Sari la conținut

Poză

Tortul de zahăr ars


151 răspunsuri la acest topic

#1 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 30 August 2006 - 11:55 AM

Am făcut reţeta Florentinei pupic.gif de tort de zahăr ars.

Eu am norocul de a poseda această oală pe care o pot folosi fără probleme atit pentru zahărul ars cit şi pentru coptul in cuptor, are diametrul 24 cm.
Florentina zice: "cu cit faci mai mult zahăr ars cu atit va fi mai insiropat tortul", ea mi-a zis să fac 6 linguri, eu am pus 12 adică 200 gr pe foc mare şi cind era totul topit am inclinat bine de mai multe ori ca să se acopere cit mai bine pereţii.

In timp ce zahăru ars se răcea am pregătit compoziţia cremei astfel:
am amestecat 6 ouă cu 6 linguri de zahăr adică 100 de grame

peste care am turnat 1 litru de lapte rece, amestecind mereu

Am turnat peste zahărul ars şi pus la cuptor la 180°C pentru 30 de minute.

Intre timp am trecut la pregătirea pandişpanului despre care Florentina zice: "se face blat din 4 oua, 4 linguri zahar, 4 linguri ulei si 4 faina, albusurile se bat cu zaharul si cu un praf de sare, se adauga cate un galbenus si apoi cate una de ulei si apoi care una de faina in ploaie".

Eu am făcut aşa:
Am pus 4 ouă in robot cu 60 de grame de zahăr (4 linguri) şi l-am acţionat la viteza maximă pina ce era aşa

după care am schimbat viteza pe minim şi am adăugat cite o lingură de ulei pe rind.
Apoi am adăugat prin unealta aceea care cerne făina cite un pic (4 linguri adică 100 de grame) amestecind incetişor ( de frică pentru că nu puteam să risc să nu-mi iasă am pus şi jumătate de linguriţă de praf de copt) rolleyes.gif

Compoziţia mea era aşa:


#2 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 30 August 2006 - 12:02 PM

Am scos crema de zahăr ars

şi am innvirtit-o bene pe toate părţile ca să se dezlipească de pe margini

in momentul ăsta Florentina imi zice să pun compoziţia de pandişpan intre oală şi cremă dar nu intra pentru că era prea ţeapănă cred sau pentru că mi-ar mai fi trebuit un ajutor pe lingă cel care fotografa laugh.gif dar nu mai aveam

aşa că l-am pus deasupra

şi l-am repus la cuptor iar juma de oră la 180°C, am verificat apoi in centru cu scobitoarea ca să văd dacă iese curată şi m-am dus la restaurant :lol

Cind m-am intors am pus oala in frigider şi a doua zi dimineaţa, am trecut binişor un cuţit intre tort şi oală pentru că se lipise in multe locuri după care cu o mişcare rapidă am răsturant pe farfurie şi am pus la frigider, a făcut din păcate o gropiţă in centru, probabil n-am mestecat bine uniform blatul

şi secţiunea mincată evident la cină, demenţială, mulţumesc Flori pupic.gif


#3 Florentina

Florentina

    Bucataras

  • Membri
  • 76 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 30 August 2006 - 12:25 PM

pupic.gif cu placere! Si alta data!

#4 yta

yta

    Captain Cook

  • Membri
  • 290 posturi

Postat 30 August 2006 - 12:30 PM

Crema a iesit super la aspect,asa cum imi place mie si nu-mi iese niciodata-fina,fara gaurele.O verisoara o face astfel dar pune craita cu crema in alta cu apa si apoi la cuptor.Eu in general sint in mare viteza si uit de sfatul ei.

#5 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 30 August 2006 - 01:29 PM

Yta, m-au innebunit si pe forumul italian cu gaurele si fara, ca fierb crema de zahar ars la abur in cuptor, ca pun 150°C, io nu's ce sa zic, o fi greutatea pandispanului care o apasat si o turtit gaurelele rolleyes.gif sau o fi, as inclina mai mult sa cred, oala asta care transmite caldura uniform.
Sau o fi norocul incepatorului laugh.gif

#6 nenea Radu

nenea Radu

    Master of disaster

  • Membri
  • 1752 posturi
  • Location:Piatra Neamt (Neamt)
  • Interests:prea multe ca sa le expun aici :-)

Postat 30 August 2006 - 02:41 PM

Adriana, nu sunt eu mare amator de dulciuri, dar ce-ai facut tu acolo m-a lovit in papile laugh.gif
Imi aduc aminte cand eram mic si facea maica-mea crema de zahar ars, care dupa aia trebuia sa se raceasca, etc. (la fel si cu sharlotele) si ma trimitea pe afara sa majoc si eu tot veneam inapoi sa intreb daca s-a racit ... ehehe, ce de-a timp a trecut icon_smile.gif
Sarea da gust mancarii . Daca sarea isi pierde gustul, pe aceasta cu ce o mai sarezi ?

#7 L_37654

L_37654

    Captain Cook

  • Membri
  • 335 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Israel

Postat 30 August 2006 - 07:21 PM

Adriana, mi-ai facut pofta cu prajitura ta, asa ca am incercat-o si eu.Crema mi-a iesit cu bule de aer, dar la gust nu se simt bulele wink.gif. N-am avut rabdare sa se raceasca, am taiat din ea calduta. Probabil ca miine o sa fie mai insuropat blatul.. laugh.gif
Oricum, mersi de reteta icon_smile.gif

[attachmentid=57653]

Miniaturi atașate

  • P8300295.JPG


#8 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 30 August 2006 - 07:56 PM

Ai fost mai mult decât nerăbdătoare icon_smile.gif
trebuie lăsată ca să aibă timp să se însiropeze, da nu-i bai, mâine va fi mai bună

Deci tu ai avut bule, ai copt-o la 180 ca mine? şi ce fel de formă ai folosit că tare sunt curioasă despre bulele astea ce e cu ele


#9 Cosmina_Liana

Cosmina_Liana

    Master of disaster

  • Membri
  • 1684 posturi
  • Location:bucale
  • Interests:datu' cu sania

Postat 30 August 2006 - 08:19 PM

mmmmmm yummy yum arata tortul Adriana mincacios.gif
maine nici nu stau la discutii si il fac ,mie imi place mult crema de zahar ars
am facut anu trecut intr-o saptamana de vreo 3 ori crema de zahar ars si numai eu mananc de ma ingalbenisem de la atatea oua huh.gif si eu tot nu ma saturasem de crema icon_biggrin.gif
sper sa iasa ceva bun
felicitari ,nota 20+

#10 L_37654

L_37654

    Captain Cook

  • Membri
  • 335 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Israel

Postat 30 August 2006 - 09:12 PM

Adriana, asta-i cratita cu pricina icon_smile.gif

[attachmentid=57667]

Miniaturi atașate

  • P8300296.JPG


#11 alina_35991

alina_35991

    Nevasta lui Lance

  • Membri
  • 1909 posturi
  • Gender:Female
  • Location:There
  • Interests:photography, travel, golf, working out, daydreaming, cooking, snow skiing

Postat 30 August 2006 - 09:20 PM

Adriana,

Am facut tortul acesta de nenumarate ori si am constatat ca daca focul in cuptor este mic, crema de zahar ars iese fara gaurele. Crema cand este inca lichida nu trebuie sa fiarba in clocote ci la foc cat mai mic. Depinde de cuptor, la inceput poti sa lasi focul ceva mai mare pana cand se infierbanta si apoi putin mai mic astfel incat crema sa nu faca clocote.
De obicei ma grabesc si las focul ceva mai mare ca sa se faca mai repede indiferent de gaurele, gustul este la fel de bun...
In cratita pe care o folosesc eu, pandispanul din 6 oua iese aproape aceeasi grosime cu cea a cremei, iar cand tortul este rece, pun deasupra un strat de frisca de aceeasi grosime. Desigur caloriile sunt mai multe dar felia in sectiune arata 3 straturi aproximativ egale, in 3 culori diferite...
Am dus odata tortul acesta la serviciu la un potluck lunch si a fost super apreciat, a fost numit "sextasy cake" si de atunci asa i-a ramas numele...
“Always surround yourself with people that inspire you!”

#12 nonsens

nonsens

    micro Bucatar

  • Membri
  • 34 posturi
  • Location:Pireu

Postat 30 August 2006 - 09:45 PM

am si eu o intrebare de incepator icon_smile.gif
vreau sa fac tortul intr o cratita de email... ca cele de inox au maner de plastic si nu merg la cuptor (inventator de kakao icon_biggrin.gif)
intrebarea este daca se deterioreaza definitiv cratita din cauza zaharului ars, am auzit diverse persoane care spun ca au o cratita speciala ptr asa ceva, ptr ca se strica ff repede.
multumesc frumos }{

#13 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 30 August 2006 - 10:11 PM

Corinel deci e ca a mea icon_smile.gif
Alandala înseamnă că au dreptate cele care susţin că se coace la 150 grade Celsius, eu când am scos-o din cuptor bolborosea tare dar după cum se vede nu apar bule, nu ştiu ce să mai zic, tre să caut o poză de a unei creme de zahăr ars făcute de mine să văd dacă am secţiune şi dacă e cu bule au ba. rolleyes.gif

#14 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 30 August 2006 - 10:16 PM

(nonsens @ Aug 30 2006, 09:45 PM)

am si eu o intrebare de incepator icon_smile.gif
vreau sa fac tortul intr o cratita de email... ca cele de inox au maner de plastic si nu merg la cuptor (inventator de kakao icon_biggrin.gif)
intrebarea este daca se deterioreaza definitiv cratita din cauza zaharului ars, am auzit diverse persoane care spun ca au o cratita speciala ptr asa ceva, ptr ca se strica ff repede.
multumesc frumos }{

înainte de a folosi oala asta aveam şi eu o tigaie de 2 bani pe care o foloseam numai la crema de zahăr ars, era din inox, şi mama avea una pe care o folosea numai la crema de zahăr ars, mi se pare că era emailată, dacă şi alţii au zis aşa cred că se strică icon_frown.gif deci îl poţi face dacă nu te interesează că se va strica


#15 Lumiere

Lumiere

    Big Chef

  • Membri
  • 528 posturi

Postat 30 August 2006 - 10:22 PM

(nonsens @ Aug 30 2006, 07:45 PM)

am si eu o intrebare de incepator icon_smile.gif
vreau sa fac tortul intr o cratita de email... ca cele de inox au maner de plastic si nu merg la cuptor (inventator de kakao icon_biggrin.gif)
intrebarea este daca se deterioreaza definitiv cratita din cauza zaharului ars, am auzit diverse persoane care spun ca au o cratita speciala ptr asa ceva, ptr ca se strica ff repede.
multumesc frumos }{


Eu folosesc o cratita emailata si nu da semne ca s-ar strica .Am facut de mai multe ori tort de zahar ars in ea, tortul se desprinde usor , iar dupa ce o spal e ca noua. icon_smile.gif

#16 nonsens

nonsens

    micro Bucatar

  • Membri
  • 34 posturi
  • Location:Pireu

Postat 30 August 2006 - 10:37 PM

da o naibii de cratita...importanta e burtica mea icon_biggrin.gif
doar ca vroiam sa stiu ce cratita sa sacrific pe altarul zaharului ars
multumesc de ajutor
sapt asta sper sa vin si cu rezultatul: cratita compromisa+tort delicios tongue.gif


#17 Cosmina_Liana

Cosmina_Liana

    Master of disaster

  • Membri
  • 1684 posturi
  • Location:bucale
  • Interests:datu' cu sania

Postat 31 August 2006 - 07:35 PM

si iacata ca m-am tinut de cuvant rolleyes.gif
am facut tortuletu sau prajitura sau ce-o fi
a iesit foarte bun numai ca trebuia sa fac mai mult sirop
data care vine sper sa iasa cat mai bine
aici era in cratita dupa ce l-am scos din cuptor
[attachmentid=57751]
si aici sectiunea
sper sa n-o luati la fuga de cum arata wink.gif (oricum s-a mancat de catre persoana mea, juma din el,conteaza ca a fost bun)
aspectu lasa de dorit dar nu ma duc cu el la nici un concurs
[attachmentid=57752]
icon_salut.gif

Miniaturi atașate

  • P1050743_1_.JPG
  • P1050745_1_.JPG


#18 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 31 August 2006 - 08:04 PM

Dar şi tu te-ai grăbit să-l mănânci? icon_frown.gif Io am scris anumea etape în care l-am făcut că are nevoie de timp ca să stea să se însiropeze bine, nu e ca cele care se coc, se răcesc şi se mănâncă imediat, of.
Da zahăr ai pus cât am pus eu?

#19 Cosmina_Liana

Cosmina_Liana

    Master of disaster

  • Membri
  • 1684 posturi
  • Location:bucale
  • Interests:datu' cu sania

Postat 31 August 2006 - 08:38 PM

recunosc cu mana pe inima ca nu a respectat cantitatile ,oricum am facut mai putin ca al meu sot nu mananca
si am zis ca e de ajuns cele 4 linguri de zahar pe sirop,dar se pare ca am dat gres... wink.gif
oricum nu s-a intamplat nimic rau
pandispanul ala saracu a supt tot siropu dar daca mai era nitelus era de ajuns ajungea si in mijloc,asa el a fost insiropat mai multe pe margini
oricum burtica mea a fost satisfacuta icon_biggrin.gif
data care vine sigur o sa-mi iasa
pai la ce sa-l mai tin mai Adriana pana se racea.etc etc,aveam o pofta de muream,ii dadeam tarcoale mai rau ca cainele

#20 GEORGI8US

GEORGI8US

    Captain Cook

  • Membri
  • 436 posturi
  • Location:Alba Iulia

Postat 08 September 2006 - 03:26 PM

Cosmina daca il faceai intr-un vas mai mic si cu peretii mai inalti, iti iesea si mai bine. Cand ma uit la pozele tale deja simt mirosul prajiturii. Este o bunatate. Fa-l din nou cu mai mult zahar ars. Nu vei regreta.



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi