Sari la conținut

Poză

Chec cu cacao si pere fierte in vin


25 răspunsuri la acest topic

#1 Bolognese di Cluj

Bolognese di Cluj

    Master of disaster

  • Best romantic story teller
  • 2842 posturi
  • Gender:Female
  • Location:pe dinafara

Postat 06 February 2008 - 10:29 AM

Reteta e dintr-o revista italieneascai pentru dame.Am modificat-o putin,dar esential,fiindca in revista perele sunt fierte in sirop facut din apa,zahar si arome,iar eu am folosit vin spumos dulce,fiert cu zahar si arome.In paranteza am sa scriu ingredientele din reteta originala.
O alta modificare,nu asa de reusita ca prima a fost ca am vrut sa testez una din silicoanele cumparate la reduceri,de forma rotunda,gen savarina/budinca,mai mult pe motiv ca aveam o para in plus si vroiam s-o inghesui si pe ea in chec,dar feliile ies mai bine daca folositi forma clasica dreptunghiulara,asa cum era indicat in revista.

Ingrediente
-Pentru aluat-

80 g faina
110 g unt
4 oua
130 g zahar,am uitat sa il pozez
40 g cacao(35 erau,dar m-am scapat)
1 plic cu zahar vanilat
1 praf de sare
putina coaja rasa de lamaie,facultativ

-Pentru perele fierte-

5 pere mici,mai tari(4 in reteta si de soi mai nobil decat ale mele)
1 sticla de vin spumos,dulce(1 litru de H2O)
100 g zahar(200g,fiindca ei folosesc apa,in loc de vin dulce)
1 lingurita scortisoara
3-4 cuisoare
1 lingurita ghimbir(2 cm ghimbir proaspat)
zeama de lamaie
(cele din Ro pot folosi plicul pentru vin fiert,cu amestec de zahar si mirodenii gata preparat)

Ingrediente.JPG

Sticla de vin e cu praf,fiindca asa ii sta bine unei sticle de vin.Sa n-avem discutii ca ie sticla jeguasa,da? biggrin.gif

-Mod de preparare-

Se pune la fiert vinul,cu zaharul si mirodeniile,intr-o cratita in care sa incapa apoi bine perele.
Se curata perele de coaja,fara sa se rupa codita si fara sa se scoata cotorul.Se oblojesc cu zeama de lamaie,ca sa nu se oxideze.
Cand lichidul incepe sa fiarba,se pun perele si se lasa cel putin 10-15 minute,in functie de cat erau de coapte.Se intorc pe toate partile.

PereLaFiert.JPG

Cand sunt gata se scot pe o farfurie si se lasa la racit.

PereFierte.JPG

Acum ne ocupam de blat.Aici n-am insistat cu imaginile,ca stie toata lumea sa bata keku'.Se bat bine de tot ouale intregi,cu praful de sare ,zaharul si zaharul vanilat.

batemOOO.JPG

Adaugam si faina cernuta impreuna cu cacaoa

CuCacao.JPG

Amestecam bine sa nu faca cocoloase,iar la sfarsit adaugam si untul topit,100 g.

Ungem tava cu unt si o tapetam cu faina,sau cacao si faina.Am uns-o si pe a mea,chiar daca e de silicon,fiindca prima data cand o folosim asa trebuie wink.gif
Punem putin aluat pe fund si asezam perele drepte,cu codita in sus,una langa alta.

PereInTava.JPG

Adaugam cu grija si restul de aluat,ca sa umplem golurile frumos,apoi dam la cuptorul preincalzit,1 ora si 25 de minute,la 180° C.Dar io zic sa incercati cu scobitoarea dupa vreo ora,apoi mai vedeti.

Inainte_DeCuptor.JPG

Aici e gata,io i-am retetzat apoi coditele alea,ca erau prea inalte.

Gata.JPG

Se pudreaza cu zahar si se taie cu un cutit bun.

DSC_0004.JPG

DSC_0005.JPG

Para e atat de moale,ca nu se simte cotorul.Eventual se inlatura samburii.Este foarte aromata,iar combinatia,in ansamblu nu este foarte dulce.Contrastul fruct-cacao e sublim.

Felia se poate insiropa cu vinul in care au fiert perele,pe care eu l-am strecurat si pus la sticla,in frigider,sau se poate prepara o gelatina din acest vin,aseza deasupra felia de chec si decora cu un mot de frisca,sau cu crema de vanilie.

Daca mai am timp,ca tre sa ma duc sa imi spal coama leonina laugh.gif ,va arat cum.

Pofta buna!















#2 dora_m

dora_m

    MINOS D'OROS

  • Membri
  • 2950 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti-Italia

Postat 06 February 2008 - 10:46 AM

deci minunatii din astea faci mataluta in miez de noapte, da?...si ca sa citez un anumit clasic in viata(nu spui cine, secret de stat wink.gif!) am ramas krakanata de pofta biggrin.gif ...brava silvie....ia sa-mi dai si mie niste reviste cu retete din alea de-ale tale de la naftalina...ca sunt superbe!!!!...poti sa nici nu-mi dai insa in cazul asta o sa ma ai pe constiinta! wink.gif laugh.gif

#3 Bolognese di Cluj

Bolognese di Cluj

    Master of disaster

  • Best romantic story teller
  • 2842 posturi
  • Gender:Female
  • Location:pe dinafara

Postat 06 February 2008 - 11:13 AM

QUOTE(dora_m @ Feb 6 2008, 09:46 AM) <{POST_SNAPBACK}>
deci minunatii din astea faci mataluta in miez de noapte, da?...si ca sa citez un anumit clasic in viata(nu spui cine, secret de stat wink.gif!) am ramas krakanata de pofta biggrin.gif ...brava silvie....ia sa-mi dai si mie niste reviste cu retete din alea de-ale tale de la naftalina...ca sunt superbe!!!!...poti sa nici nu-mi dai insa in cazul asta o sa ma ai pe constiinta! wink.gif laugh.gif


Pai daca nu is in stare sa fac torturi-poezii,ca un anumit clasic in viata(nu spui cine,secret maaare),imi apar si io steaua cum pot biggrin.gif La tele nu era nimic fain,curatenie la ora aia nu se poate face,de citit am citit,casa imi urla de goala ce e,la serviciu mi s-au facut aluzii toata ziua ca e "martedì grasso" si n-avem nimic dulce...asta e! smile.gif
O sa iti dau cu placere revistutze din alea,pe care io le-am cam desconsiderat,initial,dar acum imi plac.

#4 dora_m

dora_m

    MINOS D'OROS

  • Membri
  • 2950 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti-Italia

Postat 06 February 2008 - 01:16 PM

QUOTE(Bolognese di Cluj @ Feb 6 2008, 01:13 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Pai daca nu is in stare sa fac torturi-poezii,ca un anumit clasic in viata(nu spui cine,secret maaare),imi apar si io steaua cum pot biggrin.gif La tele nu era nimic fain,curatenie la ora aia nu se poate face,de citit am citit,casa imi urla de goala ce e,la serviciu mi s-au facut aluzii toata ziua ca e "martedì grasso" si n-avem nimic dulce...asta e! smile.gif
O sa iti dau cu placere revistutze din alea,pe care io le-am cam desconsiderat,initial,dar acum imi plac.



aaah, deci asa sta treaba...colegele tale cu aluziile si tu cu facutul... wink.gif ...frumos, imi place...vrei sa fiu colega ta?...ca eu taaaaarreee vreau..... laugh.gif

#5 Carmen L

Carmen L

    Master of disaster

  • Membri
  • 2371 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 06 February 2008 - 02:52 PM

Bolo imi place la nebunie expresia,2 cm ghimbir proaspat, laugh.gif

Imi imaginez aroma de para cu vin fiert rolleyes.gif super.


IPB Image

#6 Bolognese di Cluj

Bolognese di Cluj

    Master of disaster

  • Best romantic story teller
  • 2842 posturi
  • Gender:Female
  • Location:pe dinafara

Postat 06 February 2008 - 03:17 PM

QUOTE(Carmen L @ Feb 6 2008, 01:52 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Bolo imi place la nebunie expresia,2 cm ghimbir proaspat, laugh.gif

Imi imaginez aroma de para cu vin fiert rolleyes.gif super.


De ce?fiindca iti imaginezi cum masor pe bucata de ghimbir cu rigla si dau semn cu pixul,apoi tai? laugh.gif

Aici se gaseste ghimbir proaspat cat vrei,la supermarket.Am facut o data si confiat.Poate de aia reteta se masoara in centimetri de ghimbir wink.gif
Praf de ghimbir am gasit la un magazin arabesc.E mai comod,ca nu trebuie curatat si masurat.
Sa stii ca in final checul nu e alcoolic,adica din vin are numai aroma,nu si gradele.
Colegele mele dau din cap,ca asa e.


#7 Bolognese di Cluj

Bolognese di Cluj

    Master of disaster

  • Best romantic story teller
  • 2842 posturi
  • Gender:Female
  • Location:pe dinafara

Postat 06 February 2008 - 03:18 PM

QUOTE(dora_m @ Feb 6 2008, 12:16 PM) <{POST_SNAPBACK}>
aaah, deci asa sta treaba...colegele tale cu aluziile si tu cu facutul... wink.gif ...frumos, imi place...vrei sa fiu colega ta?...ca eu taaaaarreee vreau..... laugh.gif


NU! biggrin.gif
prefer sa fim prietene wink.gif

#8 BIJU

BIJU

    Academic Chef

  • Membri
  • 1482 posturi
  • Location:dAu La Kuaie
  • Interests:sa stiu sa fac poale in brau pentru nepoti

Postat 06 February 2008 - 03:45 PM

Suuuper ! Chiar ma intreba cineva daca nu stiu cum e prajitura cu pere fierte, ca stia ca mai umblu p-aci si aflu noutati> E, acuma o sa stiu sa ii raspund. Io as scoate samburii de la inceput, ca pe mine ma zgarie pe retina cand ii vad. wink.gif

#9 Alis

Alis

    Master of disaster

  • Membri
  • 2677 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Israel

Postat 06 February 2008 - 04:06 PM

Super reteta,pere fierte in vin,arome,yammy.Am notat-o si se va face in curand.


#10 KikenHana

KikenHana

    x

  • Membri
  • 2451 posturi
  • Gender:Female
  • Location:x

Postat 06 February 2008 - 04:17 PM

Trebuie sa fie un deliciu cu perele alea. Iubim perele biggrin.gif

#11 KikenHana

KikenHana

    x

  • Membri
  • 2451 posturi
  • Gender:Female
  • Location:x

Postat 06 February 2008 - 04:20 PM

QUOTE(Carmen L @ Feb 6 2008, 02:52 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Bolo imi place la nebunie expresia,2 cm ghimbir proaspat, laugh.gif

Imi imaginez aroma de para cu vin fiert rolleyes.gif super.



Asa apare ghimbirul proaspat prin retete, in cm, ca sa sti aprox. cat sa pui, ca daca pui prea mult risti sa-ti iasa o picanterie de-ti ia foc gura wink.gif

#12 Bolognese di Cluj

Bolognese di Cluj

    Master of disaster

  • Best romantic story teller
  • 2842 posturi
  • Gender:Female
  • Location:pe dinafara

Postat 06 February 2008 - 04:41 PM

QUOTE(BIJU @ Feb 6 2008, 02:45 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Suuuper ! Chiar ma intreba cineva daca nu stiu cum e prajitura cu pere fierte, ca stia ca mai umblu p-aci si aflu noutati> E, acuma o sa stiu sa ii raspund. Io as scoate samburii de la inceput, ca pe mine ma zgarie pe retina cand ii vad. wink.gif

Chestia cu semintele e asa...de butaforie,ca sa se vada para intreaga cand tai felia,ca de aia or lasat si codita,numai mustata i-am dat-o jos.
Devine asa de moale para,ca nu se simte deloc.Pana si semintele is moi.

#13 stella

stella

    Ajutor de bagator de seama

  • Membri
  • 10123 posturi
  • Location:Europa
  • Interests:^_^ :D

Postat 06 February 2008 - 05:00 PM

Silviaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, amu ca mancai ultima para....
cu o proxima ocazie. si daca le fierb pe doamnele pere in vin rosu???

Fan n_puiu for ever



#14 Bolognese di Cluj

Bolognese di Cluj

    Master of disaster

  • Best romantic story teller
  • 2842 posturi
  • Gender:Female
  • Location:pe dinafara

Postat 06 February 2008 - 05:33 PM

QUOTE(stella @ Feb 6 2008, 04:00 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Silviaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, amu ca mancai ultima para....
cu o proxima ocazie. si daca le fierb pe doamnele pere in vin rosu???

Devin roz-chilotìu biggrin.gif

#15 kaperonis_27762

kaperonis_27762

    Master of disaster

  • Membri
  • 3616 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 06 February 2008 - 06:37 PM

QUOTE(Bolognese di Cluj @ Feb 6 2008, 07:33 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Devin roz-chilotìu biggrin.gif



sexi laugh.gif

#16 Nasha

Nasha

    Panfortzescus

  • Membri
  • 3183 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Auckland, Noua Zeelanda
  • Interests:Homeopatia

Postat 06 February 2008 - 09:42 PM

blob1.gif blob6.gif mistoooooooooo cu para si cu vinu'
Fan n_puiu!

#17 Carmen L

Carmen L

    Master of disaster

  • Membri
  • 2371 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 06 February 2008 - 09:42 PM

[quote name='Bolognese di Cluj' date='Feb 6 2008, 03:17 PM' post='450718']
De ce?fiindca iti imaginezi cum masor pe bucata de ghimbir cu rigla si dau semn cu pixul,apoi tai? laugh.gif





M-a amuzat ca am intalnit pana acum ,ex o lingurita de ghimbir ras.
Bolo si aici gasesc cat vreau ,ai cumva reteta de ghimbir confiat m-ar interesa cand
ai tu chef sa o scrii.

IPB Image

#18 Bolognese di Cluj

Bolognese di Cluj

    Master of disaster

  • Best romantic story teller
  • 2842 posturi
  • Gender:Female
  • Location:pe dinafara

Postat 08 February 2008 - 05:03 PM

QUOTE(Carmen L @ Feb 6 2008, 08:42 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Bolo si aici gasesc cat vreau ,ai cumva reteta de ghimbir confiat m-ar interesa cand
ai tu chef sa o scrii.


Pai nu-i nu-sh ce reteta complicata.Iti pun cantitatile minime necesare,ca poate nu iti place in final si n-are rost sa faci zeci de borcane.
250 g zahar tos
250 g ghimbir,eventual rizomii sa fie cat mai netezi
H2O,iti spun imediat cata.
Cureti ghimbirul si il tai in felii de max.jumate de centimetru.feliutele le pui intr-o cratita si le acoperi cu apa rece.Le oparesti pret de 5 minute.Arunci apa si repeti inca o data figura.
Intr-o alta craticioara,mai larga,pui 200g zahar cu 6 linguri de apa si fierbi siropul.Feliile de ghimbir scurse de apa le pui in sirop si le lasi sa fiarba macar un sfert de ora.Feliile sunt gata cand sunt translucide.Le scoti din sirop si le pui la scurs si uscat pe un gratar,de seara pana dimineata,apoi le tavalesti prin zahar tos si le pastrezi intr-o cutie ermetica.
Siropul poti sa il folosesti la indulcit ceaiuri,ca e bun in caz de raceala wink.gif

#19 Seima

Seima

    Academic Chef

  • Membri
  • 1471 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Warsaw

Postat 08 February 2008 - 05:14 PM

Bolooo, ce idee mi-ai daaat!! Super combinatie! Multumesc! floare.gif

#20 Carmen L

Carmen L

    Master of disaster

  • Membri
  • 2371 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 09 February 2008 - 09:15 PM

QUOTE(Bolognese di Cluj @ Feb 8 2008, 05:03 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Pai nu-i nu-sh ce reteta complicata.Iti pun cantitatile minime necesare,ca poate nu iti place in final si n-are rost sa faci zeci de borcane.
250 g zahar tos
250 g ghimbir,eventual rizomii sa fie cat mai netezi
H2O,iti spun imediat cata.
Cureti ghimbirul si il tai in felii de max.jumate de centimetru.feliutele le pui intr-o cratita si le acoperi cu apa rece.Le oparesti pret de 5 minute.Arunci apa si repeti inca o data figura.
Intr-o alta craticioara,mai larga,pui 200g zahar cu 6 linguri de apa si fierbi siropul.Feliile de ghimbir scurse de apa le pui in sirop si le lasi sa fiarba macar un sfert de ora.Feliile sunt gata cand sunt translucide.Le scoti din sirop si le pui la scurs si uscat pe un gratar,de seara pana dimineata,apoi le tavalesti prin zahar tos si le pastrezi intr-o cutie ermetica.
Siropul poti sa il folosesti la indulcit ceaiuri,ca e bun in caz de raceala wink.gif


Bolo mersi mult floare.gif
IPB Image



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi