Sari la conținut

Poză

Paine furata* de la greci


91 răspunsuri la acest topic

#41 cerra

cerra

    Master of disaster

  • Membri
  • 4025 posturi
  • Gender:Female
  • Location:timisoara

Postat 10 November 2012 - 10:01 PM

CITAT(stormy @ Nov 10 2012, 09:28 PM) <{POST_SNAPBACK}>
asta si inseamna numele ei: marele secret D.gif !

mie imi place faina ungurasca, fiindca e foarte ok, iau cind fac excursii in strainatate
(tocmai ce-am luat o faina de la noi, de la penny market "Top Apetit" - nu mai iau in veci, e lipicioasa, nu mi-a placut deloc)


Na vezi? tocmai de aceia o iubesc eu. Timisoara -Szeged sunt 100 km asa ca facem provizii apoi pe rand trajem cate o fuga dupa fainuri la vecini.

Acum Neamielule iacata`ma aici cu pita ta furata de la greci


Am pus exact ca in reteta ta , dar am schimbat apa cu lapte si putin ordinea la pus oala.

asta`i faina cu care am facut pita ta azi
DSC00734__Medium_.JPG

Am folosit iaurt si am tot pus laptic pina am ajuns la consistenta laptelui batut , dar sa nu depasesc 200ml, am batut si oole si am masurat cantitatea sa stiu cat lapte mai pun pina la cantitatea de 550ml.

exact 275 ml iaurt+oua

DSC00736__Medium_.JPG

Acum am pus la ajutorul meu in blid faina, 25 gr drojdie budafok, zaharul si am turnat diferenta de 275 ml de lapte caldutz peste drojdie si am lasat sa creasca drojdia
DSC00738__Medium_.JPG











#42 cerra

cerra

    Master of disaster

  • Membri
  • 4025 posturi
  • Gender:Female
  • Location:timisoara

Postat 10 November 2012 - 10:07 PM

Cand drojdia a crescut, am adaugat ouale cu iaurtul , sarea si oloiu de maslina si i`am dat de lucru la ajutoru meu asa sa nu intre in somaj.
DSC00740__Medium_.JPG


Toata treaba la mine a durat 10 min

Dupa 10 minute
DSC00747__Medium_.JPG



Am infainat`o dat forma rotunjoara, am crestat deasupra si pe laterale sa creasca frumos in sus

DSC00749__Medium_.JPG




Gata crescuta dupa 1 ceas

DSC00750__Medium_.JPG




Am copt 1 ceas pe 190 grade la cuptor cu gaz, fara gheturi prin cuptor si fara cesti cu ape fierbinti (am si uitat amanuntul asta dar oricum pazesc cuptorul fierbinte de apa) fiecare cu piticul din dotare.

Editat de cerra, 10 November 2012 - 10:13 PM.


#43 cerra

cerra

    Master of disaster

  • Membri
  • 4025 posturi
  • Gender:Female
  • Location:timisoara

Postat 10 November 2012 - 10:10 PM

Pina aici sunt multumita sa vedem cand o taiem si sa vedem cat tine sa nu s esfarme

Gata coapta

DSC00755__Medium_.JPG

DSC00759__Medium_.JPG

si cantareste atata cat scrie colo la cantar

DSC00760__Medium_.JPG

Deocamdata nu pot decat sa`ti multumesc!

#44 cerra

cerra

    Master of disaster

  • Membri
  • 4025 posturi
  • Gender:Female
  • Location:timisoara

Postat 10 November 2012 - 10:38 PM

Nu o sa pot dormii la noapte daca nu maninc un colt din pita asta tongue.gif

Astept sa se raceasca bine ca eu o tai in doua asa pe taietura aia de deasupra apoi feliile invers(chestie de obisnuinta)

As ave pofta acum sa pun pe ea oleaca untura si boia rosie sau gulas iute dar nu am untura asa ca am scos untul din frigider si astept, astept sa pot taia pita.

#45 neamielualarau

neamielualarau

    Academic Chef

  • Membri
  • 1004 posturi

Postat 10 November 2012 - 11:36 PM

CITAT(fel70 @ Nov 10 2012, 08:22 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Le-am 'taiat' inainte de a le baga la cuptor, dar stiam ca am pe undeva un bisturiu, dar nu l-am mai gasit... Cutitul, neascutit tongue.gif .....
NM-tu cum pastrezi tu painea, proaspata? In punga de hartie, invelita in ceva?
em_new_15.gif inca o data pentru reteta!

valeu ce cutit tocit, da' nu-i bai, uite ce fain au crescut! data viitoare poti folosi o lama de ras noua, e scula ideala.. eu painea o tin in punga de plastic, dar nu ermetic, ci asa, sa respire. din experienta mea cu reteta asta, pita-i buna 2-3 zile, a doua zi cea mai buna, si nu e sfaramicioasa. faina folosesc de care nimeresc, 650 sa fie, de la aia ieftina de auchan la dobrogea, titan, boromir.. nu am gasit vreuna care sa nu imi placa in mod grav. eu nu am vazut din asta de la ungaria pe unde shopaiesc io.. in general ma uit pe ambalaj dupa cantitatea de proteine, adica gluten, si iau in general peste 9-10gr. cu cat mai mare cantitatea de proteina, cu atat mai bine creste aluatul.. apropo de faina "moale" despre care vorbea cerra. sigur, am intalnit si eu faina mai rea, dar cred ca vina a fost a conditiilor de depozitare mai degraba..

@cerra - ptiu, sa nu ti-o deochi, ca ochioasa si dolofana ti-a iesit!

em_new_59.gif of, mai fetelor, is coplesit, nu ma asteptam sa faceti asa multe reteta asta em_new_05.gif !

Editat de neamielualarau, 10 November 2012 - 11:38 PM.


#46 cerra

cerra

    Master of disaster

  • Membri
  • 4025 posturi
  • Gender:Female
  • Location:timisoara

Postat 10 November 2012 - 11:54 PM

CITAT(neamielualarau @ Nov 10 2012, 11:36 PM) <{POST_SNAPBACK}>
@cerra - ptiu, sa nu ti-o deochi, ca ochioasa si dolofana ti-a iesit!


Da, dolofana si sa sti ca imi place reteta ta cu 25 de gr de drojdie (sper ca ai observat ca am ramas marcata de cantitatea asta da?)

iaca am taiat pita ta din bucataria mea este inca caldutza dar imi place textura am taiat`o asa cum am zis mai sus in doua, apoi taiem invers felia.

Place mie cum a iesit pita asta cu asa putina drojdie. La gust cred ca maine iti zic ca acum la ora asta numai pap nici macar pita cu unt.

Vezi ca faina de asta de a mea secretoasa, nu este ici la noi (exceptie magazinul Novatim unde am mai vazut dar eu nu am cumparat ptr ca era alt bl ptr placinte ceva retese) nustiu prin alte parti daca exista acest magazin dar la Tesco sau auchan in Ungaria gasesti faina nagy titka . Da uitat bine ce scrie pe ea nu doar la bunicuta cu ochelari ca vecinii au multe soiuri ptr toate alea scrie numa ca pe limba lor.

Pita de azi am facut cu aia Goldmaya care este si la noi. Aia ete facuta la noi dar scrie si ungureste pe ea si romaneste.

Iaca pita

DSC00679__Medium_.JPG

DSC00680__Medium_.JPG

Tare mandra cu gauricile in ea.

Multumesc ptr reteta cu 25 gr drojdie la 1 kil de faina (zic asa ptr ca de iaurt si de oua stiam si am facaut pita numa nu cu atata drojdie la kil.

Editat de cerra, 11 November 2012 - 12:00 AM.


#47 Sheherezada.

Sheherezada.

    Master of disaster

  • Membri
  • 3169 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Netherland
  • Interests:I fall asleep thinking of you. <br />Dreaming of things i wish were true. <br />As i wake i shed a tear, <br />cause i awake with out you here.

Postat 11 November 2012 - 12:00 AM

Frmoasa rau painica ta , Cerra! Sa va fie de bine si sa o mancati cu pofta.
lI fall asleep thinking of you.
Dreaming of things i wish were true.
As i wake i shed a tear,
Cause i awake without you here.
Sheherezada for you!



BEETJE CHIQUE

www.Beetjechique.nl


#48 cerra

cerra

    Master of disaster

  • Membri
  • 4025 posturi
  • Gender:Female
  • Location:timisoara

Postat 11 November 2012 - 12:21 AM

CITAT(Sheherezada. @ Nov 11 2012, 12:00 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Frmoasa rau painica ta , Cerra! Sa va fie de bine si sa o mancati cu pofta.


Multumesc frumos!

iaca ca totusi nu m`am putut culca fara sa gust pita.

Unse de sotul meu cu unt si sare si mie personal cu unt si pasta de macese.

In miez de noapte numai am pretentii la aranjamente:))

DSC00679__Medium___2_.JPG

DSC00680__Medium___2_.JPG

DSC00681__Medium_.JPG




#49 neamielualarau

neamielualarau

    Academic Chef

  • Membri
  • 1004 posturi

Postat 11 November 2012 - 08:56 AM

CITAT(cerra @ Nov 11 2012, 01:21 AM) <{POST_SNAPBACK}>
iaca ca totusi nu m`am putut culca fara sa gust pita.

si? blink.gif placut, nu placut? impresii?

Editat de neamielualarau, 11 November 2012 - 08:57 AM.


#50 fel70

fel70

    Master of disaster

  • Membri
  • 2304 posturi

Postat 11 November 2012 - 11:20 AM

Stati sa va pun poze si eu!

111120127433.jpg

111120127435.jpg

111120127439.jpg

111120127447.jpg

NM-tu nu avui bre nici lama, cerui lu' sotulica, da' cica n-are! tongue.gif Ca initial cu lama voiam, apoi ma gandi ca stiam ca am un bisturiu.... Da.... urata ciopartita pe deasupra, da' crezi ori ca a mai contat? Nieeeee.... am papat de dimi, unsa a mers tongue.gif Ca eu aseara nu am mai taiat.... Cerra sa va fie de bine!

Asa ca azi am pozat, sa vedeti gaurelele, zici ca sunt dantelate, coaja mie imi pare ca s-a mai 'domolit', cred ca am tinut putin mai mult la cuptor eu, am copt la 250 grade cu abur vreo 15 minute si apoi la 220 grade fara abur,pentru vreo 20 minute. Se desface ca si cozonacul, fasii, fasii... Noi am mancat cu unt si sare, cu pate si felii subtiri de muschi cu condimente, cu branza de oaie si evident cu unt si dulceata de zmeura!
Gustul..... ma incerca gandul ca seamana cu painica aceea de la biserica de se da la acatiste si din care se taie anafura, na ca imi scapa cum ii spune.... Stiu, nu sariti, aceea este fara drojdie, probabil ca asta are putina drojdie, de aceea. Este ceva diferit, va trebui sa ma obisnuiesc, ca nu aduce nici cum ai privi cu painea de VelPitar tongue.gif personal, cred ca eu am pus mai cu frica sare, adica linguritele au fost rase, puuutin dulceaga, dar pufoasa, aerata, coaja ferma, nu sfaramicioasa.... in total a fost asa oau rolleyes.gif

Am folosit la cele 10 min de framantare, un fel de impachetare, pe care il citisem mai demult, prin alte parti, iar partial, am schimbat, cum am spus, la copt.
O astept sa vad cum se comporta si maine eu am pus painica intr-o punga de hartie (dar cred ca o voi pune si in una din plastic), ca mai am jumate dintr-una, pe cealalta o duc la ai mei, impreuna cu un cozonac, sa se bucure si ei, pai nu.... 'dar din dar se face raiul'!

em_new_15.gif pentru reteta, trebuie sa-ti dezvalui un secret, NM-tu, este prima paine pe care o fac in viata mea....
Ma duc sa studiez si 'fulgii de cartofi'.... tongue.gif

Editat de fel70, 11 November 2012 - 11:24 AM.






'Unii oameni au fost făcuţi de Dumnezeu, alţii se trag din maimuţă. Depinde de ei, ei hotărăsc ce sunt în cursul vieţii.'
- Dom Profesor, EVZ.

#51 cerra

cerra

    Master of disaster

  • Membri
  • 4025 posturi
  • Gender:Female
  • Location:timisoara

Postat 11 November 2012 - 02:00 PM

CITAT(neamielualarau @ Nov 11 2012, 08:56 AM) <{POST_SNAPBACK}>
si? blink.gif placut, nu placut? impresii?


Placut, palcut numa sa vedem daca tine tot asa bine ca si cea pe care o fac cu drojdia mai multa. Sa nu se sfarme ca nu palce sa se sfarme pita.

Buna, buna.

Multam de ideea cu drojdia putina.


#52 neamielualarau

neamielualarau

    Academic Chef

  • Membri
  • 1004 posturi

Postat 11 November 2012 - 06:23 PM

CITAT(fel70 @ Nov 11 2012, 12:20 PM) <{POST_SNAPBACK}>
.. pentru reteta, trebuie sa-ti dezvalui un secret, NM-tu, este prima paine pe care o fac in viata mea....
Ma duc sa studiez si 'fulgii de cartofi'.... tongue.gif

WOW, pai pentru prima paine din viata ta e o capodopera de-a dreptul! feliile arata exact cum trebuie, asa era si a mea. (nu vrei sa stii cum arata prima paine din viata mea! wish.gif)
succes maxim si cu fulgii de cartoafe, si aia este o paine tare faina.

@cera - asteptam cu emotiune evaluatiunea finala. sa stii ca eu nu pun decat daca insista foarte tare reteta mai mult de 25-30 de gr de drojdie la kila de faina, pentru simplul motiv ca nu prea imi place gustul de drojdie wtf.gif si iese bine-mersi si asa, crescuta si pufoasa. nu am sesizat nici tendinte de sfaramare, dar aici as zice ca are o vorba de zis continutul de glutem mai mult decat drojdia... ideea e ca poti incerca si alte retete pe care le faci in mod obisnuit, cu mai putina drojdie.

#53 cerra

cerra

    Master of disaster

  • Membri
  • 4025 posturi
  • Gender:Female
  • Location:timisoara

Postat 11 November 2012 - 06:51 PM

CITAT(neamielualarau @ Nov 11 2012, 06:23 PM) <{POST_SNAPBACK}>
@cera - asteptam cu emotiune evaluatiunea finala. sa stii ca eu nu pun decat daca insista foarte tare reteta mai mult de 25-30 de gr de drojdie la kila de faina, pentru simplul motiv ca nu prea imi place gustul de drojdie wtf.gif si iese bine-mersi si asa, crescuta si pufoasa. nu am sesizat nici tendinte de sfaramare, dar aici as zice ca are o vorba de zis continutul de glutem mai mult decat drojdia... ideea e ca poti incerca si alte retete pe care le faci in mod obisnuit, cu mai putina drojdie.


reteta este aceiasi difera doar cantitatea de drojdie. De obicei fac doar cu apa , sare, drojdie, zahar, ulei de masline ptr ca sotul meu tine post de 2 ori pe saptamana. Am incercat multe retete de paine in toti anii astia dar pita cea de toate zilele , ramane cea cu apa sa poata manca si sotul si cand imi este pofta pun si lapte, iaurt etc. Sa sti ca nu miroase pita nici cu 45-50 gr drojdie ca daca ar mirosii nu as minca. Asta cu putina drojdie a crescut bine si este buna doar ca ii trebuie mai multisor timp la crescut. Framantatul nu este o problema la malaxor sau la mina.


#54 neamielualarau

neamielualarau

    Academic Chef

  • Membri
  • 1004 posturi

Postat 11 November 2012 - 09:24 PM

CITAT(cerra @ Nov 11 2012, 07:51 PM) <{POST_SNAPBACK}>
reteta este aceiasi difera doar cantitatea de drojdie.

asa este, painea e paine, oricum ai face-o.. sunt mii de variatii, dar toate se invart in jurul aceleiasi proportii, 5 parti faina, 3 parti apa. sare si drojdie separat. acum, ca lichidul ala nu e apa ci altceva, ca faina este nu numai de grau.. ca mai pui nu stiu ce chestii.. astea-s toate secundare.
are un nene pe are il cheama ruhlman o carticica ce se numeste "ratio", pe care o recomand oricarui doreste sa aiba o imagine simplificata a bucatariei moderne. nu acopera numai partea de brutarie - patiserie ci o gama extrem de larga de preparate. foarte interesanta si inedita este abordarea. ideea este sa retii niste proportii, dupa care poti uita de cartile de bucate si de retete, nu trebuie decat sa combini lucrurile dupa gustul tau, dupa imaginatie.. am testat personal cu painea si alte cateva chestii (cookies, checuri, etc), si asa este. cata vreme respect proportia, orice as pune la copt, iese foarte bine.
asa am descoperit de pilda ca macul pus in aluatul unei paini cu lapte si ceva miere face ca painea aia sa capete gustul batoanelor cu mac pe care le mancam in copilarie. nu te poti opri adica.
totul e sa respecti proportia si sa fii open-minded, sa experimentezi.
o seara faina sa aveti si pofta buna la painica mieleasca, celor care au facut-o, fireste! celorlalti, curaj. e foarte usor de facut.

#55 apetito

apetito

    Master of disaster

  • Membri
  • 5450 posturi
  • Location:De Nederlands

Postat 12 November 2012 - 01:04 PM

tulaaai, cat ati mai scris
v-am dat curaj, nu?!
in primul si-n primul rand...de vineri dupa-amiaza pana azi la pranz n-am vazut calculator, n-am deschis nimic...de-aia intairziai...dar sunt bine, grecoaicele la fel...ma rock, ce-a mai ramas din ele
disectiune n-am...ca una e deja halita - eu las una pentru consum, a doua merge in punga de plastic, cand nu e inca total racita, la conge. cand o scoti...miroase, arata ca atunci cand ai bagat-o
de taiat...eu am cutter, am invatat de la Jannen, puuup mare
faina...eu folosesc de la Lidl, Shehe. sau...vorba maestrului, ce-mi pica la castron
da...cred ca a fost un pic vina iaurtului, mai lipsit de lichid decat laptele batut. data aviatoare as indrazni s-o mai molicesc un pic
de format...va da baba un link, e in olandeza...dar nu-i bai...va invata tanti cum sa formati un batard

http://uitdekeukenva...een-batard.html

cred ca pozele sunt mai mult decat concludente
daca sunt intrebari, raspund cu placere

daca nu uit, cand vine fie-mea si sacrific a doua grecoaica, inshfac aparatul si pui poza.

data viitoare urmeaza aia cu fulgi de cartof - pe care ii tradusei drept fulgi de piure instant, huh?! iar grecoaica primeste "intariri" de integrale, ahoe!

si promit sa revin, sa citesc toate impresiile






geniul e ereditar, secretul artei este exercitiul.

#56 cerra

cerra

    Master of disaster

  • Membri
  • 4025 posturi
  • Gender:Female
  • Location:timisoara

Postat 12 November 2012 - 01:20 PM

CITAT(apetito @ Nov 12 2012, 01:04 PM) <{POST_SNAPBACK}>
tulaaai, cat ati mai scris
v-am dat curaj, nu?!
in primul si-n primul rand...de vineri dupa-amiaza pana azi la pranz n-am vazut calculator, n-am deschis nimic...de-aia intairziai...dar sunt bine, grecoaicele la fel...ma rock, ce-a mai ramas din ele
disectiune n-am...ca una e deja halita - eu las una pentru consum, a doua merge in punga de plastic, cand nu e inca total racita, la conge. cand o scoti...miroase, arata ca atunci cand ai bagat-o
de taiat...eu am cutter, am invatat de la Jannen, puuup mare
faina...eu folosesc de la Lidl, Shehe. sau...vorba maestrului, ce-mi pica la castron
da...cred ca a fost un pic vina iaurtului, mai lipsit de lichid decat laptele batut. data aviatoare as indrazni s-o mai molicesc un pic
de format...va da baba un link, e in olandeza...dar nu-i bai...va invata tanti cum sa formati un batard

http://uitdekeukenva...een-batard.html

cred ca pozele sunt mai mult decat concludente
daca sunt intrebari, raspund cu placere

daca nu uit, cand vine fie-mea si sacrific a doua grecoaica, inshfac aparatul si pui poza.

data viitoare urmeaza aia cu fulgi de cartof - pe care ii tradusei drept fulgi de piure instant, huh?! iar grecoaica primeste "intariri" de integrale, ahoe!

si promit sa revin, sa citesc toate impresiile


Sigurat tre sa mai pui apa.

Si eu urmatoarea tocmai ptr ca are drojdie mai putina o sa ii mai pun putina apa in plus. Este buna nika de zis dar azi parca ii mai densa. NU comentez dar este buna pita dar cred ca pun si eu oleaca apa in plus ca eu tre sa fac cu apa ca omu tine post si nu fac toata ziua pita sau de 2 feluri. Urmatoarea miscare, umblu la reteta lui neneamielu si pun apa mai multa. Si abia atunci o sa hoaratasc daca raman pe asta sau pe a mea cu mai multa drojdie. Dar incerc sa pun 6ooml de lichid .


#57 apetito

apetito

    Master of disaster

  • Membri
  • 5450 posturi
  • Location:De Nederlands

Postat 12 November 2012 - 02:28 PM

iaca promisiunea D.gif

PB120001___1.JPG

si mie una mi s-a parut drojdia cam putintica, dar am mers pe mâna lu' nea Mielu' si nu regret
mie chiar si-asa, indesat...aluatul, mi-a crescut. am plasat-o strategic, la geam...pe un colt de pervaz, mai catre calorifer, asa... prima dospire s-a produs mai lent, dup-aia mi-am dat seama ca n-am pus semintele si dupa ce-am insamantzat-o si format-o, le-am pus pe un fel de "lopata" inchipuita...am o forma de-aia de la Lidl care se lungeste sau scurteaza...folosesc partea mai lunga, le-am plasat acoperite de folie de plastic tot la geam si-am fugit sa dau drumul cuptorului, o luasera deja la goana, dumnealor.
eu pun si tavita cu apa - am luat seama tot la nea mielu' al nost', am una veche de chec...vai-de-ea D.gif , arunc apa fiarta, dau si doua pufuri dintr-o pompa de plante pe duduile ce se pregatesc de bronzat si...ma uit. cresc vazand cu ochii, nu asa...

Editat de apetito, 12 November 2012 - 02:29 PM.





geniul e ereditar, secretul artei este exercitiul.

#58 cerra

cerra

    Master of disaster

  • Membri
  • 4025 posturi
  • Gender:Female
  • Location:timisoara

Postat 12 November 2012 - 02:42 PM

Si a mea a crescut, numa ca vreau sa incerc si cu apa mai multa drojdia o las tot atata putinica. Experimentez .

#59 neamielualarau

neamielualarau

    Academic Chef

  • Membri
  • 1004 posturi

Postat 12 November 2012 - 05:38 PM

CITAT(apetito @ Nov 12 2012, 02:04 PM) <{POST_SNAPBACK}>
tulaaai, cat ati mai scris
v-am dat curaj, nu?!

da, mare coraj, nu vezi ce aberam acilea... hihi..
CITAT(apetito @ Nov 12 2012, 02:04 PM) <{POST_SNAPBACK}>
data viitoare urmeaza aia cu fulgi de cartof - pe care ii tradusei drept fulgi de piure instant, huh?! iar grecoaica primeste "intariri" de integrale, ahoe!

halal coincidenta, ce crezi ca dospeste la mine in masina chiar acusica? una faina cu cartofi.. viu cu poze cum e gata. daca supravietuiesc tocarii ardeilor, fireste.. blink.gif

#60 apetito

apetito

    Master of disaster

  • Membri
  • 5450 posturi
  • Location:De Nederlands

Postat 12 November 2012 - 06:47 PM

fireste
eu am toata increderea wish.gif tongue.gif
eu maine intru in paine, azi mai am
dar...zi de disectiune, cum pare?




geniul e ereditar, secretul artei este exercitiul.



Răspunde la acest topic



  


0 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 0 vizitatori, 0 utilizatori anonimi