Sari la conținut

Poză

Paine alba cu fulgi de cartoafe


110 răspunsuri la acest topic

#1 neamielualarau

neamielualarau

    Academic Chef

  • Membri
  • 1004 posturi

Postat 08 November 2012 - 05:02 PM

Am mai pus o reteta pe la masina de paine, si zisera fetele sa o scot si pe dansa la iveala, una ca nush care intreba de ceva reteta de post, si asta merge fain, si a doua ca acolo se pierde, si pacat sa n-o folositi ca tare faina e.

ingrediente:
50ml ulei (de preferinta de masline)
2 oua (optional)
100ml lapte batut (optional)
pana la 600ml apa calduta (sau direct 600ml daca nu pui oua si/sau lapte)
25 gr drojdie proaspata
2 linguri zahar
850gr faina
100gr fulgi de cartofi (se gasesc la plicuri de exact 100gr..)
2 lingurite sare

preparatiune:

1. turnam 50ml oloi pe fundul cuvei
2. punem intr-o masura 2 oua, 100ml de lapte batut, apa la temp camerei pana la 600ml, omogenizam bine cu un tel, adaugam 25gr drojdie proaspata si 2 linguri rase de zahar, omogenizam iar, apoi adaugam continutul in cuva. daca vrem paine de post punem doar 600 ml apa in care dizolvam zaharul si drojdia.
3. cernem 850 gr faina 650, 100gr fulgi de cartofi si doua lingurite rase de sare. amestecam bine toate chestiile astea si le adaugam in cuva.

programul folosit, 5 pe un orion (1:50min) - framantare si dospire only.
dupa ce se gata programul, aluatul se tufleste oleaca, se imparte in doua, se formeaza dupa gust (recomand oval sau rotund), se cresteaza si se aseaza in tava, unde se lasa sa creasca acoperit, iar, 40-60 min, in fct de temperatura, timp in care se incinge cuptorul la vreo 200 de grade, unde se si vara spre coacere.

cine nu are masina de paine sau vrea sa execute lucru manual, se procedeaza clasic: componentele solide (faina, sare, fulgi de cartofi) se pun intr-un lighean, se incorporeaza usurel lichidele, se framanta 10-15 minute, se lasa 15 minute sa se odihneasca, se framanta iar 10 minute, se lasa la crescut o ora, apoi ca mai sus. (aerat, framantat usor 2 min, impartit, format, asezat in tava, pufait cu faina, crestat, acoperit, dospit, copt)

evident, varianta cu lapte si ou este mai pufoasa, dar si cu si fara obtineti o paine foarte gustoasa.

*nu va impacientati, in prima faza aluatul pare cam dens, dar e normal, din pricina fulgilor de cartofi. nu adaugati lichide pentru o sa se faca lipicios si nu va mai intelegeti cu el.. cand il scoateti din cuva, folositi un pic de ulei, la nevoie.

**pentru cei care doresc sa faca reteta integral (inclusiv coptul) in MP, sa injumatateasca toate cantitatile si sa foloseasca programul de paine integrala sau secara.

***painile de mai jos contin in plus o cantitate de 100gr de malai fin, substituit din cantitatea de faina. am facut si fara si iese mai pufoasa fara. pentru paine cu malai am sa va recomand o alta reteta, candva..

painea rezultata ar trebui sa arate cam asa:
IMG_1574.JPG
IMG_1585.JPG

pofta buna si va astept cu poze!

#2 IULIA13

IULIA13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2092 posturi
  • Gender:Female
  • Location:pe malul marii...

Postat 10 November 2012 - 02:36 AM

".... a doua ca acolo se pierde, si pacat sa n-o folositi ca tare faina e..."

Aceasta "a doua" fiind eu ( tongue.gif ), ma arat foarte multumita de reteta, si cred ca mai degraba pe aceasta o voi face, ca noua ne plac mult cartofii!!!
Multumiri anticipate!



#3 neamielualarau

neamielualarau

    Academic Chef

  • Membri
  • 1004 posturi

Postat 12 November 2012 - 08:40 PM

si o sarja noua fabricata in seara asta, varianta cu apa, fara oua si lapte, aviz amatorilor rolleyes.gif :

painicile formate:
1_DSC_0080.jpg

crestate:
2_DSC_0081.jpg

crescute, la cuptor cu ele:
3_DSC_0083.jpg

gata pita, scoatem din cutpor:
4_DSC_0085.jpg

iacata-le pe gratar la racit:
5_DSC_0090.jpg

maine dimineata punem si sectiune.

#4 fel70

fel70

    Master of disaster

  • Membri
  • 2304 posturi

Postat 12 November 2012 - 10:42 PM

em_new_15.gif abia astept si sexiunea maine dimineata, o sa stau la serviciu cu ochii in 4, sa vad cand apare felia....

Fac cinste pentru retea asta de post! Am sa o preparez cat de curand.... maine am in plan un administrativ, dar cred ca miercuri va fi ok!

Hai ca ai inceput cu dreptul de luni, NM-tu stii cum se zice.... ce faci de luni asa vei face toata saptamana! tongue.gif

Hai, sa mananci sanatos, frumusetea aia de paine!





'Unii oameni au fost făcuţi de Dumnezeu, alţii se trag din maimuţă. Depinde de ei, ei hotărăsc ce sunt în cursul vieţii.'
- Dom Profesor, EVZ.

#5 apetito

apetito

    Master of disaster

  • Membri
  • 5450 posturi
  • Location:De Nederlands

Postat 13 November 2012 - 12:32 PM

a mea e "in the process" acum
evident c-am integralat-o, insamantzat-o...dupa obiceiurile casei, deh...nea mielu' nu se supara, stiu eu wish.gif
abia astept sa vad ce mai veste-poveste




geniul e ereditar, secretul artei este exercitiul.

#6 neamielualarau

neamielualarau

    Academic Chef

  • Membri
  • 1004 posturi

Postat 13 November 2012 - 12:56 PM

CITAT(apetito @ Nov 13 2012, 01:32 PM) <{POST_SNAPBACK}>
a mea e "in the process" acum
evident c-am integralat-o, insamantzat-o...dupa obiceiurile casei, deh...nea mielu' nu se supara, stiu eu wish.gif
abia astept sa vad ce mai veste-poveste

aham, asteptam rezultatele. nu te-a descumpanit kartoffel floken-ul, sper.. ai vazut ca da sa intepeneasca aluatul in prima faza.. apoi.. silky-silky way.. sau era milky? blink.gif

#7 apetito

apetito

    Master of disaster

  • Membri
  • 5450 posturi
  • Location:De Nederlands

Postat 13 November 2012 - 02:03 PM

ce...silky, ca fu cam sticky...dar ii dedui de cap
iacata-le...intarziai la pranz cu ele
de pranz - asa, ca fapt divers - nu ma mai inham la paini mari, ca dureaza mai mult. o sa ma apuc de chifle

dar...iata dovada

PB130010___kopie.JPG

inca nush cum faci tu, nea mielu...ca ale mele tot ravashite ies. intai le las fara ventilator, la 200°C, apoi le bag si ventilatia in freze...zic, sa se bronzeze uniformizat...ash! ele se infoaie, zici ca-s closhti havaiene blink.gif

coca, dupa prima dospire, era moaleeee...ca o carpa. recunosc ca i-am mai dat ceva udatura, am domolit-o cu putina faina, cand am format batarzii

asadar!! diseara sau maine sacrificarea closhtilor tongue.gif + impresii

fulgii...ptiu, era sa le zic altu' fel, fusera de-aia buni, cred. de la Lidl de peste granita. am mai facut paine cu cartofi, asta e varianta simplificata, in care nu mai fierbi cartofii, pasezi, racoresti... asa ca...multzam!

Editat de apetito, 13 November 2012 - 02:05 PM.





geniul e ereditar, secretul artei este exercitiul.

#8 neamielualarau

neamielualarau

    Academic Chef

  • Membri
  • 1004 posturi

Postat 13 November 2012 - 02:44 PM

of of... mai-mai.. altii ar da cate-un desht sa li se infoaie si sa le creasca cu zici mata' si mata' te vaiti.. deh..
nush cum functionesc cuptoarele astea eleftrice, nu am copt suficient in asa ceva ca sa imi dau cu parerea. ce iti pot spune cu preciziune si desigur cu siguranta este ca io nu le dau cu nimicuta in freza, cu atat mai putin ventilatie, care mi-ar stinge, bag sama, gazele. asta in caz ca as avea. ventilatie. ai putea incerca de pamplezir sa coci candva o sarja far' de vanturi, sa vezi ce iese. ar insemna ca ar fi coapte cam ca la mine. da' daca are vreo importanta sa stii ca mie imi plac asa ciufulite D.gif
daca nu-ti palc si nu-ti plac incearca o chestiune: fa o pita mare din tot aluatul si nu-l mai cresta. o sa se sparga pe unde-i vine lui bine si o sa iasa "cu model".

cu extra apa te pacalisi, zic, ca doar am esplicatara clar ca este doar o impresiune ca aluatul e dens, se inmoaie mintenas daca te dai la el. fulgii cu pricina, fiind hidrofili nevoie mare dau iama in apa si o seaca numaidecat. dar, cu nitica rabdare si ceva cafteala, ii aduci la liman. nu mi-ai zis cu ce faci cocuta, ai ceva malaxor sau tat ashe, cu MP? ca daca esti pe malaxor (kitchen aid stuff, ca am vazut ca e la moda) ar ezigsta alternativa interesanta: sa pui aluatul la mestecau numa' cu faina, si cand incepe sa se desfaca glutenu' zdup cu floacele de cartofi peste dansu'.

asteptam sa vedem daca te convinge si gustu', consistenta, alea alea. ma bucur ca ai incercat-o si pe asta.

aviz tuturor amatorilor - reiau rugamintea sa cititi cu atentie procedura si sa NU adaugati apa, chiar daca aluatul pare foarte dens. continuati sa il framantati, o sa vedeti ca cedeaza si devine elastic.

#9 apetito

apetito

    Master of disaster

  • Membri
  • 5450 posturi
  • Location:De Nederlands

Postat 13 November 2012 - 03:54 PM

first thing first, am sicris...da' mata citesti doar ce te coafeaza, hi hi...adica ca lucrez aluaturile ONLY la muschii proprii, fara malaxor, mestecau, high tech. am un Kenwood, da' e mititel. n-am masina de paine
tweede... am zic, la fel...c-o integralez...deci din cele 850 de grame de faina, au "devenit": doar 600 de alba, 100 de secara si 150 integrala de alac, plus...3 feluri de seminte: dovleac, in zdrobit si floarea soarelui

apoi...tot fãcând paini la 2-3-4 zile...uneori si mai des, am incercat tot felul de metode de-a coace. nu-s ipocrita, ventilatia ajuta...dar un pic prea mult. din nefericire ventilatorul nu se poate regla. visul meu e-un Miele cu abur, shhht...sa nu ma prinda careva ca visez cu ochii deschisi . si...tot despre copt...am zis ca daca le coc intai fara ventilator - ba le-am si crestat un pic pe laturi, cum vazui "grecoaica" cerrei, gandii ca poate se vor cracana mai controlat. eteeee...vezi sa nu

stiu ca asta o sa-i placa sigur hollanderului, si celorlalti...painea cu cartofi e preferata lui. ca asa cum zisei...am mai facut...dar cu cartofi curatzatzi, fierti...




geniul e ereditar, secretul artei este exercitiul.

#10 neamielualarau

neamielualarau

    Academic Chef

  • Membri
  • 1004 posturi

Postat 13 November 2012 - 04:55 PM

CITAT(apetito @ Nov 13 2012, 04:54 PM) <{POST_SNAPBACK}>
first thing first, am sicris...da' mata citesti doar ce te coafeaza, hi hi...adica ca lucrez aluaturile ONLY la muschii proprii, fara malaxor, mestecau, high tech. am un Kenwood, da' e mititel. n-am masina de paine
tweede... am zic, la fel...c-o integralez...deci din cele 850 de grame de faina, au "devenit": doar 600 de alba, 100 de secara si 150 integrala de alac, plus...3 feluri de seminte: dovleac, in zdrobit si floarea soarelui

apoi...tot fãcând paini la 2-3-4 zile...uneori si mai des, am incercat tot felul de metode de-a coace. nu-s ipocrita, ventilatia ajuta...dar un pic prea mult. din nefericire ventilatorul nu se poate regla. visul meu e-un Miele cu abur, shhht...sa nu ma prinda careva ca visez cu ochii deschisi . si...tot despre copt...am zis ca daca le coc intai fara ventilator - ba le-am si crestat un pic pe laturi, cum vazui "grecoaica" cerrei, gandii ca poate se vor cracana mai controlat. eteeee...vezi sa nu

apoi mata' scrii, nu te incurci, acu' pricepui ca le lucrezi la muschi personali, gata.
acusica ceva sugestiuni.
referitor la cuptior, cand bagi vanturile redu din temperatura, de pilda 175 de grade cu ventilatie.
a doua, cu taiatul. crestaturile astea cica se fac cu mestesug, nu perpendicular pe pitaca, ci cu lama inclinata la 30-35 de grade. sugestiunea mea ar fi sa incerci sa le faci oleaca mai adanci, la pitele astea din urma crestaturile is aproape superficiale dupa cum se vede, la batardezele matale (linkul cu impaturilrile, foare util, eu am o metoda empirica dar foarte asemanatoare, ma tem ca nu stiu cum sa o descriu, da' poate ma filmez odata wish.gif ), daca le lucri cu faina din belsug, ar trebui sa poti face crestaturi de 1 cm lejer.
in sfarsit, a treia sugestiune, pe care o repet acilisa, ca ti-am mai zis-o. din ambele retete poti forma chifle. pe chifle eu le crestez cu o.. foarfeca, tai odataa scurt, apoi inca o data, crucis, dupa ce le-am uns sau tavalit prin faina/seminte/mac..

da' io iar te intreb tongue.gif de ce nu-ti plac matale alea flocaite si zburlite? ca mie-mi sunt tare simpatice!

#11 apetito

apetito

    Master of disaster

  • Membri
  • 5450 posturi
  • Location:De Nederlands

Postat 13 November 2012 - 06:02 PM

chifle mai tot faceam...ma gandii sa scap mai repede cu painoacele: invart la doo dudui de-astea si scap cateva zile.
la chifle...tot la 2 zile, trebuie sa prestez rolleyes.gif
merci de pontul cu crestarea. eu le "lucrez" c-un cutter, stii...de-ala la care iese lama, si e fff subtire, se poate rupe din ea, cand devine boanta
o sa incerc sa le fac in unghi
iar ultima...imi plac ciufulite, da' ma hofticai...ale matale sunt asa conforme, cumintele...si-ale mele, zici c-au jucat in Muppet's tongue.gif




geniul e ereditar, secretul artei este exercitiul.

#12 IULIA13

IULIA13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2092 posturi
  • Gender:Female
  • Location:pe malul marii...

Postat 15 November 2012 - 02:23 AM

Painea asta, de cand ai pozat-o, mi-a creat stari ciudate!!! rolleyes.gif
Am facut-o, scrupulos identic, doar ca totul pe jumatate, caci nu mai am loc in congelator. Cu una ne descurcam, mai ales caci am inteles ca se comporta faimos de pe o zi pe alta!
Asa ca, iata-ma cu painea mea, buna rau!

GEDC1661___Copie.JPG

GEDC1662___Copie.JPG

GEDC1665___Copie.JPG

La mine nici nu se pune problema sa stea painea pana nu stiu cand neagresata, asa ca, de cum s-a racit putin, a fost atacata!
Se taie splendid, e supla, si miroase a franzela aia cu lapte comunista! plans isteric.gif

GEDC1672___Copie.JPG

GEDC1676___Copie.JPG

Inca o data, multumiri pentru reteta! smecher.gif



#13 neamielualarau

neamielualarau

    Academic Chef

  • Membri
  • 1004 posturi

Postat 15 November 2012 - 08:37 AM

CITAT(iulia13 @ Nov 15 2012, 03:23 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Painea asta, de cand ai pozat-o, mi-a creat stari ciudate!!! rolleyes.gif
Am facut-o, scrupulos identic, doar ca totul pe jumatate, caci nu mai am loc in congelator. Cu una ne descurcam, mai ales caci am inteles ca se comporta faimos de pe o zi pe alta!
Asa ca, iata-ma cu painea mea, buna rau!
La mine nici nu se pune problema sa stea painea pana nu stiu cand neagresata, asa ca, de cum s-a racit putin, a fost atacata!
Se taie splendid, e supla, si miroase a franzela aia cu lapte comunista! plans isteric.gif
Inca o data, multumiri pentru reteta! smecher.gif

pai ce sa mai zic, ti-a iesit mai bine decat mi-a iesit mie tongue.gif
sa vezi a doua zi cand se raceste dar e la fel de pufoasa.. prapad.. eu o fac mai rarut ca e prea buna.. si-asa nu prea ma mai tine cantaru', o ia la fuga cand ma vede, ca cica ii rup salele..

una peste alta ma simt onorat ca o persoana ale carei retete le-am copiat si care m-a inspirat atunci cand habar n-aveam ce e aia masina de paine, imi incearca si mai ales imi lauda o reteta em_new_32.gif

#14 apetito

apetito

    Master of disaster

  • Membri
  • 5450 posturi
  • Location:De Nederlands

Postat 15 November 2012 - 01:00 PM

vezi...la asta ma refeream cand spuneam de zburleli...!
a iuliei e domoala, perfect bibilita take picture.gif

am facut o poza, acum cand am descarcat-o din aparat - care ramasese fara baterii, of of - am realizat ce galbena e
dar...ca idee

textura painicii asteia pe mine una m-a zapacit.
am mai dat de una, cu hrisca...dar dupa ea o fac din nou pe-asta cu piure instant sta pe ganduri.gif

PB140001.JPG




geniul e ereditar, secretul artei este exercitiul.

#15 neamielualarau

neamielualarau

    Academic Chef

  • Membri
  • 1004 posturi

Postat 15 November 2012 - 03:14 PM

CITAT(apetito @ Nov 15 2012, 02:00 PM) <{POST_SNAPBACK}>
vezi...la asta ma refeream cand spuneam de zburleli...!
a iuliei e domoala, perfect bibilita take picture.gif

apai stiu si io, poate se ia si pita dupe brutar, ce sa zic? feon.gif

CITAT(apetito @ Nov 15 2012, 02:00 PM) <{POST_SNAPBACK}>
textura painicii asteia pe mine una m-a zapacit.
am mai dat de una, cu hrisca...dar dupa ea o fac din nou pe-asta cu piure instant sta pe ganduri.gif

d-aia am si impartasit-o, ca mi s-a parut prea mistoaca sa o tiu doar pentru mine..
fetelor, ma bucur ca v-a placut, sa o papati cu placere si sa va ganditi la moa cand o mai faceti, sa imi mai musc si io limba din cand in cand..

Editat de neamielualarau, 15 November 2012 - 03:15 PM.


#16 apetito

apetito

    Master of disaster

  • Membri
  • 5450 posturi
  • Location:De Nederlands

Postat 16 November 2012 - 12:24 AM

adicatelea io-s zburlita, ai?!
da' de unde, sunt calmitatea in persoana... glasses.gif
cred doar ca painicile astea incearca s ama provoace, ha ha

si...asa e...io-mi aduc mereu aminte...si mai astept retete.
mai ai??




geniul e ereditar, secretul artei este exercitiul.

#17 neamielualarau

neamielualarau

    Academic Chef

  • Membri
  • 1004 posturi

Postat 16 November 2012 - 09:49 AM

CITAT(apetito @ Nov 16 2012, 01:24 AM) <{POST_SNAPBACK}>
adicatelea io-s zburlita, ai?!
da' de unde, sunt calmitatea in persoana... glasses.gif

hihi, am citit calamitatea.. :D
CITAT(apetito @ Nov 16 2012, 01:24 AM) <{POST_SNAPBACK}>
si...asa e...io-mi aduc mereu aminte...si mai astept retete.
mai ai??

bre, retete propriu-zise, separate si de sine statacioase, care sa fie si deosebite.. nu prea.. v-am zis, mai fac frecvent paine cu masline, dar nu e nimic deosebit la ea, iar aluatul il fac cu ce am la indemana.. ar mai fi aia mamaligoasa, in care pun un sfert malai fin cernut si ulei de porumb.. mneah.. stii mata'.. amestecaturi. daca imi mai iese vreo speciala va tiu la corent. azi-maine coc una cu masline si va pun poze s-o vedeti.


#18 apetito

apetito

    Master of disaster

  • Membri
  • 5450 posturi
  • Location:De Nederlands

Postat 16 November 2012 - 10:15 AM

bre, stii 'mneata...nu-i frumos ce-i frumos, e frumos ce-mi place mie
asa si cu mata acum
baga pe-acilea...
ete ce furori facusi cu mandretile astea
aia cu faina de malai ma intereseaza in mod special, bine c-ai zis!!!! ca am ambele ingrediente cant la chitara.gif

calamitate sunt, doar cand ma supar...tornada mi se zice, ha ha
dar nu e asa des
de-aia framant la muschi, acolo ma dezlantzui




geniul e ereditar, secretul artei este exercitiul.

#19 neamielualarau

neamielualarau

    Academic Chef

  • Membri
  • 1004 posturi

Postat 16 November 2012 - 11:22 AM

CITAT(apetito @ Nov 16 2012, 11:15 AM) <{POST_SNAPBACK}>
aia cu faina de malai ma intereseaza in mod special, bine c-ai zis!!!! ca am ambele ingrediente cant la chitara.gif

sta pe ganduri.gif mno.. atunci facem ashe: o fac p-aia cu masline alt'dat', si p-aia cu malai azi. si pun si reteta si pozele. bine ashe?

#20 fel70

fel70

    Master of disaster

  • Membri
  • 2304 posturi

Postat 16 November 2012 - 12:41 PM

Nah.... NM-tu... pai treaba-i asta?
Nu reusi sa o coc nici pe cea cu cartofi si deja sa te infiintezi cu alta? Pai e lucru curat?
Maine, poim am lasat-o si eu pe cea cu cartofi, ca sa fie toata lumea prezenta, sa se bucure, dar nu-i bai pana la urma, ma tin si eu de pluton.... -- Zic sa nu te superi, ca eu spun asa in gluma--

Una peste ailalta, super painici v-au iesit, fetele!
Abia astept sa proceed si eu! Mai ales ca asa de mult ati laudat-o!






'Unii oameni au fost făcuţi de Dumnezeu, alţii se trag din maimuţă. Depinde de ei, ei hotărăsc ce sunt în cursul vieţii.'
- Dom Profesor, EVZ.



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi