Sari la conținut

Poză

PRAJITURA CU GRIS (in Romania), 'Lenesa'- in Serbia


78 răspunsuri la acest topic

#1 Gabriela Carmen

Gabriela Carmen

    Master of disaster

  • Membri
  • 2280 posturi
  • Location:Hamburg

Postat 23 May 2007 - 04:23 PM

Cind am gasit prajitura in 'Practic', ma intrebam ce mare lucru sa iasa cu asa putine ingrediente: doar gris, zahar, trei oua si lapte (plus frisca pentru decor, dulceata si cine vrea- si fructe). Pina la urma, m-am hotarit sa o fac, pentru fiica mea, Irene. smile.gif

Ei bine, e super-insiropata, delicioasa, ideala pentru copii (eu i-am dat asa, simpla) si excelenta pentru adulti, cu frisca si dulceata (mai ales daca aveti de visine, mmmmmmmmm). Si se face foarte usor!

O doamna din Serbia mi-a zis ca aceasta prajitura se face mult la ei, si deasupra se pun fructe- visine din visinata, de exemplu- si frisca.
In Serbia se numeste 'Prajitura lenesa' fiindca creste greu (se umfla dupa ce ii punem laptele la sfirsit, veti vedea mai jos).

Eu am decorat cu ananas si kiwi, iar modelul de pe margine e cu gem de fructe de padure.... bineinteles, cu multa frisca. smile.gif

[attachmentid=102734]

E buna si asa, numai cu dulceata si frisca:

[attachmentid=102736]

Abia acum, dupa ce ati vazut cum arata, va puteti hotari daca parcurgeti sau nu reteta. rolleyes.gif
(Postez pozele cu rezultatul final la inceputul topicului sa va scutesc de efortul de a citi o reteta a unei prajituri care poate nu v-ar placea). Fiindca timpul dvs., ca si al meu, e foarte pretios. smile.gif

Miniaturi atașate

  • 8_luni_irene0090.JPG
  • 8_luni_irene0086.JPG

Editat de Gabriela Carmen, 05 August 2007 - 04:13 AM.


#2 Gabriela Carmen

Gabriela Carmen

    Master of disaster

  • Membri
  • 2280 posturi
  • Location:Hamburg

Postat 23 May 2007 - 04:45 PM

Ingrediente (am editat si le-am introdus aici, initial scanasem reteta):
3 oua, 6 linguri zahar, 9 linguri de gris, 500 ml de lapte, 50 de grame de zahar.
Pentru decor o lingura frisca, o lingura dulceata.

- Separam galbenusurile de albusuri.
Galbenusurile se freaca cu zaharul (eu n-am pus 6 linguri de zahar ca in reteta, ci numai patru !):

[attachmentid=102741]

- Turnam cele noua linguri de gris (cu putin virf; adica nu chiar rase tongue.gif ) peste galbenusurile amestecate cu zahar. Amestecam bine, pina rezulta o compozitie cam asa:

[attachmentid=102743]

- Batem spuma albusurile. Dupa etapa asta, eu am turnat compozitia cu galbenusuri si gris peste spuma de albusuri si am amestecat bine:

[attachmentid=102744]

A iesit o compozitie spumoasa, care arata asa:

[attachmentid=102746]

- Am turnat in tava
(sa fie o tava micuta, asa scrie in revista!!!! a mea e de aprox. 23-24 cm ori 17 cm, si daca era putin mai mica era si mai bine smile.gif ) 'imbracata' pe dinauntru cu hirtie de copt (chiar, cum faceti sa va intre bine hirtia pe la colturi? eu o mototolesc ingrozitor- daca nu o rupe Irene intii laugh.gif , se vede in poze... sad.gif ):

[attachmentid=102747]

Se pune la cuptor, pentru 25 de minute; la 170 de grade am pus eu.

Miniaturi atașate

  • 8_luni_irene0084.JPG
  • 8_luni_irene0090.JPG
  • 8_luni_irene0092.JPG
  • 8_luni_irene0095.JPG
  • 8_luni_irene0099.JPG

Editat de Gabriela Carmen, 05 August 2007 - 04:37 AM.


#3 Gabriela Carmen

Gabriela Carmen

    Master of disaster

  • Membri
  • 2280 posturi
  • Location:Hamburg

Postat 23 May 2007 - 05:02 PM

Intre timp am pregatit jumatate de litru de lapte, l-am indulcit (dar nu cu 50 de grame de zahar, cum scria in reteta, ci cu patru pachetele de zahar vanilat).

Dupa vreo 35 de minute prajitura era coapta (dupa jumatate de ora puteti sa fiti cu ochii pe ea! laugh.gif ), am mai lasat-o citeva min si am scos-o din cuptor.
Am turnat laptele indulcit peste prajitura:

[attachmentid=102752]

.....si am mai dat la cuptor vreo doua minute.

Lasati sa se raceasca si taiati-o!
E foarte insiropata, pufoasa:

[attachmentid=102754]

Mi se pare mai comod sa o pastrez asa, simpla, in frigider :

[attachmentid=102755]

...si sa o decorez atunci abia la servire, in functie de preferintele fiecaruia wink.gif :

[attachmentid=102757]

Pofta buna! smile.gif

Miniaturi atașate

  • 8_luni_irene0110.JPG
  • 8_luni_irene0116.JPG
  • 8_luni_irene0118.JPG
  • 8_luni_irene0093.JPG

Editat de Gabriela Carmen, 05 August 2007 - 04:41 AM.


#4 moatza

moatza

    Master of disaster

  • Membri
  • 5505 posturi
  • Gender:Female

Postat 23 May 2007 - 05:53 PM

asta le-ar placea barbatilor mei, ca ei vor ceva insiropat tare...seamana cu savarina? ca mie asa mi se pare.
am s-o incerc si eu.

#5 cornelia_laura

cornelia_laura

    micro Bucatar

  • Membri
  • 34 posturi

Postat 23 May 2007 - 06:20 PM

Arata tare bine si cred ca le-ar placea baietilor mei, ei sunt inebuniti dupa gris cu lapte oricum. O fac chiar in seara asta doar ca nu am frisca, dar cred ca merge si numai cu gem deasupra.
Cornelia, mama sefilor casei


#6 Asmera

Asmera

    Captain Cook

  • Membri
  • 357 posturi
  • Gender:Female

Postat 23 May 2007 - 06:32 PM

Stiu si eu ca e foarte buna. Am pus reteta dar far aimagini, mai demult pe la budinci pentru copii sau ceva de genul.
Dar asa ornata arata mult mai apetisant.wink.gif


#7 ofe

ofe

    Bucataras

  • Membri
  • 70 posturi
  • Gender:Female
  • Location:cluj-napoca

Postat 23 May 2007 - 06:58 PM

am facut si eu reteta din practic, f buna. icon_wink.gif

#8 kaperonis_27762

kaperonis_27762

    Master of disaster

  • Membri
  • 3616 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 23 May 2007 - 08:43 PM

(Gabriela Carmen @ May 23 2007, 06:02 PM)

...intre timp, cit prajitura era la cuptor, am pregatit jumatate de litru de lapte, l-am indulcit (dar nu cu 50 de grame de zahar, cum scria in reteta, ci cu patru pachetele de zahar vanilat:


...in vremea asta, Irene isi facea de lucru pe linga mine, ascunzindu-se sub blatul din bucatarie ca in poza:



...dupa vreo 35 de minute era coapta (dupa jumatate de ora puteti sa fiti cu ochii pe ea! laugh.gif ), am mai lasat-o citeva min si cind am scos-o arata asa :


Am turnat laptele indulcit pe prajitura:



.....si am mai dat la cuptor vreo doua minute.

Peste alte citeva minute, arata asa (alaturi de frisca si dulceata pentru decor):



...Acum trebuia sa astept sa se raceasca, dar n-am prea avut rabdare, ca eram fooooarte curioasa:



...e foarte insiropata, pufoasa...

...Mie mi se pare comod sa o pastrez asa, simpla, in frigider :



...si sa o decorez numai la servire:


... in functie de preferintele fiecaruia wink.gif :



Pofta buna! smile.gif



arata splendid, superb, o maninci cu ochiii... mai ales cea cu fructe linga... felicitari floare.gif


EDIT de Maya

Va rog nu mai faceti quote cu tot cu imagini..ca suferim de deja vu-uri !

#9 Gabriela Carmen

Gabriela Carmen

    Master of disaster

  • Membri
  • 2280 posturi
  • Location:Hamburg

Postat 23 May 2007 - 09:09 PM

(moatza @ May 23 2007, 03:53 PM)

asta le-ar placea barbatilor mei, ca ei vor ceva insiropat tare...seamana cu savarina? ca mie asa mi se pare.
am s-o incerc si eu.


....daaaaaaaaaa! e foarte insiropata, uda-uda smile.gif
..si mie mi-a amintit de savarina.

..merita incercata! e si simplu de facut.... abia astept sa aflu daca le-a placut 'barbatilor'. wink.gif

#10 Gabriela Carmen

Gabriela Carmen

    Master of disaster

  • Membri
  • 2280 posturi
  • Location:Hamburg

Postat 23 May 2007 - 09:12 PM

(cornelia_laura @ May 23 2007, 04:20 PM)

Arata tare bine si cred ca le-ar placea baietilor mei, ei sunt inebuniti dupa gris cu lapte oricum. O fac chiar in seara asta doar ca nu am frisca, dar cred ca merge si numai cu gem deasupra.



Daaaaaaa, e buna si simpla,fara nimic altceva.

Cred ca merge si cu fructe zdrobite, poate incerc chiar miine. smile.gif

Abia astept sa-mi spui cum ti s-a parut, am sa mai incerc si eu diverse combinatii... si uite asa mai punem observatiile cap la cap smile.gif

Editat de Gabriela Carmen, 05 August 2007 - 04:43 AM.


#11 Gabriela Carmen

Gabriela Carmen

    Master of disaster

  • Membri
  • 2280 posturi
  • Location:Hamburg

Postat 23 May 2007 - 09:15 PM

(Asmera @ May 23 2007, 04:32 PM)

Stiu si eu ca e foarte buna. Am pus reteta dar far aimagini, mai demult pe la budinci pentru copii sau ceva de genul.
Dar asa ornata arata mult mai apetisant.wink.gif



Tot acolo am vrut sa o postez si eu, la 'sectiunea' de copii, dar pina la urma...daca tot am facut poze pas cu pas..... wink.gif

Cred ca merge facuta intr-o tava mai mica (sau cantitate dubla, daca folosesc o tava mai mare)- in orice caz, sa fie prajhitura mai inalta- apoi taiata in doua si umpluta la mijloc cu frisca si fructe zdrobite de exemplu sau inghetata...merge servita, decorata in multe feluri wink.gif

Editat de Gabriela Carmen, 05 August 2007 - 04:45 AM.


#12 Gabriela Carmen

Gabriela Carmen

    Master of disaster

  • Membri
  • 2280 posturi
  • Location:Hamburg

Postat 23 May 2007 - 09:23 PM




...multumesc, jenny_kap. Poti sa o maninci de-adevaratelea, nu doar virtual, ai vazut ce rapid si usor se face... daca ai timp si chef sa o faci, poate spui daca ti-a placut....

A, inca o rugaminte 'la general': daca ati mai postat retete asemanatoare, ar fi o idee buna sa le puneti si aici, practic (ne) si reamintim de ele, mai putem face si alte combinatii, fiecare pe gustul sau.....

...sau daca combinati altcumva si folositi crema, sos sau inghetata in loc de frisca, sa-mi spuneti si mie va rog, ca sa incerc!!!!!

...a! oare nu merge cu piure de mere de jur-imprejur si frica deasupra?

...o sa mai postez cind o combin cu ceva si imi place, daca nu va e cu suparare wink.gif

......maaaaaaaaaai, ce prajituri grozave fac sirbii, de merg cu frisca, pufoase si cu gris, am mai postat una sirbeasca, cu mere (tot asa, mergea cu frisca, dar nu asa 'uda', insiropata!):

http://www.culinar.r...showtopic=15211


#13 cornelia_laura

cornelia_laura

    micro Bucatar

  • Membri
  • 34 posturi

Postat 23 May 2007 - 09:23 PM

Am facut-o si intradevar e delicioasa. Sotul a dat gata jumate de tava in 1/2 de ora. Multumim de reteta floare.gif ! Mie gustul imi aduce aminte de piscoturile alea moi de sampanie care se servesc la nunti.

Miniaturi atașate

  • prajitura_cu_gris.JPG

Cornelia, mama sefilor casei


#14 Bolognese di Cluj

Bolognese di Cluj

    Master of disaster

  • Best romantic story teller
  • 2842 posturi
  • Gender:Female
  • Location:pe dinafara

Postat 23 May 2007 - 11:08 PM

Si eu am produs-o.Nu stiu inca ce gust are,dar e aratoasa rolleyes.gif

[attachmentid=102787]

Imagini atașate

  • praji.jpg


#15 Nasha

Nasha

    Panfortzescus

  • Membri
  • 3183 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Auckland, Noua Zeelanda
  • Interests:Homeopatia

Postat 23 May 2007 - 11:31 PM

(Bolognese di Cluj @ May 23 2007, 09:08 PM)

Si eu am produs-o.Nu stiu inca ce gust are,dar e aratoasa rolleyes.gif

[attachmentid=102787]



boloooooooo
pe vasu tau de silicon
ca ti-a iesit mistooo!!!

vasu meu nu -i asa frumos ....si nu cred ca mi-ar iesi asaaaaa ohmy.gif
cred ca din cauza ca ..fac ca trenu ..cind ma uit la pozele voastre pe culi mad.gif
Fan n_puiu!

#16 Nasha

Nasha

    Panfortzescus

  • Membri
  • 3183 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Auckland, Noua Zeelanda
  • Interests:Homeopatia

Postat 23 May 2007 - 11:54 PM

gabriela /albinela...scrie te rog, asaaaaa ....ingredientele toate intr un loc...
ca tu le-ai pozat, si mai vii cu niste linguri de gris, apoi ,mai pui lapte...si zau daca mie nu mi-e greu sa descifrez ce scrie pe POZA din Practic...eu lucrez cu ochelarii de distanta ..oricum ..ca sa vad totul in roz..

si ma halucineaza ...imbulzeala ....de ingrediente pe cap de poza si explicatii.....

ca vreu sa vad daca mie iese asa frumoasa ca a lu bolo ...
blink.gif
Fan n_puiu!

#17 PARADIS

PARADIS

    ~PARADIS~

  • Membri
  • 1667 posturi
  • Gender:Female
  • Location:paradis :)

Postat 24 May 2007 - 06:09 AM

(Nasha @ May 23 2007, 09:54 PM)

gabriela /albinela...scrie te rog, asaaaaa ....ingredientele toate intr un loc...
ca tu le-ai pozat, si mai vii cu niste linguri de gris, apoi ,mai pui lapte...si zau daca mie nu mi-e greu sa descifrez ce scrie pe POZA din Practic...eu lucrez cu ochelarii de distanta ..oricum ..ca sa vad totul in roz..

si ma halucineaza ...imbulzeala ....de ingrediente pe cap de poza si explicatii.....

ca vreu sa vad daca mie iese asa frumoasa ca a lu bolo ...
blink.gif



Nasha pupic.gif
am tradus praji tongue.gif

3 oua,
6 linguri zahar,
9 linguri gris,
500 ml lapte,
50 grame zahar,
o lingura frisca,1 lingura dulceata.

Freci galbenusurile cu cela 6 linguri de zahar,adaugi grisul si albusele batute spuma.
Ungi o tava sau o cratita mai mica cu unt,torni compozitia si o dai la cuptor pentru 25 minute.
Cind praji este gata torni laptele amestecat cu 50 grame zaharsi mai lasi la cuptor1-2 minute.
Dupa ce sa unflat lasi prajitura sa se raceasca putin ,apoi o tai bucati pe care o ornez cu frisca si dulceata.


Gabriela ,prajitura arata bine si-mi place si mie.mersic.
........Bolo arata
ohmy.gif fainaaaaaaaaaaaaaaa.superpppppbbbbaaaa in forma asta.
mersi de idee

Editat de PARADIS, 24 May 2007 - 06:12 AM.



"Nu-i loc pentru estet sa fie trist, Caci si bucataria e o arta,
Atunci cand bucatarul e artist"

AL. O. TEODOREANU



#18 Bolognese di Cluj

Bolognese di Cluj

    Master of disaster

  • Best romantic story teller
  • 2842 posturi
  • Gender:Female
  • Location:pe dinafara

Postat 24 May 2007 - 06:47 AM

Noa multzam fain de aprecieri wink.gif
Am pus 4 oo,sare cam 1 varf bun de cutit,ca mie altfel mi se apleaca,zaharul l-am redus la 4 linguri rase bine,iar vanilia am pus-o in compozitie,11 linguri de gris(al meu e foarte fin).Se poate rade ceva coaja de lamaie/portocala...n-aveam chef biggrin.gif .In lapte n-am mai pus zahar,in ideea ca feliile se vor manca cu dulceata de visine.
Am copt-o la 180° cam 30 minute,am pus laptele si am mai lasat-o vreo 10 minute in cuptor.
Gabriela, mie mi-a crescut foarte mult in cuptor,dar am pus albusurile peste galbenusuri wink.gif altfel se fleoshkaieste...
Nashaaa!data aviatoare o insiropez cu limoncello biggrin.gif

#19 ANCUTA

ANCUTA

    Master of disaster

  • Membri
  • 2915 posturi
  • Location:Arena

Postat 24 May 2007 - 08:12 AM

Salutare gospodidelor biggrin.gif
Ieri mi-am pregatit brinza de vaci sa fac gomboti, si la un moment dat ma gindeam ce ar fii sa torn grisul si sa fac asa o chestie la cuptor.
Daca Bolo o insiropeaza cu limoncello, eu de ce nu as putea sa o fac si cu brinza de vaci ????
Dau de veste cu ce o iesi wink.gif
ANCUTA

#20 Gabriela Carmen

Gabriela Carmen

    Master of disaster

  • Membri
  • 2280 posturi
  • Location:Hamburg

Postat 24 May 2007 - 08:54 AM

Cornelia_laura, m bucur ca v-a placut, sa va fie de bine!
Da, poate daca inmoi un piscot de sampanie seamana gustul, parca da...

Bolognese di Cluj, excelent arata prajitura ta! faina forma! wink.gif
..ca foooarte bine zici, merge insiropata si cu altceva, nu doar cu lapte (mersi de idee!). Pentru copii merge orice compot ori suc de fructe, la cei mari merge picurat si un pic de lichior sau esenta de rom.

In dimineata asta am facut o prajitura din doua patrate, asa: cu piersici din compot (am pus doua bucati una peste alta, intre ele piersici zdrobite si frisca, apoi frisca pe deasupra si bucati de piersici; excelenta, si asa!)- poza, mai tirziu.
Merge servita si asa, cu doua bucati suprapuse, si intre ele- dulceata de visine, frisca; deaspra- visine din compot....

Nasha, scuza-ma, nu m-am gindit sad.gif am zis sa nu apara de doua ori.....si uite ca aseara n-am mai trecut pe aici dupa ce ai scris.
PARADIS, multumesc frumos pentru 'traducere'. smile.gif

Ancuta, cred ca merge, numai ca atunci va trebui probabil marita cantitatea de gris... stii tu, pina curge putin (e bine legata, totusi, grosuta nu ca o smintina subtire - se vede si-n poze cind o torn).
Sa-mi spui daca merge, poate o incerc si eu asa. Mult spor!

Editat de Gabriela Carmen, 05 August 2007 - 04:50 AM.




Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi