Sari la conținut

Poză

Tort Madonna


69 răspunsuri la acest topic

#1 seima

seima

    Academic Chef

  • Membri
  • 1471 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Warsaw

Postat 28 January 2007 - 12:58 PM

Nu ma intrebati de unde-i vine numele, asa il am de la mama iar ea nu stiu de la cine-l are. Am crescut cu acest tort - nelipsit la toate evenimentele din familie. Nu-l mai facusem niciodata de una singura, dar mi-am luat inima-n dinti si-am zis sa-l incerc!


Foile:

3 oua,
300 gr zahar
1 pachetel paf de copt (cam 9gr)
2 linguri miere ( eu am folosit o miere artificiala care are aroma fina de caramel).
3 linguri de unt topit
420 gr faina - din care 260 gr faina sunt pentru compozitia care se pune pe baie marina si restul de 160 gr faina - pentru framantarea aluatului.

Crema:

3 oua
150 gr zahar
225 ml frisca lichida
150 gr nuci sau alune macinate
cateva picaturi de aroma (eu am pus vanilie)


Pentru aceste foi se pot folosi multe feluri de creme. Ca de exemplu crema pentru dobos, sau crema facuta din smantana dulce mixata cu zahar la care se adauga nuci. Trebuie s-o mai intreb pe mama ce creme a folosit, tin minte ca facea un tort la care folosea 2 foi intre care punea ceva mousee de ciocolata sau vanilie.

Eu de data asta am acoperit tortul cu glazura facuta dintr-un albus de ou amestecat cu zahar praf si cateva picaturi de suc de lamaie, iar pe laterale am intins din crema ramasa si-am tapetat cu alune macinate grosier.


Asadar la treaba!

Pentru foi:

Toate ingredientele se pun intr-un vas si le mixam bine, punem vasul pe baia de aburi si pazim aluatul amestecandu-l (eu aici n-am mai folosit mixer) – cam 20 minute.

[attachmentid=81755]

Aluatul ferbinte se rastoarna peste restul de faina (cele 160 grame) si se framanta pana rezulta o compotitie care nu se lipeste de maini.

[attachmentid=81757]

[attachmentid=81758]

Punem aluatul intr-un vas pe care-l invelim bine – aluatul nu trebuie sa se raceasca prea tare – trebuie lucrat cald fiind.
Rupem cate o bucatica de aluat de marimea unei prune si-l intindem cu sucitorul –subtire ca aluatul pentru taietei.
Eu de regula masor diametrul tigaii si in functie de acest fapt imi ajustez dimensiunea blatului. Da, al tigaii pentru ca aceste foi se coc pe tigaie - foc moderat – intepandu-le cu furculita in prealabil.

[attachmentid=81762]
[attachmentid=81764]

ies astfel de foi
[attachmentid=81766]

..cam 12 bucati (depinde de marimea lor)

[attachmentid=81767]

Foile gata sunt tari, dar dupa ce se pune crema intre ele se inmoaie in cateva ore.

Ca idee, foile se strang si se umfla putin la coacere, eu dupa ce la intind le tai sa fie rotunde - cum vreau eu - ca sa n-am de indreptat prea mult la capete, cand e tortul gata de ornat.
Foile nu sunt greu de lucrat atata timp cat aluatul e cald.

Dua cum am spus, cu aceste foi se pot face variatii nenumarate.
Foile pot fi facute mult inainte de a fi umplute cu crema, nu mai stiu exact dar cred ca si mai mult de o saptamana...

Miniaturi atașate

  • pe_aburi.JPG
  • aluat_pe_faina.JPG
  • framantat.JPG
  • intins.JPG
  • la_copt.JPG
  • foaie_coapta.JPG
  • stiva_coapta.JPG


#2 seima

seima

    Academic Chef

  • Membri
  • 1471 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Warsaw

Postat 28 January 2007 - 01:09 PM

Acum la crema:

Ouale se amesteca cu zaharul si se pun pe baie de aburi mixand continuu cu mixerul pana rezulta o compozitie mai tzapana. Se ia de pe foc si se pune la rece.

[attachmentid=81769]

Se bate frisca (eu n-am mai adaugat in ea zahar).
Amestecam nucile/alunile macinate (eu le pun inainte in cuptor pentru a le rumeni putin) cu frisca, aroma si crema din oua (sa fie rece), iar cu aceasta compozitie ungem foile.

[attachmentid=81770]

[attachmentid=81771]

Am acoperit tortul cu glazura facuta dintr-un albus de ou amestecat cu zahar praf si cateva picaturi de suc de lamaie, iar pe laterale am intins din crema ramasa si-am tapetat cu alune macinate grosier. Prima data am lucrat lateralele.

Iar asta e rezultatul:

[attachmentid=81772]

[attachmentid=81773]

si felia biggrin.gif

[attachmentid=81774]

Miniaturi atașate

  • galbesnus_pe_foc.JPG
  • nuca_frisca_galb.JPG
  • intins_pe_tort.JPG
  • final1.JPG
  • final2.JPG
  • felie.JPG


#3 otilia gergely

otilia gergely

    Mamica de copii "turbo"

  • Membri
  • 1483 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Tg Mures

Postat 28 January 2007 - 01:14 PM

Maiiiiiiiiiii, dar ce bine arata! Si cu foile coapte in tigaie.... Asta da!
Felicitari pentru decor!!!
"As dormi mai putin, dar as visa mai mult, intelegand ca pentru fiecare minut in care inchidem ochii, pierdem saizeci de secunde de lumina. As merge cand ceilati se opresc, m-as trezi cand ceilalti dorm.(...)Am invatat ca um om are dreptul sa se uite in jos la altul, doar atunci cand ar trebui sa-l ajute sa se ridice."
G.G. Marquez


Bucataria mea



Un vot pentru Robert - Click pe Gergely Robert

#4 anima_dia

anima_dia

    micro Bucatar

  • Membri
  • 47 posturi
  • Location:Brasov
  • Interests:Sa-mi cresc printzesa mare, frumoasa, desteapta... si devreme-acasa...

Postat 28 January 2007 - 01:57 PM

arata ca de reclama!!! icerc sa-mi dau seama cu ce l-ai ornat: trandafir de ciocolata alba icon_question.gif , ciocolata neagra rasa cu cutitul, un pic de caramel, o felie de lamaie si chestia aia ca o stea e un fruct uscat? O sa-l ncerc si eu...


ANIMA tu DIA...

#5 Mocca

Mocca

    Captain Cook

  • Membri
  • 459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:undeva pe aici
  • Interests:multe si ..marunte

Postat 28 January 2007 - 02:19 PM


Woow, felicitari arata ca din revista!
Decorul este superb, spune-ne si noua cum l-ai facut. smiliehello.gif smiliehello.gif

Din 3 oua iti ies 12 foi?
Si la tortul pe care l-ai facut tu cate foi ai folosit?

mocca

#6 seima

seima

    Academic Chef

  • Membri
  • 1471 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Warsaw

Postat 28 January 2007 - 03:19 PM

Da, din 3 oua mi-au iesit 12 foi. Tortul l-am facut din 6 foi deci - ies 2 torturi.
Eu uitasem de faptul ca reteta este pentru 2 torturi, asa ca respectasem cantitatile copiate din caietul mamei. smile.gif

Pentru decor am folosit o floare din pasta de zahar, o feliutza de lamaie, 2 feliute de "star fruit" uscate (mie nu-mi place cum miroase acest fruct cand e proaspat), ciocolata rasa cu ustensila pentru razuit cascvalul si caramel pe care l-am intins in difeite forme (pe harti de copt), dup care l-am asezat pe tort.

Incerc sa atasez niste poze cu detaliile decorului.

[attachmentid=81788]

si inca una:

[attachmentid=81789]



Otilia, Anima_dia, mocca, va multumesc pentru aprecieri!!!!!!!!!!!

Miniaturi atașate

  • detaliu.JPG
  • detaliu2.JPG

Editat de seima, 28 January 2007 - 03:22 PM.


#7 sava laura

sava laura

    Master of disaster

  • Membri
  • 4200 posturi
  • Gender:Female
  • Location:acasa

Postat 28 January 2007 - 05:39 PM

Seima, esti deosebita floare.gif si-mi face o mare placere sa privesc tot ce postezi... pentru ca orice faci- arata minunat! biggrin.gif Ai maini de aur!- ai demonstrat asta, in mod special, prin trandafirii, parca ,pictati eusa_clap.gif
Deosebit de frumos si tortul asta, de-abia astept sa vad ce ne mai arati. Felicitari! pupic.gif

#8 MC

MC

    Membru de onoare

  • Membri de onoare
  • 4367 posturi
  • Location:In afara Romaniei
  • Interests:muzica, arta, computer, bucatarie

Postat 28 January 2007 - 06:06 PM

Arata nemaipomenit de bine tortul tau, seima! Felicitari pt prestatia ta si multumim de reteta floare.gif
Ai cumva sa ne arati si o sectiune? rolleyes.gif
Multumesc anticipat mellow.gif
"Flatter me, and I may not believe you. Criticize me, and I may not like you. Ignore me, and I may not forgive you. Encourage me, and I will not forget you."
William Arthur Ward



#9 seima

seima

    Academic Chef

  • Membri
  • 1471 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Warsaw

Postat 28 January 2007 - 06:28 PM

Laura, iti multumesc mult pentru cuvintele tale, sunt cu adevarat incurajatoare mai ales cand stiu ca vin de la tine - care faci atatea minunatii. Casutza ta de turta dulce chiar si-acum mi-e in minte....


MC, multumesc pentru aprecieri. Am postat si poza feliutzei...dar n-a iesit ea prea clara - ca sa se vada straturile de foi...iar ala nu mai pot face ca tort nu mai e... blink.gif


#10 Munteanu_20159

Munteanu_20159

    Mami de Rege si Printz!

  • Membri
  • 4330 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 28 January 2007 - 06:52 PM

Superb tortul!! Bravo!

Uite si un exemplu de joc de zahar ars. Arata foarte bine si merge facut in diverse forme. Sigur stiai asta, dar pun si poza...
[attachmentid=81840]

Miniaturi atașate

  • z.JPG


#11 daveco

daveco

    Big Chef

  • Membri
  • 622 posturi
  • Location:Piatra Neamt

Postat 28 January 2007 - 08:06 PM

foarte original tortul tau.felicitari pentru punere in opera.

#12 Alis

Alis

    Master of disaster

  • Membri
  • 2677 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Israel

Postat 28 January 2007 - 08:13 PM

Felicitari pt tort,decorarea e uimitoare,reteta intr-adevar deosebita,merita de incercat


#13 seima

seima

    Academic Chef

  • Membri
  • 1471 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Warsaw

Postat 28 January 2007 - 08:13 PM

(bulinuta @ Jan 28 2007, 04:52 PM)

Superb tortul!! Bravo!

Uite si un exemplu de joc de zahar ars. Arata foarte bine si merge facut in diverse forme. Sigur stiai asta, dar pun si poza...
[attachmentid=81840]


Bulinuto, arata bestial caramelul tau intins in dungi atat de drepte. Spune-mi te rog, cum prepari tu compozitia si pe ce o intinzi? Eu am observat ca al meu - care e numai din zahar caramelizat - are tendinta ca in timp sa se topeasca, mai ales daca-l pun la frigider...plus ca nu cred ca-l pot intinde in asa linii drepte.. rolleyes.gif

#14 moatza

moatza

    Master of disaster

  • Membri
  • 5505 posturi
  • Gender:Female

Postat 28 January 2007 - 08:17 PM

f frumos si f interesant tortul asta! bravo, seima! cam dupa cat timp l-ai taiat? si cat de tare s-au inmuiat foile? se pot manca usor cu lingurita/furculita? ca la mine e o pb cu insiropatul blatului: tb sa curga siropul din el...astea-s dorintele...

#15 seima

seima

    Academic Chef

  • Membri
  • 1471 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Warsaw

Postat 28 January 2007 - 11:42 PM

Daveco, Alis, Moatza, multumesc! Ma bucur mult ca va place.

Matza, tortul se inmoaie in catva ore dupa ce-i pui crema. Eu l-am asamblat seara si l-am taiat a doua zi.
Se mananca cu lingurita, nu e tzapan deloc, e moale.

#16 Munteanu_20159

Munteanu_20159

    Mami de Rege si Printz!

  • Membri
  • 4330 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 29 January 2007 - 12:15 AM

(seima @ Jan 28 2007, 10:13 PM)

Bulinuto, arata bestial caramelul tau intins in dungi atat de drepte. Spune-mi te rog, cum prepari tu compozitia si pe ce o intinzi? Eu am observat ca al meu - care e numai din zahar caramelizat - are tendinta ca in timp sa se topeasca, mai ales daca-l pun la frigider...plus ca nu cred ca-l pot intinde in asa linii drepte.. rolleyes.gif


Vaaaai, Seima, dar nu este facut de mine!!! mellow.gif

Este un desert servit la un rest. in Florenta... biggrin.gif As fi vrut eu sa pot face asa ceva...
Din pacate nu te pot ajuta cu nimic. Poate te lamuresc fetele..

#17 r_12323

r_12323

    Master of disaster

  • Membri
  • 1896 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Saitama-Japonia (Focsani)

Postat 29 January 2007 - 12:27 AM

Seima, tortul arata SUPER! Felicitari! eusa_clap.gif
Mai am multe de invatat mellow.gif ... e prima data cand vad un tort cu foi coapte in tigaie... interesant!!! wink.gif

#18 aliza

aliza

    Master of disaster

  • Membri
  • 5250 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bz-Vn
  • Interests:Calatorii, gatitul, muzica, cititul, fotografia

Postat 29 January 2007 - 12:27 AM

Seima, foarte interesant tortul si cu un decor supeeeeeeeeeer.
L-am notat si eu. Si cu prima ocazie o sa-l incerc.
floare.gif

#19 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 29 January 2007 - 09:05 AM

(seima @ Jan 28 2007, 07:13 PM)

Eu am observat ca al meu - care e numai din zahar caramelizat - are tendinta ca in timp sa se topeasca, mai ales daca-l pun la frigider...plus ca nu cred ca-l pot intinde in asa linii drepte.. rolleyes.gif

Seima, decoratiile din caramel trebuie puse pe tort cu 3 minute, aproximativa evident, inainte de a-l prezenta pentru ca altminteri, pe glazura accea lichida precum si puse la frigider se topesc. Nu suporta nici un fel de umezeala.

Dupa cit timp poate fi mincat tortul? E mai bine sa faci cum am facut eu la cel de zahar ars al lui Didi Balmez, adica sa pui crema intre foi si sa il lasi o noapte ca sa se inmoaie si apoi sa il decorezi si sa il servesti?
E superb!

#20 Samara

Samara

    Big Chef

  • Membri
  • 500 posturi

Postat 29 January 2007 - 11:11 AM

Eu ce sa mai zic acum?tongue.gif E foarte impresionant tortul tau, compozitia si decorul! Felicitari!



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi