Sari la conținut

Poză

Tort cu zmeura


4 răspunsuri la acest topic

#1 oanaC

oanaC

    Academic Chef

  • Membri
  • 1312 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 19 June 2007 - 06:14 PM

Tort cu zmeura, frisca si sampanie

Anul asta tufa mea de zmeura a avut in sfarsit productie serioasa, asa ca am profitat de ocazie si am facut tortul cu zmeura si sampanie. Reteta de la care am pornit este din revista Avantaje, dintr-un numar de decembrie de acum ceva ani, am modificat-o pe alocuri

Aveti nevoie de:
Pentru blat: 5 oua, 5 lg de zahar, 5 lg faina, vanilie, putin praf de copt
Pentru spuma de sampanie: 450 ml frisca nebatuta, 75 ml suc lamaie, 40 gr zahar, 15 gr gelatina, 150 ml sampanie, 250 gr zmeura
[attachmentid=107700]
Pentru glazura: 100 gr cioco amaruie rasa, 2 lg glucoza sau miere, cacao pentru pudrat


Blatul este clasic: galbenusurile se bat cu zaharul pana se deschid la culoare, se adauga vanilia, faina amestecata cu praful de copt si apoi albusurile batute spuma; se incorporeaza totul cu grija si se da la cuptor la o temp. de 180 ° C pentru 20 min sau pana cand scobitoarea iese curata.
[attachmentid=107695]
Dupa ce s-a racit, il taiem in trei.
Pentru umplutura de sampanie se bate frisca pana cand incepe sa se intareasca.
Intr-un vas mic se pun pe foc sucul de lamaie si zaharul. Cand amestecul este fierbinte se ia de pe foc si se adauga gelatina, amestecandu-se pana se dizolva complet. Se lasa la racit si cand s-a racorit indeajuns se adauga sampania.
Se incorporeza apoi amestecul in frisca batuta.
[attachmentid=107699]
Si incepem montarea:
Punem un blat
Eu m-am folosit de un inel pentru torturi, de cate ori il folosesc ma felicit pentru achizitia facuta, nu-s buna la improvizari, asa ca mi-e tare de ajutor smile.gif
[attachmentid=107701]
Peste blat punem jumatate din cantitatea de zmeura
[attachmentid=107702]
Oprim un pic din crema cu frisca pentru a imbraca tortul pe margini, si restul il impartim in doua…punem jumatate peste zmeura
[attachmentid=107703]
Apoi inca un blat, zmeura si crema si al treilea blat deasupra..si totul merge la frigider peste noapte.
[attachmentid=107704]
Pentru glazura se amesteca ciocolata rasa cu mierea si se pun la bain-marie pana se topeste ciocolata; se lasa si amestecul asta sa stea peste noapte.
Asa arata a doua zi
[attachmentid=107705]
Se framanta pana cand cioco devine flexibila
[attachmentid=107706]
Apoi se intinde intre doua foi de pergament pana obtinem o foaie cu care sa acoperim partea de sus a tortului
[attachmentid=107707]
Si acoperit
[attachmentid=107708]
Pudram cu cacao
[attachmentid=107709]
Inlaturam inelul, decoram cu frisca si zmeura-al meu nu-i decorat grozav dar eram ca de obicei pe fuga
[attachmentid=107710]
Si sectiune:
[attachmentid=107711]
E foarte bun, combinatia zmeura, sampanie si frisca mi se pare excelenta 
Observatii:
In reteta initiala cantitatile pentru crema erau duble, mie mi s-a parut arhisuficienta umplutura facuta pe jumatate; si glazura de cioco trebuia sa acopere intreg tortul (350 gr cioco si 5 lg glucoza) dar mie mi-a fost frica, nu mai lucrasem niciodata cu asa ceva, nici nu aveam glucoza asa ca am folosit miere…a fost delicioasa copertina de ciocolata, data viitoare imbrac tortul in intregime.
Sper sa va faca cu ochiul, e racoritor si tare bun smile.gif

Imagini atașate

  • blat.jpg
  • frisca_si_gelatina.jpg
  • ingrd_crema.jpg
  • blat___inel.jpg
  • cu_zmeura.jpg
  • frisca.jpg
  • cu_capac.jpg
  • cioco_solida.jpg
  • dupa_framantat.jpg
  • intinsa.jpg
  • acoperit.jpg
  • pudrat.jpg
  • finis.jpg
  • felie.jpg


#2 Maya

Maya

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 19 June 2007 - 08:31 PM

Superfain arata!
Nu am combinat niciodata sampanie cu frisca..nu-mi dau seama cum ar fi,dar oricum,cu zmeura aromata,cred ca da bine printre papile smile.gif
Daca mai ai sampania aia..zdrobeste cîteva zmeurici,punele în pahar,peste toarna sampania rece.Daca mai ai si o bila de înghetata..de zmeura,sau un sorbet de alt fruct(pepene,sau limeeeee mmmmmm..e buuun smile.gif



#3 Gabriela Carmen

Gabriela Carmen

    Master of disaster

  • Membri
  • 2280 posturi
  • Location:Hamburg

Postat 21 June 2007 - 09:47 AM


Mi- a placut mult reteta ta, n-am mai apucat sa-ti zic!

...daca n-ai timp, cred ca merge cu fructe si zmeura si deasupra, nu?

...superba combinatie, cred eu...

....si in loc de zmeura merge si cu capsuni sau alte fructe (de padure).... smile.gif

#4 Bogdana

Bogdana

    Master of disaster

  • Membri
  • 8527 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 21 June 2007 - 12:52 PM

mama cum arata felia aia, uriasa plina de fructe si frisca, immmmmmmmmmm, as devora 10 ca ea, icon_rotf.gif demult nu mi-a mai facut ceva cu ochiul asa tare, super, nici nu am auzit de combinatia asta de frisca cu sampanie dar trebuie sa fie cam interesanta wink.gif
o sa il fac si eu mincacios.gif mincacios.gif mincacios.gif
Asa, si?



#5 oanaC

oanaC

    Academic Chef

  • Membri
  • 1312 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 21 June 2007 - 02:16 PM

Maya sampanie mai este, eu nu prea am voie ca Iulia inca papa de la mine, dar ma gandesc ca doua guri combinate cu zmeura si inghetata n-au cum sa-i faca rau biggrin.gif mai ales dupa portia de vin servita la botez

Gabriela ma bucur ca iti place, si eu dau tarcoale multor retete, mi-a placut cea de pansdipan cu "cirese" din rahat, dar cu caldurile astea...

Bogdana felia era uriasa e adevarat, dar tare buna biggrin.gif Mai am retete cu sampanie, in combinatie cu pepene rosu si galben...abia astept sa vina sezonul pepenilor



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi