Sari la conținut

Poză

Sirop de muguri de brad in imagini


25 răspunsuri la acest topic

#21 cami_dxb

cami_dxb

    Big Chef

  • Membri
  • 758 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Dubai - UAE

Postat 27 May 2009 - 08:13 AM

Acu cativa ani, umbland de nebuna prin Piatra Craiului cu colegii, am adunat o punga mare de muguri de brad. Si cand i-a vazut mama a zis ca-s dusa cu pluta si a vrut sa-i arunce, ca ea nu stie sa faca sirop de muguri de brad. Atata am bazait-o la cap pana s-a apucat sa intrebe printre colege cum se face sirpul asta minune. Sincer, nu mai stiu cum a procedat, dar tin minte ca a iesit un sirop excelent, cu gust si miors de rasina, concentrat, gros, dar care curgea din sticla, nu de consistenta dulcetei, care a tinut pana in primavara urmatoare. Si mai tin minte ca in iarna aia am fost racita de vreo 2 ori si am scapat de tuse cu ceai din muguri de pin, indulcit cu sirop de muguri de brad.

#22 ladybird

ladybird

    Bucataras

  • Membri
  • 179 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Baia Mare Maramures

Postat 27 May 2009 - 10:56 AM

CITAT(DOITILI @ May 26 2009, 09:43 AM) <{POST_SNAPBACK}>
am gasit si eu muguri si am pus sa fac sirop sau esenta mai bine spus
binenteles i-am spalat, i-am spalat, i-am lasat un pic la scurs si apoi m-am apucat de treaba
la 1kg muguri mi-a intrat 1,5kg zahar
intr-un borcan de 1700ml (ne-avand ceva mai mare) am pus un rand de mugur un rand de zahar ultimul rand fiind cel de zahar
si fiinca a mai ramas mugur dupa ce am umplut borcanul am mai pus si intr-unul mai mic de 720ml
acum trebuie sa le las vreo 3 luni in pamant ingropate dar fiindca nu am unde le depozitez in camara si peste trei luni il scot si storc si strecor siropul rezultat
iese fff concentrat

Acest sirop il fac si eu dar numai pentru copil,pentru raceli dar il pun la soare cateva saptamani timp in care mugurii de brad se inmoaie si plutesc in sirop. Acest sirop il pun in sticle de sticla ( nu plastic) si il pun la frigider.
Siropul de muguri de brad il fac ca in retele de mai sus cu mentiunea ca:
- mugurii spalati ii pun in apa, ii dau in clocot si ii las 24 ore sau de seara pana dimineata (depinde de timp), se storc foarte bine si se masoara lichidul
- cantitatea de zahar e aceeasi 1 litru lichid 1 kg zahar
- nu firb pana se face rosu pentru ca e deja peltea nu mai este sirop, timpul de fierbere difera in functie de cantitatae de lichid dar trebuie sa ramana lichid si nu asa inchis la culoare.
Fac aceste retete de ani buni si niciodata nu au fermentat.
Si anul acesta am facut cam 10 L.
Urmeaza siropul din flori de soc si din menta.

Editat de ladybird, 27 May 2009 - 10:57 AM.


#23 DOITILI

DOITILI

    Academic Chef

  • Culinareasa lunii
  • 1107 posturi
  • Gender:Female
  • Location:curtea de arges

Postat 13 July 2009 - 11:51 PM

CITAT(DOITILI @ May 26 2009, 09:43 AM) <{POST_SNAPBACK}>
am gasit si eu muguri si am pus sa fac sirop sau esenta mai bine spus
binenteles i-am spalat, i-am spalat, i-am lasat un pic la scurs si apoi m-am apucat de treaba
la 1kg muguri mi-a intrat 1,5kg zahar
intr-un borcan de 1700ml (ne-avand ceva mai mare) am pus un rand de mugur un rand de zahar ultimul rand fiind cel de zahar
si fiinca a mai ramas mugur dupa ce am umplut borcanul am mai pus si intr-unul mai mic de 720ml
acum trebuie sa le las vreo 3 luni in pamant ingropate dar fiindca nu am unde le depozitez in camara si peste trei luni il scot si storc si strecor siropul rezultat
iese fff concentrat


n-au trecut 3 luni dar fiindca zaharul s-a topit si fiindca nu era tinut chiar la rece cum ar fi trebuit m-am gandit sa ma ocup de sirop
intre timp am pus si patlagina in acelasi mod
asa ca acum am scurs atat siropul de la brad cat si cel de la patlagina (care e mai grosut decat cel de brad)
asa aratau borcanele inainte de a le deschide
DSCF4436.jpg

siropul rezultat la brad
DSCF4439.jpg

si la patlagina
DSCF4445.jpg

am facut poza cum curge in sticle pt a vedea cat de grosut este
brad
DSCF4443.jpg

patlagina
DSCF4450.jpg

tot ce a iesit
DSCF4454.jpg

puse la fiert pt a nu mai fermenta si pt a tine mai mult
DSCF4460.jpg

dupa fierbere puse in paturi
DSCF4463.jpg

si acum un pahar de sirop de patlagina pt voi cei care tusiti (si nu numai)
DSCF4459.jpg

p.s. la gust si consistenta imi place mai mult cel de patlagina
mami de fetite si baietei (2+3)


Secretul fericirii este, nu sa faci ce-ti place, ci sa inveti sa-ti placa ceea ce trebuie sa faci.

"Nu eşti mai mare atunci când eşti lăudat nici mai mic atunci când eşti criticat; ceea ce eşti înaintea lui Dumnezeu contează şi nimic mai mult."

blog

#24 crissy77

crissy77

    micro Bucatar

  • Membri
  • 41 posturi
  • Location:Romania, Gura Humorului

Postat 24 May 2011 - 09:23 AM

Chiar daca e vechi subiectul as vrea sa completez si eu ceva.

Mugurii care va raman, puneti-i la uscat. Iar in serile reci de iarna, cand vreti sa va incalziti cu un ceai, adaugati la infuzie si 3-5 muguri de brad/molid. Ii da un gust deosebit. Daca mai aveti si cimbrisor si macese ar fi ideal rolleyes.gif

#25 mysticflower

mysticflower

    micro Bucatar

  • Membri
  • 1 posturi

Postat 12 July 2011 - 04:07 PM

Am facut si eu si am urmat instructiunile pt cel facut prin fierbere, dar nu stiu nu mi se pare ca ar mai avea o aroma la fel de puternica dupa ce a fiert cu zaharul.... am gresit eu si l-am fiert prea mult (2 ore 30)? Are mai mult gust de zahar....Anul viitor o sa il fac la rece:D Multumesc mult.

#26 Carmen-Ana

Carmen-Ana

    Captain Cook

  • Membri
  • 377 posturi

Postat 13 July 2011 - 12:42 PM

CITAT(DOITILI @ May 26 2009, 09:43 AM) <{POST_SNAPBACK}>
am gasit si eu muguri si am pus sa fac sirop sau esenta mai bine spus
binenteles i-am spalat, i-am spalat, i-am lasat un pic la scurs si apoi m-am apucat de treaba
la 1kg muguri mi-a intrat 1,5kg zahar
intr-un borcan de 1700ml (ne-avand ceva mai mare) am pus un rand de mugur un rand de zahar ultimul rand fiind cel de zahar
si fiinca a mai ramas mugur dupa ce am umplut borcanul am mai pus si intr-unul mai mic de 720ml
acum trebuie sa le las vreo 3 luni in pamant ingropate dar fiindca nu am unde le depozitez in camara si peste trei luni il scot si storc si strecor siropul rezultat
iese fff concentrat


anul asta deja e tardiv pentru sirop,dar la anu' sigur fac si eu reteta asta ,mai ales ca am beci !
ms pentru reteta ! em_new_15.gif
Fii bun, dar fereste-te sa creada lumea ca poti fi numai bun / Nicolae Iorga



Răspunde la acest topic



  


5 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 5 vizitatori, 0 utilizatori anonimi