Sari la conținut

Poză

Tocana de ciuperci de padure


61 răspunsuri la acest topic

#1 nenea Radu

nenea Radu

    Master of disaster

  • Membri
  • 1752 posturi
  • Location:Piatra Neamt (Neamt)
  • Interests:prea multe ca sa le expun aici :-)

Postat 10 August 2006 - 07:42 AM

Ca in fiecare vara, astept cu nerabdare sa apara in piata primele ciuperci de padure.
In mod normal, in aceasta perioada deja hribii apareau, dar in acest an cu vremea data peste cap, nici o sansa. M-am oprit peste niste galbiori, i-am aruncat in sacosa si fuga acasa.
Reteta de baza de la care am plecat :

IMG_0001.JPG

Dupa cum observati, reteta e de la o manastire, si in general mai exista obiceiul ca oamenii sa vina la mese pregatite la manastiri, cu bucate minunate, la pregatirea carora care participa si localnicii, fiecare dand tot ce cred ca e mai bun, pentru ca masa sa fie �primita� .

Pregatesc ingredietele, scot ciupercile din sacosa, moment in care am impresia ca padurea a intrat la mine in bucatarie :


IMG_0006.JPG


Ingredientele (galbiori, ardei grasi galbeni, rosii, ceapa, usturoi, marar, dafin, piper, pasta de tomate) :


IMG_0007.JPG


Nu ma pot abtine sa nu ma opresc la rosiile din gradina minunata, prima recolta :

IMG_0008.JPG

Pe care , cand le tai felii, de carnoase ce sunt, nu lasa apa, si nici prea multe seminte nu au :


IMG_0012.JPG

Incep sa tai totu' la cutit, cumva in spiritul retetei, iar la capitolul "ceapa" cineva se distreaza mult pe seama mea si ma pozeaza cand aveam ochii scosi ca la melc :


IMG_0013.JPG

In timp ce spal galbiorii nu ma pot opri sa nu ma intreb daca spal flori sau ciuperci :


IMG_0014.JPG

In final, toate ingredientele sunt pregatite :


IMG_0015.JPG

Si ciupercile spalate si taiate :


IMG_0018.JPG

Editat de nenea Radu, 07 March 2009 - 09:03 PM.

Sarea da gust mancarii . Daca sarea isi pierde gustul, pe aceasta cu ce o mai sarezi ?

#2 nenea Radu

nenea Radu

    Master of disaster

  • Membri
  • 1752 posturi
  • Location:Piatra Neamt (Neamt)
  • Interests:prea multe ca sa le expun aici :-)

Postat 10 August 2006 - 07:53 AM

In wok-ul cel mare de fonta (am avut 2 kg de ciuperci) pun ulei la incins , dupa care arunc ciupercile :

IMG_0019.JPG

Pun capacul si le las 10 minute. Cand ridic apoi capacul, observ ca galbiorii au lasat o groaza de apa :


IMG_0020.JPG


Pe care nici gand sa o arunc, si o culeg prin metode �specifice� :


IMG_0022.JPG

Separat, intr-o tigaie (la mine a fost wok-ul cel mic, din tabla ), pun ceapa la calit, iar and ajunge cumva transparenta, pun faina peste :

IMG_0023.JPG

Mai las la calit, dupa care adaug pasta de tomate, dafinul :

attachment=55587:IMG_0024.JPG]

Si dupa omogenizare ardeii, supa de ciuperci :


IMG_0025.JPG

Iar spre sfarsit rosiile, usturoiul taiat la cutit, si piperul macinat :

IMG_0026.JPG

Miniaturi atașate

  • IMG_0024.JPG

Editat de nenea Radu, 07 March 2009 - 09:06 PM.

Sarea da gust mancarii . Daca sarea isi pierde gustul, pe aceasta cu ce o mai sarezi ?

#3 nenea Radu

nenea Radu

    Master of disaster

  • Membri
  • 1752 posturi
  • Location:Piatra Neamt (Neamt)
  • Interests:prea multe ca sa le expun aici :-)

Postat 10 August 2006 - 07:57 AM

Dupa un clocot, pun compozitia de legume peste ciuperci :

IMG_0027.JPG

Mararul, si , amestecand , nu ma pot abtine san u pun si ceva din sauvignon-ul blanc pe care-l tin ca intaritor de bucatar :

IMG_0028.JPG

Dupa un clocot, tocana pare gata :

IMG_0029.JPG


Mai de aproape :

IMG_0030.JPG


La servire , un mic secret : nu merge cu mamaliga, ci cu paine vartoasa, facuta pe vatra, in care sa se simta gustul de grau :

IMG_0032.JPG


Poooofta buuuna ! smile.gif

Editat de nenea Radu, 07 March 2009 - 09:07 PM.

Sarea da gust mancarii . Daca sarea isi pierde gustul, pe aceasta cu ce o mai sarezi ?

#4 Munteanu_20159

Munteanu_20159

    Mami de Rege si Printz!

  • Membri
  • 4330 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 10 August 2006 - 08:10 AM

Uite ca m-ai omorat...Ma intind pe tastatura, desi este doar 9 dimineata...Tare bine arata, povestitorule! icon_smile.gif

Da' matalutza nu ti-e frica sa cumperi ciuperci d-astea din padure? Ca acum s-au cam corcit si e posibil sa ajunga si niste spori ucigasi pe ele...Parerea mea!
Oricum, arata de milioane! Eu sunt mare fan ciuperci...da' de cultura! wink.gif

#5 Cosmina_Liana

Cosmina_Liana

    Master of disaster

  • Membri
  • 1684 posturi
  • Location:bucale
  • Interests:datu' cu sania

Postat 10 August 2006 - 08:15 AM

mmmmm ce bine mai arata tocanita de ciumpercute
da chiar nea Radule cum a zis si bilinuta ,nu ti-e frica sa iei ciuperci din piata din astea de padure?? wink.gif
eu nu am mai luat de cativa ani buni,numai din ala albe si frumoase iau ca mi-e frica ca poate mor laugh.gif
in rest imi place mult detot tocanita cum arata,cand nu am timp sa fac tocanita si mi-e pofta de ciuperci bag repede in ceaun cateva le perpelesc putin si le mananc cu usturoi thumbsup.gif
sa va fie de bine

#6 nenea Radu

nenea Radu

    Master of disaster

  • Membri
  • 1752 posturi
  • Location:Piatra Neamt (Neamt)
  • Interests:prea multe ca sa le expun aici :-)

Postat 10 August 2006 - 08:17 AM

In principiu servesc numai champignioane de cultura, ghebe si hribi din piata, dar acuma s-au nimerit si galbiorii.
Mai merge testul cu un catel de usturoi intreg lasat la fiert, sa nu se inalbastreasca, inverzeasca.
Chestia cu corcitul e "vraja", mi-a zis un padurar ca pur si simplu cei care culeg mai gresesc cand ii culeg, confundand. Hribii, ghebele si galbiorii sunt chiar greu de confundat. Daca ai vedea pe la padurari, manastiri, etc. cam cate soiuri de ciuperci de padure consuma, te-ai minuna ! Pe mine daca ma serveste cineva , iau fara ezitare, dar sa cumpar eu si sa-i gatesc nu ma bag.
Sarea da gust mancarii . Daca sarea isi pierde gustul, pe aceasta cu ce o mai sarezi ?

#7 Lumiere

Lumiere

    Big Chef

  • Membri
  • 528 posturi

Postat 10 August 2006 - 08:49 AM

Foarte bun ai pregatit . Mie imi place sa le culeg chiar eu , cind merg la tara . Cind intri in padure te ameteste armonia de arome de multa verdeata , pe jos in unele locuri sunt atit de multi galbiori incit pare un covor galben. Mai pun si la congelator , dar niciodata nu se compara cu cei proaspeti si intr-adevar parca aduci padurea in casa, e super!

#8 mihaela z

mihaela z

    Big Chef

  • Membri
  • 841 posturi
  • Location:belgia

Postat 10 August 2006 - 09:18 AM

tocana de asta de ciuperci,pregatita exact asa (fara sauvignion blanc),mancam cand eram mai mica si ma duceam la Izvoarele Sucevei,la neamuri.tare buna m-ai era!!!cu galbiori culesi chiar de mine icon_biggrin.gif .ce-mi mai placea sa merg la cules de galbiori si hribi(care se gaseau mau greu),fragi,zmeura(mi-era asa frica de urs) sau la afine mergeam numai cand era vremea urata,cand ploua(nu stiu de ce)....amintiri... icon_smile.gif

#9 BD

BD

    Master of disaster

  • Culinareasa lunii
  • 14857 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 10 August 2006 - 09:36 AM

DE MEN TI AL!!!!

Cateva adnotari pe marginea subiectului (ca juriu', da? icon_biggrin.gif)

Mai merge testul cu un catel de usturoi intreg lasat la fiert, sa nu se inalbastreasca, inverzeasca.


Mie mi-a zis un vasnic culegator si cunoscator ca e o mare vrajeala asta. Iar aia cu corcitul este reala la specii apropiate, am un studiu pe undeva pe tema asta dar nu divagam ca nu are rost.

Fetele, exact cum zice dom' radu, galbiorii nu se corcesc si nu pot fi confundati si il urasc profund si pe dansul si pe altii ca dansul ca io n-am galbioooori icon_frown.gif((((((((
Sunt luati din piata?


amestecand , nu ma pot abtine san u pun si ceva din sauvignon-ul blanc pe care-l tin ca intaritor de bucatar :


aplauzeeeeeeeeeeeeeeeeeee

La servire , un mic secret : nu merge cu mamaliga, ci cu paine vartoasa, facuta pe vatra, in care sa se simta gustul de grau :


dice nu mere cu mamaliga???

o consideratiune personala care nu are legatura cu minunatia preparata mai sus: eu daca ash pune mana pe galbiori i-as face numai pe ei cu ceva sare si piper si eventual nitica ceapa ca sa ramana gustu' ala de padure.
p'aici prin bukale ciuciu galbiori ... raule tongue.gif
Ale mele


şi când plâng eu râd

#10 Munteanu_20159

Munteanu_20159

    Mami de Rege si Printz!

  • Membri
  • 4330 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 10 August 2006 - 09:42 AM

Eu n-am mancat niciodata galbiori, hribi sau alte neamuri de ciuperci, exceptand champignoane si pleurotus... icon_frown.gif

Eu te-am intrebat mai mult pentru ca stiu cum este sa te "otravesti" de la asa-zisele ciuperci bune, culese din padure, un fel de champignoane. Si nu mai vreau a doua oara, ca daca am scapat, nu inseamna ca asa va fi mereu... tongue.gif

Cosmina, vezi ca trebuie sa-mi dai mielu'!! laugh.gif
da chiar nea Radule cum a zis si bilinuta ,nu ti-e frica sa iei ciuperci din piata din astea de padure??


#11 nenea Radu

nenea Radu

    Master of disaster

  • Membri
  • 1752 posturi
  • Location:Piatra Neamt (Neamt)
  • Interests:prea multe ca sa le expun aici :-)

Postat 10 August 2006 - 09:47 AM

deci traba cu catelu de usturoi nu bag mana in foc pt ea (oricum, momentul cel mai important e culegerea / cumpararea ciumercilor).
traba cu mamaliga eu zic ca nu merge, in sensul ca parca nu merge asociata combinatia de gusturi, dar bineinteles ca fiecare face cum vrea / poate.
traba cu gatitul simplu, probabil ca si eu as face asa, daca i-as vedea din an in pasti, la prima tura.
dar va asigur ca tocana asta are un gust foaaarte greu de descris, si bineinteles ca voi recidiva si la aparitia hribilor icon_biggrin.gif

maligutza merge cu ciumperci cu marar si usturoi, sau cu ciulama de ciumperci
Sarea da gust mancarii . Daca sarea isi pierde gustul, pe aceasta cu ce o mai sarezi ?

#12 BD

BD

    Master of disaster

  • Culinareasa lunii
  • 14857 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 10 August 2006 - 10:08 AM

pai da radule, ce-ti pasa tie, la matale acolo apar astea aici deloc asa ca ...

io asociez cam orice fel de ciuperca cu sos cu mamaligutza.

nu mi-ai zis le-ai luat din piata, de la un amic sau le-ai cules?
Ale mele


şi când plâng eu râd

#13 apetito

apetito

    Master of disaster

  • Membri
  • 5450 posturi
  • Location:De Nederlands

Postat 10 August 2006 - 10:12 AM

maaama ce de lume se holbeaza la ciupercilii lu' nea Radu..mai la coada sunt si eu, maaare amatoare de ciumperci, de-astea nici n-am gustat vreodata...toata individia va trimet, he he...




geniul e ereditar, secretul artei este exercitiul.

#14 nenea Radu

nenea Radu

    Master of disaster

  • Membri
  • 1752 posturi
  • Location:Piatra Neamt (Neamt)
  • Interests:prea multe ca sa le expun aici :-)

Postat 10 August 2006 - 10:27 AM

(BD @ Aug 10 2006, 11:08 AM)

pai da radule, ce-ti pasa tie, la matale acolo apar astea aici deloc asa ca ...

io asociez cam orice fel de ciuperca cu sos cu mamaligutza.

nu mi-ai zis le-ai luat din piata, de la un amic sau le-ai cules?



di la piatza, ma mai si uit de la cine le iau, dar in primul rand ma uit la ciumperci icon_rotf.gif

iar pe iarna, am lipovenii mei care au puse la sare, si din care mananca si ei wink.gif
Sarea da gust mancarii . Daca sarea isi pierde gustul, pe aceasta cu ce o mai sarezi ?

#15 NICOLINA

NICOLINA

    Master of disaster

  • Membri
  • 1747 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Romania

Postat 10 August 2006 - 10:27 AM

Minunată reţetă nenea Radu ,eu fac foarte rar fără sauvignion blanc,când primesc de la rude gălbiorii că nu
îndrăznesc să-i cumpăr din piaţă.

icon_smile.gif icon_smile.gif

#16 BD

BD

    Master of disaster

  • Culinareasa lunii
  • 14857 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 10 August 2006 - 10:43 AM

nene radu, eu stiu pe cineva (stiu tot din internet) care usuca, culege multe ca are o cabana la munte si usuca in draci, o sa caut o poza sa iti trimit cumva.
daca ajung acolosha prapad ii fac in rezerve icon_smile.gif
Ale mele


şi când plâng eu râd

#17 moatza

moatza

    Master of disaster

  • Membri
  • 5505 posturi
  • Gender:Female

Postat 10 August 2006 - 11:05 AM

in drumurile noastre din vara asta am vazut multi culegatori pe marginea drumului care-si etalau oferta. acu' n-am cumparat, da-n general nu mi-e frica si am mai cumparat. galbiorii chiar n-ai cum sa-i confunzi. eu am o babuta care-mi vine la serviciu cu ciupercile culese chiar in ziua respectiva.

da' nemtenii astia le au mereu la botu' calului...

#18 BD

BD

    Master of disaster

  • Culinareasa lunii
  • 14857 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 10 August 2006 - 11:10 AM

(moatza @ Aug 10 2006, 12:05 PM)


da' nemtenii astia le au mereu la botu' calului...


da, uoooooooooooo nemtzeniiiiiiiiiiiiiiiii laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif
Ale mele


şi când plâng eu râd

#19 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 10 August 2006 - 11:13 AM

M-a strigat cineva? laugh.gif

#20 BD

BD

    Master of disaster

  • Culinareasa lunii
  • 14857 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 10 August 2006 - 11:23 AM

Da, io, sa ii zici lu nenea Radu data viitoare sa nu mai strice gustul padurii cu rosii si ardei, sa le dea incoa sa le frig io ca ii dau champignon in schimb laugh.gif laugh.gif
Ale mele


şi când plâng eu râd



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi