Tort vitraliu

1)Mousse de lamaie Se pune la fiert laptele. Intre timp, se amesteca amidonul cu zaharul si se adauga oul. Se mixeaza bine compozitia pana ce dispar t

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Tort vitraliu

Ingrediente

  • Cremele au fost turnate in forma
  • in ordinea ce urmeaza
  • iar la sfarsit am pus blatul
  • 1)Mousse de lamaie:
  • 1 ou
  • 2 linguri de zahar
  • 2 linguri amidon
  • 175 ml lapte
  • coaja de la o lamaie (eu am folosit putina esenta)
  • 4 gr gelatina inmuiata in sucul de la 1 lamaie mare ( eu am folosit gelatina praf Dr. Oetker)
  • 225 ml frisca lichida
  • 2)Vitraliu de jeleu
  • Pentru jeleuri:
  • 5 pachet praf jeleu cu aroma de caise
  • 5 pachet praf jeleu cu aroma de struguri
  • 5 pachet praf jeleu cu aroma de capsune
  • Intre timp am preparat pana cotta cu nuca de cocos
  • 70 ml frisca lichida
  • 90 ml lapte
  • 30 gr zahar
  • 80 gr fulgi de nuca de cocos
  • 4 gr gelatina puse la umflat cu o lingura de apa
  • 3) Pireul de zmeura:
  • 3 gr de gelatina
  • jumatate de lamaie
  • 200 gr zmeura
  • 2 linguri de zahar
  • apa
  • 4)Blatul de zmeura:
  • 2 oua
  • 5 lingurita praf de copt
  • 75 gr zahar
  • 1 lingura apa
  • 1 plic budinca de zmeura (Dr. Oetker)

Mod de preparare

1)Mousse de lamaie

Se pune la fiert laptele.

Intre timp, se amesteca amidonul cu zaharul si se adauga oul.

Se mixeaza bine compozitia pana ce dispar toate cocoloasele de amidon.

Apoi se toarna incet, in fir subtire laptele fierbinte in compozitia cu ou.

Se muta compozitia in olicica in care a fiert laptele si se mai pune pe foc minim cateva minute.

Se amesteca continuu intrucat compozitia se ingroasa foarte repede.

Se ia de pe foc, se adauga coaja de lamaie (eu am pus o picatura de esenta, e ca un fel de apa la mine, nu uleioasa), se acopera cu folie si se pune sa se raceasca.

Trec crema prin sita pentru a evita orice cocoloase.

Batem frisca si-o punem la frigider, eu am indulcit-o putin cu o lingura rasa de zahar praf.

Cand crema e gata se amesteca cu frisca batuta si cu gelatina topita.

2)Vitraliu de jeleu

Fiecare jeleu praf a fost preparat dupa instructiunile de pe ambalaj utilizand 250 ml apa.

Au rezultat trei feluri de jeleuri pe care le-am turnat in 3 caserole si le-am pus la rece.

Am avut grija ca respectivele caserole sa nu fie foarte mici, pentru ca stratul de lichid sa nu fie mai mare de 1,5 cm.

2) 1) Pana cotta cu nuca de cocos

Se pune la fiert frisca lichida cu laptele si zaharul, si se amesteca pana se topeste zaharul. Apoi se adauga nuca de cocos si se da intr-un clocot.

Se raceste lichidul apoi se strecoara. Eu inainte de a-l strecura am pus blenderul si-am maruntit bine nuca pentru a se impregna mai bine laptele cu aroma.

Intre timp se scot caserolele cu gelatina de la frigider, se inmoaie cate o caserola pe rand intr-un vas cu apa calda spre fierbine ca sa se desprinda gelatina si se rastoarna pe tocator. Eu am folosit un tocator de sticla pentru o mai usoara manevrare a gelatinei. Apoi se pregateste un pahar apa calda si se inmoaie in el lama cutitului de fiecare data cand taiem gelatina cubulete.

Cand am terminat asezam, cubuletele deasupra mousse-ului de lamaie care e deja intins in forma si racit

Se finiseaza vitraliul cu laptele de nuca de cocos in care nu uitam sa adaugam gelatina topita. Totodata am mai pus cateva jeleuri desupra.

3) Pireul de zmeura

Se pune la umflat 3 gr gelatina cu sucul de la o jumatate de lamaie.

Se fierb 200 gr zmeura cu 2 linguri de zahar si 1 lingura de apa pana cand se sfarama fructele si se evapora putin din apa.

Apoi se adauga sucul de la cealalta jumatate de lamaie si se mai fierbe totul cam 5 minute. Amestecul se strecoara si se pune la rece.

Cand vitraliul este suficient de intarit, se intinde un strat subtire de pireu in care se amesteca anterior gelatina topita.

4)Blatul de zmeura

Albusurile se bat spuma si se adauga cate putin zaharul pana devin lucioase.

Apoi se aduga galbenusurile, apa, praful de budinca si praful de copt si amestecam usor totul cu o lingura de lemn.

Praful de budinca substituie defapt faina de care nu mai avem nevoie.

Se tapeteaza o tava cu hartie de copt (eu am si uns-o cu unt si dat-o cu faina), se intinde copozitia, se acopra cu folie de aluminiu (ca sa nu prinda culoare galbuie blatul roz) si se da la cuptorul preincalzit la 160 grade C, 15 minute.

Blatul rece se aseaza deasupra pireului de zmeura. Eu am avut o tava de aceeasi dimensiune ca si inelul in care am turat cremele, dar comozitie e suficienta, asa se poate coace si intr-o tava mai mare iar apoi sa se taie din margini.

Tortul a stat peste noapte la frigider, iar a doua zi, ca sa se desprinda de tava mai usor, am incalzit putin marginile tavii cu feonul.

Am batut 225 ml frisca si-am acoperit tortul, lateralele le-am suflat cu fulgi de nuca de cocos.
OBSERVATII:

Cel mai bine blatul sa fie preparat prima data. Apoi compozitiile de jeleu care trebuie sa se raceasca si intareasca bine. Cremele se pot prepara in functie de preferintele fiecaruia dar fara a li se adauga gelatina. Ea se adauga de fiecare data inainte ca respectiva crema sa fie intinsa in forma.

Fiecare strat trebuie sa se inchege bine inainte de a pune urmatorul. Asta mai ales cand se pune pireul de zmeura altfel, culoarea din pireu va patrunde in albul pannei cota si va strica conturul.

Eu am lasat de fiecare data acest tort sa se prinda in totalitate peste noapte. A doua zi se scoate din forma si se orneaza. Astfel, are o stabilitate mai buna si se poate taia frumos.

Pofta buna!

Reteta Tort vitraliu propusa de seima

Discuta mai multe despre aceasta reteta pe forum culinar.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Briose cu afine
3
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Ciorba de salata verde
4
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Aperitiv placinte la tigaie cu telemea si branza de burduf
5
Preparate sarate

Aperitiv placinte la tigaie cu telemea si branza de burduf

Astazi am pregatit o reteta super simpla de placinte pufoase la tigaie, cu umplutura delicioasa de telemea, branza de burduf...

Aperitiv placinte la tigaie cu telemea si branza de burduf
Parteneri
Cartofi copti cu carne
Bucataras.RO

Cartofi copti cu carne

Cartofi copti cu carne
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!