Sari la conținut

Poză

Reţete cu năut


79 răspunsuri la acest topic

#1 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 06 March 2006 - 12:14 AM

O fată m-a rugat să-i dau reţete pentru năut aşa că azi am făcut două lucruri cu el.
Aveam năut din Toscana adus de prietena mea Rossanina
ceci_sacco.jpg
aşa arată deci cel uscat
ceci2.jpg
ceci.jpg
Sau se mai găseşte de cumpărat şi la borcan in apă deci gata fiert, mai practic pentru anumite retete.
barattolo.jpg
Cel uscat insă cum il are fata care m-a intrebat trebuie pus la muiat, cam o noapte sau o zi ca să fim siguri, eu am schimbat apa de citeva ori, işi dublează volumul
cec_amollo.jpg
după care trebuie fiert, zice enciclopedia mea 3 ore, cum eu n-aveam atita timp că era 11 ceasul şi la 13 trebuia să mincăm, am decis să folosesc oala sub presiune cu ajutorul căreia au fost suficiente 30 de minute din momentul in care a inceput să fluiere laugh.gif
am pus năutul, am acoperit cu apă cam cit să-i acopere foarte bine şi am adăugat pentru gust: rozmarin, dafin şi o tijă de pătrunjel şi sare şi un pic de ulei.
1.jpg
şi aşa erau fierţi, trebuie să fie incă intregi şi de aici se pot folosi la ce vrem
2.jpg
in cazul de faţă
Pasta e ceci
am tocat mărunt un pic de rozmarin şi usturoi
3.jpg
ÅŸi i-am pus intr-un strop de ulei
4.jpg
apoi am adăugat citeva anşoa
5.jpg
după care am pus cite un polonic bun de căciulă din oala cu năut şi pasta cite un pumn de căciulă, merge pastă mică, a mea era chiar prea mică dar alta n-aveam, fiecare poate pune cit vrea in funcţie de cum ii place
6.jpg
şi acesta este rezultatul final, iar cui ii place o poate lăsa mai uscată, cui nu mai zemoasă, fiecare cum vrea
7.jpg
şi m-am mai uitat eu prin enciclopedia mea şi mi-am amintit de pasta de susan pe care am cumpărat-o nu demult şi am zis să incerc să refac hummusul pentru că odată incercasem şi nu-mi plăcuse
aşa că am pus in robot pasta de susan cu un pic de usturoi şi de pătrunjel
tahina.jpg
apoi am pus şi puţin suc de lămiie, ulei şi năutul, nu ştiu cit de exactă este reţeta pentru că in cartea mea aşa scria
hummus.jpg
l-am amestecat cu un pic de pastă de ardei iute şi ne-a plăcut foarte mult, eu l-am mincat cu o bucată de ardei şi cu una de roşie

intorcindu-ne la năutul fiert el se poate minca şi rece in salată, amestecat cu ce vrei, sau se poate amesteca in robot sau pasa şi se poate face o cremă, totul e să-şi placă gustul pe care il are, mie una �mi place foarte mult.
smile.gif sper că ţi-am fost de folos.

#2 Maya

Maya

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 06 March 2006 - 02:29 AM

Eu,habar nu am cum este nautul..nu am mîncat niciodata...explikeaza-mi..ce gust are..a ce aduce..cu ce se poate compara... icon_biggrin.gif

#3 Maya

Maya

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 06 March 2006 - 02:41 AM

În germana le zice Kichererbsen,la bobitele astea icon_biggrin.gif

#4 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 06 March 2006 - 08:46 AM

Habar n-am cu ce seamană la gust, e din familia legumelor uscate precum fasolica boabe şi lintea, ia şi tu odată un borcan din alea deja fierte şi gustă.



#5 newchef

newchef

    Bucataras

  • Membri
  • 140 posturi
  • Location:España

Postat 06 March 2006 - 10:05 AM

Adriana si eu pregatesc nautul, dar mai mult gen supa, uite aici l-am facut cu cartofi fierti si carnita de pui. icon_biggrin.gif Nautul l-am fiert separat si abia spre sfarsit l-am adaugat supei.

[attachmentid=38678]


Aici in sudul Spaniei se mananca destul de des naut, mie cel mai mult imi place cand e prajit ,gen alune, asa chiar il mananc cu placere. Are numeroase proprietati nutritive, e recomandat in diferite diete, insa e adevarat e foarte dur, asa ca cel mai bine e sa fie lasat o zi in apa. Stiu ca si in Mexic se mananca mult, poate ne mai spune Yanira niste retete de pe acolo. icon_biggrin.gif

Miniaturi atașate

  • garbanzos.jpg


#6 stella

stella

    Ajutor de bagator de seama

  • Membri
  • 10123 posturi
  • Location:Europa
  • Interests:^_^ :D

Postat 06 March 2006 - 01:09 PM

în francezà se numeste *pois chiches* si se foloseste la retzeta de couscous.
eu des îl iau în cutii, si-l folosesc pt hummus, sau dacà nu am timp, deschi cutia, spàl nàutul,tai putzinà ceapà, ardei iute. sare, ulei,otzet si màrar sau pàtrunjel, si e o mâncare de post rapidà.
Fan n_puiu for ever



#7 boni

boni

    doar monti...

  • Membri
  • 2135 posturi
  • Gender:Male
  • Location:Sibiu (Romania)

Postat 06 March 2006 - 03:27 PM

eu am descoperit acum o luna nautul si sunt incantata. din ce am pregatit eu mi-a placut cel mai mult piure-ul de naut: naut fiert di dat prin robot (ca fasolea batuta) la care am adaugat smantana.
cred ca e tare gustot prajit dar nu stiu exact tehnologia. mi-o poate spune cineva?

#8 mioara66

mioara66

    micro Bucatar

  • Membri
  • 29 posturi
  • Gender:Female
  • Location:suceava

Postat 06 March 2006 - 09:46 PM

stiu ca nautul se foloseste la mincarurile arabesti cum ar fi Falafel dry.gif
TOTUL VINE LA TIMP PENTRU CINE STIE SA ASTEPTE......

#9 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 06 March 2006 - 10:23 PM

Newchef, cred că mi-ar place prăjit cum spui tu, am să îl mai caut, eu încă nu l-am găsit.
Mai vorbeam demult pe aici cu o fată din America parcă care trimisese soţul după năut normal şi î-l adusese pe ăsta mi se pare.
icon_smile.gif

#10 Yandira

Yandira

    Master of disaster

  • Membri
  • 3336 posturi
  • Location:Mexic
  • Interests:calatorii, mancaruri exotice, politica, dansul

Postat 06 March 2006 - 10:46 PM

Uite si o reteta de aici. Mexicana dar de provenienta andaluza.

Potage

1/2 kilo naut
1 ceapa
1 capatana de usturoi
1 cartof mare
1 morcov
1 ardei gras
1rosie.
1/4 kil de fasole verde verdes.
1dovlecel.
2 manunchiuri de spanac
1 carnat sau diferiti carnati de care aveti (aici se pune si morcilla daca aveti)
1 afumatura sau sunculita.
slaninuta taiata marunt.
1 paprica
ulei de masline si sare.

Se pune la fiert nautul asa cum arata Adriana dar la fiert se pune si ulei de masline. Separat se prajeste in grasimea propie slaninuta taiata mic, apoi ceapa si usturoiul tocat. Cand e aproape gata nautul se adauga in apa lui aceasta prajeala plus carnatii taiati felii si afumatura. Apoi legumele in ordinea fierberii lor. E buna rau si mai ales satioasa, pentru zilele de iarna.
Dupa virtute, veselia e lucrul cel mai indispensabil.
Zilnic ar trebui sa citim o carte buna, sa ascultam o melodie placuta, sa contemplam un tablou frumos si sa rostim cuvinte placute.
Goethe



#11 Otilia

Otilia

    Carevasazica...la pensii!

  • Membri
  • 2662 posturi
  • Location:Printre fiare

Postat 06 March 2006 - 10:55 PM

In Spania il folosesc mult la toate fierturile tip "olla de carne" (oala de carne tongue.gif ) sau "cocido" = fiertura. Astfel de mincaruri sint fabada asturiana, escudella catalana, cocido madrileño etc. In general aceste feluri de mincare se prepara din mai multe tipuri de carne puse la fiert cu cartofi, naut, morcov, ardei, ceapa, dovleac. Sint foaaarte gustoase icon_biggrin.gif

Alte retete simple, din bucataria spaniola:

SALATA DE NAUT cu sfecla rosie

Avem nevoie de: 800g de naut, 500 g de sfecla rosie fiarta, 3 cepe, 500 g de ton in conserva, 2 pahare de maioneza.

Se lasa nautul la inmuiat in apa cu sare de seara pina a doua zi. Se fierbe nautul si cind s-a fiert (dupa mai bine de o ora) se scurge si se lasa sa se raceasca. Se taie sfecla rosie "pai", se toaca marunt ceapa si se marunteste ton-ul cu o furculita. Se amesteca toate ingredientele astfel preparate si se "drege" cu maioneza.

SALATA DE NAUT cu .... toba

500 grame de naut, 2 oua fierte tare, 4 ardei verzi, 2 cepe verzi, 2-3 catzei de usturoi, 1 rosie, patrunjel, ulei de masline, otet, si 50 g "cabeza de jabalí" (= cap de mistret, este un mezel tip carne in aspic deci ma gindesc ca se poate inlocui cu toba).

Se fierbe nautul ca in reteta anterioara. Se scurge si se lasa la racit. Se face o vinagreta din ardeii, ceapa, usturoiul si rosia curatata de coaja si seminte si taiata in cubulete. Se adauga mezelul taiat cubulete, ouale fierte, uleiul de masline si otet dupa gust. Se amesteca totul bine si se adauga sare, daca este nevoie, si patrunjelul tocat fin. Intr-un platou se pune nautul si deasupra se toarna vinagreta.

NAUT GRATINAT

200g de naut fiert, 4 rosii, 2 cepe, 100g mozarella, 4 linguri de ulei de masline, 1 foaie de dafin.

Se dau rosiile si ceapa pe razatoare (sau se toaca foarte marunt in robot, blender, etc). Intr-o tigaie se pune uleiul si cind s-a incalzit se adauga rosiile si ceapa. Cind ceapa este aproape inmuiata, se adauga foaia de dafin si se acopera tigaia cu un capac. Se lasa la foc mic inca vreo 5 minute. Se unge o forma cu ulei se adauga nautul si deasupra lui se toarna sosul de ceapa si rosii. Se agita forma ca sa se amestece bine sosul cu nautul. Deasupra se acopera cu felii de mozarella si apoi se da la cuptor pina se topeste brinza.

Nautul este deasemenea ingredientul de baza al falafelului care nu e altceva decit o kiftea din naut icon_biggrin.gif Deasemeni, hoummus-ul tot din naut se face. Nu stiu de ce dar cred ca s-a vorbit deja de tema falafelului aici pe forum.... sau poate ma insel eu? dry.gif

Editat de Otilia, 06 March 2006 - 11:01 PM.



Fighting over the internet is like special olympics, no matter if you win, you're still retarded!




#12 Otilia

Otilia

    Carevasazica...la pensii!

  • Membri
  • 2662 posturi
  • Location:Printre fiare

Postat 06 March 2006 - 11:05 PM

Yandira cred ca scriam in acelasi timp laugh.gif . unsure.gif Abia acum m-am gindit ca sint totusi la retete in imagini. Promit pe cravata mea patata cu sos de "cocido" tongue.gif ca am sa fac una din retetele astea in curind si pun si poze icon_biggrin.gif


Fighting over the internet is like special olympics, no matter if you win, you're still retarded!




#13 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 06 March 2006 - 11:10 PM

Perfect, acum am de unde alege ca să-i termin pe cei fierţi.
icon_smile.gif


#14 Daneza13

Daneza13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2213 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Montreal

Postat 07 March 2006 - 06:55 PM

QUOTE
(Boni @ mar 6 2006,01:27 PM)
eu am descoperit acum o luna nautul si sunt incantata.

Eu, de mai multi ani, si-mi place tare mult. pupic.gif fetelor pentru retete.
Alte cateva retete cu naut gasiti si aici: http://www.culinar.r...opic=7279&st=40
A life spent making mistakes is not only more honourable but more useful than a life spent doing nothing. - George Bernard Shaw

Aventuri Culinare

#15 Daneza13

Daneza13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2213 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Montreal

Postat 07 March 2006 - 07:03 PM

Adriana, o intrebare:
Pentru humus, in loc de pasta de susan se poate folosi ulei de susan (din asta am in casa)?
A life spent making mistakes is not only more honourable but more useful than a life spent doing nothing. - George Bernard Shaw

Aventuri Culinare

#16 stella

stella

    Ajutor de bagator de seama

  • Membri
  • 10123 posturi
  • Location:Europa
  • Interests:^_^ :D

Postat 07 March 2006 - 07:04 PM

merci mult. tocmai am fiert o oalà cu nàut, asa cà voi avea ce face.
mai pun si la congelator asa "natur" icon_smile.gif
Fan n_puiu for ever



#17 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 07 March 2006 - 09:26 PM

Cred că nu, cred că e musai pasta de susan icon_frown.gif
dar tu fă piure de năut sau cremă de năut cu uleiul numai wink.gif


#18 Oly

Oly

    Captain Cook

  • Membri
  • 437 posturi

Postat 08 March 2006 - 05:27 PM

eu azi am facut supa cu naut...

#19 Yandira

Yandira

    Master of disaster

  • Membri
  • 3336 posturi
  • Location:Mexic
  • Interests:calatorii, mancaruri exotice, politica, dansul

Postat 08 March 2006 - 07:35 PM

Aici se mananca nautul prajit ca semintele. E delicios dar nu stiu cum se face. Se numesc Alune Japoneze (?) si au un invelis crocant cu sare sau cu sare si lamaie, sau cu sare si ardei iute.

Miniaturi atașate

  • 8_cacahuate.jpg

Dupa virtute, veselia e lucrul cel mai indispensabil.
Zilnic ar trebui sa citim o carte buna, sa ascultam o melodie placuta, sa contemplam un tablou frumos si sa rostim cuvinte placute.
Goethe



#20 Yandira

Yandira

    Master of disaster

  • Membri
  • 3336 posturi
  • Location:Mexic
  • Interests:calatorii, mancaruri exotice, politica, dansul

Postat 08 March 2006 - 07:43 PM

aici e nautul prajit cu coaja de ardei iute afumat. Asta e cel mai gustos dupa mine.

Miniaturi atașate

  • 11_cacahuate.jpg

Dupa virtute, veselia e lucrul cel mai indispensabil.
Zilnic ar trebui sa citim o carte buna, sa ascultam o melodie placuta, sa contemplam un tablou frumos si sa rostim cuvinte placute.
Goethe





Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi