Sari la conținut

Poză

Ustensile, tehnici si procedee pentru panificatie


28 răspunsuri la acest topic

#1 IULIA13

IULIA13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2092 posturi
  • Gender:Female
  • Location:pe malul marii...

Postat 16 April 2013 - 01:30 AM

Dupa o idee a lui NeaMielualarau, am deschis aici, la Panificatie, un topic nou, destinat tuturor materialelor, ustensilelor, procedeelor utilizate in panificatie!
Sper sa fie util tuturor pasionatilor de paine buna!

PS:
Despre piatra de copt s-a discutat mult aici


#2 neamielualarau

neamielualarau

    Academic Chef

  • Membri
  • 1004 posturi

Postat 16 April 2013 - 09:10 AM

CITAT(iulia13 @ Apr 16 2013, 02:30 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Dupa o idee a lui NeaMielualarau, am deschis aici, la Panificatie, un topic nou, destinat tuturor materialelor, ustensilelor, procedeelor utilizate in panificatie!

dheaaa.. ca era si greu, asteptam sa imi deschida o moderatoare topic, auzi tongue.gif

asadar, cine doreste bannetoane*? facem o gasca sa luam eftine de prin china sau alte amazoane, sa iesim bine la transport, sau ne vedem de treaba?
pe mine m-ar aranja cam asa: unul mare rotund, doua medii lungi si doua medii rotunde. la ala mare as putea renunta, intrucat am deja un cos din panuse de porumb care isi indeplineste misiunea cu brio in mod constant.

*pentru cine nu stie ce-s alea bannetoane: niste cosulete din nuiele, ratan, lemn sau trestie in care se dospeste painea, in special cea care are nevoie de perioade lungi de dospire, cum este asa-zisa sourdogh, adica painea cu drojdii salbatice, maia de casa, ziceti-i cum va place.

#3 Bus_39096

Bus_39096

    în_sorită

  • Moderatori
  • 3979 posturi
  • Gender:Female
  • Location:cit mai la vest
  • Interests:comedia umana

Postat 16 April 2013 - 10:08 AM

nea mielu' - zi si la ce e bune ele, rogu-te!
Toata lumea iti vrea binele... nu lasa pe nimeni sa ti-l ia!


#4 neamielualarau

neamielualarau

    Academic Chef

  • Membri
  • 1004 posturi

Postat 16 April 2013 - 11:58 AM

CITAT(stormy @ Apr 16 2013, 11:08 AM) <{POST_SNAPBACK}>
nea mielu' - zi si la ce e bune ele, rogu-te!

pai am zis, se dospeste pita-n iele, la aia ie bune. tongue.gif

asadar:

-daca o dospesti pe carpator, pe un blat de lemn, etc, poate fi dificil de turnat pe o piatra in cuptor, de pilda. dar daca o dospesti in banneton, numaidecat o rastorni, nevatamata, direct pe chietricica.

-pentru cine coace in tava sau in forme, evident, nu e necesar bannetonul.

-nu toate painile merg crescute in banneton. daca obisnuiti sa faceti paine din aluaturi moi si foarte moi, gen ciabbata, aia fara framantari a iuliei, etc, mutati-va gandul.

-in plus, avantajul evident al celor din nuiele, si motivul absolut pentru care eu nu vreau banneton din plastic, asa cum am vazut la gastropan, este ca in ala din nuiele aluatul respira.

-nu in ultimul rand, nu mai pierdeti vremea cu formatul - painea creste direct in forma corespunzatoare, de dimensiunea dorita, si bonus, cu model deasupra (dungile nuielelor raman amprentate in aluat) !

acum, privitor la cosul pe care il am eu in mod absolut accidental (nu e un banneton dedicat), fabricat din panuse de porumb. poate ca unele/unii dintre voi ati vazut pe la targuri mestesugaresti cum arata asa ceva. dupa testele executate de mine in cosuletul cu pricina, va pot raporta ca se comporta minunat, si daca as gasi un mestesugar care sa imi execute catea la comanda, conform descrierii si masurilor mele, le-as prefera celor din nuiele.

daca nu, si probabil ca nu o sa gasim (eu in bucuresti nu am nici o sansa), cea mai buna a doua optiune este varianta din nuiele.
sper ca am acoperit cat de cat topicul blink.gif

#5 Bus_39096

Bus_39096

    în_sorită

  • Moderatori
  • 3979 posturi
  • Gender:Female
  • Location:cit mai la vest
  • Interests:comedia umana

Postat 16 April 2013 - 07:07 PM

uite ce frumos ne-ai explicat! multumesc!



