Socată reţeta bunicii. Socata este o bautura de vara revigoranta, dar in acelasi timp foarte sanatoasa. Florile de soc au nenumarate proprietati si vitamine. Invata sa faci si tu socata urmarind reteta, este foarte usor de preparat.
Puneti cateva linguri de zahar intr-o cratita si caramelizati-l. Cand e topit tot zaharul si are o culoare brun inchis se stinge cu 1/2 l apa si se lasa la foc mic sa se dizolva zaharul caramelizat. Se pune si restul de zahar pentru a se dizolva si se amesteca cateva minute dupa care se stinge focul si se lasa la racit, daca vreti sa raciti siropul mai repede, puneti apa rece peste.
Caramelizarea zaharului este optionala, mie imi place pentru ca ii da o culoare aurie socatei si o aroma fina de caramel.
Cand siropul e doar caldut se pune 1/2 lingurita drojdie si se amesteca pentru a se dizolva (Si acest lucru este optional, drojdia grabeste fermentarea, dar trebuie sa amestecati socata din cand in cand in timpul fermentarii). In recipientele in care vreti sa lasati socata la fermentat (eu am folosit borcane de 5 l de muraturi) se pun cate 4 flori de soc (in fiecare borcan), lamaie, coaja de lamaie si stafidele optional). Turnati peste siropul de zahar (chiar daca nu doriti sa caramelizati zaharul este bine sa faceti un sirop, astfel fermenteaza mai repede) si completati cu restul de apa. Lasati la soare 3-4 zile. Apoi socata se pune in sticle si se da la frigider.
Sfat: Daca doriti sa va bucurati si mai repede de socata dar nu doriti sa folositi drojdie, puteti pune cateva boabe de orez. Acestea vor spori procesul de fermentare.
Reteta Socata propusa de KikenHana pe forum culinar.ro.
Socata este perfecta pentru zilele calde de vara, sau ca bautura pentru copii deoarece inlocuieste cu succes sucurile din comert.
Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.
Cozonac oparitPasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...
Pasca fara aluat (reteta video)Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeDesigur borsul de fasole in regiunea Moldovei se face cel mai des in sezonul rece, si desigur in perioada postului. Si...
Bors cu fasole moldovenesc, ca la mama acasa (de post)Pentru a prepara aceasta reteta de briose cu ciocolata sunt necesare urmatoarele ingrediente: margarina, zahar, oua, lapte,...
Briose cu ciocolataIncanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Comentarii