Sari la conținut

Poză

dulceata de smochine


53 răspunsuri la acest topic

#21 bratiluca

bratiluca

    Master of disaster

  • Membri
  • 2201 posturi

Postat 02 October 2007 - 09:49 PM

Jenny
O fac si eu ca prea arata bine; tot din cauza ta:) am facut si dulceata de capsuni.

Deci Maya sa las coaja lor? Adica numai le spal si le tai in sferturi si gata? Nu se simte coaja cand le mananci?

Cum gasesc smochine proaspete cum incerc si eu dulceata.
Fan n_puiu!

I like Peanut's ma-sa!

#22 Happy.

Happy.

    Supercalifragilistic!!!

  • Membri
  • 8845 posturi

Postat 02 October 2007 - 09:55 PM

QUOTE(jenny_kap @ Oct 2 2007, 08:04 PM) <{POST_SNAPBACK}>
happy, stii cumva din ce se prind? ca eu vreau sa prind citiva la mama in curte. merci

Mama a infipt in gradina, primavara tarziu, crengi taiate de un vecin cand si i-a tuns pe ai lui.

#23 kaperonis_27762

kaperonis_27762

    Master of disaster

  • Membri
  • 3616 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 02 October 2007 - 10:33 PM

QUOTE(bratiluca @ Oct 2 2007, 10:49 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Jenny
O fac si eu ca prea arata bine; tot din cauza ta:) am facut si dulceata de capsuni.

Deci Maya sa las coaja lor? Adica numai le spal si le tai in sferturi si gata? Nu se simte coaja cand le mananci?

Cum gasesc smochine proaspete cum incerc si eu dulceata.



brati, eu le-as lasa intregi, totusi. sint mai frumoase cind le scoti pe farfurie si siropul e limpede. mie mi s-a sfarimat una si s-au imprastiat un milion de seminte mici ca de mac in sirop. asa m-am enervaaaaaaatttt...

#24 kaperonis_27762

kaperonis_27762

    Master of disaster

  • Membri
  • 3616 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 02 October 2007 - 10:35 PM

QUOTE(Happyalex @ Oct 2 2007, 10:55 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Mama a infipt in gradina, primavara tarziu, crengi taiate de un vecin cand si i-a tuns pe ai lui.



atunci sigur o sa incerc sa prind si eu vreo doi-trei, ca am vazut la o vecina unul. ma duc la primavara sa-i cer crengute, ca ea sigur il pierde oricum, era in curtea cu pasarile si nu-i mergea prea bine, saracul...

#25 M_29499

M_29499

    Anti-pitzi

  • Membri
  • 3086 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Mica's world :)

Postat 03 October 2007 - 02:30 AM

QUOTE(jenny_kap @ Oct 2 2007, 07:00 PM) <{POST_SNAPBACK}>
si daca-ti spun ca ma duc joi la severin, ma ierti? biggrin.gif hmmmm, ce-mi place si mie muscata aia... are un miros divin. iar data viitoare las smochinele cu coaja, ca vad ca toata lumea le face asa. mi-a fost teama ca nu se fierbe.


Ce-mi faci tu mie Jenny..lasa, lasa, ca o sa ma duc si eu cand vin in tara! smile.gif
A sosit Samburel - David, 2 noiembrie 2009!!!

#26 M_29499

M_29499

    Anti-pitzi

  • Membri
  • 3086 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Mica's world :)

Postat 03 October 2007 - 02:33 AM

QUOTE(bratiluca @ Oct 2 2007, 09:49 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Jenny


Cum gasesc smochine proaspete cum incerc si eu dulceata.

Bratiluca am vazut la Loblaws -si coapte asa ca ale lui Jenny si verzi.
A sosit Samburel - David, 2 noiembrie 2009!!!

#27 kaperonis_27762

kaperonis_27762

    Master of disaster

  • Membri
  • 3616 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 03 October 2007 - 10:00 PM

QUOTE(Uma @ Oct 3 2007, 03:30 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Ce-mi faci tu mie Jenny..lasa, lasa, ca o sa ma duc si eu cand vin in tara! smile.gif



te astept acolo pupic.gif

#28 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 03 October 2007 - 10:17 PM

QUOTE(Uma @ Oct 3 2007, 02:33 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Bratiluca am vazut la Loblaws -si coapte asa ca ale lui Jenny si verzi.

Uma, sunt 2 varietati, poti fi mov ca ale lui Jenny sau verzi, dar sunt coapte si cele verzi.
Uite 2 foto de pe net




#29 kaperonis_27762

kaperonis_27762

    Master of disaster

  • Membri
  • 3616 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 03 October 2007 - 10:22 PM

haaaaaaaaa, ce frumoase sint astea verzi... mi-ar placea in dulceata asa, cu coaja. ah, adriano, mi-ai dat tema de casa, acum trebuie sa gasesc lastari de smochini de ambele feluri dry.gif

#30 Carmiris

Carmiris

    Master of disaster

  • Suspendat
  • 3131 posturi
  • Location:-

Postat 03 October 2007 - 10:24 PM

dulceata asta cum se mananca? pe paine?
si care e diferenta intre dulceata, gem si marmelada?


#31 Maya

Maya

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 03 October 2007 - 10:31 PM

QUOTE(Carmiris @ Oct 3 2007, 10:24 PM) <{POST_SNAPBACK}>
dulceata asta cum se mananca? pe paine?
si care e diferenta intre dulceata, gem si marmelada?

dulceata e cu fructe bucati,sau în cazul fructelor mici (Beeren)se lasa întregi.
În general la dulceata,daca e dintr-un fruct nezemos,se face un sirop din apa si zahar,apoi se fierb fructele..daca au zeama cu atît mai bine,le faci în propriul lor sirop.
Deci dulceata e mult sirop si fructe care înnoata în el.

gemul e din fructe tocate,macinate-o pasta groama groasa

marmelada-se fierb fructele întregi sau bucati mai mari(mult mai groasa ca dulceata ,dar totusi greu curgatoare)


cara,nu e o stiinta exacta..e ceva descris de mine icon_rotf.gif
daca te-am dat gata cu iesplicatiile mele..ata ete tongue.gif

#32 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 03 October 2007 - 10:41 PM

Jeny, io nu's de ce tu le-ai dezpielitat ca io aici fie mincate crude ca fructe, fie la aperitiv cu prosciutto crudo fie la dulceata le-am vazut mereu cu coaja, atit cele mov cit si cele verzi.


#33 Carmiris

Carmiris

    Master of disaster

  • Suspendat
  • 3131 posturi
  • Location:-

Postat 03 October 2007 - 10:45 PM

QUOTE(MAYA @ Oct 4 2007, 12:31 AM) <{POST_SNAPBACK}>
marmelada-se fierb fructele întregi sau bucati mai mari(mult mai groasa ca dulceata ,dar totusi greu curgatoare)


atunci io numai marmelada stiu sa fac biggrin.gif
totusi, dulceata asta de smochine sau orice altceva cu fructe intregi se papa pe paine?


#34 Carmen Spantu

Carmen Spantu

    Master of disaster

  • Membri
  • 3896 posturi
  • Gender:Female
  • Location:focsani

Postat 03 October 2007 - 11:14 PM

Citind si vazind dulceata de smochine , m-a apucat melancolia .
De ce ?
Pai cred ca aveam 21 de ani cind l-am cunoscut pe sotul meu si cind a venit prima data la parintii mei acasa , l-am servit cu dulceata de smochine verzi .Adevarul e , ca pe atunci era o raritate si oricum este si acum o delicatesa .Si acum , dupa 24 de ani de casnicie , sotul meu imi spune ca l-am vrajit cu dulceata de smochine , am pus eu ceva in ea , special si de aceea s-a indragostit de mine "iremediabil: si m-a cerut {si m-a si luat }de nevasta . biggrin.gif wink.gif
Si acum , daca imi permiteti , va scriu si reteta mea de smochine verzi , necoapte .Va recomand sa incercati si aceasta varianta a delicioasei si "miraculoasei" dulcete .
Avem nevoie de :
-85-90 buc. smochine verzi, necoapte
-1 kg. zahar
-3 pahare cu apa rece
-1-2 lamii
-piatra vinata , cit un bob mic de mazare sau 2 lingurite de bicarbonat de sodiu la 1 l. de apa [aceste substante sunt necesare pt. mentinerea culorii verzi a fructelor si pt. a ca acestea sa se mentina ferme , tari in dulceata]
Smochinele se spala cu un jet de apa , apoi se pun la fiert cu piatra vinata sau bicarbonat de sodiu, pt.1-1 1\2 ore.Dupa ce apreciem ca s-au fiert ,se spala foarte ,foarte bine cu apa in jet puternic .Le lasam la scurs apoi.Punem intr-o cratita pe care o avem numai pt. fiert dulceata {e foarte important sa avem un vas in casa numai pt. dulceturi si altul pt. gemuri}, zaharul ,cu cele 3 pahare de apa si punem pe foc .Fierbem pina cind siropul incepe sa se lege.
Intre timp, rupem coditele smochinelor si apoi le intepam cu virful unui cutit pe fiecare in parte si in partea lata a fructului introducem coaja de lamiie taiata lamele subtiri .Dupa ce am efectuat aceste operatii , bagam smochinele in siropul legat , stoarcem zeama de la 1 lamiie in dulceata si fierbem la foc mijlociu , pina cind smochimele au incorporat in ele sirop {prin intepaturile facute mai inainte} si siropul s-a legat corespunzator .Punem dulceata in borcane curate si uscate , asa fierbinte ,legam sau punem capace si o lasam sa se raceasca la temperatura camerei .Sa stiti ca, siropul nu se va lega prea tare , asa ramine el , un pic mai subtire decit la alte dulceturi . Se aseaza in camara bine aerisita .
Cam asta e reteta mea "vrajita" cum spune sotul ,de dulceata de smochine verzi .
Incercati-o fetelor ,caci nu se stie niciodata ce va v-a aduce ........!!!!!!!!! wink.gif
Carmen Spantu

#35 Bogdana

Bogdana

    Master of disaster

  • Membri
  • 8527 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 03 October 2007 - 11:24 PM

recunosc ca nu am mancat niciodata dulceata de smochine insa imi imaginez cat poate fi de buna mai ale ca ma topesc dupa smochine, am cumparat si eu din carefour de astea mov dar nu aveau nici un chichire, ma minunez insa de cantitatea care a iesit din numai 12 smochine
Asa, si?



#36 Maya

Maya

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 03 October 2007 - 11:35 PM

Deci si eu,egal ce fac cu ele,fc cu coaja biggrin.gif
Pentru mine coaja e kikul în dulceata..parerea mea biggrin.gif

Bogdana,eu am numart mai mult de 12 în imagine..
daca erau mari smochinele si borcanele mai mici,intrau poate 3-4-5 smochine de borcan+ siropul..nush,zic si io biggrin.gif

#37 Bogdana

Bogdana

    Master of disaster

  • Membri
  • 8527 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 03 October 2007 - 11:37 PM

QUOTE(MAYA @ Oct 4 2007, 12:35 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Deci si eu,egal ce fac cu ele,fc cu coaja biggrin.gif
Pentru mine coaja e kikul în dulceata..parerea mea biggrin.gif

Bogdana,eu am numart mai mult de 12 în imagine..
daca erau mari smochinele si borcanele mai mici,intrau poate 3-4-5 smochine de borcan+ siropul..nush,zic si io biggrin.gif



maya, nus' cate sunt cu coaja, fara, mi-au iesit 13 lla fiert apar insa 12, inpricinata a facut pierduta una pe drum icon_rotf.gif

si asa ar veni cate 3 in borcan, e de 400, nu mic biggrin.gif
Asa, si?



#38 Maya

Maya

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 03 October 2007 - 11:38 PM

na pai..amu nu mai stiu..mac la numerat

#39 Maya

Maya

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 03 October 2007 - 11:41 PM

deci ,Bogdana..da vin 3 la borcan de 400 ml
dar a 13-a cred ca-i sparta..asa vad eu în poza.
poate au lasat mult sirop..haber nu am
las ca vine jenny si ne zice,ce si cum smile.gif

#40 stella

stella

    Ajutor de bagator de seama

  • Membri
  • 10123 posturi
  • Location:Europa
  • Interests:^_^ :D

Postat 04 October 2007 - 12:04 AM

QUOTE(Adriana Nicoleta @ Oct 3 2007, 10:17 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Uma, sunt 2 varietati, poti fi mov ca ale lui Jenny sau verzi, dar sunt coapte si cele verzi.
Uite 2 foto de pe net




adriana, pun si eu una cu smokine din copacul din curte in puglia, de asta vara. tot verzi. un deliciu
puglia_ficco.jpg


Fan n_puiu for ever





Răspunde la acest topic



  


0 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 0 vizitatori, 0 utilizatori anonimi