P.S. pai de ce sa nu gasesti matale un mester poporal care sa iti faca cosuri cum vrei... asa, pe la niste tirguri... eu cred ca ne e imposibil ...
Toata lumea iti vrea binele... nu lasa pe nimeni sa ti-l ia!


#6 n_puiu

n_puiu

    Master of disaster

  • Membri
  • 5562 posturi
  • Location:Dîn Corleone

Postat 17 April 2013 - 12:46 PM

QUOTE(neamielualarau @ Apr 16 2013, 12:58 PM) <{POST_SNAPBACK}>
-in plus, avantajul evident al celor din nuiele, si motivul absolut pentru care eu nu vreau banneton din plastic, asa cum am vazut la gastropan, este ca in ala din nuiele aluatul respira.


Hai că m-am mai lămurit şi io cum se foloseşte bannetonul, deci e pentru dospirea finală şi pentru anume aluaturi.
Am folosit şi io un coş de-ăsta de ceva gen papură şi am observat că aluatul a prins o pojghiţă.
AÅŸa o fi normal?



#7 neamielualarau

neamielualarau

    Academic Chef

  • Membri
  • 1004 posturi

Postat 17 April 2013 - 12:56 PM

CITAT(n_puiu @ Apr 17 2013, 01:46 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Am folosit şi io un coş de-ăsta de ceva gen papură şi am observat că aluatul a prins o pojghiţă.
AÅŸa o fi normal?

daca nu-l acoperi cu cevashilea etans (folie unsa cu oloi de pilda) sau un servet umed, face pojghita, fireste. ca se evaporeste apa din stratul superficial si se usca, deh..

#8 n_puiu

n_puiu

    Master of disaster

  • Membri
  • 5562 posturi
  • Location:Dîn Corleone

Postat 17 April 2013 - 01:07 PM

QUOTE(neamielualarau @ Apr 17 2013, 01:56 PM) <{POST_SNAPBACK}>
daca nu-l acoperi cu cevashilea


Am înţeles, tre' să respire, da' nu prea mult, ci cît să nu se-ncingă ca-n ăla de plastic.

#9 neamielualarau

neamielualarau

    Academic Chef

  • Membri
  • 1004 posturi

Postat 17 April 2013 - 01:39 PM

CITAT(n_puiu @ Apr 17 2013, 02:07 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Am înţeles, tre' să respire, da' nu prea mult, ci cît să nu se-ncingă ca-n ăla de plastic.

p-acolea..

#10 IULIA13

IULIA13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2092 posturi
  • Gender:Female
  • Location:pe malul marii...

Postat 18 April 2013 - 12:24 AM

Eu am vazut, mai demult, niste cosuri din "nuiele de plastic", deci nu erau turnate din plastic, ci impletitura din plastic! Cam cum erau cosurile de chifle comuniste pe la restaurante, de au rezistat pana prin anii '95 pe la noi, daca-mi aduc eu bine aminte!
In alea sigur "respira" painea!
Dar cred ca mai frumoase si mai naturale sunt alea din papusoi, sau ceva nuieluse mai frumos impletite!
Ca sa fiu sincera, aluatul pe care il tin la rece, il tin in cutie de plastic etansa, si nu s-a sufocat painea mea! D.gif
Ce nu prea inteleg e cum sa se "incinga" aluatul blink.gif , in masina doar dospeste in cuva, si nu respira decat pe sus! Si ies paini super bune!
Eu am un cosulet din nuiele, dar nu m-a ambalat procedeul! Cred ca mai e un "secret" ceva sa iasa exact modelul ala in paine! O sa mai incerc, cine stie...
In general, la mine, dospirea, (ptr coptul la cuptor), e pe fund rotund de lemn, infainat bine inainte! Painea aluneca bine, acolo unde vreau eu sa alunece!
Doar cand las aluatul mai umed mai dau cu lama cutitului pe sub ea, ca sa n-am surprize!

Dar cred ca pentru pietrele de copt ar fi practic doar sa rastori aluatul direct din cosuletz!
Asa ca, daca vad pe undeva cosuletze, va spun, cand o sa dau o raita prin magazine!

#11 bombonica_25

bombonica_25

    micro Bucatar

  • Membri
  • 7 posturi

Postat 22 April 2013 - 11:15 AM

CITAT(neamielualarau @ Apr 16 2013, 07:10 AM) <{POST_SNAPBACK}>
dheaaa.. ca era si greu, asteptam sa imi deschida o moderatoare topic, auzi tongue.gif

asadar, cine doreste bannetoane*? facem o gasca sa luam eftine de prin china sau alte amazoane, sa iesim bine la transport, sau ne vedem de treaba?
pe mine m-ar aranja cam asa: unul mare rotund, doua medii lungi si doua medii rotunde. la ala mare as putea renunta, intrucat am deja un cos din panuse de porumb care isi indeplineste misiunea cu brio in mod constant.

*pentru cine nu stie ce-s alea bannetoane: niste cosulete din nuiele, ratan, lemn sau trestie in care se dospeste painea, in special cea care are nevoie de perioade lungi de dospire, cum este asa-zisa sourdogh, adica painea cu drojdii salbatice, maia de casa, ziceti-i cum va place.


Si eu sunt interesata de comanda.


#12 Daniela 69

Daniela 69

    Captain Cook

  • Membri
  • 401 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 22 April 2013 - 08:13 PM

Hai Neamielu! Ceva poze, preturi pt bannetoane. Poate punem de-o comanda.

#13 neamielualarau

neamielualarau

    Academic Chef

  • Membri
  • 1004 posturi

Postat 23 April 2013 - 09:34 AM

CITAT(Daniela 69 @ Apr 22 2013, 09:13 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Hai Neamielu! Ceva poze, preturi pt bannetoane. Poate punem de-o comanda.

aha, asteptam un brînci ceva tongue.gif
iaca ma pun pe cautari, sa vedem ce ar fi de gasit.. deci ca idee suntem de acord ca vrem din nuiele si/sau din pulpițe de lemn, da?
si nu cunoastem pe nimeni care impletește pănușe de porumb să ne facă autohtone..

#14 neamielualarau

neamielualarau

    Academic Chef

  • Membri
  • 1004 posturi

Postat 23 April 2013 - 05:53 PM

deci care va sa zica avem asea:

1. brotformen24 de la nemti (goagale o sa va arate si bannetoanele daca-l intrebati - stiti ca acestui forum nu-i prea plac linkurile, da?) trimite la rumania cu cca 17 eur transport la 10 bannetoane. un banneton coasta in jur 4-6 eur cu vat-ul lor cu tot. cele de la ei sunt din pulpa de lemn (un soi de rumegus presat cumva, dar nu pal sau ceva in genul asta, nu contine chimicale). teoretic asta ar fi locul cel mai apreciat, din care au mai luat si altii, inclusiv codruta, poate o stiti). daca va plac modelele (cica-s si foarte rezistente) socotiti pretul plus 1.7 eur de bucata ca sa vedeti cam cat v-ar costa.

2. pe ebay gasim cosuri de ratan la preturi intre 10 si 20 usd, cu transport gratuit. dezavantajul este ca dureaza foarte mult transportul si nu avem garantia ca ajung intregi. sigur, daca se farama pe drum presupun ca primim banii inapoi.. plata paypal si expeditia din china, deh..

3. m-am uitat pe ali-baba, nu cred ca ne strangem suficienti sa comandam un container, nu?

4. pe alibaba express ar fi cativa care vand si cantitati mai mici, dar preturi ceva mai mari, desigur.

5. la bakerybits sunt chestiuni minunate dar scumpe. in plus, foarte multe chestii pe care le-am vazut acolo arata cam prea tare cu cosurile de nuiele de pe la noi..

daca mai stiti surse, asteptam cu interes.


#15 neamielualarau

neamielualarau

    Academic Chef

  • Membri
  • 1004 posturi

Postat 27 April 2013 - 09:53 PM

bine bre, ma lasati sa vorbesc singur? D.gif

nu-i bai.. intre timp am reusit sa mai adaug ceva pe lista personala "must have... someday": si anume o.. moara! se gasesc unele nemtesti, parca hawos le zice, 10 ani garantie, sistem de macinare cu piatra, nu fier/otel, etc.. pretul mi se pare ok pentru garantia aia de 10 ani, si anume in jur de 250-350 de euro, in functie de modelul ales (in mare e vorba de capacitate, motor mai puternic, etc). adicatelea mai bine decat sa iti macini de unul singur faineturi din orice iti trece in cap nu cred ca se poate. iti iei dubla de porumb, zbang, faina de porumb, din aia fina, pentru tortillas mais, care nu se gaseste pe la noi. zbang cu arnautu', zbang cu ovazu' zbag cu meiu' zbag-zbang-zbang...

#16 Bus_39096

Bus_39096

    în_sorită

  • Moderatori
  • 3979 posturi
  • Gender:Female
  • Location:cit mai la vest
  • Interests:comedia umana

Postat 28 April 2013 - 02:16 PM

ha, ha - esti perseverent, mielu!

io zic sa-ti iei si un hectar de pamint sa il semeni cu griu/secara/orz/ovaz sa ai linia de productie completa! D.gif
Toata lumea iti vrea binele... nu lasa pe nimeni sa ti-l ia!


#17 neamielualarau

neamielualarau

    Academic Chef

  • Membri
  • 1004 posturi

Postat 28 April 2013 - 06:14 PM

CITAT(stormy @ Apr 28 2013, 03:16 PM) <{POST_SNAPBACK}>
ha, ha - esti perseverent, mielu!
io zic sa-ti iei si un hectar de pamint sa il semeni cu griu/secara/orz/ovaz sa ai linia de productie completa! D.gif

urmeaza, numaidecat tabar pe fatucile care au ceva hectare in grija, ce crezi? wish.gif

#18 Bus_39096

Bus_39096

    în_sorită

  • Moderatori
  • 3979 posturi
  • Gender:Female
  • Location:cit mai la vest
  • Interests:comedia umana

Postat 29 April 2013 - 08:44 AM

acuma vorbind de wish.gif ma gindesc ca nu te dedai la fapte reprobabile ci chiar iti iai un lot (vezi ca e report la loto D.gif )

in oridinea de idei de aici, vazui la Selgros o multime de fainuri care mai de care: de ovaz, graham, amestec sau nu, fara alte adaosuri, de griu de diferite tipuri, de secara, etc... ce mi-a placut era ca la unele erau si pungi mai micute (de 500g) - nu luai, ca nu mi-am consumat provizia pe care o am si nu am loc de depozitare; deci recomand!
Toata lumea iti vrea binele... nu lasa pe nimeni sa ti-l ia!


#19 neamielualarau

neamielualarau

    Academic Chef

  • Membri
  • 1004 posturi

Postat 29 April 2013 - 11:05 AM

CITAT(stormy @ Apr 29 2013, 09:44 AM) <{POST_SNAPBACK}>
ma gindesc ca nu te dedai la fapte reprobabile...

nici pomeneala, le determinam decat sa cultive speciile indicate si carele nu se gasesc altminterea pe piata, si sa le vanda pe bani buni D.gif

apropos de moara, mai gasii o alternativa, si anume un atasament pentru noul meu robo-malaxon bosch mum4xxx, care este o moara de cereale in toata regula, cu elemente din piatra naturala. ar cam merge, zic. am intrebat de pret deocamdata, sa vedem.

#20 neamielualarau

neamielualarau

    Academic Chef

  • Membri
  • 1004 posturi

Postat 29 April 2013 - 10:12 PM

si tot din categoria sa batem campii voios (si de unul singur), va anunt foarte important caci am dat azi peste un mognegel care targuia cosuri naturale pentru oo de pasti, si l-am interogat cu privire la confectionarea a oarece bannetoane, lucru de care s-a aratat in pricipiu incantat, asa ca am numarul de telefon al lu' fi-su, care e impletitorul sef.
eu personal as opta pentru ceva cosuri din papura sau panuse de porumb, ca-s mai maleabile, o sa vorbesc cu omul zilele astea si va tiu in corent referitor la rezultat.



Răspunde la acest topic



  


2 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi