Sari la conținut

Poză

TORT VITRALIU


125 răspunsuri la acest topic

#1 seima

seima

    Academic Chef

  • Membri
  • 1471 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Warsaw

Postat 27 March 2007 - 06:46 PM

TORT VITRALIU:

Cremele au fost turnate in forma, in ordinea ce urmeaza, iar la sfarsit am pus blatul.

1)Mousse de lamaie

1 ou
2 linguri de zahar
2 linguri amidon
175 ml lapte
coaja de la o lamaie (eu am folosit putina esenta).
4 gr gelatina inmuiata in sucul de la 1 lamaie mare ( eu am folosit gelatina praf Dr. Oetker)
225 ml frisca lichida

Se pune la fiert laptele.
Intre timp, se amesteca amidonul cu zaharul si se adauga oul.

crema_englaise.jpg

Se mixeaza bine compozitia pana ce dispar toate cocoloasele de amidon. Apoi se toarna incet, in fir subtire laptele fierbinte in compozitia cu ou. Se muta compozitia in olicica in care a fiert laptele si se mai pune pe foc minim cateva minute. Se amesteca continuu intrucat compozitia se ingroasa foarte repede. Se ia de pe foc, se adauga coaja de lamaie (eu am pus o picatura de esenta, e ca un fel de apa la mine, nu uleioasa), se acopera cu folie si se pune sa se raceasca.
Trec crema prin sita pentru a evita orice cocoloase.

strecurat.jpg

Batem frisca si-o punem la frigider, eu am indulcit-o putin cu o lingura rasa de zahar praf.
Cand crema e gata se amesteca cu frisca batuta si cu gelatina topita.

mousse_de_lamaie.jpg


2)Vitraliu de jeleu

Pentru jeleuri:

0,5 pachet praf jeleu cu aroma de caise
0,5 pachet praf jeleu cu aroma de struguri
0,5 pachet praf jeleu cu aroma de capsune.

Fiecare jeleu praf a fost preparat dupa instructiunile de pe ambalaj utilizand 250 ml apa.

Au rezultat trei feluri de jeleuri pe care le-am turnat in 3 caserole si le-am pus la rece.

11.jpg

Am avut grija ca respectivele caserole sa nu fie foarte mici, pentru ca stratul de lichid sa nu fie mai mare de 1,5 cm.

nivel_lichid.jpg

Intre timp am preparat pana cotta cu nuca de cocos.
(Sursa de inspiratie este aici: http://www.alacuisin...ut_panna_c.html )

70 ml frisca lichida
90 ml lapte
30 gr zahar
80 gr fulgi de nuca de cocos
4 gr gelatina puse la umflat cu o lingura de apa.

Se pune la fiert frisca lichida cu laptele si zaharul, si se amesteca pana se topeste zaharul. Apoi se adauga nuca de cocos si se da intr-un clocot.

panna_cota.jpg

Se raceste lichidul apoi se strecoara. Eu inainte de a-l strecura am pus blenderul si-am maruntit bine nuca pentru a se impregna mai bine laptele cu aroma.

Intre timp se scot caserolele cu gelatina de la frigider, se inmoaie cate o caserola pe rand intr-un vas cu apa calda spre fierbine ca sa se desprinda gelatina si se rastoarna pe tocator. Eu am folosit un tocator de sticla pentru o mai usoara manevrare a gelatinei. Apoi se pregateste un pahar apa calda si se inmoaie in el lama cutitului de fiecare data cand taiem gelatina cubulete.

taiatul_jeleurilor.jpg

bucatele_jeleu.jpg

Cand am terminat asezam, cubuletele deasupra mousse-ului de lamaie care e deja intins in forma si racit.

PROCES1.jpg

Se finiseaza vitraliul cu laptele de nuca de cocos in care nu uitam sa adaugam gelatina topita. Totodata am mai pus cateva jeleuri desupra.

PROCES2.jpg


3) Pireul de zmeura

Se pune la umflat 3 gr gelatina cu sucul de la o jumatate de lamaie.
Se fierb 200 gr zmeura cu 2 linguri de zahar si 1 lingura de apa pana cand se sfarama fructele si se evapora putin din apa.

1.jpg

Apoi se adauga sucul de la cealalta jumatate de lamaie si se mai fierbe totul cam 5 minute. Amestecul se strecoara si se pune la rece.

2.jpg

Cand vitraliul este suficient de intarit, se intinde un strat subtire de pireu in care se amesteca anterior gelatina topita.


4)Blatul de zmeura

2 oua
0,5 lingurita praf de copt,
75 gr zahar
1 lingura apa
1 plic budinca de zmeura (Dr. Oetker)

Albusurile se bat spuma si se adauga cate putin zaharul pana devin lucioase. Apoi se aduga galbenusurile, apa, praful de budinca si praful de copt si amestecam usor totul cu o lingura de lemn. Praful de budinca substituie defapt faina de care nu mai avem nevoie.

250307_5.jpg

Se tapeteaza o tava cu hartie de copt (eu am si uns-o cu unt si dat-o cu faina), se intinde copozitia, se acopra cu folie de aluminiu (ca sa nu prinda culoare galbuie blatul roz) si se da la cuptorul preincalzit la 160 grade C, 15 minute.

Blatul rece se aseaza deasupra pireului de zmeura. Eu am avut o tava de aceeasi dimensiune ca si inelul in care am turat cremele, dar comozitie e suficienta, asa se poate coace si intr-o tava mai mare iar apoi sa se taie din margini.

Tortul a stat peste noapte la frigider, iar a doua zi, ca sa se desprinda de tava mai usor, am incalzit putin marginile tavii cu feonul.

250307_8.jpg

Am batut 225 ml frisca si-am acoperit tortul, lateralele le-am suflat cu fulgi de nuca de cocos.


Observatii:

Cel mai bine blatul sa fie preparat prima data. Apoi compozitiile de jeleu care trebuie sa se raceasca si intareasca bine. Cremele se pot prepara in functie de preferintele fiecaruia dar fara a li se adauga gelatina. Ea se adauga de fiecare data inainte ca respectiva crema sa fie intinsa in forma.

Fiecare strat trebuie sa se inchege bine inainte de a pune urmatorul. Asta mai ales cand se pune pireul de zmeura altfel, culoarea din pireu va patrunde in albul pannei cota si va strica conturul.

Eu am lasat de fiecare data acest tort sa se prinda in totalitate peste noapte. A doua zi se scoate din forma si se orneaza. Astfel, are o stabilitate mai buna si se poate taia frumos.

Si finalul:

TOP.jpg

ZOOM.jpg

FELIE.jpg

DETALIU.jpg

Editat de seima, 01 November 2007 - 02:20 PM.


#2 moatza

moatza

    Master of disaster

  • Membri
  • 5505 posturi
  • Gender:Female

Postat 27 March 2007 - 06:54 PM

de cand l-am vazut prima data, m-a dus gandul la pictura. inainte se pictau fructe, pepenii aia pantecosi sau gutui. azi ar trebui schimbat macazu' si puse-n rama niste creatii de-astea culinare...zau!
felicitari, seima, arata de nu se poate!

#3 Cali

Cali

    Academic Chef

  • Membri
  • 1324 posturi
  • Gender:Female
  • Location:aici

Postat 27 March 2007 - 06:54 PM

[quote name='seima' date='Mar 27 2007, 08:46 PM' post='321547']
TORT VITRALIU:

M-ai omorat, tortul arata SUPER HIPER MEGA FANTASTIC blink.gif



Nu am cuvinte si decoraat deasupra e superb dar inautru e perfect, o nebunie BRAVO !!!

#4 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 27 March 2007 - 07:03 PM

arată minunat eusa_clap.gif

#5 iulia nicoleta

iulia nicoleta

    Big Chef

  • Membri
  • 812 posturi
  • Gender:Female

Postat 27 March 2007 - 07:04 PM

hihihi, am gasit!
Seima de-a dreptul pur si simplu super mega hiper!!! biggrin.gif

#6 Mihaela_B

Mihaela_B

    Captain Cook

  • Membri
  • 219 posturi

Postat 27 March 2007 - 07:49 PM

Seima tortul arata super, am si eu o intrebare te rog.....jeleurile cum sunt? Sunt moi se mesteca imediat adica nu se simte diferenta intre blat, crema si jeleu sau sunt sunt asa mai tari mai mesteci la ele pana sa le inghiti? Sper ca intelegi ce vreau sa te intreb....

#7 Laura.lala

Laura.lala

    Master of disaster

  • Membri
  • 2514 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Portugalia/Portocalia

Postat 27 March 2007 - 08:14 PM

Un tort incantator ! Felicitari ! smile.gif

GVIS - Dr. Galea Romeo Florin, Cluj-Napoca, 09.01.2002


#8 Bogdana

Bogdana

    Master of disaster

  • Membri
  • 8527 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 27 March 2007 - 08:17 PM

io cand l-am vazut la concurs am zis ca altceva care sa merire masinaria nu exista, este o splendoare, ma uit la poze si nu imi vine a crede FELICITARI!!!
Asa, si?



#9 andreea fr

andreea fr

    Master of disaster

  • Membri
  • 1873 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Franta

Postat 27 March 2007 - 08:20 PM

formidabil Seima hello2.gif

#10 Carmen Spantu

Carmen Spantu

    Master of disaster

  • Membri
  • 3896 posturi
  • Gender:Female
  • Location:focsani

Postat 27 March 2007 - 08:31 PM

SEIMA , TORTUL TAU E CA UN VIS FRUMOS !

ESTE DESAVIRSIT ! FELICITARI DIN TOATA INIMA .

Spune-mi te rog, cum reusesti sa cintaresti asa cantitati mici de gelatina sau cu ce aproximezi ?
Eu folosesc gelatina la plic de 10 g Dr Oetker .
Carmen Spantu

#11 seima

seima

    Academic Chef

  • Membri
  • 1471 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Warsaw

Postat 27 March 2007 - 09:24 PM

Moatza, Cali, Adriana, Iulia Nicolata, Laura.lala, Mihaela, Bogdana, Andreea, Carmen, va multumesc muuuuuuuuuuuuuuult de tot!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ma bucur nespus de mult ca va place, nici nu m-am asteptat sa fie asa apreciat. [attachmentid=92267]
Va multumesc tuturor pentru cuvintele frumoase, sunt extrem de incurajatoare si nici n-am cuvinte sa-mi exprim bucuria...

Imagini atașate

  • rusinos.gif

Editat de seima, 27 March 2007 - 09:27 PM.


#12 seima

seima

    Academic Chef

  • Membri
  • 1471 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Warsaw

Postat 27 March 2007 - 09:36 PM

(Mihaela_B @ Mar 27 2007, 05:49 PM)

.....jeleurile cum sunt? Sunt moi se mesteca imediat adica nu se simte diferenta intre blat, crema si jeleu sau sunt sunt asa mai tari mai mesteci la ele pana sa le inghiti? Sper ca intelegi ce vreau sa te intreb....


Fiind preparate jeleurile nu au consistenta cauciucoasa a celor din magazin. Astfel ca nu exista diferente semnificative intre consistentele cremelor si a blatului, nu inghiti celelalte si ramai cu jeleurile, nicidecum...

Incearca de proba sa arunci putina gelatina umflata si topita intr-un pahar de suc natural ca sa-ti faci idee cam despre ce consistenta e vorba, desigur fara a exagera la cantitatea de gelatina.

Combinatia e foarte aromata, neexistand ceva predominant, e un buchet de arome de fructe. smile.gif

#13 seima

seima

    Academic Chef

  • Membri
  • 1471 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Warsaw

Postat 27 March 2007 - 09:45 PM

(Carmen Spantu @ Mar 27 2007, 06:31 PM)

Spune-mi te rog, cum reusesti sa cintaresti asa cantitati mici de gelatina sau cu ce aproximezi ?
Eu folosesc gelatina la plic de 10 g Dr Oetker .


Eu am un cantar cu afisaj electronic la gram, dar am cantarit sa vad cat e daca ar fi de masurat cu lingurita si mi-a iesit ca o lingurita rasa de gelatina cantareste 2 grame. Si eu in general folosesc gelatina Dr. Oetker insa de data asta am luat ceva polonez ce-am gasit in primul magazin ce mi-a iesit in cale rolleyes.gif

Editat de seima, 04 April 2007 - 12:44 PM.


#14 Mihaela_B

Mihaela_B

    Captain Cook

  • Membri
  • 219 posturi

Postat 27 March 2007 - 10:31 PM

(seima @ Mar 27 2007, 07:36 PM)

Fiind preparate jeleurile nu au consistenta cauciucoasa a celor din magazin. Astfel ca nu exista diferente semnificative intre consistentele cremelor si a blatului, nu inghiti celelalte si ramai cu jeleurile, nicidecum...

Incearca de proba sa arunci putina gelatina umflata si topita intr-un pahar de suc natural ca sa-ti faci idee cam despre ce consistenta e vorba, desigur fara a exagera la cantitatea de gelatina.

Combinatia e foarte aromata, neexistand ceva predominant, e un buchet de arome de fructe. smile.gif


Seima mersi mult pt. raspuns, asa ca nu ramane decat de incercat!!! pupic.gif

#15 Nasha

Nasha

    Panfortzescus

  • Membri
  • 3183 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Auckland, Noua Zeelanda
  • Interests:Homeopatia

Postat 28 March 2007 - 01:47 AM

(moatza @ Mar 27 2007, 04:54 PM)

de cand l-am vazut prima data, m-a dus gandul la pictura. inainte se pictau fructe, pepenii aia pantecosi sau gutui. azi ar trebui schimbat macazu' si puse-n rama niste creatii de-astea culinare...zau!
felicitari, seima, arata de nu se poate!



100% de acord cu tine ...
daca n-ar fi asa mult rosu..l-as pune pe desktop ...hi hi ...sa mai iau cu lingurita din cind in cind...


seima....."ramine cum am discutat " blink.gif ....

...""let's get down to business....seima , tuuuuuuu ce meserie zici ca ai ?"" biggrin.gif
Fan n_puiu!

#16 Chiu Georgeta

Chiu Georgeta

    Master of disaster

  • Membri
  • 2101 posturi
  • Gender:Female
  • Location:In afara Romaniei - Chicago USA

Postat 28 March 2007 - 03:14 AM

(seima @ Mar 27 2007, 07:46 PM)

TORT VITRALIU:



wow !!! really, really nice ! cred ca este asa de usor ! trebuie incercat ! si decorul este super !
Felicitari, si multumim pentru reteta.

Georgeta

#17 ralesu

ralesu

    buna... dar REA!

  • Membri
  • 982 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Montréal, Canada

Postat 28 March 2007 - 05:42 AM

sa stii ca stau lipita cu ochii-n monitor la topicul tau. M-a innebunit poza aia cu sectiunea (dupa cum ti-am mai zis si la concurs !!).
Neaparat trebuie sa-l incerc !
sunt cu okii pe voi!

#18 seima

seima

    Academic Chef

  • Membri
  • 1471 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Warsaw

Postat 28 March 2007 - 07:16 AM

Vin cu poza tavii minune (pe care au am fixat-o pentru acest tort la diametrul de 17 cm). Am achizitionat-o de la TCM, e doar un cerc reglabil fara fund pe care eu l-am asezat pe un capac de la o tava cu peretii detasabili si-am inceput sa torn cremele.

[attachmentid=92337]

Miniaturi atașate

  • Tava.jpg

Editat de seima, 28 March 2007 - 07:18 AM.


#19 roxanav

roxanav

    Captain Cook

  • Membri
  • 381 posturi
  • Location:california

Postat 28 March 2007 - 07:45 AM

Vai, Seima cat de bine poate arata, nu am mai vazut nici reteta de felul asta pana acum, si mai e si excutat brici, cat sa innebuneasca omul inainte de culcare......
Felicitari. Eu una as imbatrani pana as face cubuletele de jeleu. Sau ar trebui sa=i dau afara pe ai mei din casa si sa nu ma streseze nimeni o zi intreaga, poate-poate.

#20 r_12323

r_12323

    Master of disaster

  • Membri
  • 1896 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Saitama-Japonia (Focsani)

Postat 28 March 2007 - 08:23 AM

Doamne, Seima, cat de fain arata tortul!!! eusa_clap.gif Felicitari pt. munca depusa floare.gif si multa BAFTA la concurs! rolleyes.gif



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi