Sari la conținut

Poză

Paine furata* de la greci


91 răspunsuri la acest topic

#1 neamielualarau

neamielualarau

    Academic Chef

  • Membri
  • 1004 posturi

Postat 07 November 2012 - 05:37 PM

la cererea mai multor cinstite gospodine pun acilea reteta asta de paine foarte pufoasa, cozonaceasca de-a dreptul, fabricata dupa principii absolut traditional chinezesti, adica reverse-engineering. in sensul ca am mancat asa ceva in vacanta, in grecia, si m-a lasat paf, asa paine buna parca nu mancasem niciodata. textura, consistenta, aspect, culoare, gust, aroma, ce sa mai.. calu' troian, frate.. bun. si-am ajuns acasa din concediu, m-am strofocat oleaca, am sapat prin camara si prin frigider, si am aflat cele de cu sama, intinse mai jos:

1 kila faina 650
2 oua
2 linguri de zahar
50ml ulei de masline
200ml lapte batut
2 lingurite de sare
25gr drojdie proaspata
apa pana la 550ml

reteta cu pricina este malaxata si dospita pe jumatate in masina de paine (un orion 1401), dar se poate prepara fara indoiala si manual.

1. se pune uleiul in cuva
2. se bat ouale cu laptele batut intr-o cana de masurat, se adauga apa calduta pana la 550ml; se adauga drojdia sfaramata si se amesteca bine cu lichidul, care se adauga peste ulei
3. se adauga in cuva 2 linguri de zahar
4. se adauga faina cernuta
5. se adauga 2 lingurite de sare
6. se porneste masina pe programul de aluat fara coacere (la orion program 5), 1ora:50min
7. se extrage aluatul din cuva la finalul programului si se bate putin (se aereaza) framntand usor, pe un blat prafuit cu faina
8. se formeaza dupa dorinta, rotunde sau cilindrice, 2 paini
9. se pufaie cu ceva faina si se aseaza in tava (eu folosesc o tava zisa de friptura, din tabla emailata, incap in ea la fix doua paini ovale, ca cele din poze). daca aveti piatra de copt, o asezati pe carpator (lopata de cuptor).
10. se cresteaza si se lasa sa creasca 40-60 de minute, timp in care nu uitati sa incingeti cuptorul la vreo 200 de grade (gas mark 4)
11. in cuptor se pune un vas vechi in care aveti fie o ceasca de apa clocotita, fie 5-6 cuburi de gheata, care vor produce abur in prima faza de coacere.
12. se adauga painea si se lasa la copt 30-40 de minute, pana ce coaja capata culoarea dorita (mie imi plac mai brunete) si suna a gol daca o ciocaniti cu degetul.
13. se scoate din cuptor si se indeparteaza numaidecat din tava, asezandu-se pe un gratar, sa se raceasca.
se consuma dupa minim 1 ora, dar cel mai bine a doua zi.

pentru varianta manuala:

1. cernem faina intr-un lighenas
2. adaugam sarea si amestecam bine
3. punem intr-o masura ouale, laptele, zaharul si apa calduta pana la 550ml; dizolvam drojdia in lichid
4. facem un crater in faina si adaugam cate putin lichid amestecand continuu; pe la jumatatea operatiunii adaugam 50ml ulei; continuam pana se termina lichidul. cand capata consistenta incepem sa framantam, pana cand aluatul devine elastic si se dezlipeste usor de pe maini.
5. il lasam 15 minute sa se odihneasca, apoi framantam 10 minute.
6. se lasa acoperit o ora, sa creasca, la loc cald.
7-13. ca mai sus

Note:
1. aluatul este in prima faza destul de dens. nu va speriati, o sa iasa la fix.
2. cantitatea este calculata pentru 1kg de faina si nu recomand sa incercati sa si coaceti reteta in masina de paine, pentru ca nu are loc. poate asa, la limita, in cele de 1500gr.
3. daca doriti sa faceti reteta cap-coada in masina, injumatatiti cantitatile.
4. am incercat mai multe variante ale acestei retete, cantitatile sunt optime; suporta totusi diverse adaosuri, dupa gust (eu am incercat cu oregano autentic cules de mine personal, si cu mac. in aluat, nu pe deasupra. puteti incerca, o sa aveti o surpriza). merge de asemenea si cu masline.

mai jos pozele, care au fost postate si in alt topic, si pe care am vrut sa le iau de acolo ca link-uri, cu copy-paste, ca sa nu le urc din nou, dar nu a mers, asa ca le-am reatasat:

1- framantare, shaping
02_DSC_0042.jpg

2 - pita asezata in tava
03_DSC_0046.jpg

3 - crestam fain frumos
04_DSC_0048.jpg

4 - iacata ce-am crescut! (am uitat de ele, m-am luat cu treaba, au stat cam juma' de ceas mai mult)
05_DSC_0049.jpg

5 - zdup cu dansele in cuptor
06_DSC_0051.jpg

6 - 30 de minuturi mai tarliu:
07_DSC_0052.jpg

7 - or iesit siameze, bata-le..
08_DSC_0053.jpg

8 - cam asa din profil
09_DSC_0055.jpg

9 - si cam asa din avion:
10_DSC_0056.jpg

#2 apetito

apetito

    Master of disaster

  • Membri
  • 5450 posturi
  • Location:De Nederlands

Postat 07 November 2012 - 07:19 PM

multzam, nene mielule!
esti garçon bonbon!

...(o) gospodina multumita tongue.gif

pi es: sigur le execut! intai in varianta asta, alba si neprihanita...apoi cu "integralele" din cele camari




geniul e ereditar, secretul artei este exercitiul.

#3 neamielualarau

neamielualarau

    Academic Chef

  • Membri
  • 1004 posturi

Postat 07 November 2012 - 07:58 PM

CITAT(apetito @ Nov 7 2012, 08:19 PM) <{POST_SNAPBACK}>
multzam, nene mielule!
esti garçon bonbon!

...(o) gospodina multumita tongue.gif

pi es: sigur le execut! intai in varianta asta, alba si neprihanita...apoi cu "integralele" din cele camari

bre gospodin multumit, fa tu din asta chifle la berbat al teu sa vezi apoi multamire D.gif
dupe aia po' sa bagi si alte faineturi cata vreme lasi minim 60% faina alba..

#4 fel70

fel70

    Master of disaster

  • Membri
  • 2304 posturi

Postat 07 November 2012 - 09:35 PM

Sa traiti o mie de ani, fara reparatii capitale! tongue.gif
Mielutule, nenea iaca-ta (o) a doua gospodina multumita!

Multam de reteta! Fusi super rapid cu reteta! Sper sa pozez rapid painicile!

Acusica, nah, ca la incepatoare la coptu' de paine....
Nu se face cu drojdia, ca la cozonac, maia, ca pe mine asa m-ar fi dus gandul....?
Cuptorul ramane la 200 grade tot timpul si in timpul coptului? Si inainte de copt painea, cu cata vreme il antrenezi?

Daca nu trebuie pornit prea din timp, as tine painea la dospit, in cuptor, la vreo 50 grade, incins inainte cuptorul, asa fac la cozonac.... Zic si eu, o fi bine? Nu curenti de aer mai calzi, mai reci....

Acusi.... din ce am citit si eu, mataluta poti sa zici si sa faci diferenta..... incearca sa pui una din paini sa se raceasca 'la verticala' daca ma intelegi, cica ar fi coaja 'incomparabila'.... Dar doar am citit....

Inca o data, multumiri!





'Unii oameni au fost făcuţi de Dumnezeu, alţii se trag din maimuţă. Depinde de ei, ei hotărăsc ce sunt în cursul vieţii.'
- Dom Profesor, EVZ.

#5 neamielualarau

neamielualarau

    Academic Chef

  • Membri
  • 1004 posturi

Postat 08 November 2012 - 08:50 AM

CITAT(fel70 @ Nov 7 2012, 10:35 PM) <{POST_SNAPBACK}>
...Nu se face cu drojdia, ca la cozonac, maia, ca pe mine asa m-ar fi dus gandul....?


in general, daca faci starter, cantitatile nu mai sunt atat de precise si intervine celebra expresie "faina cat cuprinde". ca sa intelegi mai bine, este esential ca lichidele din reteta sa aiba cantitatea aia si nu alta. totusi, poti face si maia, eu nu am dat exemplul asta pentru ca se complica reteta foarte tare, dupa parerea mea. dar sigur ca da, poti pune 100ml de apa calduta cu drojdia si zaharul, si cateva linguri de faina.. cei 100 de ml de apa ii scazi mai apoi din cantitatea totala de lichid, deci umpli masura in care ai oua si lapte doar pana la 450. in fine, asta e nu e un aluat care sa necesite starter (e optimizat pentru masina de paine, deh), dar avand in vedere ca il faci manual, nu vad nici o problema.
in concluzie fa-l asa doar daca tii musai, aluatul cu drojdie preactivata se comporta diferit si creste mai repede. si tine cont de faptul ca eu nu l-am incercat manual, deci sa nu ma injuri dup-aia D.gif

CITAT(fel70 @ Nov 7 2012, 10:35 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Cuptorul ramane la 200 grade tot timpul si in timpul coptului? Si inainte de copt painea, cu cata vreme il antrenezi?
Daca nu trebuie pornit prea din timp, as tine painea la dospit, in cuptor, la vreo 50 grade, incins inainte cuptorul, asa fac la cozonac.... Zic si eu, o fi bine? Nu curenti de aer mai calzi, mai reci....

cuptorul meu este clasic, pe gaz. am un termometru atarnat in interior, si dupa cum stiti, la cuptoarele pe gaz temperatura variaza (atinge 200 de grade, termostatul reduce gazul, scade la 170-180, pleaca iar gazul, etc) in bucle de 10-15 minute. am copt intr-un cuptor electric si 180 de grade mi s-a parut putin. deci asa as zice, 200 de grade. iar cuptorul il aprind cand pun painea in tava la crescut.
din ce zici tu acolo, ai cuptor electric. temperatura de 50 de grade este foarte buna pentru deshidratat fructe/legume, dar este cam mare pentru dospit. incearca o smecherie, daca ai un termometru precis in casa: tine becul cuptorului aprins vreo 10-15 minute si vezi la ce temperatura ajunge termometrul, lasat in cuptor (cuptorul oprit, evident - masuram caldura produsa de bec). daca ai intre 24 si 32 de grade esti in intervalul optim, acolo drojdia se dezvolta cel mai bine. daca nu, cresti aluatul afara.

CITAT(fel70 @ Nov 7 2012, 10:35 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Acusi.... din ce am citit si eu, mataluta poti sa zici si sa faci diferenta..... incearca sa pui una din paini sa se raceasca 'la verticala' daca ma intelegi, cica ar fi coaja 'incomparabila'.... Dar doar am citit....

nu e relevant, eu racesc painea pe gratare foarte loosy (se vede si in poza), cu distante mari intre grilaje adica. nu vad ce diferenta s-ar putea produce.

succes si asteptam poze!

#6 apetito

apetito

    Master of disaster

  • Membri
  • 5450 posturi
  • Location:De Nederlands

Postat 08 November 2012 - 03:56 PM

nene mielule, am citit intai avida, adica si-un pic in dunga...dar mata vrei sa zici ca umpli masura ceea cu...toate alea si apoi pui apa pana ajunge la dungutza de 550 ml?
sa ma lamuresc un pic...




geniul e ereditar, secretul artei este exercitiul.

#7 neamielualarau

neamielualarau

    Academic Chef

  • Membri
  • 1004 posturi

Postat 08 November 2012 - 04:38 PM

CITAT(apetito @ Nov 8 2012, 04:56 PM) <{POST_SNAPBACK}>
nene mielule, am citit intai avida, adica si-un pic in dunga...dar mata vrei sa zici ca umpli masura ceea cu...toate alea si apoi pui apa pana ajunge la dungutza de 550 ml?
sa ma lamuresc un pic...

vorbim de corpus lichidus apetitule, adicatelea oo, lapte, apa, ulei. nicidecum toate alea, adica faina etc.. cum draci sa intre o kila de faina inntr-o masura de 550ml?! nici drojdia nu intra la socoteala. pentru ca mareste volumul fara a fi lichid. asadar strict, oua, lapte, apa. 550ml.
observi ca ele totalizeaza de fapt 600ml ca volum lichid cu ulei cu tot; 550 fara ulei, ca daca il pui pe ulei peste halea ramane jumate pe vasul de masurat.. asa ca de aia se pune separat. uleiul, direct in cuva, sa nu se piarza ni'ca. restul lichidelor (si oole is tot lichide din punctul de vedere al aluatului), adica oua, lapte, apa, se pun in ordinea asta in masura pen' ca sa te asiguri ca ai 550ml.. se ciomagesc binisor cu un tel si devin un lichidus mai grosus, si abia dupe aia purcezi la adaugarea drojdiei.
asa cum ne invata brutarii din vechime, in paine poti pune toate draciile care iti trec prin cap pe post de apa - lapte, zer, zeama de legume, de carne, de fructe, compot, oua, doar albus, doar galbenus (mai raman de la cate o reteta uneori, pune repede de-o paine!), bere, vin, tuica, palinca, doamne feri ca sare cuptoru' in sus.. tongue.gif lichid sa fie.
si in caz ca n-am spus, uleiul folosit de mine fuse virgin de masline carat de la greci si dansul. se poate folosi si alt ulei, cu consecintele de rigoare (gust), asa ca mai bine puneti de masline, sau in caz ca nu ezigsta pe stoc, un ulei inodor si fara gust puternic (gust puternic are uleiul de porumb, de pilda, care e f misto pus in paine, dar nu in asta).
savvy? rolleyes.gif

Editat de neamielualarau, 08 November 2012 - 04:41 PM.


#8 apetito

apetito

    Master of disaster

  • Membri
  • 5450 posturi
  • Location:De Nederlands

Postat 08 November 2012 - 04:54 PM

bre...vorbim de masuri. eu de-aia intrebai...
ca prima oara scrisesem in catastif apa: 550 ml
apoi dadui cu ochii de ecran: apa - pana la 550 ml
si da-i si verifica...si lamureste-te...
apropos...in masura era intro-bagat si zaharul. e si el lichidus? de cares?
glumesc
m-ai lamurit!
olei de mazline nu pui la painea asta, sa ma ierti mata, ca grecii ma iarta ei, ca ce nu stii...cica nici nu te derajneaza
nu-l pun nici la aluat de pizza, il determina voincii din batatura si incep sa strambe gratios din nasuri
pun de struguri, de floari'

multzam again!




geniul e ereditar, secretul artei este exercitiul.

#9 neamielualarau

neamielualarau

    Academic Chef

  • Membri
  • 1004 posturi

Postat 08 November 2012 - 05:08 PM

CITAT(apetito @ Nov 8 2012, 05:54 PM) <{POST_SNAPBACK}>
bre...vorbim de masuri. eu de-aia intrebai...
ca prima oara scrisesem in catastif apa: 550 ml
apoi dadui cu ochii de ecran: apa - pana la 550 ml
si da-i si verifica...si lamureste-te...

hihi.. pricepui.. pai io m-am invatat sa zic asa, pana la, pen'ca oole care va sa zica nu stii niciodata cat au cu preciziune, asa ca e cel mai bine sa adaugi lichidul peste dansele, fara sa le socotesti dupa stas-uri.. gaina si stasu'.. te-ai gasit sa faca aia oole la fel..

Editat de neamielualarau, 08 November 2012 - 05:09 PM.


#10 apetito

apetito

    Master of disaster

  • Membri
  • 5450 posturi
  • Location:De Nederlands

Postat 08 November 2012 - 05:21 PM

eee...oole pe-aici is pe masuri, ca la haine
vazui si reteta cu pene de barabule, ma duc sa conspectez :)




geniul e ereditar, secretul artei este exercitiul.

#11 apetito

apetito

    Master of disaster

  • Membri
  • 5450 posturi
  • Location:De Nederlands

Postat 09 November 2012 - 06:56 PM

iacata-le...grecoaicele

PB090001.JPG

arata mai degraba ca niste turcoaice, rotunde asa...ca luna D.gif

acum...experienta proprie si adaugiri:

mi se pare un aluat ff dens, dar placut la lucrat...nu se lipeste deloc.
n-am avut lapte batut, am folosit iaurt 1,5% grasime...totul pana la 550 ml, dupa mine ar mai cere apa...dar m-am conformat D.gif , singurele adaugiri fiind semnte de floarea soarelui intregi si de in zdrobite.
abia le-am scos de la copt, degustarea se face maine

multzam nene mielule si sa mai vii cu astfel de retzepturi!




geniul e ereditar, secretul artei este exercitiul.

#12 fel70

fel70

    Master of disaster

  • Membri
  • 2304 posturi

Postat 09 November 2012 - 09:44 PM

Oau .... blink.gif soori da stiu 'ca i-ai copt-o' lu' NM-tu!

Ptiu, ptiu, da' frumoase iti mai iesira!
Bine asteptam si impresiile titularului de cont, sa vedem ce spune, dar dupa parerea mea fara experienta, zic ca arata de poza!
Sa revii cu sexiunea, te rog....

Deci, eu ma documentam, ca maine sa merg sa cumpar ce nu am prin casa pentru ele....
Si stau infinit la telefon de vorba, cand fac aicisha refreshu' iaca ce sa vezi, doua greco-turcoaice!
Sa traiasca si sa mai scoata pui! groupwave.gif
Si NM-tu retete!

Acusi.... am inteles ca ai pus conform retetei, da? 200 iaurt de 1,5 grasime, 2 oo si restul apa....da?
Nu numai iaurt....
Soro, la 200 grade le-ai copt?
Maine, am comanda de cozonaci, ceea ce voi face, ca sa mai gustam pana la post, daca nu maine, duminica viu cu poza si la greco-turcoaice.
Asa sa ma ajute DD.

@ Revin... voiam sa zic, asta seara, cu ochii la emisiunea lu' nea Varlan, la ciresica, a facut Papaiani paine.... Indicatie de la Varlan... sa punem in paine sare din aia de salina, de muraturi, fara iod, ca cica asa se recomanda, iese painea mai buna.....

Editat de fel70, 09 November 2012 - 09:48 PM.






'Unii oameni au fost făcuţi de Dumnezeu, alţii se trag din maimuţă. Depinde de ei, ei hotărăsc ce sunt în cursul vieţii.'
- Dom Profesor, EVZ.

#13 Sheherezada.

Sheherezada.

    Master of disaster

  • Membri
  • 3169 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Netherland
  • Interests:I fall asleep thinking of you. <br />Dreaming of things i wish were true. <br />As i wake i shed a tear, <br />cause i awake with out you here.

Postat 09 November 2012 - 09:46 PM

Si ale mele stau la cuptor. Cuminti, cumintele ...
lI fall asleep thinking of you.
Dreaming of things i wish were true.
As i wake i shed a tear,
Cause i awake without you here.
Sheherezada for you!



BEETJE CHIQUE

www.Beetjechique.nl


#14 fel70

fel70

    Master of disaster

  • Membri
  • 2304 posturi

Postat 09 November 2012 - 09:51 PM

Sunteti ceva de groaza.... Ca nu am iaurt.... ca acusi ma apucam.... cu drojdia de la cozonac. em_new_05.gif banned.gif
Claaar.







'Unii oameni au fost făcuţi de Dumnezeu, alţii se trag din maimuţă. Depinde de ei, ei hotărăsc ce sunt în cursul vieţii.'
- Dom Profesor, EVZ.

#15 neamielualarau

neamielualarau

    Academic Chef

  • Membri
  • 1004 posturi

Postat 09 November 2012 - 10:45 PM

CITAT(apetito @ Nov 9 2012, 07:56 PM) <{POST_SNAPBACK}>
iacata-le...grecoaicele[...]acum...experienta proprie si adaugiri:
mi se pare un aluat ff dens, dar placut la lucrat...nu se lipeste deloc.
n-am avut lapte batut, am folosit iaurt 1,5% grasime...totul pana la 550 ml, dupa mine ar mai cere apa...dar m-am conformat D.gif , singurele adaugiri fiind semnte de floarea soarelui intregi si de in zdrobite.
abia le-am scos de la copt, degustarea se face maine
multzam nene mielule si sa mai vii cu astfel de retzepturi!

asa este, aluatul este dens, dar poate fi lucrat usor. astept cu interes proba finala! imi pare bine ca ai reusit s-o coci! rolleyes.gif


#16 neamielualarau

neamielualarau

    Academic Chef

  • Membri
  • 1004 posturi

Postat 09 November 2012 - 10:53 PM

CITAT(fel70 @ Nov 9 2012, 10:44 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Acusi.... am inteles ca ai pus conform retetei, da? 200 iaurt de 1,5 grasime, 2 oo si restul apa....da?
Nu numai iaurt....

poi daca pui iaurd, musai sa pui si ceva apa bre.. daca nu ai lapte acru mere si dulce, si de pisica, si de capra, lapte sa fie.. treaba e ca iaurtul tinde sa fie cam dens adica sa aiba continut cam mic de apa.. asa ca bine e sa il diluam.

si, repet: lapte (acru sau nu), oua, apa calduta = maxim 550ml + 50ml ulei.

Editat de neamielualarau, 09 November 2012 - 10:54 PM.


#17 neamielualarau

neamielualarau

    Academic Chef

  • Membri
  • 1004 posturi

Postat 09 November 2012 - 10:55 PM

CITAT(Sheherezada. @ Nov 9 2012, 10:46 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Si ale mele stau la cuptor. Cuminti, cumintele ...

pozeeeeeee! vrem pozeeeeeee em_new_32.gif !

#18 Sheherezada.

Sheherezada.

    Master of disaster

  • Membri
  • 3169 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Netherland
  • Interests:I fall asleep thinking of you. <br />Dreaming of things i wish were true. <br />As i wake i shed a tear, <br />cause i awake with out you here.

Postat 09 November 2012 - 11:22 PM

Vineeeee....

Miniaturi atașate

  • paine_1.jpg
  • paine_2.jpg
  • paine_3.jpg

lI fall asleep thinking of you.
Dreaming of things i wish were true.
As i wake i shed a tear,
Cause i awake without you here.
Sheherezada for you!



BEETJE CHIQUE

www.Beetjechique.nl


#19 Sheherezada.

Sheherezada.

    Master of disaster

  • Membri
  • 3169 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Netherland
  • Interests:I fall asleep thinking of you. <br />Dreaming of things i wish were true. <br />As i wake i shed a tear, <br />cause i awake with out you here.

Postat 09 November 2012 - 11:26 PM

La mine in loc sa stea bombata s-a latit .Gustul e super si textura nu e rea.Apetito tu ce faina ai folosit? Cum arata punga?
Multumesc nea Mielu pentru reteta .
lI fall asleep thinking of you.
Dreaming of things i wish were true.
As i wake i shed a tear,
Cause i awake without you here.
Sheherezada for you!



BEETJE CHIQUE

www.Beetjechique.nl


#20 neamielualarau

neamielualarau

    Academic Chef

  • Membri
  • 1004 posturi

Postat 09 November 2012 - 11:38 PM

CITAT(Sheherezada. @ Nov 10 2012, 12:26 AM) <{POST_SNAPBACK}>
La mine in loc sa stea bombata s-a latit .Gustul e super si textura nu e rea.Apetito tu ce faina ai folosit? Cum arata punga?
Multumesc nea Mielu pentru reteta .

nu arata rau, daca zici ca s-a latit ai cam asa: mult lichid, multa drojdie, sau tinuta pra mult la crescut. vezi si cum e la gust.



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi