Sari la conținut

Poză

Turtă dulce


82 răspunsuri la acest topic

#1 tanku

tanku

    sheepish sheep

  • Membri
  • 310 posturi
  • Location:al patrulea gard, langa debarcader

Postat 02 December 2006 - 06:56 PM

Am vazut ca exista multe retete de turta dulce pe acest forum, insa nici una pas cu pas (ori n-am cautat eu bine unsure.gif ), asa ca, dupa ce am postat azi o reteta la "Dulciuri", m-am gandit sa debutez si aici laugh.gif Aveti mila de mine, va rog, e prima reteta in imagini. icon_redface.gif

Buna mea prietena bpaula se lauda ca mama ei face o minune de turta dulce, asa ca, vrand cu orice pret sa fac turta respectiva, astazi am inrosit firul telefonului: eu- Paula - mama Paulei -eu, incercand sa aflu cat mai multe detalii. Descrierea topicului - interurbana - vine de la faptul ca noi 3 locuim in regiuni diferite ale tarii : Dobrogea, Banat si Bucovina.

Ei, si m-am apucat de lucru, si tot sacaind-o pe Paula cu telefoanele, i-am facut pofta si s-a pus si ea pe facut turta dulce, asa ca o astept cu imagini tongue.gif.

Sa purcedem...

Ingredientele:
- 4 linguri miere topita
- 2 oua intregi
- 2 galbenusuri
- 250 grame zahar pudra
- 1 lingurita bicarbonat (se va stinge cu zeama de lamaie sau otet)
- 1/2 lingurita scortisoara (eu am pus 2)
- 1 varf cutit cuisoare
- 500g faina

in plus, eu am adaugat 1 lingurita de ghimbir sau ghimber -cum scria pe plic

pentru glazura:
- 4 albusuri
- 500g zahar (preferabil pudra)
- facultativ, diverse ornamente

ingredientele:



[attachmentid=71266]

Am topit mierea la microunde, am pus-o intr-un vas, am adaugat ouale, cele doua galbenusuri, zaharul pudra si bicarbonatul stins

[attachmentid=71267]

Le-am amestecat bine:

[attachmentid=71268]

Si am adaugat faina amestecata cu condimentele, am framantat pana a rezultat un aluat "lipicios" (ca sa o citez pe Paula

[attachmentid=71269]

Am pregatit tavile, am pus hartie de copt, am mai pregatit un vas de apa, in care sa imi inmoi din cand in cand mainile (din aluat urmeaza sa se faca bilute)

[attachmentid=71270]

Am modelat bilute de marimea unei nuci, le-am asezat in tava, am lasat distanta intre ele (mai cresc)

[attachmentid=71271]

Le-am bagat in cuptor, la foc potrivit.
Intre timp, am pregatit glazura: cele 4 albusuri si zaharul, care urmau sa fie batute pe abur:

[attachmentid=71272]

aici pe aragaz, bateam albusurile si adaugam treptat zaharul:

[attachmentid=71273]

Si a rezultat o spuma teapana, cam asa ceva:

[attachmentid=71274]

Dupa aproximativ 15-20 minute, turtitele erau coapte (se inchisesera la culoare la "fata")

[attachmentid=71275]

Si cand inca nu se racisera de tot, am luat turtitele si le-am aruncat in vasul cu glazura, le-am intors pe toate partile:

[attachmentid=71277]

Le-am scos si le-am lasat la uscat pe hartie de copt

[attachmentid=71278]

Peste unele am adaugat niste ornamente

[attachmentid=71279]


Acum astept sa se usuce, revin maine cu sectiunea.
Sotul meu a gustat una, a zis ca are gust de turta dulce tongue.gif, eu ma abtin (cu greu) pana maine.
Reteta mi s-a parut foarte usor de facut, cred ca in final va arata foarte bine, si colegii mei se vor bucura de ea de Mos Nicolae rolleyes.gif

Multumiri Paulei, sper ca turta mea dulce se apropie macar putin de turta dulce a copilariei ei, si multumiri si lu' tanti mama lu' Pol laugh.gif

floare.gif

Miniaturi atașate

  • Resize_of_01.JPG
  • Resize_of_02.JPG
  • Resize_of_03.JPG
  • Resize_of_04.JPG
  • Resize_of_05.JPG
  • Resize_of_06.JPG
  • Resize_of_07.JPG
  • Resize_of_09.JPG
  • Resize_of_10.JPG
  • Resize_of_11.JPG
  • Resize_of_13.JPG
  • Resize_of_14.JPG

Imagini atașate

  • Resize_of_08.JPG


#2 tanku

tanku

    sheepish sheep

  • Membri
  • 310 posturi
  • Location:al patrulea gard, langa debarcader

Postat 02 December 2006 - 07:03 PM

Ultima veste de la Pol: abia de maine incepe sa se mai inmoaie (oricum, a mea mi s-a parut moale), si pentru ca azi a deranjat-o cam mult pe mama ei laugh.gif , suna maine sa intrebe in ce fel se pastreaza cel mai bine. icon_smile.gif

#3 Geomy

Geomy

    uuummmm

  • Membri
  • 2133 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Biucarest - Tara Miticilor

Postat 02 December 2006 - 07:08 PM

Oleleeeeeei tu fata ma omori laugh.gif
Arata de senzatie si abia abia abia astept sa fac turta.
Maine!!!!
Multzam pt curtaj pupic.gif floare.gif merg pe mana ta tongue.gif
kill all my demons, and my angels might die too

#4 bpaula

bpaula

    Bucataras

  • Membri
  • 73 posturi

Postat 02 December 2006 - 07:28 PM

si acum sa ma bag si eu in seama, daca tot am facut turta dulce...deci sa va zic sincer nu ma omor eu dupa turta dulce dar cum am tot sunat la mama sa intreb si de una si de alta m-a prins pofta sa fac...o sa imi servesc colegii de servici de Mos Nicolae...ca am facut o portie intreaga si am pentru toata lumea asa multa mi-a iesit...

asa ca tanku o sa ma scuze ca pun si eu poze pas cu pas dar na...daca tot am pozat sa le si pun la voi

am amestecat zaharul pudra cu ouale pana s-a omogenizat
[attachmentid=71282]
[attachmentid=71283]

am adaugat mierea topita, pe flacara de la aragaz ca inca nu posed cuptor cu microunde, dar cica am fost cuminte si il asteptam pe mosul sa vedem cu ce vine wink.gif
[attachmentid=71284]

am adaugat cuisoarele(sparte cu un ciocan pe fundul de lemn ca nu am gasit gata macinate si nici rasnita nu posed) si scortisoara..de gimber am uitat

[attachmentid=71285]

am pus si bicarbonatul stins cu lamaie

[attachmentid=71286]

am pus si faina si am framantat pana am avut un aluat lipicios


[attachmentid=71287]

am batut albusul pe baie de aburi si am facut si eu un pic de sauna, cuptorul mergea, apa fierbea, eu ma chinuiam cu mixerul...norocul meu ca nu am facut cu telul ca ar fi curs apele pe mine de-a binelea

[attachmentid=71288]

am facut bile cam de marimea unei nuci si le-am pus la copt...nu ma intrebati cat si la ce grade ca am un cuptor mostenire de la vechii proprietari antic si medieval dar cu care imi fac treaba pana la urma...poate mosul asta se gandeste sa imi aduca si cuptor electric...sper eu icon_biggrin.gif

[attachmentid=71289]

gata coapte:
[attachmentid=71290]

si aici imbracate de sarbatoare....mi-au lipsit bomboanele colorate dar nu si ciocolata icon_biggrin.gif

[attachmentid=71291]
[attachmentid=71292]

pentru intrebari si sugestii suntem si eu si tanku disponibile...daca totusi nu ne pricepem mai sun la mama mea, ca ma iubeste si trece cu vederea ca o bat la cap wink.gif

Miniaturi atașate

  • Resize_of_IMG_7637.JPG
  • Resize_of_IMG_7638.JPG
  • Resize_of_IMG_7639.JPG
  • Resize_of_IMG_7640.JPG
  • Resize_of_IMG_7641.JPG
  • Resize_of_IMG_7645.JPG
  • Resize_of_IMG_7648.JPG
  • Resize_of_IMG_7644.JPG
  • Resize_of_IMG_7650.JPG
  • Resize_of_IMG_7651.JPG
  • Resize_of_IMG_7655.JPG


#5 NAZDRAVANA

NAZDRAVANA

    Big Chef

  • Membri
  • 747 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 02 December 2006 - 07:32 PM

wow...de abia astept a-mi spunetzi cum sunt la gust, adik daca seamana cu turta dulce de prin comert....eu sper sa fie mai bune icon_biggrin.gif

#6 Alis

Alis

    Master of disaster

  • Membri
  • 2677 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Israel

Postat 02 December 2006 - 07:32 PM

Foarte frumoase,o sa le fac si eu ,mai ales pt puiul meu
Multumesc pt reteta si nu in ultimul rand,bine ati venit pe culi floare.gif


#7 Geomy

Geomy

    uuummmm

  • Membri
  • 2133 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Biucarest - Tara Miticilor

Postat 02 December 2006 - 07:37 PM

Pooool si tzepoasele tale arata intr'un mare fel hello2.gif
Daca lenea nu era mai mare decat mine cred ca la ora asta framantam turte.
Maine sigur ma turta-dulcesc asa ca stai pe aproape laugh.gif

Bra-va!
kill all my demons, and my angels might die too

#8 bpaula

bpaula

    Bucataras

  • Membri
  • 73 posturi

Postat 02 December 2006 - 07:41 PM

acum sa mai adaug cate ceva care ar fi bine de stiut:
-se pot pune si mai multe in tava decat am pus eu, aceea era tava initiala cand nu stiam cat cresc, mai apoi am pus mai multe
-au iesit cam 70 de turte dulci, deci colegii mei au de unde manca miercuri icon_biggrin.gif
-ar fi bine sa le dati prin albus dupa ce le scoateti din cuptor ca sunt fierbinti si se va usca bezeaua mai repede
-cand le scoateti din cuptor sunt mai moi apoi sa intaresc, nu va speriati, de la albus se vor inmuia
-e mai bine sa le faceti cu 2 zile inainte de a le manca
-sa le puneti pe un ceolofan sa stea intinse pana se usuca albusul

siiiiii.....am sunat din nou la mami meu si mi-a zis ca se pot tine intr-o cutie de carton

m-am lungit, nu stiu daca am uitat ceva ...mai intrebati voi unsure.gif


#9 bpaula

bpaula

    Bucataras

  • Membri
  • 73 posturi

Postat 02 December 2006 - 07:46 PM

(NAZDRAVANA @ Dec 2 2006, 05:32 PM)

wow...de abia astept a-mi spunetzi cum sunt la gust, adik daca seamana cu turta dulce de prin comert....eu sper sa fie mai bune icon_biggrin.gif



acum la gust...hmmm, le-am gustat un pic si azi asa caldute si au gust deeee, ia ghiciti....da, de turta dulce, nu stiu daca e ca aia din comert ca eu nu mananc din aceea asa ca ia trageti o fuga la magazin de va aprovizionati cu tot ce trebuie si spor la copt wink.gif

#10 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 02 December 2006 - 08:26 PM

Invazie de turtă dulce, bravo fetelor şi mai ales bine că v-aţi lansat la poze.

Eu am încercat reţeta Ancuţei acu câţiva ani, de fapt am şi tras sus un mesaj de curând la Dulciuri cu ea, numai că la trecutul prin bezea m-am împotmolit, acu în pozele voastre văd că trebuia pus mult de tot. Glazura celor pe care eu le găsesc gata făcute la Lidl e mult mai subţire, e sigur făcută numai cu albuş amestecat cu zahăr pentru a fi glazură nu bezea.
Eu am şi un amestec nemţesc de mirodenii pentru turta dulce-lebkuchen, am să îl folosesc cu reţeta pusă de voi, prietena mea care mi l-a trimis mi-a spus că trebuie lăsate 2 săptămâni să se odihnească înainte de a fi mâncate, probabil ca să se parfumeze bine de la mirodenii.

Ferice de colegii voştri!
icon_smile.gif

#11 burete

burete

    Bucataras

  • Membri
  • 106 posturi
  • Gender:Female
  • Location:casuta piticilor

Postat 02 December 2006 - 08:43 PM

hello2.gif hello2.gif hello2.gif
tankutzu si pol, felicitari!!! m-ati dus cu gandul la turta dulce din copilarie rolleyes.gif oare trimise prin posta nu se parfumeaza/aromatizeaza si mai bine? laugh.gif
yeee, ce prietene harnicute am wink.gif

#12 Gabriella_Bv

Gabriella_Bv

    Bucataras

  • Membri
  • 93 posturi
  • Location:Brasoveanca aterizata intre Reggio Emilia si Parma

Postat 02 December 2006 - 09:26 PM

azi am fost la Lidl sa imi cumpar turta dulce (amintiri din copilarie) pentru ca toate retetele pe care eu le aveam erau cu un fel de turta dulce turnata in tava. multumesc fetle, saptamana viitoare o sa fac si eu ca sa imi mai treaca de pofta

#13 tanku

tanku

    sheepish sheep

  • Membri
  • 310 posturi
  • Location:al patrulea gard, langa debarcader

Postat 03 December 2006 - 07:11 AM

Nazdravana, si eu abia astept sa le gust, e prima oara cand le fac, am mers pe mana Paulei.

Alis si Gabriela_bv, multumim tare mult! floare.gif

Geomy, te asteptam si pe tine cu poze? laugh.gif

Adriana Nicoleta, vazusem mesajul ala tras sus de tine, reteta Ancutei seamana putin cu aceasta. E minunat ca ai amestecul de mirodenii, noi am pus ce am gasit prin comert ( praf de cuisoare n-am gasit, asa ca l-am fabricat si eu, ca si Pol, numai ca eu am pisat cuisoarele intr-un mojar, dar n-am mai pus la imagini si acest pas laugh.gif ). Bezeaua a iesit multa, si groasa, eu le-am tavalit cu degetelele prin ea, Paula imi spunea ca la un moment dat punea bezea cu o lingurita si facea tepi (de-aia ale ei arata asa, mai..funky laugh.gif ) -asta a fost singurul lucru din reteta telefonica pe care nu l-am priceput. wink.gif Cred ca ar fi distractiv si pentru copii glazurarea turtei dulci. rolleyes.gif
Apropo, o intrebare, daca se poate: ai idee daca acel amestec de condimente speciale, contine si cardamom(sau cardamon?) unsure.gif Avem acasa si nu stiam daca sa pun sau nu in turtite.

Buretel, ti-as trimite prin posta, dar mi-e teama ca se vor intoarce la vama. Dar sunt atat de usor de facut, incat ai putea incerca. Daca ai incercat checul cu visine, poate mai incerci si a doua oara sa faci ceva dulce tongue.gif

#14 NAZDRAVANA

NAZDRAVANA

    Big Chef

  • Membri
  • 747 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 03 December 2006 - 09:43 AM

mama....de abia astept sa fac de sarbatori
eu am gasit ca se pun astea :
# cannelle, gingembre, clou de girofle, noix de muscade...
# noix, noisettes, amandes, noix de coco, écorces d'oranges

adica: scortisoara, ghimbir, cuisoare, nucsoara, nuci, alune de padure (eu le-am numit asa pentru ca seamana cu ghindele de la noi si nu cred ca sunt comestibile..cel putin astea de aici), nuca de cocos, coaja de portocala rasa

#15 eva inger 40064

eva inger 40064

    micro Bucatar

  • Membri
  • 2 posturi

Postat 03 December 2006 - 11:47 AM

Mama ce imi mai curg balele pe turta dulce a voastra.
Paula sa ii dai un pupic mamei tale ca tar priceputa mai e in bucatarie.

#16 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 03 December 2006 - 12:35 PM

Uite-le
[attachmentid=71363]
eu ţi le scriu aşa cum sunt pe plic în germană, unele bănuiesc ce înseamnă, altele nu şi în nici un caz nu mă duc să le caut traducerea în Internet că n-am încredere, aştept să treacă vreo fată din Germania pe aici care le cunoaşte şi care ne poate spune exact ce înseamnă
Zutaten: zimt, muskatnuss, koriander, fenchel, ingwer, gewürznelken, piment, anis, sternanis, pfeffer, cardamomsaat.

Miniaturi atașate

  • spezie_lebkuchen.jpg


#17 stella

stella

    Ajutor de bagator de seama

  • Membri
  • 10123 posturi
  • Location:Europa
  • Interests:^_^ :D

Postat 03 December 2006 - 03:39 PM

http://www.uni-graz....engl/index.html aici


Zutaten: zimt, muskatnuss, koriander, fenchel, ingwer, gewürznelken, piment, anis, sternanis, pfeffer, cardamomsaat.

scortisoara, nucsoara, coriandru,*, ghimbir,*, ardei iute, *,*, piper, *.

* fenchel, anis, sternanis- sunt din aceeasi fam ( fenouil in franceza, fennel in engleza)
oricum pun link spre site de mirodenii.

Fan n_puiu for ever



#18 NAZDRAVANA

NAZDRAVANA

    Big Chef

  • Membri
  • 747 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 03 December 2006 - 03:48 PM

blink.gif ardei iute? mama...asta chiar ca n-am auzit pana acum. desi...pe punga de turta dulce...nu mai tzin mninte ce firma, zice ca poate contine si urma de usturoi icon_biggrin.gif

#19 Geomy

Geomy

    uuummmm

  • Membri
  • 2133 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Biucarest - Tara Miticilor

Postat 03 December 2006 - 04:37 PM

(NAZDRAVANA @ Dec 3 2006, 05:48 PM)

blink.gif ardei iute? mama...asta chiar ca n-am auzit pana acum. desi...pe punga de turta dulce...nu mai tzin mninte ce firma, zice ca poate contine si urma de usturoi icon_biggrin.gif


laugh.gif Nazdravana, in timp ce citeam postul Stellei exact la asta ma gandeam, ca usturoiul mai lipseste din "nebunia" de condimente din bietele turtite icon_biggrin.gif Ai vorbit serios? unsure.gif

Inca nu m'am apucat de ele si nush daca mai am timp azi, dar sigur le fac zilele astea. Eu as mai vrea si o reteta de turta dulce din cea cum se vindea prin targuri, la tara, la bunici? Stie careva rolleyes.gif ? Un fel de turta dulce subtire, cu diferite forme, destul de frageda si parfumata... nush cum sa explic. Stiti despre ce vorbesc? unsure.gif
Oare daca intind foaie din aluatul acestei retete si decupez forme o fi acelasi lucru?
kill all my demons, and my angels might die too

#20 Samara

Samara

    Big Chef

  • Membri
  • 500 posturi

Postat 03 December 2006 - 05:04 PM

Foarte frumoase turtitele voastre! Am facut si eu glazurate cu albus dar nu sa uscat bine glazura si le-am dat prin zahar pudra in final.... Nu stiam ca trebuie sa astept chiar 2 zile sa se usuce. Se usuca totusi, pana la urma?



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi