Sari la conținut

Poză

Marmelada de prune


33 răspunsuri la acest topic

#1 Maya

Maya

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 20 August 2006 - 07:21 PM

Marmelada de prune

1400 g prune(bistritene)
540 g zahar
3 linguri de miere
1/2 lam�ie

Se spala prunele,se scot s�mburii.Se pune zaharul peste ele si se amesteca din c�nd �n c�nd,p�na se topeste tot zaharul.

Normal se lasa peste noapte..la mine a durat vreo 2 ore,p�na au lasat sirop smile.gif

Imagini atașate

  • 1.jpg


#2 Maya

Maya

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 20 August 2006 - 07:22 PM

dupa ce au lasat siropul,se aduga cele 3 linguri de miere si jumatatea de lamîie,taiate pe jumatate icon_biggrin.gif .
Se amesteca si se da la foc.

Imagini atașate

  • 2.jpg


#3 Maya

Maya

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 20 August 2006 - 07:24 PM

Se învîrte din cînd în cînd.Dupa ce a dat un clocot bun de vreo 15 minute,am scos bucatile de lamîie.

Imagini atașate

  • 3.jpg


#4 Maya

Maya

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 20 August 2006 - 07:26 PM

Se fierbe mai departe la foc moderat.Spuma începe sa dispara încetisor.

Imagini atașate

  • 4.jpg


#5 Maya

Maya

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 20 August 2006 - 07:26 PM

Mai putina spuma..

Imagini atașate

  • 5.jpg


#6 Maya

Maya

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 20 August 2006 - 07:27 PM

Nu uitati sa mai amestecati în marmelada icon_biggrin.gif ..se fierbe pîna dispare spuma de tot .

Imagini atașate

  • 6.jpg


#7 Maya

Maya

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 20 August 2006 - 07:31 PM

Se toarna fierbinte în borcanele curate si uscate.
Se închid bine si se pun cu capu-n jus icon_biggrin.gif

Imagini atașate

  • 7.jpg


#8 Maya

Maya

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 20 August 2006 - 07:33 PM

Dupa 5 minute le întoarceti invers,le acoperiti cu un prosop sa le tina caldut..le lasati asa pîna se racesc borcanele.Apoi la camara cu ele ..sau la papat cu ele icon_rotf.gif

Imagini atașate

  • o.jpg


#9 V.LIVIA

V.LIVIA

    Academic Chef

  • Membri
  • 1087 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 20 August 2006 - 07:53 PM

Arata tare bine marmelada ta.
Noi facem un gem de prune cu nuci care este tare bun. Anul trecut am facut o groaza. Nu mai stiu exact cat ca am luat prune de mai multe ori. Pana in primavara nu mai era nici un borcan. Sper sa-l mai facem si anul asta si o sa pun si eu reteta cu gemuletul meu. icon_smile.gif

#10 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 20 August 2006 - 10:45 PM

Geaba suntem noi sorelle laugh.gif
şi eu am făcut-o azi smile.gif dar �n alt fel aşa că �mi permit să pun şi eu pozele mele
Perje pare-mi-se că le zice la Piatra-Neamţ, aci se numesc santa Clara
Eu am avut 3 kg aici
1.jpg
Le-am amestecat cu 1,5 kg de zahăr dintr-ăsta care are deja pectină �n el care va adensa marmelada.
2.jpg
şi am fiert 15 minute de c�nd �ncepe să fiarbă bine şi uniform
3.jpg
Operaţia de vărsare fierbinte a marmeladei �n borcane.
4.jpg
Şi statul borcanelor cu capul �n jos
5.jpg
Ale mele �ncă mai sunt sub pături, le scot m�ine şi revin cu poza finală.

S-a adensat foarte bine cu zahărul ăsta, m�ine mă duc să mai iau de la Lild, mi-a rămas puţin suc şi l-am pus �n castronel, s-a adensat mult mai bine, �mi place mult mai mult zahărul ăsta dec�t prafurile de pectină

6.jpg

#11 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 20 August 2006 - 10:48 PM

(MAYA @ Aug 20 2006, 07:21 PM)

3 linguri de miere

Maya, de ce pui miere?


#12 Maya

Maya

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 20 August 2006 - 11:02 PM

(Adriana Nicoleta @ Aug 20 2006, 10:48 PM)

Maya, de ce pui miere?

Mi-a zis mie o tanti ca 2-3 linguri de miere si juma de lamîie e o combinatie buna la marmelada de prune(si tot aia mia zis ca si 2-3 linguri de rom,adaugate înainte de a lua marmelada de pe foc,e bun..ca da o aroma buna-dar eu nu am vrut cu alcool;
-a mai zis ca si o bucatica de scortisoara la fiert e buna..o fi,dar pt. mie deja e prea aromata marmelada..eu vreau sa simt gust de prune icon_biggrin.gif .

Dupa cum vezi am facut doar 3 borcane,de proba.Cît am gustat din ea calda,mi-a placut mult aroma .
O sa revin cu impresii dupa ce a stat putin..macar 2-3 zile tongue.gif

(Despre compotul,de care am vorbit..)
Vreau sa fac si compot de prune,dupa reteta ta.
Tu ai mai facut asa?Cum se pastreaza prunele,ce consistenta au??
Parca ziceai ca se fierb borcanele 10 minute..asta din momentul în care începe a clocoti apa în oala,sau??

#13 Maya

Maya

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 20 August 2006 - 11:04 PM

Zici ca ne-am vorbit cu marmelada de azi icon_biggrin.gif

#14 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 21 August 2006 - 08:19 AM

Îmi place ideea cu romul, oricum mai sunt prune, mai fac una şi încerc şi eu să pun un pic.

Problema mea fu următoarea, avem un prun care a făcut prune dintr-astea ca nebunul, s-au rupt efectiv crengile de cât sunt de încărcate. Uite
[attachmentid=56728]
Aşa că vine mătuşa într-o zi şi zice, hai să le punem la borcan că încă sunt tari, repet, eu le-am folosit pe cele tari ca piatra.
Marco culegea
[attachmentid=56729]
soacră-mea le curăţa cu o cârpă, eu le tăiam în jumătate şi le scoteam sâmburii, mătuşa le pune în borcan îndesate bine după care vărsam peste ele siropul rece (făcut din 1 litru de apă şi 600 de grame de zahăr, fiert până când s-a topit zahărul adică vreo 5 minute). Apoi le puneam capacul şi puneam toate borcanele în oloiul mare acoperite cu apă, la fiert, 10 minute după ce începe să fiarbă apa bine în oală. Încă n-am deschis nici un borcan pentru că mai am proaspete o mulţime, asta e diferenţa între unul fiert şi unul crud.
[attachmentid=56730]
Mătuşa susţine că rămân crocante şi pentru mine era mai simplu să le fac aşa câte un pic în fiecare seară decât marmelada de care n-am timp mereu. Eu le-am pus aşa în ideea că le voi folosi la prăjituri mai mult.
Voilà
[attachmentid=56731]

Miniaturi atașate

  • prun.jpg
  • cos.jpg
  • comparatie.jpg
  • barattoli.jpg


#15 Arra

Arra

    Captain Cook

  • Membri
  • 386 posturi
  • Location:Tomb Rider - Lara Croft

Postat 22 August 2006 - 10:26 PM

Am facut si eu ieri marmelada de prune din 3 kg de fructe si 1,5 de zahar (fara pectina). Acuma stau inca sub patura sa se raceasca. Insa uitandu-ma peste pozele voastre mi-am dat seama ca eu nu am etichete asa frumoase ca ale Adrianei crybaby2.gif

Deci apune-ne si noua Adriana cum le faci ca zau daca stiu ??? unsure.gif

#16 mon

mon

    Master of disaster

  • Membri
  • 1958 posturi
  • Location:Canada(GTA)

Postat 23 August 2006 - 12:52 AM

Eu stiu ca marmelada, este cea facuta doar din fructe dulci, fara zahar. Ce ati facut voi se numeste gem de prune prin partile de unde provin eu (in regat)

Parca in ardeal marmelada are alta denumire.... ajutati-ma ca nu-mi mai amintesc...

Editat de mon, 23 August 2006 - 12:56 AM.


#17 Maria_Ap

Maria_Ap

    genuine passion for food

  • Membri
  • 950 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Los Angeles

Postat 23 August 2006 - 04:26 AM

Eu tin minte ca faceam marmelada de prune bistrite, in caldarea mare de arama, fierbeam la ele toata noaptea, stateau pe rind de veghe parintii sau bunicii pentru ca trebuia amestecate toata noaptea. Nu se punea zahar, si ii zicea lekvar, din asta am gasit si aici la galeata, la gust e bun, dar, no, nu-i "natural" ca al vostru!

Imagini atașate

  • DSC03043.JPG

Editat de apascaritei maria, 23 August 2006 - 04:30 AM.

A good meal ought to begin with hunger.

#18 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 23 August 2006 - 07:55 AM

Eu stiu ca gemul e cel pasat care mi se pare ca se numeste magiun in Moldova.
N-am auzit pina acu ca in marmelada sa nu se pune zahar adica am auzit ca se face din fructe fara zahar dar ca nu e marmelada.
In fine, nu stiu care cum sunt, asa imi amintesc eu.

Arra, etichetele le iau de aici
http://adelirose.fre...nload/liste.php
imi salvez in Word pe cea care imi place adica asta
http://adelirose.fre...ure/prunes2.jpg
si apoi introduc patratica de text (care nu stiu cum ii zice pe romaneste ca la minte Wordul are instructiunile in italiana) in care scriu ce vrea muschiul meu, multiplic de cite ori imi sta mie intr-o pagina A4 si apoi scot la imprimanta pe hirtie adeziva format A4, tai si pun pe borcane. Se lipeste asa de bine ca numai eu stiu cit ma chinui cu o solutie de scos pete de pe haine sa le dezlipesc cind le refolosesc, dar asta e, mie imi plac asa. rolleyes.gif


#19 Simona E.

Simona E.

    Academic Chef

  • Membri
  • 1102 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Deutschland

Postat 23 August 2006 - 08:19 AM

buna ideea ta cu etichetele Adriana,si eu mi-am salvat link-ul, mersi.





#20 Arra

Arra

    Captain Cook

  • Membri
  • 386 posturi
  • Location:Tomb Rider - Lara Croft

Postat 23 August 2006 - 09:42 AM


Arra, etichetele le iau de aici
http://adelirose.fre...nload/liste.php
imi salvez in Word pe cea care imi place adica asta
http://adelirose.fre...ure/prunes2.jpg


Am salvat tot si am bagat la cap. Daca ai sti cat am incercat sa incarc in word niste poze cu prune si ori erau prea mari si ieseau din eticheta, ori nu imi lasau loc sa mai scriu data laugh.gif

Omul cat traieste invata. Multumesc si pupic.gif



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi