Sari la conținut

Poză

Ingrediente utilizate in panificatie


36 răspunsuri la acest topic

#21 neamielualarau

neamielualarau

    Academic Chef

  • Membri
  • 1004 posturi

Postat 11 May 2013 - 05:57 PM

CITAT(apetito @ May 10 2013, 06:28 PM) <{POST_SNAPBACK}>
...nu pricep nici picata cu ceara (naturala, evident) ce-are biata drojdie de bere...
enfin...

bre, stai asa ca te afli in eroare, adica ai calcat in ea, pardon. discutia era despre gluten, nu despre drojdie blink.gif

#22 apetito

apetito

    Master of disaster

  • Membri
  • 5450 posturi
  • Location:De Nederlands

Postat 11 May 2013 - 09:50 PM

n-am calcat in nimic coane, nah...ca nu m-ai prins
aici vorbim - la general - despre "ingrediante", carevasazica... D.gif
si ca tot ziceai de trenduri...si cum pe unde ma "dau" eu pe net zice lumea de bine de "sourdough", asadar...intelegi acum paralela??




geniul e ereditar, secretul artei este exercitiul.

#23 neamielualarau

neamielualarau

    Academic Chef

  • Membri
  • 1004 posturi

Postat 12 May 2013 - 02:15 PM

CITAT(apetito @ May 11 2013, 10:50 PM) <{POST_SNAPBACK}>
n-am calcat in nimic coane, nah...ca nu m-ai prins
aici vorbim - la general - despre "ingrediante", carevasazica... D.gif
si ca tot ziceai de trenduri...si cum pe unde ma "dau" eu pe net zice lumea de bine de "sourdough", asadar...intelegi acum paralela??

pai asta ziceam si io. ca erai paralela. nu off-topica wish.gif

#24 n_puiu

n_puiu

    Master of disaster

  • Membri
  • 5562 posturi
  • Location:Dîn Corleone

Postat 12 May 2013 - 06:48 PM

QUOTE(apetito @ May 10 2013, 06:28 PM) <{POST_SNAPBACK}>
ca eu nu pricep nici picata cu ceara (naturala, evident) ce-are biata drojdie de bere...si de ce jura asa multa lume ca pe roshu pe aia asa-zis salbatica...ca si-aia tot o drojdie devine, doar ca...mai lento. asta e toata ideea??
intr-o vreme inghitea lumea capsule cu drojdie, pentru vitamile, chestii...
si-acum nu stiu cum s-o mai inlocuiasca


Ape, io văz aşa:
- drojdiile-s diferite, cam ca mucegaiurile de la salamuri sau la brînze: care alb, care albastru, care verde (scumpe toate! Nu mai zic de ampiciline, că alea-s mai ieftine blink.gif )
- drojdia asta de panificaţie - faţă de altele- este ca roşia de supermarket faţă roşia de la ţară, aia de la ma'mare din grădină.






#25 IULIA13

IULIA13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2092 posturi
  • Gender:Female
  • Location:pe malul marii...

Postat 22 May 2013 - 02:17 AM

CITAT(n_puiu @ May 12 2013, 05:48 PM) <{POST_SNAPBACK}>
- drojdia asta de panificaţie - faţă de altele- este ca roşia de supermarket faţă roşia de la ţară, aia de la ma'mare din grădină.


Nu sunt de acord! tongue.gif
Deloc!!!
Chiar daca te superi pe mine! em_new_05.gif

Am inteles ca te pasioneaza painile cu "levain" sau drojdie salbatica, dar sa compari drojdia de bere cu rosia din supermarket, aici exagerezi rau! blink.gif

Drojdia (drojdiile) e cunoscuta de cand hat, nu numai in Egipt, dar cica sunt urme mult mai vechi despre utilizarea ei!
Are foarte multe utilizari, si foarte multe calitati nutritionale. Faptul ca acum o putem cumpara din magazin, nu-i schimba cu nimic calitatile, e vorba bine-nteles de aceeasi ciuperca "magica" pentru egipteni, care le umfla painea!

Calitatea painii facuta cu drojdie depinde foarte mult de felul in care drojdia este utilizata, iar Romania, ca si alte tari din estul Europei, e mestera la capitolul maia si plamadeala pe drojdie!

La noi in tara, inainte ca drojdiei de panificatie sa fie utilizata pe scara larga, se faceau paini fara drojdie deloc, de nici un fel, si chiar ma bate gandul sa incerc o experienta!


#26 neamielualarau

neamielualarau

    Academic Chef

  • Membri
  • 1004 posturi

Postat 22 May 2013 - 08:03 AM

CITAT(iulia13 @ May 22 2013, 03:17 AM) <{POST_SNAPBACK}>
La noi in tara, inainte ca drojdiei de panificatie sa fie utilizata pe scara larga, se faceau paini fara drojdie deloc, de nici un fel, si chiar ma bate gandul sa incerc o experienta!

acilea te contrazic io, fara drojdie deloc nu erau nici alea, erau drojdii aeropurtate tongue.gif adeka salbatice, cestiune care ne intoarce de unde am plecat.
desigur, depinde si de procesul de productie, daca e paine cu sau fara fermentare.. ca daca e fara, se cheama azima, lipie, mai stiu eu cum, nu chiar pita, desi-s surori bune.

si vorbind despre paine fara fermentiune, imi amintesc ca zicea apetitul ceva de o varianta de wrap rapid, adica un aluat lichid cum ar veni.. asta pe cand ma laudam eu cu niste tortile de porumb pe undeva p-acilea.. ai mai sapat bre la ceva in directiunea aia?

#27 apetito

apetito

    Master of disaster

  • Membri
  • 5450 posturi
  • Location:De Nederlands

Postat 22 May 2013 - 09:08 AM

nene mielule, n-am mai facut nimic...sa ma ierti!
ca n-am mai gasit timp sa ma adancesc in problema
sa ma intelegeti: n-am nimic cu plamadeli, nici cu cine le face...dar pare asa...ca un trend. ori pt mine mancarea nu e trend.
dar e chestie personala, nah...ca oricare dintre alte abordari: haine, locuinta, masina, etc
unii ii cauta doar utilitatea, altii adauga gadgeturi, bibilouri, insemnatati

nene mielule, ar fi si ceva faini prajite - asa am citit eu intr-o Carte - ca paini nu le-as numi, unde nu erau permise plamadelile de niciun fel.




geniul e ereditar, secretul artei este exercitiul.

#28 neamielualarau

neamielualarau

    Academic Chef

  • Membri
  • 1004 posturi

Postat 22 May 2013 - 10:01 AM

CITAT(apetito @ May 22 2013, 10:08 AM) <{POST_SNAPBACK}>
dar pare asa...ca un trend. ori pt mine mancarea nu e trend.

bre, pentru mine nu e nici un fel de trend, coc de multisor, iar de vreo 2-3 anisori nu am mai cumparat pita de la magazin, care va sa zica e nu numai utilitate ci suptzistentiune curata. de drojdeli salbatice io personal am zis ca nu merita sa ma apuc, una ca nu coc destul de des, si mai mult as arunca decat as coace, si a doua ca procesul mi se pare peste masura de elaborat, consumator de timp si atentie si asa mai departe. cu un aluat sanatos cu drojdie onorabila de bere te descurci mintenas si in 2-3 ore miroase a pita calda, nu te omori sa oblojesti bacteriile, sa le hranesti, sa le perii... plus ca un aluat simplu il mai repari, dar daca salbataica are hachite, pas. parerea mea.

ti-am zis io de ce ma intereseaza un wrap rapid, ca nu stii niciodata cand ramai fara pita, si trantesti niste lipii de n-ai aer in 5 minute, numa' reteta s-o punem la punkt. promit sa sap si io in directiunea asta, ca ideaua mi se pare prea buna ca sa o lepad..

#29 IULIA13

IULIA13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2092 posturi
  • Gender:Female
  • Location:pe malul marii...

Postat 22 May 2013 - 12:26 PM

CITAT(neamielualarau @ May 22 2013, 07:03 AM) <{POST_SNAPBACK}>
acilea te contrazic io, fara drojdie deloc nu erau nici alea, erau drojdii aeropurtate tongue.gif adeka salbatice, cestiune care ne intoarce de unde am plecat.
desigur, depinde si de procesul de productie, daca e paine cu sau fara fermentare.. ca daca e fara, se cheama azima, lipie, mai stiu eu cum, nu chiar pita, desi-s surori bune.
...


Pai, ma contrazici si nu prea! D.gif
La cele fara fermentare ma gandeam, si nu mai stiu unde citisem de o "pitoaca", ca nu stiu cum sa-i spun, pe baza de fiertura de malai sau faina, si coapta asa, simplu.
Cand o sa am timp, mai rascolesc, ma gandeam chiar ca ar putea fi din neam cu alea mexicane din faina de porumb!



#30 neamielualarau

neamielualarau

    Academic Chef

  • Membri
  • 1004 posturi

Postat 22 May 2013 - 08:03 PM

CITAT(iulia13 @ May 22 2013, 01:26 PM) <{POST_SNAPBACK}>
La cele fara fermentare ma gandeam, si nu mai stiu unde citisem de o "pitoaca", ca nu stiu cum sa-i spun, pe baza de fiertura de malai sau faina, si coapta asa, simplu.
Cand o sa am timp, mai rascolesc, ma gandeam chiar ca ar putea fi din neam cu alea mexicane din faina de porumb!

pai nu mai rascoli atunci, ca iti zic io.. imi faceau mie cand eram piticozaur, la tara, cand nu era decat paine de tara veche, care pe mine nu ma prea coafa.. si se numea azima, cum am zis si mai sus. ca preparatiune seamana foarte tare cu ciabatta, doar ca fara ulei de masline si drojdie, adica apa, faina, sare. se face un aluat molcut, se framanta oleaca sa se fragezeasca, se lasa 15 min, se mai framanta inca 5 minute, apoi se intinde in lipii rotunde groase de juma' de degetel si se coc in vatra, pardon, pe piatra. sau pe ce ai la indemana, in cuptor, dos de tava, etc.. singurul dezavantaj e ca trebuie consumata calda, dupa ce se raceste se transforma intr-o preafrumoasa pingea.. rolleyes.gif

#31 apetito

apetito

    Master of disaster

  • Membri
  • 5450 posturi
  • Location:De Nederlands

Postat 22 May 2013 - 10:43 PM

ce tare ai fost cu pingeaua tongue.gif

eu am o singura incursiune la tzara, mi-aduc aminte si-acum: aveam 8 ani si nu stiu din ce motive si prin ce imprejurari, am ramas cateva saptamani - cine mai stie cat?? - la tzara, la sora uneia dintre bunici, si-mi aduc aminte si-acum painea si branza, totaaal altfel fata de cele pe care le cumparam noi in Bucuresti.
soc cultural, ce sa mai?!?! D.gif
si ca coceau paine o data si mancau din ea nu-stiu-cate saptamani. probabil de-aia imi place mie atat de mult mamaliga D.gif




geniul e ereditar, secretul artei este exercitiul.

#32 n_puiu

n_puiu

    Master of disaster

  • Membri
  • 5562 posturi
  • Location:Dîn Corleone

Postat 23 May 2013 - 11:05 AM

QUOTE(iulia13 @ May 22 2013, 03:17 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Nu sunt de acord! tongue.gif
Deloc!!!
Chiar daca te superi pe mine! em_new_05.gif

Am inteles ca te pasioneaza painile cu "levain" sau drojdie salbatica, dar sa compari drojdia de bere cu rosia din supermarket, aici exagerezi rau! blink.gif


Nu mă supăr, dar rămîn la părerea mea.
Comparaţia era despre folosirea metodelor de obţinere/fabricaţie - hai să le zicem - intensive, faţă de cele clasice, indiferent că e vorba despre drojdie sau roşii.






#33 IULIA13

IULIA13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2092 posturi
  • Gender:Female
  • Location:pe malul marii...

Postat 23 May 2013 - 01:56 PM

CITAT(n_puiu @ May 23 2013, 10:05 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Nu mă supăr, dar rămîn la părerea mea.
Comparaţia era despre folosirea metodelor de obţinere/fabricaţie - hai să le zicem - intensive, faţă de cele clasice, indiferent că e vorba despre drojdie sau roşii.


Am inteles, dar e totusi o mare diferenta, din punct de vedere biologic, intre un organism unicelular, cum e drojdia, careia nu-i pretinzi nici o calitate organo-leptica, ci doar sa-si faca treaba bine (sa fermenteze adica), si o rosie, organism complex, ale carei calitati si gusturi depind de foarte multi factori, si a carei cultura intensiva duce intr-adevar la pierderea cel putin partiala a acestora.

Daca drojdia din supermarket a fost obtinuta prin conditii create artificial pentru a obtine o productie de masa, si daca rezultatul final corespunde cu asteptarile mele, pentru mine e Ok.

Acelasi lucru l-am facut si eu cand am creat conditii specifice la mine in bucatarie pentru ca drojdia aia salbatica sa se dezvolte.
Eu am facut intr-un borcan, altii fac poate in butoaie! D.gif

#34 IULIA13

IULIA13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2092 posturi
  • Gender:Female
  • Location:pe malul marii...

Postat 27 May 2013 - 01:45 AM

Sunt fericita! em_new_32.gif
Am gasit faina de hrisca, de "grand épeautre" (alac-spelta), si de secara conditionate la pungi de 3 kg! (in poza lipseste cea de secara, masa mica!)
Plus faina de ovaz, o gasesc cam greu aici!
Toate sunt "agricultura biologica" cica, nu tin musai, dar fainile astea mai speciale, aproape numai asa le gasesc!

GEDC3102.JPG

Editat de iulia13, 27 May 2013 - 01:46 AM.


#35 neamielualarau

neamielualarau

    Academic Chef

  • Membri
  • 1004 posturi

Postat 27 May 2013 - 11:05 AM

CITAT(iulia13 @ May 27 2013, 02:45 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Toate sunt "agricultura biologica" cica, nu tin musai, dar fainile astea mai speciale, aproape numai asa le gasesc!

probabil te-au ruinat blink.gif

#36 IULIA13

IULIA13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2092 posturi
  • Gender:Female
  • Location:pe malul marii...

Postat 28 May 2013 - 11:44 PM

CITAT(neamielualarau @ May 27 2013, 10:05 AM) <{POST_SNAPBACK}>
probabil te-au ruinat blink.gif


Pai nu, caci ambalate la pungi de 3 kg, pretul pe kg e mai ieftin decat aceeasi faina ambalata la 1 kg. Deci e mai convenabil asa.
Cu faina de ovaz insa... blink.gif !!! Am gasit-o doar la 500 gr, asa ca...

Editat de iulia13, 28 May 2013 - 11:45 PM.


#37 IULIA13

IULIA13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2092 posturi
  • Gender:Female
  • Location:pe malul marii...

Postat 15 January 2014 - 06:45 PM

Am luat o marca noua de susan, Seeberger, nu e integral, ca cel pe care-l iau de obicei, e alb, cica e "dezbracat" de "piele"! D.gif
Chestia e ca e alb-alb, deci o sa incerc sa-l prajesc putin, sau il folosesc asa, poate la decorat iese frumos.




Răspunde la acest topic



  


2 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi