Sari la conținut

Poză

Chec cu mere si vanilie


15 răspunsuri la acest topic

#1 Happy.

Happy.

    Supercalifragilistic!!!

  • Membri
  • 8845 posturi

Postat 11 April 2008 - 01:04 PM

De doua zile imi iau "la revedere" de la vekea bucatarie, inca impartasim amintiri placute si parfumate, asa ca avand 3 mere in cosul de fructe pe care le impingeam de colo pana colo am hotarat sa fac un kek budincos ca un ultim omagiu bucatariei batrane.

INGREDIENTE:

- 3 mere
- 5 oua
- 125 g zahar
- 125 g faina (sau o lingura in plus, in functie de cat de zemoase sunt merele)
- 100 g unt
- 1 plic praf de budinca de vanilie
- 2 pachete zahar vanilat
- 1 pachet praf de copt
- zeama de la o jumatate de lamaie (nu e in poza wink.gif )

01.jpg


Se tapeteaza tava de chec cu hartie de copt si se presara in ea 2 linguri de zahar. Se da tava la cuptor pentru a se carameliza zaharul.

02.jpg


Se pune la topit untul

03.jpg


Un mar se taie felii subtiri, iar celelalte 2 se dau pe razatoarea mare si se stropesc cu zeama de lamaie

04.jpg


Cand zaharul s-a caramelizat, se aranjeaza in tava felii de mar, dandu-le pe ambele parti prin caramel:

05.jpg


Untul, 5 galbenusuri , zaharul si zaharul vanilat se amesteca bine.

06.jpg


07.jpg


Se adauga faina in ploaie (mi-am luat "cana de presarat")

08.jpg


Se amesteca merele cu praful de budinca:

09.jpg


Merele se toarna peste "aluat"

10.jpg


Se pune si praful de copt - pe care eu l-am stins in putina zeama de lamaie:

12.jpg


Si la final se adauga, amestecand de jos in sus, albusurile batute spuma tare:

11.jpg


Se rastoarna compozitia in tava de chec si se coace cam 40 de minute - verificati cu o tepusa de frigaruie.

13.jpg


14.jpg


Se rastoarna pe platou:

15.jpg


Dupa ce s-a racit, se feliaza:

16.jpg


Are o aroma puternica de mar cu vanilie, poate ar merge si un praf de scortisoara. Textura e putin umeda - aduce cu o budinca (de fapt in jurul merelor feliate apare budinca).

P.S. Asta vara am facut-o si cu visine.
P.P.S. Mi-am tras emoticonul cu okelari la topic sa ma gaseasca Poca mai usor biggrin.gif

Editat de Happyalex, 11 April 2008 - 06:22 PM.


#2 MIMI76

MIMI76

    o mamica fericita

  • Membri
  • 2232 posturi
  • Gender:Female
  • Location:galati
  • Interests:Pe langa multe altele,PLANTELE

Postat 11 April 2008 - 01:15 PM

WOW,Happy,l-am vazut la dulciuri si am salivat pe tastatura.Si daca as putea simti si mirosul.....mmmm... blob6.gif

#3 Carmen L

Carmen L

    Master of disaster

  • Membri
  • 2371 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 11 April 2008 - 01:22 PM

Mmere bun de tot,zici ca merge si cu visine?dar din compot?

IPB Image

#4 Happy.

Happy.

    Supercalifragilistic!!!

  • Membri
  • 8845 posturi

Postat 11 April 2008 - 01:41 PM

Merci fetele! floare.gif

Eu l-am facut cu visine proaspete, dar merge si cu visine conservate, dar sa le scurgi bine-bine de zeama!

#5 Pocahontas

Pocahontas

    in coltzul advers

  • Membri de onoare
  • 24480 posturi
  • Gender:Female
  • Location:stanga la dreapta
  • Interests:alea alea

Postat 11 April 2008 - 05:20 PM

CITAT(Happyalex @ Apr 11 2008, 01:04 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Are o aroma puternica de mar cu vanilie, poate ar merge si un praf de scortisoara. Textura e putin umeda - aduce cu o budinca (de fapt in jurul merelor feliate apare budinca).

P.S. Asta vara am facut-o si cu visine.
P.P.S. Mi-am tras emoticonul cu okelari la topic sa ma gaseasca Poca mai usor biggrin.gif



dameash palme cu picioru', ai gatit !!! nu te-am mai vazut in exercitziu' functziunii de cand eram mica biggrin.gif
asa eveniment nu ratam, o reteta de-a ta , chit ca deschideai topicu' cu font de 6 , fara nici-un smilie tongue.gif

imi place reteta ta, e cu mere , e cu aluat, zahar caramelizat deci da. Numa' budinca ma retzine, ca nu-s fan. Da' asta nu-nseamna ca nu te-apreciez la maxim, stii doar biggrin.gif

#6 Happy.

Happy.

    Supercalifragilistic!!!

  • Membri
  • 8845 posturi

Postat 11 April 2008 - 05:25 PM

Mama prajiturilor, m-ai iemotzionat! (spun asta stergandu-mi o lacrima din coltzul okiului) pupic.gif

#7 laura_laurentiu

laura_laurentiu

    Master of disaster

  • Membri
  • 3909 posturi
  • Location:Banat

Postat 11 April 2008 - 05:30 PM

Arata fatzos de tot cu merele alea caramelizate pe suprafata, cre'ca miroase al naibii de bine si - da, as fi adaugat si niste scortisoara. Cu visine pare cel putin la fel de tentant, dar si pe acelea le-ai dat prin caramel? P.S. Mie imi plac aluaturile cu praf de budinca, is mai fine, cumva! floare.gif

Editat de lauralaurentiu, 11 April 2008 - 05:31 PM.


#8 polyanna

polyanna

    Bucataras

  • Membri
  • 128 posturi
  • Gender:Female

Postat 11 April 2008 - 05:36 PM

waw!!!!!!!!
arata fain si crad ca e buna........ floare.gif
tre sa incerc numai trebe primadata sa imi i-au mere ca de restu am
merci de reteta!!!!!!!!!
polyanna

#9 Happy.

Happy.

    Supercalifragilistic!!!

  • Membri
  • 8845 posturi

Postat 11 April 2008 - 06:10 PM

QUOTE(lauralaurentiu @ Apr 11 2008, 06:30 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Arata fatzos de tot cu merele alea caramelizate pe suprafata, cre'ca miroase al naibii de bine si - da, as fi adaugat si niste scortisoara. Cu visine pare cel putin la fel de tentant, dar si pe acelea le-ai dat prin caramel? P.S. Mie imi plac aluaturile cu praf de budinca, is mai fine, cumva! floare.gif


Da, miroase de iti apar vecinii la usa! tongue.gif
Si visinele le dau prin caramel - da' la visine trebuie sa le lasi sa se scurga bine-bine de zeama, ca altfel nu se incheaga bine budinca in jurul lor, parca ramane aluatu' crud.

P.S. Si mie imi plac astea cu praf de budinca (de fapt e amidon). Mulţam' de floare! pupic.gif
QUOTE(polyanna @ Apr 11 2008, 06:36 PM) <{POST_SNAPBACK}>
waw!!!!!!!!
arata fain si crad ca e buna........ floare.gif
tre sa incerc numai trebe primadata sa imi i-au mere ca de restu am
merci de reteta!!!!!!!!!

Ii buna, da. Daca iti cumperi mere merita sa o incerci. floare.gif



#10 Pocahontas

Pocahontas

    in coltzul advers

  • Membri de onoare
  • 24480 posturi
  • Gender:Female
  • Location:stanga la dreapta
  • Interests:alea alea

Postat 11 April 2008 - 06:24 PM

cand te muti sa te-apuci serios de gatit ca uite ce mirobolantzenii csoti smile.gif
da' pt mine sa pui deoparte o reteta cu aluat, ceva la care sa-mi incordez bicepsii si tricepsii

#11 Happy.

Happy.

    Supercalifragilistic!!!

  • Membri
  • 8845 posturi

Postat 11 April 2008 - 06:25 PM

Promit! rolleyes.gif

#12 Laura_A

Laura_A

    Academic Chef

  • Membri
  • 1310 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Italia

Postat 11 April 2008 - 10:00 PM

Happy arata super bine checul si daca zici ca are o consistenta umeda atunci sunt obligata sa-l fac.Ca sa nu mai zic ca vanilia si merele sunt doua mari pasiuni ale mele.Merci de reteta,arata intr-adevar inedit si superultra invintant!!Se va presta curand!! smile.gif

#13 Happy.

Happy.

    Supercalifragilistic!!!

  • Membri
  • 8845 posturi

Postat 12 April 2008 - 07:41 AM

Laura, cu placere. Sper sa va placa.

#14 irene6

irene6

    Big Chef

  • Membri
  • 739 posturi

Postat 19 December 2009 - 11:37 AM

Am facut azi acest chec.In primul rand, am cam uitat de el la cuptor, iar partea cu merele e putin mai arsa.In al doilea rand, a iesit bombat, iar daca il intorc , merele cad.Unde am gresit?In rest, este foarte, foarte bun.

#15 irene6

irene6

    Big Chef

  • Membri
  • 739 posturi

Postat 19 December 2009 - 11:42 AM

In primul rand, sa nu il tin la cuptor atat de mult. biggrin.gif Dar ca sa nu imi cada merele si sa nu fie bombat, ce sa fac?

#16 Bogdana

Bogdana

    Master of disaster

  • Membri
  • 8527 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 20 December 2009 - 10:40 AM

QUOTE(irene6 @ Dec 19 2009, 12:42 PM) <{POST_SNAPBACK}>
In primul rand, sa nu il tin la cuptor atat de mult. biggrin.gif Dar ca sa nu imi cada merele si sa nu fie bombat, ce sa fac?



sa pui mai putin agent de crestere si poate un pic mai multa faina desi bombeul nu cred ca e o problema wink.gif
Asa, si?





Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi