Sari la conținut

Poză

Fasole batuta


81 răspunsuri la acest topic

#1 Alis

Alis

    Master of disaster

  • Membri
  • 2677 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Israel

Postat 23 March 2006 - 11:34 PM

Cred ca majoritatea dintre voi cunosc reteta,initial am vrut s-o postez la "Retete pt incepatori",dar avand in vedere faptul ca am facut si poze,am postat-o aici.
Bunicul meu o denumea [i]iahnie de fasole.Asa o facea el ,asa v-o redau si voua.

Ingrediente:

fasole (inghetata,uscata)
ceapa
ulei
usturoi
sare,piper,boia dulce


Se fierbe fasolea(daca e uscata ,se pune la inmuiat cu o seara dinainte,se schimba apa de 3 ori la fiert).Eu am folosit 1 punga si jumatate de fasole inghetata pe care am fiert-o putin.
Dupa aceea se strecoara ,se pune in robot si se face pasta
[attachmentid=40520]
Punem la calit ceapa taiata marunt ,se pune mai mult ulei pt ca o sa-l folosim dupa aceea la fasolea pasta
[attachmentid=40524]
Dupa ce ceapa a devenit aurie se pune boia de ardei dulce
[attachmentid=40530]
Scurgem uleiul si-l punem peste fasole si batem cateva min cu mixerul
[attachmentid=40533]
Adaugam usturoi facut ca pt mujdei,sare,piper.
Mai batem putin
[attachmentid=40534]
Punem fasolea batuta intr-un vas si deasupra punem ceapa
[attachmentid=40538]

Miniaturi atașate

  • DSCN2383.JPG
  • DSCN2384.JPG
  • DSCN2385.JPG
  • DSCN2386.JPG
  • DSCN2389.JPG
  • DSCN2391.JPG

Editat de Alis, 23 March 2006 - 11:36 PM.



#2 Rebella

Rebella

    VIP Member

  • Best romantic story teller
  • 7090 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Does it matter?
  • Interests:chestii, socoteli

Postat 24 March 2006 - 12:05 AM

QUOTE(Alis @ Mar 23 2006, 09:34 PM)

Bunicul meu o denumea [i]iahnie de fasole.Asa o facea el ,asa v-o redau si voua.




Daaa si ai mei tot asa o numesc ... foarte des ne facea bunica cate o fasolica de-asta si mancam cu paine de bubuiam icon_biggrin.gif ... buna idee ca ai facut si poze, Alis wink.gif ... o sa o fac si eu curand, chiar daca pana ieri am avut dintr-o ciorba tot de fasole icon_smile.gif
Sa fim oameni macar atata timp cat stiinta n-a descoperit ca suntem...altceva!

#3 boni

boni

    doar monti...

  • Membri
  • 2135 posturi
  • Gender:Male
  • Location:Sibiu (Romania)

Postat 24 March 2006 - 01:28 PM

la noi iahnia de fasole este ca o mancare (tocanita) de fasole boabe cu bulion.
fasole din asta batuta papam si noi de zor in post.

#4 Lau

Lau

    Big Chef

  • Membri
  • 688 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 24 March 2006 - 01:42 PM

Nu conteaza denumirea , eu una manac la ea pana nu mai pot ...este absolut delicioasa icon_biggrin.gif
O zi minunata si mult spor in bucatarie !



#5 Alis

Alis

    Master of disaster

  • Membri
  • 2677 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Israel

Postat 24 March 2006 - 04:07 PM

Sotul meu e un inrait fasolar,ar putea manca saptamanal fasole sub orice forma.Acum m-am gandit si sa postez reteta asta,desi e banala si supercunoscuta.
Iar denumirea variaza in functie de zona,bunicul meu era din Braila si asa-i spunea.


#6 nenea Radu

nenea Radu

    Master of disaster

  • Membri
  • 1752 posturi
  • Location:Piatra Neamt (Neamt)
  • Interests:prea multe ca sa le expun aici :-)

Postat 24 March 2006 - 04:20 PM

Daa, ce ne-am face fara fasole.
De cand cu o gastrita hiperacida ma cam feresc de partea prajita, asa ca iti propun o varianta, sa o incerci:
fasolea se fierbe bine, se strecoara apoi cat se poate de mult.
Se taie ( cam o cincime din cantitatea de fasole ) castraveti muratzi (in saramura, nu cumva in otet) in cuburi micutze si se storc foarte bine de zeama. Se pun apoi in fasole si se da bataie la blender.
La sfarsit se pune ulei destul de mult, dupa gust : rezultatul final trebuie sa fie o crema despre care sa nu-ti dai seama la o prima examinare ca e pe baza de fasole, nici maioneza, parca ar aduce cu un gust de castravete murat, "ce-ai pus in ea ? ".
Eu cam asa o dau spre testare, daca nu-mi ghiceste din prima e ok, insemna ca ingredientele s-au cuplat bine.
Se serveste pe tartine , in cantitati de neoprit
Sarea da gust mancarii . Daca sarea isi pierde gustul, pe aceasta cu ce o mai sarezi ?

#7 Rebella

Rebella

    VIP Member

  • Best romantic story teller
  • 7090 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Does it matter?
  • Interests:chestii, socoteli

Postat 24 March 2006 - 04:28 PM

QUOTE(Alis @ Mar 24 2006, 02:07 PM)

Iar denumirea variaza in functie de zona,bunicul meu era din Braila si asa-i spunea.



icon_cheers.gif poate bunicii nostri s-or fi cunoscut wav.gif
Sa fim oameni macar atata timp cat stiinta n-a descoperit ca suntem...altceva!

#8 Alis

Alis

    Master of disaster

  • Membri
  • 2677 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Israel

Postat 24 March 2006 - 06:58 PM

QUOTE(nenea Radu @ Mar 24 2006, 06:20 PM)

Daa, ce ne-am face fara fasole.
De cand cu o gastrita hiperacida ma cam feresc de partea prajita, asa ca iti propun o varianta, sa o incerci:
fasolea se fierbe bine, se strecoara apoi cat se poate de mult.
Se taie ( cam o cincime din cantitatea de fasole ) castraveti muratzi (in saramura, nu cumva in otet) in cuburi micutze si se storc foarte bine de zeama. Se pun apoi in fasole si se da bataie la blender.
La sfarsit se pune ulei destul de mult, dupa gust : rezultatul final trebuie sa fie o crema despre care sa nu-ti dai seama la o prima examinare ca e pe baza de fasole, nici maioneza, parca ar aduce cu un gust de castravete murat, "ce-ai pus in ea ? ".
Eu cam asa o dau spre testare, daca nu-mi ghiceste din prima e ok, insemna ca ingredientele s-au cuplat bine.
Se serveste pe tartine , in cantitati de neoprit



Multumesc frumos ,o sa fac si varianta asta fara nici o legatura cu vreo gastrita hiperacida
icon_smile.gif


#9 Alis

Alis

    Master of disaster

  • Membri
  • 2677 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Israel

Postat 24 March 2006 - 07:00 PM

QUOTE(Rebell Aura @ Mar 24 2006, 06:28 PM)

icon_cheers.gif poate bunicii nostri s-or fi cunoscut wav.gif


Mai stii?
tongue.gif


#10 Carmiris

Carmiris

    Master of disaster

  • Suspendat
  • 3131 posturi
  • Location:-

Postat 24 March 2006 - 09:50 PM

la iahnia de fasole (asa cum o cunosc eu) boabele ramin partial intregi si se mai adauga si bucatele de sunca afumata + bulion sau pasta de rosii.
Fasolea batuta (frecata) o fac cam la fel, cu singura diferenta ca 2 catei de usturoi ii calesc in ulei, adaug o lingura de faina, invirt 1 data si sting cu apa. Amestecul asta il torn peste pasta de fasole si mai dau un clocot sanatos.
Ceapa care o pun deasupra o tai rondele subtiri nu solzisori si o calesc in citeva linguri de ulei, adaug boiaua de ardei si sting cu apa, las pina ceapa se face sticloasa.

#11 nenea Radu

nenea Radu

    Master of disaster

  • Membri
  • 1752 posturi
  • Location:Piatra Neamt (Neamt)
  • Interests:prea multe ca sa le expun aici :-)

Postat 25 March 2006 - 08:01 AM

QUOTE(Alis @ Mar 24 2006, 08:58 PM)

Multumesc frumos ,o sa fac si varianta asta fara nici o legatura cu vreo gastrita hiperacida
icon_smile.gif



laugh.gif
sa o faci, ca si eu inainte prestam tot cu reteta originala, care bineintzeles ca e tot din aceleasi surse,
pana a inceput sa ma arda tare, si am descoperit reteta asta noua, si de atunci, chiar daca acuma pot
sa mananc si varianta veche, o prefer la gust pe asta noua.
Sarea da gust mancarii . Daca sarea isi pierde gustul, pe aceasta cu ce o mai sarezi ?

#12 Cosmina_Liana

Cosmina_Liana

    Master of disaster

  • Membri
  • 1684 posturi
  • Location:bucale
  • Interests:datu' cu sania

Postat 25 March 2006 - 05:58 PM

azi a trebuit sa fac mancarica cool.gif nu prea aveam chef dar n-am avut incotro si azi mi-am propus sa fac ciorba de loboda blink.gif(poza cu ciorba de loboda nu pun ca nu vreau sa poftiti la ea) eu una sunt moarta dupa ea si am facut si o fasole batuta rolleyes.gif
noua ne place cu multa ceapa prajita si am facut in felu urmator:am pus un rand de fasole un rand de ceapa unu de fasole si iar unu de ceapa icon_eek.gif

Miniaturi atașate

  • P1030834.JPG


#13 Alis

Alis

    Master of disaster

  • Membri
  • 2677 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Israel

Postat 25 March 2006 - 06:38 PM

QUOTE(cosmina_liana @ Mar 25 2006, 07:58 PM)

azi a trebuit sa fac mancarica cool.gif nu prea aveam chef dar n-am avut incotro si azi mi-am propus sa fac ciorba de loboda blink.gif(poza cu ciorba de loboda nu pun ca nu vreau sa poftiti la ea) eu una sunt moarta dupa ea si am facut si o fasole batuta rolleyes.gif
noua ne place cu multa ceapa prajita si am facut in felu urmator:am pus un rand de fasole un rand de ceapa unu de fasole si iar unu de ceapa icon_eek.gif


Arata f bine,dar eu am ramas cu gandul la ciorbita ta


#14 Alis

Alis

    Master of disaster

  • Membri
  • 2677 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Israel

Postat 31 March 2006 - 12:07 PM

Azi dimineata am citit o reteta de mazare batuta,procedeul e cam acelasi:se fierbe mazarea(2 kg),se face pasta ,se freaca cu ulei(100 ml),pus putin cate putin,se pune sare,piper.Se caleste ceapa(ceapa verde 1 leg) cu bulion(3 linguri) si se toarna peste mazare.se orneaza cu marar.


#15 nenea Radu

nenea Radu

    Master of disaster

  • Membri
  • 1752 posturi
  • Location:Piatra Neamt (Neamt)
  • Interests:prea multe ca sa le expun aici :-)

Postat 31 March 2006 - 12:19 PM

QUOTE(Alis @ Mar 31 2006, 01:07 PM)

Azi dimineata am citit o reteta de mazare batuta,procedeul e cam acelasi:se fierbe mazarea(2 kg),se face pasta ,se freaca cu ulei(100 ml),pus putin cate putin,se pune sare,piper.Se caleste ceapa(ceapa verde 1 leg) cu bulion(3 linguri) si se toarna peste mazare.se orneaza cu marar.


Este foarte buna, dar mazarea are o tendintza de gust dulce, asha ca trebuie sa te gandeshti sa pui ceva in contrapondere.

Eu am scapat de problema asta ca fac retzeta aia cu bucatzele de castravete murat (care e acru)
Sarea da gust mancarii . Daca sarea isi pierde gustul, pe aceasta cu ce o mai sarezi ?

#16 nenea Radu

nenea Radu

    Master of disaster

  • Membri
  • 1752 posturi
  • Location:Piatra Neamt (Neamt)
  • Interests:prea multe ca sa le expun aici :-)

Postat 12 April 2006 - 07:26 PM

Am facut duminica retzeta mea si am facut shi cateva poze :

deci fasole fiarta shi foarte bine scursa de apa, castravetzi muratzi (in sare) taiati cuburi shi foarte bine storsi, ulei, sare (daca mai trebuie, in afara de ce e in castraveti) :

Miniaturi atașate

  • IMG_0001.JPG

Sarea da gust mancarii . Daca sarea isi pierde gustul, pe aceasta cu ce o mai sarezi ?

#17 nenea Radu

nenea Radu

    Master of disaster

  • Membri
  • 1752 posturi
  • Location:Piatra Neamt (Neamt)
  • Interests:prea multe ca sa le expun aici :-)

Postat 12 April 2006 - 07:32 PM

amestec la mixer castravetii, dupa care pun pasta de castraveti peste fasole si ulei si le amestec cu mixerul :

[attachmentid=42774]

Miniaturi atașate

  • IMG_0002.JPG

Sarea da gust mancarii . Daca sarea isi pierde gustul, pe aceasta cu ce o mai sarezi ?

#18 nenea Radu

nenea Radu

    Master of disaster

  • Membri
  • 1752 posturi
  • Location:Piatra Neamt (Neamt)
  • Interests:prea multe ca sa le expun aici :-)

Postat 12 April 2006 - 07:37 PM

rezultatul trebuie sa fie de consistenta maionezei, dar asta depinde de cat de bine au fost scurse ingredientele de apa :

Miniaturi atașate

  • IMG_0006.JPG

Sarea da gust mancarii . Daca sarea isi pierde gustul, pe aceasta cu ce o mai sarezi ?

#19 N

N

    micro Bucatar

  • Membri
  • 12 posturi
  • Location:Constanta (San Diego)

Postat 12 April 2006 - 08:20 PM

Hello,
Boni, te rog, cum faci tocanita de fasole cu pasta de rosii? Eu am tot facut reteta de iahnie de fasole postata de Biju si a fost foarte buna, dar as mai incerca si altceva. Din lipsa de timp nu am facut fasole batuta, cere mai multa munca.icon_smile.gif Ca o varianta cred ca am sa fac si o ciorba de linte curind, ca sa mai variez.
O sa fac si varianta cu castraveti, suna apetisant, insa trebuie sa fiu atenta la cel fel de castraveti cumpar.
Multumesc anticipat pentru reteta Boni,
Laura

#20 narcia

narcia

    wine drinker

  • Membri
  • 1821 posturi
  • Location:Long Island

Postat 12 April 2006 - 08:35 PM

Reteta lui nenea Radu o sa o incerc si eu, ca este prea interesanta... eusa_drool.gif
Sunt...o draguta si jumatate...Am vreo suta de defecte, dar in rest sunt perfecta.



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi