele

PB270002.JPG

dupa 10 sau 15 minute, cu hartiile scoase

PB270005.JPG

si terminate

PB270006.JPG

si-acum painile mari

PB270007.JPG PB270008.JPG

PB270012.JPG

pi es...cat m-o mai lasa...vazut, adaptai ce-avusei prin ograda, acum nu ma mai parlesc

Editat de apetito, 27 November 2012 - 05:00 PM.





geniul e ereditar, secretul artei este exercitiul.

#57 neamielualarau

neamielualarau

    Academic Chef

  • Membri
  • 1004 posturi

Postat 27 November 2012 - 04:56 PM

CITAT(apetito @ Nov 27 2012, 05:51 PM) <{POST_SNAPBACK}>
cum bre sa n-aiba fund cuptorul meu, da' ce? e Hadesul??

iai, ce coafate si dolofane is, mancale-ar nenea pe ele (i wish D.gif )
ziceam de fund in sensul sa te proptesti cu lopata in el ca sa scoti pitacii.. tot manusile te pasc.. ai vazut linkul cu manusi sau a scapat neobservat si de tine si de cenzura? tongue.gif

#58 apetito

apetito

    Master of disaster

  • Membri
  • 5450 posturi
  • Location:De Nederlands

Postat 27 November 2012 - 05:03 PM

neica, nu mai editez ca fac cu nervii, cred...
as avea cum sa manevrez o lopatica, in caz c-as avea una. da' n-am
pe ele le stiu acum...cam cat le trebuie sa se coaca...
ai dreptate...dupa 15 minute le mai las asa...sa se rasfete...dupa o juma' de ora e deja extra, doar de "crunch".

nu m-ating de ele. le-am infofolit, vorba felutzei, sa se raceasca incetishor.
maine le intreb de sanatate si le invit in congelator, live life to extreeeeem tongue.gif




geniul e ereditar, secretul artei este exercitiul.

#59 apetito

apetito

    Master of disaster

  • Membri
  • 5450 posturi
  • Location:De Nederlands

Postat 05 December 2012 - 10:38 AM

tot vorbeam de coafatele mele
uite ce metoda am gasit sa le las sa creasca un pic in sus, si nu in latime

PC040001.JPG

asta ar fi ideea: le-am inghesuit in latul unei tavi, c-o tava de chec ascunsa sub niste servete curate de bucatarie. nu le-am copt asa ca n-am presarat destula faina si s-au lipit de carpe, a trebuit sa le reformez - in battard - le-am crestat...

dar...poate ajuta pe cineva glasses.gif

Editat de apetito, 05 December 2012 - 10:39 AM.





geniul e ereditar, secretul artei este exercitiul.

#60 neamielualarau

neamielualarau

    Academic Chef

  • Membri
  • 1004 posturi

Postat 05 December 2012 - 11:05 AM

CITAT(apetito @ Dec 5 2012, 11:38 AM) <{POST_SNAPBACK}>
tot vorbeam de coafatele mele
uite ce metoda am gasit sa le las sa creasca un pic in sus, si nu in latime

pai daca iti cresc in latime ori e aluatul cam molcut, ori il tii prea mult la dospit.. dublarea volumului e de obicei suficienta.. incearca sa reduci nitel timpul de dospire, ia vezi, se mai latesc?



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi