Sari la conținut

Poză

COZONAC DE LA SELIȘTEA


9 răspunsuri la acest topic

#1 Eleonora_Anny

Eleonora_Anny

    Captain Cook

  • Membri
  • 484 posturi

Postat 29 August 2013 - 05:25 PM

Iar acum cozonacul meu.... COZONAC DE LA SELIȘTEA

-cel, dar cel mai pufos cozonac pe care l-am mâncat rolleyes.gif (dacă mi-au murit lăudătorii, ce să fac, mă laud singură.. D.gif )
Dar șă scriu totuși rețeta, astfel că de veți avea curajul să-l faceti, veți ajunge la aceași concluzie cu mine.

Deci, pentru 2 cozonaci mari sunt următoarele:

-1kg făină (+100, +200 g după tipul de făină utilizat)
-320 ml. lapte
-75 g. drojdie proaspătă
-350 g zahăr
-220 g unt
-12 ouă
-40 ml. ulei
-1 linguriță sare
-esență

1.jpg

Iar acum să încep dezvăluirea secretelor reușitei.
tongue.gif

Prima oară prepar PLĂMĂDEALA...

Într-un castron amestec 2 linguri de făină cu câteva linguri de lapte fierbinte. Această pastă o pun la loc cald.

2.jpg

Separat fac și MAIAUA

Amestec drojdia cu 1 lingură zahăr, adaug și 1 lingură făină și 3 linguri de lapte cald (nu opărit).
După ce am omogenizat bine o las și pe aceasta la cald, la crescut.

3.jpg
”N-ai luat învățătură decât de la cei care te-au admirat și au fost îngăduitori față de tine, și de la cei care ți-au făcut loc spre a-ți putea continua drumul? N-ai luat învățătură de folos și de la cei care ți-au stat împotrivă și ți-au așternut obstacole de-a curmezișul drumului tău, spre a te împiedica să mergi înainte?”


#2 Eleonora_Anny

Eleonora_Anny

    Captain Cook

  • Membri
  • 484 posturi

Postat 29 August 2013 - 05:36 PM

După ce cele doua compoziții au crescut separat...

4.jpg
(maiaua crescuta)

5.jpg
(plămădeala)

...le amestec, deci, PLĂMĂDEALA ȘI MAIAUA.
Pasta ce am obținut-o acum, o lăs din nou la crescut.

6.jpg

În intervalul cât crește amestecul de mai sus, eu mă ocup de ouă rolleyes.gif .
Așadar, le separ gălbenușurile de albușuri.
Deocamdată am nevoie doar de gălbenușuri.

7.jpg

Gălbenușurile la mixex bine cu jumătate din zahăr până devin ca o alifie.

9.jpg
”N-ai luat învățătură decât de la cei care te-au admirat și au fost îngăduitori față de tine, și de la cei care ți-au făcut loc spre a-ți putea continua drumul? N-ai luat învățătură de folos și de la cei care ți-au stat împotrivă și ți-au așternut obstacole de-a curmezișul drumului tău, spre a te împiedica să mergi înainte?”


#3 Eleonora_Anny

Eleonora_Anny

    Captain Cook

  • Membri
  • 484 posturi

Postat 29 August 2013 - 07:39 PM

Și continuarea...

Când a crescut amestecul de maia și plămădeală...

10.jpg


...acum, este momentul să ne ocupăm de FRĂMÂNTAREA ALUATULUI

Așezăm făina într-un lighenaș suficient de încăpător, turnăm peste ea amestecul de maia și plămădeală.

11.jpg

Punem și gălbenușurile mixate.

12.jpg

Separat, revenim la albușurile lăsate deoparte, și folosim jumătate din ele, la aluat (restul nu le folosim aici, le lăsăm pentru umplutură, sau pentru alt preparat). Aceste 6 albușuri le batem bine cu mixerul.

13.jpg
”N-ai luat învățătură decât de la cei care te-au admirat și au fost îngăduitori față de tine, și de la cei care ți-au făcut loc spre a-ți putea continua drumul? N-ai luat învățătură de folos și de la cei care ți-au stat împotrivă și ți-au așternut obstacole de-a curmezișul drumului tău, spre a te împiedica să mergi înainte?”


#4 Irnke

Irnke

    Master of disaster

  • Membri
  • 4274 posturi

Postat 29 August 2013 - 07:44 PM

Hai fata baga reteta mai departe!!, Vreau sa vad si finalul :D
atmosfera e ciudata, cand bei numa' apa plata!!

#5 Eleonora_Anny

Eleonora_Anny

    Captain Cook

  • Membri
  • 484 posturi

Postat 29 August 2013 - 07:52 PM

Le adăugăm și pe ele la aluat.

14.jpg

După acestea topim untul, și îl lăsăm să se mai răcorească puțin, iar când e doar călduț îl adăugăm în compoziție.

15.jpg

Tot acum punem și esențele, restul de lapte călduț și diferența de zahăr.

16.jpg

Și am ajuns la punctul principal, frământarea, ce se face cam între 40-50 min, iar cel mai important aspect este să nu uităm să folosim uleiul la frământat.

Aluatul format trebuie să arate cam așa și să aibă o consistență potrivită, chiar spre moale.

17.jpg
”N-ai luat învățătură decât de la cei care te-au admirat și au fost îngăduitori față de tine, și de la cei care ți-au făcut loc spre a-ți putea continua drumul? N-ai luat învățătură de folos și de la cei care ți-au stat împotrivă și ți-au așternut obstacole de-a curmezișul drumului tău, spre a te împiedica să mergi înainte?”


#6 Eleonora_Anny

Eleonora_Anny

    Captain Cook

  • Membri
  • 484 posturi

Postat 29 August 2013 - 07:54 PM

CITAT(Irenke @ Aug 29 2013, 08:44 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Hai fata baga reteta mai departe!!, Vreau sa vad si finalul :D


Răbdare, răbdare, rolleyes.gif că așa am avut și eu la frământat.
Finalul îl vezi doar dacă reușesc eu să micșorez fotografiile, că m-am încurcat rău de tot... blink.gif
”N-ai luat învățătură decât de la cei care te-au admirat și au fost îngăduitori față de tine, și de la cei care ți-au făcut loc spre a-ți putea continua drumul? N-ai luat învățătură de folos și de la cei care ți-au stat împotrivă și ți-au așternut obstacole de-a curmezișul drumului tău, spre a te împiedica să mergi înainte?”


#7 Eleonora_Anny

Eleonora_Anny

    Captain Cook

  • Membri
  • 484 posturi

Postat 29 August 2013 - 08:04 PM

Deci, ca să existe și un final... rolleyes.gif
Am lăsat ligheanul acoperit , la loc cald, vreme de vreo 2 ceasuri.

18.jpg

19.jpg

Am așezat aluatul pe masa bine înfăinată.

20.jpg

L-am împărțit în două.

21.jpg

Și fiecare bucată iar în două dacă vrem cozonaci împletiți.
Întindem câte o foaie din fiecare bucată de aluat.

22.jpg
”N-ai luat învățătură decât de la cei care te-au admirat și au fost îngăduitori față de tine, și de la cei care ți-au făcut loc spre a-ți putea continua drumul? N-ai luat învățătură de folos și de la cei care ți-au stat împotrivă și ți-au așternut obstacole de-a curmezișul drumului tău, spre a te împiedica să mergi înainte?”


#8 Eleonora_Anny

Eleonora_Anny

    Captain Cook

  • Membri
  • 484 posturi

Postat 29 August 2013 - 08:31 PM

Ungem foaia cu un strat potrivit cu umplutură, de care dorim. rolleyes.gif

1.jpg

Rulăm și lipim bine marginile, iar apoi împletim în două cozonacul. Pregătim tăvile cu hârtie de copt și așezăm cu grijă cozonacul în tavă.

Încălzim cuptorul la 175 grade, în acest timp cozonacul crescând frumos în tavă (atenție, trebuie să rămână loc, deoarece crește mult în cuptor și nu cred că vreți să vă treziți că dă pe deasupra em_new_01.gif ).
Când este bine crescut, îl ung cu un amestec de gălbenuș de ou, zahăr pudră și un praf de sare.

2.jpg

3.jpg

Introducem în cuptor unde îl ținem primele 15 min. la foc mic (175 grade), și apoi creștem la 220 grade. Când pare gata făcut, se încearcă cu un pai, și dacă pe acesta nu se ia aluat, înseamnă că este copt.

Scoatem tăvile din cuptor, le așezăm pe laterală și lăsăm să se răcească, abia după ce sunt răcoriți cozonacii putându-se răsturna din tavă.
”N-ai luat învățătură decât de la cei care te-au admirat și au fost îngăduitori față de tine, și de la cei care ți-au făcut loc spre a-ți putea continua drumul? N-ai luat învățătură de folos și de la cei care ți-au stat împotrivă și ți-au așternut obstacole de-a curmezișul drumului tău, spre a te împiedica să mergi înainte?”


#9 Eleonora_Anny

Eleonora_Anny

    Captain Cook

  • Membri
  • 484 posturi

Postat 29 August 2013 - 08:38 PM

Și în cele din urmă, cozonacul meu, cam prea rumen, dar cuptorul meu doar așa știe em_new_03.gif .

5.jpg

6.jpg

4.jpg
”N-ai luat învățătură decât de la cei care te-au admirat și au fost îngăduitori față de tine, și de la cei care ți-au făcut loc spre a-ți putea continua drumul? N-ai luat învățătură de folos și de la cei care ți-au stat împotrivă și ți-au așternut obstacole de-a curmezișul drumului tău, spre a te împiedica să mergi înainte?”


#10 Eleonora_Anny

Eleonora_Anny

    Captain Cook

  • Membri
  • 484 posturi

Postat 29 August 2013 - 08:49 PM

Iar la final o felie pentru fiecare, ce a așteptat, răbdător, să micșorez eu fotografiile... rolleyes.gif

1.jpg

2.jpg

Cozonacul meu să știți că datorită texturii aluatului, ne place ațât de mult, încât nu îl umplem sau punem cel mult o șuviță de cacao. Dar pentru asta pun și o fotografie să vedeți cum se desface șuvițe.

3.jpg

Iar la urmă ce să mai spun, decât că se menține pufos mult, mult, timp. Bineînțeles dacă supraviețuiește celor ai casei.
”N-ai luat învățătură decât de la cei care te-au admirat și au fost îngăduitori față de tine, și de la cei care ți-au făcut loc spre a-ți putea continua drumul? N-ai luat învățătură de folos și de la cei care ți-au stat împotrivă și ți-au așternut obstacole de-a curmezișul drumului tău, spre a te împiedica să mergi înainte?”




Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi