Sari la conținut

Poză

Salatele de cruditati


65 răspunsuri la acest topic

#1 nenea Radu

nenea Radu

    Master of disaster

  • Membri
  • 1752 posturi
  • Location:Piatra Neamt (Neamt)
  • Interests:prea multe ca sa le expun aici :-)

Postat 24 March 2006 - 09:00 AM

Salate de cruditati



De fiecare data las pentru perioada cand se tine postul retetele de cruditati, cu ingregiente exclusive vegetale. Desigur ca ar merge foarte bine si in celelalte perioade, dar atunci nu resist tentatiei de a pune si ceva ou sau lactate, plus ca ?. Asa cum abia astepti dupa o perioada de post sa te infrupti cu o fripturica ceva (eu personal duc dorul branzeturilor si a oualor de tzara, proaspete), in mod similar abia astepti sa vina postul sa mananci asa ceva. (ciudatzi mai suntem noi , stateam si ma gandeam ca am in Piatra Neamt cunostinte cu care ma intalneam numai iarna la schi, si ne salutam, vorbeam de parca nu ne vazusem de ieri, si cand se termina sezonul ne ziceam la revedere de parca urma sa ne intalnim mine).
Salatele de cruditati sunt practic intr-o varietate extraordinar de mare, e sufficient sa prinzi spiritul retetei, principiile de baza si? dai frau liber imaginatiei.
Ce e foarte important la aceste salate e ca atunci cand incepi sa mananci din ele, sa constientizezi ca sunt un concentrat de principii active , un miracol al naturii, de care trebuie sa te bucuri usor, s ail degusti pe indelete, nu sa te repezi ca apucatul (de fapt si o latura a postului presupune aceasta potolire a instinctelor de rapitor pe care le avem in noi).

Si acum sa incepem:
Specificul acestor salate e ca avem doi trei jucatori importanti, care fac mare tam tam ca sunt ?maharii?, de regula telina, merele, morcovul, plus altele, si un liant , care face legatura intre caposii astia , e un fel de regizor, care are toate fraiele in mana, si mai apare si el de amorul artei intr-un rol secundar (cam cum face Quentin Tarantino). Liantul asta e bineintzeles maioneza.

1. Maioneza de post.
Nu pierdem mult timp cu prezentarile, bagam actorii in scena


IMG_0002.JPG

Voi prezenta reteta de baza, pentru o salata pe care eu o voi face numai cu telina si mar.

Pentru o maioneza oarecum mai neutral, universala, profit de faptul ca in aceasta perioada a anului cartofii incep sa fie putin mai dulci, curat cativa, precum si niste bucati de telina, si le pun la fiert bine bine de tot, pana intr furculita lejer in ele. Se racesc, apoi se poate trece la treaba.
Patrunjel verde, destul de mult, sa fie sufficient de proaspat ca atunci cand pui cutitul pe el sa sara bucatile din el, san u fie ofilit, ca se vor prinde frunzele de paletele blenderului si nu iese treaba buna.
Ca ulei am doua tipuri : uleiul de masline preset la rece, pun putin pentru gust, restul de ulei care trebuie sa dea consistenta si savoarea specifica unei maioneze trebuie sa fie un ulei superrafinat , fara gust specific, doar un suport.

Pentru inceput pun numai legumele cu patrunjelul tocat marunt si cu sarea in vas, si le mixez pana se face piure-ul si frunzele de patrunjel se maruntesc rezonabil.

IMG_0003.JPG

Apoi incep sa adaug uleiurile treptat, precum si lamaia, dupa gust in functie de destinatia maionezei.Aici nu continui mai detaliat, e sufficient.

IMG_0004.JPG

Rezultatul e de genul :

IMG_0006.JPG

Buun, acum avem deja o maioneza.

Ca o incheiere la capitolul maioneza de post, pot sa spun ca exista o groaza de ingredinte:
Se pune un ?usor fior de usturoi? ca sa folosesc expresia raposatului Radu Anton Roman, doar sa-ti dea idea ca are si usturoi in ea, precum si niste mustar extra dulce, si tot amestecul asta merge cu ciupercute de la borcan, superpericulos.
Aceeasi maioneza merge excelent cu amestecurile de legume congelate de prin comert, care dupa fierbere se leaga cu maioneza.
Pentru salate cu morcov, care e dulce, se pune mai multa lamie.
Se mai poate pune in compozitia initiala amestecul meu (Knorrul marca proprie despre asta altadata) scos de la congelator :

amestec_legume.JPG

Asa congelat cum e , ca se mixeaza foarte bine, si maioneza rezultata e foarte buna doar cu pastai albe fierte , la borcan.
Daca pun mai mult usturoi (nu ma pot abtine sa nu pun poza usturoiului din gradina socrilor, care e de marime unei cepe si e dintr-un singur catel, nu am mai vazut vreodata asa ceva)


usturoi.JPG

Si pun mai putin ulei, dar adaug putin apa minerala, iese un fel de sos de mujdei, care merge peste cartofi nature, peste rasol de vita , peste salau rasol, etc.
Daca pun mai mult din amestecul de legume rezulta si pasta cu care ung feliile de carne de vita (sau de piept de pui ) pentru gratar.


Cred ca ati prins ideea, nu are rost sa mai continui.

2. Salata de cruditati.


De data asta, eroul din episodul trecut trece in spate, si lasa in fata numai telina proaspata si marul:

IMG_0008.JPG

Eu nu folosesc mere golden, foarte parfumate si dulci, prefer acrisoare si zemoase,
ca sunt extraordinare in combinatia cu telina si maioneza. Aici am scos deja cotorul de la mar cu scula din poza, si urmeaza sa decojesc si marul (chiar daca sunt multe vitamine acolo, dar nu da bine la reteta).

De aici incepe miscarea foarte rapida:

IMG_0009.JPG

Aici am dat mai intai marul pe razatoare, dar el se da la sfarsit, deoarece se oxideaza extrem de repede, marimea taiteilor trebuie sa fie destul de mare, pentru ca trebuie sa ramana in compozitie distinct gustul de mar. Se da si telina, eu personal o dau pe aceeasi razatoare, dar intorc mereu telina si rezulta bucati foarte scurte.
Cam asta ar fi tot. :

IMG_0010.JPG

Pofta mare.

PS - mai folosesc si o varianta extra post, cand schimb putin compozitia , adica nu las marul prea mult sa iasa in evidenta, pun si un usor usturoi, apoi iau un jambon feliat foarte fin si umplu feliile cu compozitie, dupa care le rulez si le prind cu o scobitoare.
De fiecare data cand fac operatiunea asta ma gandesc cu jind la cei din Italia, care au jamboanele alea cu carne uscata la fum rece, si care s-ar potrivi fantastic cu compozitia asta.

Observatzii foarte importante : la rulourile de carne cu tzelina, daca ati asortat si un vin negru, trimiteti-va copii de acasa si invoiti-va pentru a doua zi.

Editat de nenea Radu, 03 September 2008 - 08:23 AM.

Sarea da gust mancarii . Daca sarea isi pierde gustul, pe aceasta cu ce o mai sarezi ?

#2 Maya

Maya

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 24 March 2006 - 09:32 AM

Îmi place foarte mult cum arata maioneza.Multumesc de idee.

#3 nenea Radu

nenea Radu

    Master of disaster

  • Membri
  • 1752 posturi
  • Location:Piatra Neamt (Neamt)
  • Interests:prea multe ca sa le expun aici :-)

Postat 24 March 2006 - 09:36 AM

QUOTE(MAYA @ Mar 24 2006, 11:32 AM)

Îmi place foarte mult cum arata maioneza.Multumesc de idee.



eram sigur ca asta o sa spui (cum arata) mai intai.
Si acum stau si ma gandesc la tortul ala de piersici de cum arata. laugh.gif

Dar ce gust minunat are.

PS adevarul e ca sper sa nu ajungem sa mancam un mucilagiu (cam cum era in Matrix)
despre care sa stim ca are tot ce ne trebuie, dar sa fie cumplit de gretzos.
Sarea da gust mancarii . Daca sarea isi pierde gustul, pe aceasta cu ce o mai sarezi ?

#4 Maya

Maya

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 24 March 2006 - 11:01 AM

QUOTE(nenea Radu @ Mar 24 2006, 10:36 AM)

eram sigur ca asta o sa spui (cum arata) mai intai.



Daca spuneam ca îmi place cum arata,ma refeream într-un cuvînt ,la tot..

Deci..în primul rînd ma încînta combinatia.

În al-2-lea ,ma gîndeam ca ar fi o idee buna pentru vara(pentru ca nu contine ou),la lac..la un gratarel si-o salatica..

..si în cel de-al 3-lea si ultimul rînd,ma gîndeam ca arata bine si ca aspect..si împrospatat cu ceva creme fraîche,sau iaurt..ar fi un dip(sosulet rece) excelent,pentru legume.De exemplu,cînd mai stau seara la TV..îmi place sa rod pe bastonase de morcov,castravete,felii de gulie,ardei gras (rosu în special)

Deci..asta a fost ordinea ideilor care mi-a trecut prin fata ochilor,privind la aceasta maioneza icon_smile.gif



#5 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 24 March 2006 - 11:04 AM

QUOTE(nenea Radu @ Mar 24 2006, 08:00 AM)

De fiecare data cand fac operatiunea asta ma gandesc cu jind la cei din Italia, care au jamboanele alea cu carne uscata la fum rece, si care s-ar potrivi fantastic cu compozitia asta.

uite asa ca sa-ti fac in ciuda as putea incerca sa fac eu rulourile la care jinduiesti si sa ti le arat in poza laugh.gif
numai telina s-o gasesc rolleyes.gif
aaaa, pot sa ti le trimit cu carpatair-ul miercuri laugh.gif

#6 Maya

Maya

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 24 March 2006 - 11:11 AM

..în alta ordine de idei.
Si eu am knorrul personal.Asta pentru iarna.Îmi place sa folosesc ingrediente cît mai proaspete.Nu folosesc Knorr,maggi..vegeta..etc..Prefer sa-mi congelez legume proaspete. ..si amestecate(în portii mai mici) ,si separate.
Eu condimentez cu muuuulte ,muuulte buruieni icon_biggrin.gif proaspete,în cel mai rau caz,le folosesc pe cele uscate.

#7 nenea Radu

nenea Radu

    Master of disaster

  • Membri
  • 1752 posturi
  • Location:Piatra Neamt (Neamt)
  • Interests:prea multe ca sa le expun aici :-)

Postat 24 March 2006 - 11:41 AM

QUOTE(MAYA @ Mar 24 2006, 01:01 PM)

Daca spuneam ca îmi place cum arata,ma refeream într-un cuvînt ,la tot..

Deci..în primul rînd ma încînta combinatia.

În al-2-lea ,ma gîndeam ca ar fi o idee buna pentru vara(pentru ca nu contine ou),la lac..la un gratarel si-o salatica..

..si în cel de-al 3-lea si ultimul rînd,ma gîndeam ca arata bine si ca aspect..si împrospatat cu ceva creme fraîche,sau iaurt..ar fi un dip(sosulet rece) excelent,pentru legume.De exemplu,cînd mai stau seara la TV..îmi place sa rod pe bastonase de morcov,castravete,felii de gulie,ardei gras (rosu în special)

Deci..asta a fost ordinea ideilor care mi-a trecut prin fata ochilor,privind la aceasta maioneza icon_smile.gif



da da, sunt super de acord cu tine.
dupa post o sa vin cu variantele cu branza de vaci, din aia care voi nu prea o aveti pe acolo in starea in care o gasim noi, si unde universul retetelor se duce foarte sus
Sarea da gust mancarii . Daca sarea isi pierde gustul, pe aceasta cu ce o mai sarezi ?

#8 nenea Radu

nenea Radu

    Master of disaster

  • Membri
  • 1752 posturi
  • Location:Piatra Neamt (Neamt)
  • Interests:prea multe ca sa le expun aici :-)

Postat 24 March 2006 - 11:43 AM

QUOTE(Adriana Nicoleta @ Mar 24 2006, 01:04 PM)

uite asa ca sa-ti fac in ciuda as putea incerca sa fac eu rulourile la care jinduiesti si sa ti le arat in poza laugh.gif
numai telina s-o gasesc rolleyes.gif
aaaa, pot sa ti le trimit cu carpatair-ul miercuri laugh.gif


fa-mi te rog o poza ca am vazut adus jambon din ala si pot sa-ti spun ca un aperitiv
cu rulou de jambon, cu salata din asta (cu marul mai estompat din compozitie) este
imbatabil, si nu cade greu la stomac.
Sarea da gust mancarii . Daca sarea isi pierde gustul, pe aceasta cu ce o mai sarezi ?

#9 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 24 March 2006 - 12:13 PM

pai mai intii tre' sa ma lamuresti bine asupra a ceea ce-ti doreste sufletelu
adicatelea, prosciutto cotto
IPB Image
prosciutto crudo
IPB Image
speck
IPB Image
bresaola
IPB Image
unsure.gif icon_smile.gif

#10 nenea Radu

nenea Radu

    Master of disaster

  • Membri
  • 1752 posturi
  • Location:Piatra Neamt (Neamt)
  • Interests:prea multe ca sa le expun aici :-)

Postat 24 March 2006 - 12:16 PM

cred ca primul ar merge, dupa cum arata feliutzele in profil ( miam miam)
Sarea da gust mancarii . Daca sarea isi pierde gustul, pe aceasta cu ce o mai sarezi ?

#11 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 24 March 2006 - 12:21 PM

ok icon_smile.gif
asta e si dupa mine cel mai potrivit sau in ultimul caz bresaola, restul nu pentru ca nu le poti taia, mesteca samd


#12 nenea Radu

nenea Radu

    Master of disaster

  • Membri
  • 1752 posturi
  • Location:Piatra Neamt (Neamt)
  • Interests:prea multe ca sa le expun aici :-)

Postat 24 March 2006 - 12:40 PM

QUOTE(Adriana Nicoleta @ Mar 24 2006, 02:21 PM)

ok icon_smile.gif
asta e si dupa mine cel mai potrivit sau in ultimul caz bresaola, restul nu pentru ca nu le poti taia, mesteca samd



ok pe astea le-ai lamurit!
cum ramane cu vinul ? laugh.gif
Sarea da gust mancarii . Daca sarea isi pierde gustul, pe aceasta cu ce o mai sarezi ?

#13 Maya

Maya

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 24 March 2006 - 12:49 PM

QUOTE(nenea Radu @ Mar 24 2006, 01:40 PM)

cum ramane cu vinul ? laugh.gif

Adriana..hmmmm..ar servi un rosé tongue.gif

#14 CG

CG

    Captain Cook

  • Membri
  • 370 posturi
  • Location:Germania

Postat 24 March 2006 - 12:51 PM

Arata super salata ta rolleyes.gif si mi-a facut o poftaaaaaaaa rolleyes.gif

Numai o intrebare am - eu cand am bagat blenderul in niste cartofi (prima si ultima data) mi-a rezultat o chestie cleioasa si ciudata, foarte diferita de cartofii zdrobiti in mod obisnuit si n-am mai avut curajul alta data - la tine nu arata asa, dar poate nu imi dau eu seama. Este cumva ceva secret? Sau am gresit eu ceva?
Mai era undeva la retete vegetariene o maioneza de post facuta din scobeala si mustar. Cred ca asta a ta cu telina si verdeata e oricum mai gustoasa.
"When we remember we are all mad, the mysteries disappear and life stands explained."
Mark Twain

Cris

#15 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 24 March 2006 - 01:00 PM

dupa ce ai sa mai citesti pe aici si ai sa ma cunosti mai bine icon_smile.gif ai sa vezi ca am marele defect de a servi numai vin alb rolleyes.gif sai in cel mai rau caz asa cum zice si Maya un rosè
daca vreodata prin pozele mele il vezi pe cel rosu inseamna ca aia e farfuria lui Stefano
deh, la vinuri gusturile nu ne sunt la fel, eu alb el rosu icon_smile.gif


#16 Maya

Maya

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 24 March 2006 - 01:07 PM

Eu la fel..vin alb peste tot icon_biggrin.gif sau rosé-ul,dar asta în cazuri rarute..ca sa nu zic exterme tongue.gif

#17 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 24 March 2006 - 01:10 PM

QUOTE(MAYA @ Mar 24 2006, 12:07 PM)

Eu la fel..vin alb peste tot icon_biggrin.gif sau rosé-ul,dar asta în cazuri rarute..ca sa nu zic exterme tongue.gif

pai nu degeaba esti sorella mea pupic.gif


#18 nenea Radu

nenea Radu

    Master of disaster

  • Membri
  • 1752 posturi
  • Location:Piatra Neamt (Neamt)
  • Interests:prea multe ca sa le expun aici :-)

Postat 24 March 2006 - 01:16 PM

La vinuri (de fapt in multe privinte) nu am o preferinta clara, ci e dupa dispozitie.
Chestia cu vinul negru aici a fost o poanta, e clar ca la asta ar merge un vin alb in primul rand,
La saramura de exemplu merge un vin alb sec sau demisec, dar eu sunt un mare mancau de zeama din
saramura cu mamaligutza, si atunci imi trebuie mult lichid sa sting setea, si calc greshit si ma reped in bere, sau daca am la indemana, vinishorul de streshinica al socrilor, acrutz si foarte slab, un extraordionar digestiv natural.


Sarea da gust mancarii . Daca sarea isi pierde gustul, pe aceasta cu ce o mai sarezi ?

#19 nenea Radu

nenea Radu

    Master of disaster

  • Membri
  • 1752 posturi
  • Location:Piatra Neamt (Neamt)
  • Interests:prea multe ca sa le expun aici :-)

Postat 24 March 2006 - 01:26 PM

QUOTE(CG @ Mar 24 2006, 02:51 PM)

Arata super salata ta rolleyes.gif si mi-a facut o poftaaaaaaaa rolleyes.gif

Numai o intrebare am - eu cand am bagat blenderul in niste cartofi (prima si ultima data) mi-a rezultat o chestie cleioasa si ciudata, foarte diferita de cartofii zdrobiti in mod obisnuit si n-am mai avut curajul alta data - la tine nu arata asa, dar poate nu imi dau eu seama. Este cumva ceva secret? Sau am gresit eu ceva?
Mai era undeva la retete vegetariene o maioneza de post facuta din scobeala si mustar. Cred ca asta a ta cu telina si verdeata e oricum mai gustoasa.



Asta am patzit si eu la inceput. Si vreau sa mai adaug si ca aceasta maioneze se poate taia ca una cu oua ( am patzit cand m-am increzut prea tare in blenderul meu si am pus vrac tot uleiul).
Daca ai observat in poza, am pus cam proportii egale de cartofi cu telina, iar telina bine fiarta da o elasticitate a piureului, se lipeste de blender. Apoi incep sa pun si ulei si ai sa vezi ca se umfla frumos.
Mai exista retete de maioneza vegetala pe baza de faina de soia, dar alea merg foarte bine facute prin mijloace industriale, care noua ne scapa, si altele pe baza de fasole, care e cremoasa si se preteaza ff bine.
Dar cu fasolea am alte planuri, pe care o sa le pozez candva si le pun.
Sarea da gust mancarii . Daca sarea isi pierde gustul, pe aceasta cu ce o mai sarezi ?

#20 stella

stella

    Ajutor de bagator de seama

  • Membri
  • 10123 posturi
  • Location:Europa
  • Interests:^_^ :D

Postat 24 March 2006 - 10:10 PM

excelenta reteta, o bag la memorie. o voi face cat de curand.eu pun mar chiar si la salata boeuf.
cat despre vin eu sunt definitiv rosu, chiar si la peste.
la fel ca maya, folosesc din greu mirodeniile si buruienile. variaza extrem gustul. cool.gif
Fan n_puiu for ever





Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi