1. Drojdia se dizolva in 200 ml lapte caldut ( restul de 20 ml. lapte dati deoparte), apoi adaugati 50 gr. din cantitatea de faina, 1 lingurita din ca
1. Drojdia se dizolva in 200 ml lapte caldut ( restul de 20 ml. lapte dati deoparte), apoi adaugati 50 gr. din cantitatea de faina, 1 lingurita din cantitatea de zahar , amestecati si lasati sa creasca intr-un loc cald.
2. Intre timp punem visinele la scurs ( eu am folosit ca de obicei, visine fara samburi, de la "Ferma Natural")
3. Drojdia mea dospise in disperare ( eu am bagat paharul cu maiaua , in cuptor la 30 de grade)
4. Intr-un castron se cerne restul de faina, se adauga 75 gr. zahar, praful de sare, untul topit, cele 2 oua intregi si maiaua.
5. Se framanta bine , eu am mai pus cam doi pumni de faina in plus , ca sa nu se lipeasca de maini.
6. Apoi se acopera castronul si se lasa sa creasca cam 40 de min ( eu am bagat castronul la cuptor, tot la 30 grade).
7. Dupa ce-a trecut timpul, am vazut satisfacuta ca se si anume bulbucase aluatul, adica crescuse.
8. Dupa aceea, il punem pe masa infainata si-l framantam din nou, nu foarte mult.
9. Se intinde apoi o foaie dreptunghiulara, in reteta scrie ca de dimensiunile 45x50 ;
10. Pe foaie se presara cele 4 lingurite de zahar vanilat, apoi se pun visinele scurse foarte bine de zeama.
11. Se ruleaza pe latura lung, dar nu foarte strans.
12. Taiati in 12 bucatzi egale.
13. Apoi asezati bucatile cu partea taiata-n sus, intr-o forma cu pereti detasabili (unsa si tapetata)
- mie mi s-au parut cam multe , asa ca 2 le-am pus separat in forma de briose
14. Galbenusul se bate cu cele 20 ml lapte ramas, si se ung bucatile. Se presara deasupra 40 gr. zahar.
15.Bagati la cuptor la 175 gr. pt 45-55 min. (verificati dupa 40 min).
16. Dupa ce-am scos din cuptor, dupa ce se raceste bine, desfaceti peretii formei.
17. Briosa a iesit neasteptat de bine din forma, era fierbinte, am crezut ca o s-o scot cu lingura, dar a iesit intacta.
Aluatul e mirobolant, se jupoaie si e foarte fraged
Nu puneti zahar in plus, e suficient de dulce.
Reteta propusa de Pocahontas.
Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.
Cozonac oparitPasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...
Pasca fara aluat (reteta video)Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeZărzăraşi sau mini papanaşi. Se fac rapid şi sunt foarte gustoşi, mai ales calzi. Eu i-am servit cu miere, dar merg cu...
Zarzarasi cu miereAcest tort este despre bucuria din lucrurile simple, despre frumusețea liniilor naturale, despre natură, despre...
Tort de primavara cu ciocolata si fructe gojiTortul Dobos este o reteta de tort foarte cunoscuta si indragita de multi dintre noi. Tortul se poate face cu cate foi...
Tort DobosLimoncello este un lichior de lămâie originar din sudul Italiei (peninsula Sorrento). Cum localnicii țin mult la...
LimoncelloIncanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Comentarii