
Scutecele lui Iisus
#1
Postat 23 December 2006 - 03:59 PM
Eu nu-s chiar asa de vrednica sa fac singura foile, bunica se muncea cu ele si le intindea pe o perna mare, numai din maini. asa ca am cumparat un pachet de foi de placinta, eu prefer Linco ptr ca sunt foarte fine si totusi rezistente. costa cca 2.5ron si in pachet sunt 12 foi. sunt destul de mari si mai greu de copt in felul asta, asa ca eu le tai pe jumatate, cu foarfecele. rezulta deci 24 de foi, pe care le coc direct pe tabla de copt vinete. sus, pe ochiul de la aragaz:
[attachmentid=75925]
le coc pe ambele parti, cu grija, sa nu le rup. oricum, cand le pui pe tabla ele se coc si se intaresc.
[attachmentid=75926]
astea-s toate, ia uite ce teanc mare!
[attachmentid=75927]
aceasta operatie am efectuat-o la inceputul saptamanii, ca sa nu ma aglomerez prea tare cu treaba azi. tot atunci am macinat 0.5kg miez de nuca pe care l-am amestecat cu o cana cu zahar, iar azi i-am adaugat coaja de la o lamaie.
[attachmentid=75928]
azi am facut un sirop din 300ml apa si 150gr zahar, nu l-am fiert prea mult, si am adaugat cateva picaturi de esenta de vanilie. cu acest sirop am pensulat foile puse in tava cea mare de la aragaz. le-am impartit in doua, ca sa nu iasa mormanul prea inalt:
[attachmentid=75929]
apoi am presarat amestecul cu nuca:
[attachmentid=75930]
si tot asa, foaie, sirop, nuca, pana la ultima, care tb sa aiba si ea nuca deasupra:
[attachmentid=75931]
le-am acoperit cu o foaie de celofan, ca sa se inmoaie, iar maine dimineata voi taia cateva bucati si le voi imparti unor vecini si unei colege de serviciu. sectiune, daca doriti, maine!
Sarbatorile Craciunului sa va gaseasca fericiti, impreuna cu familiile voastre!
#5
Postat 23 December 2006 - 06:32 PM
cred ca am mai vazut undeva aceste turte denumite "pelincele", da' asta nu stiu ce-nseamna...
#8
Postat 23 December 2006 - 09:34 PM
baclavaua este coapta total in cuptor si la urma e innecata in sirop. turtele aduc mai mult cu ceva pur taranesc, au ceva din turta coapta-n spuza sau pe plita sobei din casa taranului. bunica era din Focsani, chiar oraseanca.
cred ca am mai vazut undeva aceste turte denumite "pelincele", da' asta nu stiu ce-nseamna...
*pelinci* in moldova sunt scutecele. deci... in zona moldovei "de sus" astea sunt pelincile domnului.
jos un extras dintr-un articol di romania libera.
***In dimineata de Ajun, femeile fac turte din aluat, le coc pe fierul plugului ori pe alt fier, le ung cu miere, pun deasupra grau fiert, mieji de nuca si scortisoara si le impart cu o lumanare aprinsa. In Moldova, aceste turte se numesc Pelincile Domnului, adica scutele pruncului Isus. Odinioara, in Ajunul Craciunului se postea pentru Maica Precista, Ea fiind in aceasta zi muncita si suparata.****
http://www.romanialibera.ro/articol-Mos-Cr...-cel-Bun-35.htmMy Webpage
Editat de stella, 23 December 2006 - 09:39 PM.
#10
Postat 23 December 2006 - 09:52 PM
JÚLFĂ, julfe, s.f. (Reg.) Sămânţă de cânepă. ♦ Mâncare de post făcută din sămânţa de cânepă pisată cu apă şi amestecată cu miere; zeamă care se obţine prin fierberea sămânţei de cânepă. – Din magh. zsufa.
eu nu am facut, dar aveam prietene care faceau. traditional se face cu aceasta julfa, dar e greu de gasit, si atunci se face cu nuca si miere sau nuca si zahar.
ideea e ca in seara de ajun inca se posteste. * de frupt* e doar din ziua de craciun 25 decembrie.
sper ca e raspunsul pe care il doreai. craciun fericit .
[attachmentid=75965]
Editat de stella, 23 December 2006 - 09:54 PM.
#11
Postat 23 December 2006 - 09:56 PM
dupa dexonline.ro e julfa
JÚLFĂ, julfe, s.f. (Reg.) Sămânţă de cânepă. ♦ Mâncare de post făcută din sămânţa de cânepă pisată cu apă şi amestecată cu miere; zeamă care se obţine prin fierberea sămânţei de cânepă. – Din magh. zsufa.
eu nu am facut, dar aveam prietene care faceau. traditional se face cu aceasta julfa, dar e greu de gasit, si atunci se face cu nuca si miere sau nuca si zahar.
ideea e ca in seara de ajun inca se posteste. * de frupt* e doar din ziua de craciun 25 decembrie.
sper ca e raspunsul pe care il doreai. craciun fericit .
[attachmentid=75963]
merci, esti draguta ca ai cautat special ptr mine.
turtele mele sunt de post, n-au nimic de frupt in ele.
craciun fericit si tie, si celor dragi tie!
#12
Postat 23 December 2006 - 10:34 PM
#14
Postat 24 December 2006 - 10:21 AM
Martin Luther King, Jr.
#15
Postat 24 December 2006 - 10:23 AM
[attachmentid=75996]
Martin Luther King, Jr.
#17
Postat 24 December 2006 - 04:46 PM
La noi se fac rotunde asta pt ca asa au fpst scutecele Domnului asa zice biblia.
Sint sfintite de preot inainte de a fi mincate si sint foarte bune ( iar eu zic ca sint mult mai bune ca baclavaua cu care de altfel nu prea au nimic in comun).
http://www.mjquotes.com/quotes.htm
#18
Postat 24 December 2006 - 04:52 PM

"Obiceiuri de Craciun - Turtele si colacii
O grija de sama a gospodinelor, in preajma Craciunului, este facutul turtelor si al colacilor pentru ziua de ajun.
Turtele se fac din faina de grau "cernuta cu sata cea deasa". Faina se cumpara din targ, ori o are gospodina macinata din graul sau, la moara satului. Faina se moaie in apa calduta si se sara. Aluatul, - numit prin partile jud. Tecuciu mai ales pane, - nu se dospeste.
Din aluatul bine framantat, se rup bucatele, una cate una, se framanta din nou si apoi se intinde, -se lateste, se turteste, - cu sucitorul sau ciucitorul, un bat rotund si neted, cu care, apasand cu incetul peste aluat, intinde si subtiaza prefacandu-l intr-o foaie rotunda, mare cat o farfurie sau mai mare inca.
Dupa ce foaia sau turta s-a subtiat in de-ajuns se ia binisor, ca sa nu se rupa si se pune pe plita, - tuciul sobei de tinichea, pe o tabla, - tinichea, - asezata pe jaratec sau pe fierul plugului pus asemenea in foc, ca sa se coaca turta. De pe turta incep sa se ridice un fel de besici cari indata se rumenesc sau se ard, lucru care face ca turtele sa aiba un gust placut. Dupa ce foaia de turta s-a rumenit pe o parte, se intoarce si pe cealalta, ca sa se coaca. In urma, turtele se pun clit, adica una peste alta, pe soba sau pe polita, ca sa se usuce pe deplin."
Craciun fericit va doresc!
http://www.mjquotes.com/quotes.htm
#19
Postat 24 December 2006 - 06:54 PM
Ia uitati aici ce faimoasa is eu asta de la Dunarea de jos!

"Obiceiuri de Craciun - Turtele si colacii
O grija de sama a gospodinelor, in preajma Craciunului, este facutul turtelor si al colacilor pentru ziua de ajun.
Turtele se fac din faina de grau "cernuta cu sata cea deasa". Faina se cumpara din targ, ori o are gospodina macinata din graul sau, la moara satului. Faina se moaie in apa calduta si se sara. Aluatul, - numit prin partile jud. Tecuciu mai ales pane, - nu se dospeste.
Din aluatul bine framantat, se rup bucatele, una cate una, se framanta din nou si apoi se intinde, -se lateste, se turteste, - cu sucitorul sau ciucitorul, un bat rotund si neted, cu care, apasand cu incetul peste aluat, intinde si subtiaza prefacandu-l intr-o foaie rotunda, mare cat o farfurie sau mai mare inca.
Dupa ce foaia sau turta s-a subtiat in de-ajuns se ia binisor, ca sa nu se rupa si se pune pe plita, - tuciul sobei de tinichea, pe o tabla, - tinichea, - asezata pe jaratec sau pe fierul plugului pus asemenea in foc, ca sa se coaca turta. De pe turta incep sa se ridice un fel de besici cari indata se rumenesc sau se ard, lucru care face ca turtele sa aiba un gust placut. Dupa ce foaia de turta s-a rumenit pe o parte, se intoarce si pe cealalta, ca sa se coaca. In urma, turtele se pun clit, adica una peste alta, pe soba sau pe polita, ca sa se usuce pe deplin."
Craciun fericit va doresc!
....................................................................................................................................
Multzumim de urari dar ne-ai dat doar o jumatate de retzeta??? Cu ce se umplu turtele , in partile voastre? Se mai însiropeaza.??? Deasemeni poate ne dai si o retzeta complecta de colaci??/ ste doar aluat de pâine sau se adauga si altceva? Se împletesc?? Suntem cu gura cascata în asteptare...
Si eu îti doresc Sarbatori fericite si un An 2007 , plin de bucurii!!!
Cu bine Higeia
[size="5"] http//acasalaIleana/[size="5"]
#20
Postat 24 December 2006 - 07:08 PM

Turtele in partile noastre sa inmoaie din belsug intr-un vas in care este sirop caldut facut pe foc cu coji de lamiie si zahar.
Apoi se scot rapid si se umplu cu nuci in straturi alternative si cu zahar.
Ale mele sint la cuptor si daca le-oi scoate la timp va si pun o poza

Cit despre colacei se impletesc si stiu ca mama are o reteta tare buna.Toti acasa roim in jurul bucatariei in asteptarea colacilor si a turtelor!
Dar acum cum nu-s acasa iaca m-am facut gospodina

Craciun fericit Higeia si multa sanatate tie , fiului tau si familiei tale!
P.S. Si eu port in suflet un dor nespus de parinti ...
http://www.mjquotes.com/quotes.htm
Răspunde la acest topic

1 utilizatori citesc acest topic
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi